Shame - A szégyentelen

Bakancslistához adom
Shame
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol filmdráma, 101 perc, 2011

Értékelés:

268 szavazatból
Szerinted?

Brandon harmincas éveiben járó New York-i férfi, aki nagy elővigyázattal titkolja magánéletét - a város szerencsére elég sok lehetőséget biztosít szex-függősége kielégítésére, anélkül, hogy közvetlen ismerősei tudomást szereznének erről. Amikor azonban húga, Sissy határozatlan időre hozzáköltözik, Brandon élete fenekestül felfordul.
Bemutató dátuma: 2012. február 23. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Európai Filmdíj

  2012
  Legjobb operatőr: Sean Bobbitt
 • Európai Filmdíj

  2012
  Legjobb vágás: Joe Walker
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2011
  FIPRESCI-díj: Steve McQueen
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2011
  Legjobb férfi alakítás: Michael Fassbender
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb brit film jelölés: Abi Morgan
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Michael Fassbender
 • Európai Filmdíj

  2012
  Legjobb film jelölés: Abi Morgan
 • Európai Filmdíj

  2012
  Legjobb rendező jelölés: Steve McQueen
 • Európai Filmdíj

  2012
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Michael Fassbender
 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Michael Fassbender
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2011
  Arany Oroszlán jelölés: Steve McQueen

Hozzászólások

Szerinted?
Gyarmati Ferenc jan. 31. 09:59:49
Ez azért nehéz téma, tehát az, hogy ..
Ha egy nőnek a teste szexuálisan vonzó, akkor ..
Tehát ha egy nő szexuálisan vonzó, akkor ő szexuálisan vonzó és kész. Ha a teste, akkor az arca is. Viszont lehet, hogy ha fiú lenne, nem érdekelne engem az ő lelke.
Hanem csak azért érdekel engem az ő lelke, mert szexuálisan vonzódom hozzá.
Így minden szexuálisan vonzó nőnek, akinek a lelke nem bír :) magasban szárnyalni,
lehetősége lehet egy férfi általi :) megváltásra, akié inkább.
És tehát ugyanez fordítva. Ahogy fiú lányt, úgy lány fiút.
Viszont a dolog ennél bonyolultabb.
Mert az látszik, nincs olyan fiú, vagy lány, akit ne csakis lány és fiú tudna megváltani.
Gyarmati Ferenc jan. 31. 09:46:21
Érdekes, hogy neked az jön le, hogy én buzi vagyok. Muszáj lesz elgondolkodnom azon, hogy miért gondolod, hogy én buzi vagyok.
k11zoltan jan. 30. 17:44:05
"Viszont mivel szexuálisan vonzó (ezt nem tudom felmérni, hogy mennyire"

Mégis mennyit foglalkozol vele az elmúlt kommentjeidben. :D
Gyarmati Ferenc jan. 30. 09:31:57
Tehát én azt gondolom erről a férfiról, hogy emberként érdektelen.
Viszont mivel szexuálisan vonzó (ezt nem tudom felmérni, hogy mennyire, gondolom azért, mert én is férfi vagyok, és nem nézem őt úgy, mint egy nő) , ezért ő egy nőnek érdekes.
És ez az ő esélye. Annak ellenére, hogy emberként nem vonzó (ha ez igaz) , reménykedhet egy nő megváltásában.
Tehát az a hipotézisem, hogy ezzel a színésszel nem lehet eljátszatni egy pozitív karaktert, mert :) nincs ott a lényében, hiányzik belőle.
Ha mellékszereplők egy filmben olyan figurák, akik magukat játsszák, az jó; esetleg beleborzongunk, hogy micsoda fazonokat szedtek össze,
de az látszik, hogy ha nem 'szép' emberrel játszatnak egy negatív figurát,
és az ez a film, hogy őt lássuk, őt 'élvezzük' ,
az nem érdekes, mert csak saját magát látjuk alakítani, és a negatív figurákat :) túléljük, nem pedig örülünk nekik, nincs azon mit élvezni, hogy egy negatív figura negatív figura, az sehogy sem lesz szép.
Viszont igen, a lányoknak jó. Vagy ha buzi a rendező, neki is. :) vagy ha a lányoknak készít filmet valami :) más abnormális okból.
Gyarmati Ferenc jan. 29. 22:51:03
Tegyük fel, a szexualitás bemutatására alkalmatlan egy férfit bemutatni.
A rendező mégis egy férfit.
Ha egy férfi buzi, akkor esetleg érdekes lehetne neki bemutatni egy férfit, mint szexuális lényt.
A rendező egy férfi. Gondolom, nem buzi.
Gyarmati Ferenc jan. 29. 22:34:32
A férfi csúnya. bármit csinál, érdektelen.
De lehet, hogy tévedek abban, hogy a férfi csúnya. Én csakcsúnyának tudom tartani.
És innentől a film nem tud csinálni semmit. Szerintem ha újra végignézném (elkezdtem újra nézni, hogy kipróbáljam) ,se bírnám őt szépnek látni.
Furcsának találom, hogy valaki a hozzászólók közül azt mondta, hogy a két testvér között valaha volt szexuális kapcsolat, és onnantól kezdve az emberek, más hozzászólók úgy beszéltek róluk, hogy valaha volt közöttük szexuális kapcsolat.
De lehet, hogy ebben is tévedek, és nem nem igaz, hogy közöttük volt valaha szexuális kapcsolat.
2/10
Gege06 jan. 04. 00:09:41 2/10
Régen írtam filmhez de ez a film most kivètelt élvez! Értem, h mit szeretett volna ábrázolni a rendező de Borzasztó vontatottra sikerült, már-már nézhetetlenre.....amellett, h Fb-er sztem egy nagyon jó színész! A 2 pontot arra adtam, hogy annyira fenntartotta a figyelmet, h végig tudtam nézni....
fintorman 2022 nov. 07. - 14:17:14
Érdekes, attól kéne egy rendezőt nagynak tartanunk, mert díjakat kapott? A legnagyobb filmrendezők sose kaptak díjat, csak úgy elárulom. Ebből is látszik, mennyit érnek ezek, főleg manapság, amikor már a politikáról szól az egész.
fintorman 2022 nov. 07. - 14:14:27
Dráma címén manapság csak ilyen élettelen, nyomasztó, felszínes szarokat képesek csinálni. Szánalmas.
k11zoltan 2022 aug. 02. - 12:04:45
Tetszik ez a film, többször láttam már.
De a két főszereplő nagyon unszimpatikus.
Joan Fontaine 2022 júl. 24. - 15:17:29 Előzmény mkornel
Igen bocs, rosszul láttam ezt a gyűrű kérdést...
mkornel 2022 júl. 13. - 14:00:19 Előzmény Joan Fontaine


