Sellő a pecsétgyűrűn

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 185 perc, 1967

Értékelés:

59 szavazatból
Szerinted?

Borsy Kálmán az angol titkosszolgálatnak dolgozó Dr. Sávos irányításával harcol a német megszállók ellen. Schlicken, Gestapo-tiszt rájön, hogy Borsy ölte meg azt az embert, aki a letartóztatandók névsorát állította össze a németek számára.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Alanhun 2019 febr. 25. - 22:11:27 Előzmény Rövid G. atya
sajnos még igy is elég komcsi maradt itt nekünk az elmult 50-60 évben
Alanhun 2019 febr. 25. - 22:09:27 Előzmény Rövid G. atya
videán is fenn van csak szolok ;-)
9/10
Matthias 2018 febr. 19. - 12:01:49 9/10
Az egyetlen bajom a filmmel, hogy fekete-fehér.
crackjack 2016 dec. 21. - 19:28:06
off
Kedves Port.hu!

Vöröskõy NEM Major Tamás volt, hanem Greguss Zoltán.
Edmond Dantes 2016 szept. 01. - 09:44:10
off
Miként Marx szerint Európát járja be kísértet, köztünk egy olyan fórumtárs jár, aki két komcsizás, bolsizás, ávósozás között olyan színvonalas, tartalmas kommentekkel árasztja el tucatszámra a fórumot mint "erõsen jó nõ", "gyönyörû nõ", "meglehetõsen jó nõ", "nagyon szép nõ", "szép cicis lány" stb. Szíve joga. Az én "szívem" joga meg az h kábé ennek megfelelõen = helyi értékén = sehogyan sem kezelem hszait.

on
Berkesi regénye -mint kábé mindenkinek akkoriban- kedves gyerekkori olvasmányom volt, izgalmas, fordulatos krimi és kémregény. Sejtelmem, sejtelmünk se lehetett a szerzõ "eredeti foglalkozásáról", mely, ha igaz volt, taszító, undorító volt. Ez a regénye meg jó volt. Kész.

off
Nyírõ József, aki "1944–45-ben a nyilaspuccs után a nyilas csonkaparlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja volt, õ volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a fõszerkesztõje és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt" (forrás: wikipédia + ez a valóság), nos tehát, Nyírõ József "írói munkásságának" a magyar irodalom legújabbkori kánonjában kitüntetett helye van, miként hamvainak is. Mûveit "természetesen" úgyszólván a kutya se olvassa, de az nem is számít. Az számít h egy nyilast lehet dicsõíteni: "nagy író volt". Nagy író volt? Meglehet. Nagy fasiszta és nagy nyilas volt? Tutira igen. Szétválasztják a két dolgot? Meglehetõsen. Vagy nagyonis n e m választják szét, s õ t.

on
...folytatva elõzõ bekezdést: Berkesi NEM volt nagy író. Õt legalább s o s e m magasztalta, sosem kanonizálta a hivatalos kultúrpolitika, hamvaival a hóna alatt nem szaladgált vezetõ politikus, se virtuálisan se valóságosan. Nemhogy Kossuth-díjat, de lovagkeresztet se kapott...amit most leszármazottai netán visszaadhatnának.

Berkesit "csak" olvasták, nem kicsit, nagyon és nagyon sokan, ellentétben pl a hivatalosan agyonimádott és agyon- illetve újratemetett Nyírõvel (...Tormayval stb.) Vö.: http://erzeseim.blogspot.hu/2008/02/heltai-jen-potasors.html

Emlékeim szt a film a 60-as évek stílusában, a regényhez hasonlóan fordulatos, izgalmas volt. Az 1945 utáni történés a filmben alulreprezentált (magyarul: rövid) volt. Latinovits csak részben fedte le a fõhõs (talán Borsi Kálmán a neve?) regénybeli figuráját, az elsõ rész nõi fõszereplõje, a "nagyon szép" Szabó Tünde pedig halovány alakítást nyújtott és hamarosan el is tûnt a magyar színjátszás elsõ vonalából. Máig él viszont bennem a két karakter-fõszereplõ, Pécsi Sándor és Kálmán György párviadala, színészi remeklése és Várkonyi Zoltán figurája.
10/10
M41 2150 2016 aug. 31. - 22:54:23 10/10
Zseniális film, zseniális színészekkel!!!
10/10!!!
vino-et-veritas 2015 dec. 29. - 13:36:23
Õ volt Jan Pittkovszky, akit szintén Helmeczy (Somogyvári) buktatott le.
Nagy igen fiatalon ment el, talán 60 sem volt még...
De játszott õ német tisztet is az "Egy óra múlva itt vagyok"-ban.

Érdekes, hogy Latinovits jó 10 év múlva is a "másik" oldalon áll majd a Fábri-féle "Az ötödik pecsét"-ben, mint az intellektuális és filozófikus fasiszta...

