Sípoló macskakő

Bakancslistához adom
magyar filmszatíra, 105 perc, 1971

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Gimnazisták, több száz budapesti kamasz érkezik Gecsőpusztára, nyári munkatáborba. Megtörténik a tábor elfoglalása, belső rendszerének megszervezése, vezetők, felelősök választása - csak a munka hiányzik, közbejött okok miatt. Ezt a felügyelő tanárok elvből nem hozzák a fiúk tudomására, hanem hogy fenntartsák a tábor rendjét, egyfajta tartalom nélküli, mechanikus rendszer felesleges célkitűzéseit erőltetik rájuk. A diákok megneszelik az igazságot, és miután megbizonyosodnak a tétlenségről, megkezdődik a belső rend felbomlása, és dacos szembenállás alakul ki tanárok és diákok között.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Vincze Sándor
Tőkés Zoltán
Pataki Gábor

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2018 jan. 23. - 10:06:21
Értem én.
Amúgy ilyen idõs korunkban mi is azt mondtuk volna, hogy ez mekkora hülyeség.
Mondjuk egy istállótrágyával frissen "kezelt" tó már nem lett volna túl vonzó...

Amúgy a mi tárboraink mindig "homoksivatagban" voltak, nemigen volt még a közelben sem halastó...
7/10
gregga 2018 jan. 23. - 01:31:07 7/10 Előzmény vino-et-veritas
Köszönjük a tájékoztatást. Arra utaltam, hogy ezt is elég viccesen adják elõ (mint Besenyõ Pista bácsi a lisztjavító meg a térfogatnövelõ szert, noha ezek is valós adalékok).
vino-et-veritas 2017 dec. 23. - 04:46:14
OFF

A halastó trágyázása a technológia alapvetõ része.
Egyszerû.
Ha nagy mennyiségû szerves anyagot kell kivenni (fõleg ponty) egy ilyen zárt tóból, akkor bele is kell tenni valamit (mûtrágya, zöldtrágya, szerves trágya) a halak tenyésztéséhez. Csak tiszta vízbõl nem él meg ekkora tömegû hal...
Ezeket alapvetõen persze nem a hal eszi meg, hanem azok hasznosítják, amivel táplálkozik (planktonok, növényzet, iszaplakó állatok, stb.).
7/10
gregga 2017 dec. 22. - 23:23:25 7/10 Előzmény Querelle
Jobb, mint amire számítottam.
A port.hu-n rendszerint tömény marhaság a leírás, nem érdemes elolvasni. Pl. "több száz budapesti kamasz érkezik" - a két "munka"táborban együtt nem voltak százan. :) A színészi játék valóban harmatgyenge, és nem csak a gyerekeké (bár a sátorparancsnok még egész jó), de talán ez még viccesebbé teszi a helyenként egész jó bemondásokat: szerintem te magányos hõs vagy; trágyázott halastó; nagy a balhé, hogy megszöktünk? miért, megszöktetek?; stb. A francia gyerek is egész üde színfolt volt, nem azt az idegesítõ Cooky-Csõre Gábor akcentust adta.
A filmben említett "technikai okok" és "tragikus hirtelenség" süketelések sajnos azóta sem koptak ki, ahogy a "legvidámabb barakk" számos jelensége sem.
Querelle 2016 szept. 03. - 10:23:38
Azért a tartalom írójának illenék ismerni a különbséget a munkatábor és az építõtábor között.
A szocializmus idején nyáron építõtáborba mentünk, munkatáborba egészen máskor mentek Magyarországon és külföldön is.
offtopic
vino-et-veritas 2016 ápr. 04. - 21:11:08
OFF

Ja, a "jó öreg" kétfrontos harc. Nekünk talán még szigorlatunk is volt filozófiából és tudományos szocializmusból a 80-as években az egyetemen, pedig én kertész voltam...
offtopic
Edmond Dantes 2016 ápr. 04. - 11:35:22
off
Tudod, hogy van ez. Ez volt a "kétfrontos harc" = avagy szûznek is maradni meg nemi életet is élni :)
A "mi" (volt) kommunistánk jó kommunista, a "ti" (volt) kommunistátok rossz kommunista, hazaáruló, "a globális háttérhatalom" mozgatja stb. Ma másként van? Vörös Dani meg díszvendég lenne itt bizonyos helyeken, eseményeken, ha nem "úgy" és "az" ellen szólal fel EP-ben, ahogy.
Nyugati testvérpártok: FKP '68-ra és utána már SzKP szatellit párt lett, élén egy egykori náci kollaboráns (!) fõtitkárral. Asszem jól össze is ugrottak Vörös Danival, naná. Aztán V.D. "megszelidült". OKP részben más volt s fõleg más lett. Az õ ún. eurokommunizmusuk "bomlasztó" volt, azt valóban egy ideje már gyanakodva nézték Mászkvából. Nem véletlen h egykori Mászkvá-barát prominensük, Napolitano közt. elnök lett, lehetett nemrég , amíg öreg kora miatt le nem mondott. Nyugaton is voltak, vannak átállók-megbánók-túlélõk..
vino-et-veritas 2016 ápr. 04. - 10:49:24 Előzmény Edmond Dantes
Ebben a filmben is érezhetõ, hogy milyen ambivalens viszonyban volt a "Párt" ezekkel az eseményekkel.
Egyrészt valamelyest támogatta, mert mégis inkább "baloldali", antikapitalista mozgalmak voltak. De az emlegetett maoista "elhajlások", másrészt az utcakõfelszedéses, anarchikus, hatalom elleni tömegmegmozdulások miatt (vö.: '56, "prágai tavasz", stb.) nem állhattak teljesen mögé. A hatalom a szélsõbalosokkal is leszámolt, mint a magyar maoisták pere talán éppen ebben az idõszakban. Hogy jön az ki, hogy a balos "centrális" hatalmat még "balabbról" elõzzék...
Amennyire emlékszem - még gyerekkorom határáról -, kicsit hasonló volt ez a nyugati "testvérpártokkal" (OKP, FKP) is. Amik, ha "kommunisták" voltak is, mégis csak "gyanúsan kapitalisták"...
filoszemitabélus 2016 ápr. 03. - 16:08:36
Vörös Dani és az egész brancs idióták gyülekezete volt. Olvastam az "Üvegfal mögött" -et Robert Merle-tõl. Nem volt szándéka befeketíteni a 68-as nanterre-i hülyéket, csak leírta a tényeket és elõtûnt az egész társaság mérhetetlenül ellenszenves mivolta. Maoisták! Cirka fél napig lettek volna a népi Kínában szabadlábon. Az ellen a társadalom ellen lázadtak jó dolgukban, amelyik biztosította lázadásukhoz a szabadságot.
De gustibus non est disputandum azaz a Gusztiról pedig nem vitatkozunk.
Mens sana in corpore sano azaz menj szanatóriumba Zana õrmester.
Edmond Dantes 2016 ápr. 03. - 15:01:23 Előzmény vino-et-veritas
on
wiki szt "külföldi vetítése 1979-ig betiltva"
Bástyasétány hetvennégy nyilvános vetítése 1984-ig betiltva