Ugyanaz a jegygyűrű van a nő ujján a végén is, mint az elején. De Brandon most már nem ugyanazzal az éhes vadász tekintettel néz rá. Szerintem sokkal inkább egyfajta méltósággal, és főleg az emberi kapcsolatok iránti tisztelettel. Talán rá tud lépni arra a fejlődési útra, amelynek a végén ő is képes lesz igazi kapcsolatra. Nekem ezt a reményt sugallja az utolsó jelenet, és ettől szerintem nagyon katartikus a film lezárása.

offtopic
Alfredo 2020 aug. 13. - 00:02:58 Előzmény Edmond Dantes
:-)))
offtopic
Edmond Dantes 2020 aug. 12. - 22:45:01 Előzmény fourdogs
Prérifarkasunk igen butácska vagy filmes műveltségét fitogtatja. A "mi kis senkiházi rendezőnk" már besöpört Oscart, GG-t és csomó más díjat. Elég nehéz lenne egy színészt, aki negyven éve halott, összetéveszteni egy rendezővel, aki kb. tízéves volt, amikor névrokona fiatalon elment.
offtopic
fourdogs 2020 aug. 12. - 14:11:32
A kérdés nem helyénvaló (vagy ostobaság), hiszen akinek az apja McQueen névre hallgat (néhány ezer más brithez hasonlóan), miért ne viselhetné ezt a nevet, a Steve meg amúgy is jól illik hozzá.
(A prérifarkas családjának legintelligensebbjei közé tartozik, így az ő nevével visszaélned nem túl tisztességes megoldás.)
3/10
Révész István 2020 júl. 18. - 14:22:48 3/10
Ez olyan semmire se jó "művész" film.
7/10
Zsomika 2020 ápr. 26. - 13:20:00 7/10
A semmi kis rendezőről:
Rövidfilmek

Első rövidfilmjét, a fekete-fehér Beart 1993-ban mutatták be Londonban, a Royal College Artban. A nem politikai indíttatású, de meglehetősen nehéz, nagyjátékfilmjeiben később előtűnő témákat feszegető alkotás egyik főszereplője a rendező maga volt. Ezt olyan művek követték később, mint a Five Easy Pieces (1995), a Just Above My Head (1996), a Stage (1996), az Exodus (1997), a Giardini (2009) és a Static (2009).

Munkáira jellemző a minimalizmus és a fekete-fehérben való ábrázolás, nagy hatással volt rá a francia új hullám és Andy Warhol is.