A történet - s talán ez volt az egyik ok, ami miatt népszerûvé vált az "átkosban" -, hogy nemcsak a heroikus kommunista, hanem a "polgári" (angolbarát) ellenállás oldaláról is szól, s még több-kevésbé pozitív hõsként jön ki belõle a "hortysta" Salgó is. Meglepõ ez azért is, mert ismerjük jól Berkesi "múltját"...
Közben Berkesi visszavetíti a 60-as évek kelet-nyugat szembeállását 44-be (angol vagy szovjet "oldal", mi lesz a háború után, stb.). Késõbb is elõjön ez a vonal, amikor az angol kém nagybácsi összeáll a volt német tiszttel.
A dramaturgia viszont - talán a filmes megvalósítás miatt - erõsen lecsupaszította, lerövidítette és át is fogalmazta a történetet. Így a "modern" kémtörténet, a befejezés már sematikussá vált.
Rövid G. atya 2015 dec. 29. - 09:40:32
Jól láttam, Nagy Attila gyakorlatilag statiszta szerepben volt? Nem volt türelmem végignézni, de még így is... ugyanazok jutottak eszembe, mint amikor az Abigélt vagy épp az A tizedes meg a többieket néztem: miért nincsenek a mai fiatal és középkorú színészek közt ilyen tehetséges emberek?
Rövid G. atya 2015 dec. 29. - 09:35:31
Nekem is. A youtube-on. :(
Rövid G. atya 2015 dec. 27. - 23:34:36
http://nava.hu/id/1993238/ - ha valaki meg akarná nézni, itt teljesen legálisan elérhetõ, ahogy elnézem. Feltéve, hogy elindul, mert nekem nem akar. :(
Rövid G. atya 2015 dec. 27. - 23:30:57
Ha könyvben meg tudod szerezni, érdemes. Bár tény, hogy ez még azok közé a ritka filmek közé tartozik, amiben óriási színészek játszottak.
trudy 2015 dec. 27. - 23:28:40
20 évvel fiatalabb vagyok, mint a film és nem vagyok sajnos teljesen képben az adott kor "mainstream" kultúrájával, ezért nem tudok hozzászólni az esetleges propaganda tartalomhoz. A történetet sem teljesen tudtam követni, úgyhogy ezt a filmet meg fogom még nézni, már csak azért is, mert érdemes többször látni. Annyira zseniális alakítások vannak benne, hogy ilyet keveset látni. Arra számítottam, hogy ez megint egy film, amit Latinovits miatt érdemes csak megnézni, de szinte nem is Latinovitsé a legizgalmasabb karakter benne. Ráadásul imádom, amikor egy krimiben múltbéli barátságok, kapcsolatok, érzelmek és az azokat jelképezõ szimbolikus tárgyak keringenek, ezáltal minden szereplõ helyzetébe kicsit bele tudom élni magam.
offtopic
Rövid G. atya 2015 nov. 29. - 10:24:08
Éjjen a szóismétlés... már megint ötször írtam át, megint belekerült. :(
offtopic
Rövid G. atya 2015 nov. 29. - 10:22:48
A gyengébbek kedvéért: nem tartom Berkesit egy szentnek, de hiteltérdemlõ bizonyítékkal még nem találkoztam, ami igazolná ezeket a dolgokat.

És vajon azokban az idõkben, más országokban hogy mentek ezek a dolgok? Pl. a "szabadság honában" a CIA hogy bánt a kommunista gyanús elemekkel? (Nem óhajtom kisebbíteni az ÁVH bûneit, csak valahogy olyan érzésem van, hogy sokak szemében a "komcsik" ellen minden eszköz megengedett volt, ugyanezek a vallatási módszerek abban az esetben nem számítanak bûnnek...)
Rövid G. atya 2015 nov. 29. - 08:48:19
Nem. Ott egyvalaki mesél valamit, ami vagy igaz vagy nem. Hivatalosan elismert bizonyítékokra gondolnék...
LajtaJ 2015 nov. 29. - 01:59:38
A bizonyítékot az alábbi linken - https://www.youtube.com/watch?v=4LLQQmpipNc - elérhetõ videóban találod meg, amelyben kb. 20:57-nél kezd el beszélni Böröcz Sándor evangélikus lelkész, aki elmeséli Berkesi (Bencsik) András ÁVO-s tiszttel való találkozását az ÁVO pincéjében.

Ezt az evangélikus lelkészt, magyar állampolgár létére az ÁVO késõbb átadta a szovjet hatóságoknak, akik a szovjet Btk. 58. § különbözõ cikkelyei alapján összesen 25 évi börtönre ítélték. A Szovjetunióból csak valamikor 1955-ben térhetett haza, de még ezt követõen itthon is a jászberényi börtönben tartották õt fogva, csak valamikor 1956-ban szabadult ki. Visszaemlékezéseit a Kiáltás a mélybõl c. könyvében írta meg.
Lyanos 2015 nov. 28. - 20:59:14
*** SPOILER ***
A film cselekményszövése elég bonyolult, de azért lehetett követni, egy-két részletet kivéve.
Pld. miért nem halt meg S. õrnagy, mikor a fõszereplõ rálõtt? Vagy mi történt azokkal, akik a századosra vártak?
*** SPOILER ***
Lyanos 2015 nov. 28. - 20:46:31 Előzmény olahmiki1959
A Káldy Mariannt alakító színésznõ nem Szilvássy Annamária, hanem Szabó Tünde. Ez természetesen az alakításának minõségébõl semmit sem von le.
filoszemitabélus 2015 nov. 28. - 19:38:18
Nagyon emberséges volt, mert megmutatta a lelkésznek, hogyan történik az akasztás, hogy ne érje majd meglepetés.
LajtaJ 2015 nov. 28. - 18:49:07 Előzmény Rövid G. atya
Egyébként az alábbi linken - https://www.youtube.com/watch?v=4LLQQmpipNc - elérhetõ videót figyelmedbe ajánlom, amelyben kb. 20:57-nél kezd el beszélni Böröcz Sándor evangélikus lelkész, akit annak idején letartóztattak és elmeséli Berkesi (Bencsik) András ÁVO-s tiszttel való találkozását az ÁVO pincéjében.
Összes hozzászólás