Sakk, Kempelen úr!

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar tévéfilmsorozat, 1976

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

"Kempelen bármennyire is tudós szeretett volna lenni - csak tudós -, tehetségéből és felismeréseiből fakadó erkölcsi kényszere mindig kifejezetten közéleti, cselekvő, ható emberré tette. S ami legalább ilyen fontos: alig akadt még egy gondolkodó - bátran mondhatjuk egész Európában -, aki minden munkájába annyira saját korát, a felvilágosodás nagyszerű korát fejezte volna ki. Ez vonatkozik már-már hírhedt sakkozógépére ugyanúgy, mint a vakírógépre, a beszélőgépre, gőzgépére, léggömbkísérleteire, a Dunát az Adriával összekötő százados úttörést jelentő víziút-tervére."- írja hőséről a háromrészes tévédráma szerzője, Kárpáthy Gyula. Már ebből a néhány utalásból is kitűnik, mennyivel nagyobb formátumú alakja volt történelmünknek Kempelen Farkas, mint amit az a kép mutat, melyet a közhiedelem róla őriz. S ha ehhez hozzávesszük, hogy mind Mária Terézia, mind pedig II. József alatt egyike volt az udvar befolyásos tanácsadóinak, aki lehetőségeit mindig népe és hazája javára használta fel, már kezd teljesebbé válni "a sakkozógépes Kempelen" portréja. Erről a gazdag életről kell a "valóságban" számot adnia elsősorban önmagának, s levonnia a tanulságot: meddig lehet együttműködni a hatalommal, anélkül, hogy fel kellene adnia elveit, egyéniségét.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Kempelen Farkas
Lasker professzor
Szikora Dénes
Kézai Lukács
Mária Terézia
II. József

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
killroy 2016 jan. 31. - 20:12:22 Előzmény napraforgó
napraforgó 2013 nov. 27. - 06:32:46 Előzmény Pobeda
Sajnos nem lehet megnyitni ezeket.
biskotti 2013 nov. 26. - 21:33:10
Sinkovits az egyik kedvenc színészem, ezt a "filmjét" még nem láttam, itt is csodálatosat alakított, hatalmas orgánuma volt, na persze Darvas Ivánról is ugyan ez elmondható, és néha még Gálvölgyi is bejátszik :)
Jól fogalmazta meg az elõttem szóló, "Hát igen... ezek még igazi filmek voltak, igazi színészekkel. Évek óta siratom azt a színészgenerációt"
Vinogradov 2012 máj. 04. - 20:41:03
Nagy örömmel ültetnék le elé mindenkit, aki azon kesereg, hogy nem lehet egy filmmel elég értékes ismeretet közvetíteni egy adott korszakról. Ez a film, ahogy még számos kiváló tévéjáték a hazai televízió aranykorából, bizonyítja, hogy nem így van. Rnekdívül feszült, izgalmas, drámai "minisorozat", miközben rengeteg tudást, ismeretet közvetít izgalmas, közérthetõ módon, anélkül, hogy a történeti hitelesség kritériumait sértené.

Ha megjegyezhetem, még csak sok pénzbõl sem készült. Sõt, alig valami pénzkiadással sikerült hihetetlenül tartalmassá tenni. Megbabonázva figyeltem a színészek játékát - még ha egy Tomanek Nándor jelenik meg, csupán egy mellékszerepben, az is lenyûgözõ Élvezet hallgatni minden szavát...

Kár, hogy ma már egyre kevesebben érzik át, mirõl is beszélek...

Sinovits pedig fantasztikus - más a világ legboldogabb embere lehetne, ha ez lenne a legjobb alakítása - neki ez csupán egy a sok kiváló közül...
10/10
Alfa60 2009 jan. 31. - 16:52:47 10/10
Három kellemes szombat délutánom volt - a sorozat megtekintésekor - az amerikai film- (egykaptafa)-áradatban.
Ha az igazi hazafiságra kíváncsi valaki, akkor - ajánlom - nézze végig a tévéfilmet!

http://www.mtv.hu/videotar/?id=36924

Köszönöm a szórakoztató történelemórákat, az igazán felemelõ színészi játékot!
10/10
felh 2009 jan. 24. - 13:57:27 10/10
Színmûvészek (és nem sztárok) magávalragadó játéka.
Lyanos 2009 jan. 11. - 20:18:59
Igen jól megcsinált film. Érdeklõdéssel várom a további részeket.
Az aktualitása nyilvánvaló. A filmbeli Ausztria helyébe a készítés idõpontjában a Szovjet Uniót, ma pedig az Európai Uniót tehetjük. Vele vagy nélküle? Ez a kérdés azóta is maradt.
szzs 2009 jan. 10. - 15:06:38
Sinkovits és Darvas! Már csak ezért is megéri megnézni!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu