Salamina katonái

Bakancslistához adom
Soldados de Salamina
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott spanyol filmdráma, 115 perc, 2003

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az egyetemi tanár Lola írói válságban van, pedig pár évvel korábban sikeres írónak indult. Frusztrált és motiválatlan, a magánélete is romokban hever. Sorra gyártja magának a mentségeket, hogy miért nem tud valami újba kezdeni. Ekkor a sors egy különös történetet sodor az útjába: az ismert fasiszta írót, Rafael Sanchez Mazast a polgárháború alatt elfogták, de egy katona szabadon engedte. Lola nyomozásba kezd, hogy feltárja a furcsa eset részleteit, és hogy fényt derítsen Sanchez ismeretlen megmentőjének a sorsára. Amikor nekilát a kutatásnak, még nem sejti, hogy felfedezései arra fogják rákényszeríteni, hogy saját életével is szembenézzen.
David Trueba filmjében történelmi tényeket használ fel arra, hogy a jelenről beszéljen. Egyszerre szól háborúról és őrületről, emberségről és nagylelkűségről. És mindenek felett olyan tettekről mesél, melyeket hétköznapi emberek követnek el, és amelyek változtathatnak a világon, egy jobb jövőt ígérve.

Stáblista:

Szereplők

Rafael Sánchez Mazas
Miralles
Gastón

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
dmeter 2009 dec. 11. - 21:52:39 10/10 Előzmény babajaga
Ejnye már, Erika, épp az ilyen demagóg megközelítés feloldására vállalkozik a rendezõ.
babajaga 2009 márc. 16. - 23:45:52 Előzmény dmeter
azokat, akik a hitsorsosait lõtték bele a dunába, esetleg az õ családját? érdekes...
10/10
dmeter 2008 júl. 18. - 15:36:45 10/10
Ritka, mint a fehér holló. Nincsen nálunk az szokásban, hogy egy-egy korszakot ne csak az ügyeletes „politikai korrektség” szájíze szerint lássunk vagy láttassunk. Pedig gimiskori barátom apja is azon becsületes zsidók közé tartozott, akik fasisztákat mentettek a zûrzavaros idõkben. Igaz, kárpótlást nem kapott érte, de hosszú élete végéig ragyogott a szeme, ha tükörbe nézett. Egy kényes téma, kiváló feldolgozásban.