• Nagyjátékfilmek

Rövidfilmjei és Irakba tett utazása után állt elő első nagyjátékfilmjével, az Éhséggel, melyet a 2008-as Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be. Az alkotás az 1981-es ír éhségsztrájkot állította középpontba, melyet a Maze fegyházban fogvatartott IRA-tagok folytattak a politikai fogoly státusz kivívásáért. Cannes-ban McQueen meg is nyerte érte az elsőfilmeseknek szóló Arany Kamerát, emellett pedig az év felfedezettjének járó Európai Filmdíjat és BAFTA-díjat is elvihette később.

Második mozifilmje A szégyentelen címmel debütált a vásznakon 2011-ben. A főszerepet az Éhséghez hasonlóan ismét Michael Fassbender kapta, aki a szexfüggő Brandon bőrébe bújt, akinek felkavarja addigi életét a tőle elhidegült húga (Carey Mulligan) megjelenése. A nagyon is kényes témákat feszegető alkotás az USA-ban a lehető legmagasabb korhatár besorolást kapta explicit szexjelenetei miatt, ennek ellenére szinte egyöntetű kritikai elismerésben részesült, McQueen pedig újabb BAFTA- és Európai Filmdíj-jelölésekkel gazdagodott érte.

2013-ban került bemutatásra a rendező harmadik nagyjátékfilmje, 12 év rabszolgaság címmel, egy szabad fekete férfi rabszolgasorba taszításának igaz történetéről. A művet a Torontói Filmfesztiválon álló ovációval fogadták, a közönségdíjat is megszavazták neki, és a bemutatása óta általános kritikai elismerésben részesült. A 12 év rabszolgaság 2014 elején letarolta a filmes díjátadókat, elvitte a legjobb filmnek járó BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjat is. Steve McQueen megkapta az Amerikai Filmakadémiától első rendezői jelölését is.
Joan Fontaine 2019 szept. 07. - 09:51:11
Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy a film üres és céltalan, és nem vezet sehová.

SPOILER *****************************
Van egy kiindulási pont, ahonnan elindul, amikor is üldözi a nőt a metrón, aztán meglátja, hogy gyűrű van az ujján. Aztán elindul a sokminden, lemegy a történet, jön a végére egy nagy trauma, és azért az odavágja a pasast a földhöz. Ha jól emlékszem, fut, aztán lerogy és sír. Ez nem eléggé tükrözi azt, hogy nem olyan érzéketlen kis buggyant tojás, mint ahogyan feltüntetni magát? Vannak érzései, csak mélyre temeti, és megrázkódtatás kell hozzá, hogy végre felszínre hozza őket. Ott úgy érzékeltem, hogy fordulat következik be egy normálisabb élet felé, melyre elég erős utalás az, hogy ismét összefut az ismeretlen nővel, akinek az ujján immáron nincs karikagyűrű, és felhívás keringőre stílusban nézik egymást. Ez fejlődés. Ez azért eljutás valahonnan valahová. Szerintem. Magyarul a drámai vonulat azért benne van a filmben.

SPOILER VÉGE*********************-
Joan Fontaine 2019 szept. 07. - 09:44:16 Előzmény Owl
Volt valahol utalás vérfertőzésre? Mert az már nagyon nem kéne bele, így is túl sok perverzióval terhelt film ez, az már végképp gusztustalan lenne. És akkor kivel, csak nem a húgával? Fuj.
1/10
Nótárius 2019 ápr. 01. - 14:05:52 1/10
Ebben a filmben a főszereplő személyisége, viszonyrendszere, magatartása és jóformán minden tette; számomra annyira elembertelenedett, betegesen torzult, kiüresedett, rideg érzéketlenségű és elidegenedett volt; hogy ezáltal semmi kapcsolódási pontot nem találtam, amiért érdemes lett volna néznem. Valami olyan lelki fertőbe akart bevonni, ami számomra visszataszító és értelmezhetetlen. A film technikai megvalósításán: a beállításokon, a kamera-mozgásokon és elidőzéseken; valamint a komorított képtónusokon sat. is átérződött az ehhez a siváriához hajlított kínosan hatáskényszerű módoltság.
Michael Fassbender játéka pedig leginkább egy próbabábu castingjának a helyzetgyakorlataira emlékeztetett. Azt, hogy ennek ellenére mégis végignéztem, arra a hátha-tényezőt leszámítva nincs mentségem; vagy talán csak annyi, hogy az értékelő viszonyulásom egy újabb, a legalsó szintet mutató támponttal gyarapodott. Azon kevés érték, ami ebből a nihilből kimutathatott volna, az is beszennyeződött a kontextusai által, vagy/és gépies közjátékká, átvezető illusztrációvá alacsonyodott.
Aki szerint nincs igazam, az ne fáradjon vitával; mert biztos lehet benne, hogy neki van igaza. Én viszont csak arról írhattam, hogy rám milyen hatással volt a film;
... ha már óvatlanul, nem kapcsoltam ki a legelején!
Összes hozzászólás