off
a) '68 akkor nálunk úgy jött le mint a hanyatló nyugat elleni lázadás. Mert a nyugat innen nézve már akkor is "hanyatolt" miként napjainkban. Pár hónappal késõbb aztán felülírta a prágai tavasz szovjet leverése. Pár évvel késõbb pedig a mi párizsi-prágai tavaszunk hozott diáktüntetéseket március 15-én, kicsinyített kiadásban.
'68 párizsi tavasza nálunk már csak a "vörös Dani" nemkívánatos személye miatt is nemkívánatos. Azt valahogy elfelejtik h a világ '68 után többé már nem volt ugyanaz mint addig.

b) Macskakövek vannak, macskakövek lesznek. Mint írtam: spes moritur ultima...
vino-et-veritas 2016 márc. 31. - 22:08:37
Azért Gazdag rendszeresen feszegette a rendszer határait, néhány filmje évekig indexen volt (pl. Bástyasétány 74, stb.). Az on-topik filmnél nem tudom, de talán a történet miatt egy ideig ez is dobozban maradt.

OFF

Hol vannak manapság még macskakövek?
'68, ma "hivatalosan" rossznak és társadalmilag károsnak tekintendõ...
offtopic
Edmond Dantes 2016 márc. 30. - 10:04:55 Előzmény vino-et-veritas
off
Most sem hatott ránk? Várjuk ki. Talán. :)
Spes moritur ultima...
vino-et-veritas 2016 márc. 30. - 09:47:14
"Amúgy nem különösebben érdekes a film."

Egy mai huszonévesnek valóban nehezen érthetõ, a mi generációnknak azért jelent valamit.
Az elõzõ hozzászólás sok dologra felhívja a figyelmet, amit meg lehet "látni" benne.
Talán van némi rokonság benne a korábbi készítésû Sándor Pál féle Bohóc a falon-nal.

A '68-as mozgalmak nélkül azért az egész európai társadalom más lett (pl. civil mozgalmak, stb.) és nemcsak az öncélú "balhézásról" szólt az egész. Persze ez akkor és most sem hatott ránk...
1/10
offtopic
hankuk 2016 márc. 30. - 00:00:44 1/10
Azt elnézve, ahogy a nyugati 68-asok mennyire kiforgatták az európai civilizációt önmagából, talán nem is olyan nagy baj, hogy ez nálunk nem zajlott le. Amúgy nem különösebben érdekes a film.
feketevipera 2011 márc. 15. - 22:15:10
A film több témát is boncolgat: az egyik legfontosabb talán a lázadás problematikája. Emellett jelen van a generációk közötti ellentét, a szocializmus belsõ kérdései sem maradnak ki a szórásból. Azt mondanám, több szimbólum is van a filmben. Egyrészt ott van maga a tábor: ez a kétarcú szocializmus (a demokrácia jelszavát hangoztató, de a valódi demokráciát nem gyakorló "rendszer"; idõsebbek és a másképpen gondolkodó fiatalok; szocialista, de valamilyen formában mégis kapitalizálódó rendszer; a felszínen minden rendben, de a mélyben súlyos hibák rejlenek, amelyek akadályozzák a rendszer mûködését - a tanároknak nincs valódi tekintélyük, sokszor õk is kétségbeesetten keresik a megoldás lehetõségét, a tábor nem tudja betölteni az eredeti funkcióját, hiszen nincs munka), maga a rendszer kicsiben, de akár gondolhatunk a Zsdanov-féle két tábor elméletre is. A másik szimbólum a címet adó sípoló macskakõ: ezt egy francia fiatalember hozza magával, és egy plüsstárgy, amely sípol. Az 1968-as párizsi diáklázadás emlékére készült, és ez is az ellenállás egyik jelképe lesz a történetben. Ne feledjük, hogy a film 1971-ben készült, tehát túl vagyunk 1968-on, de akár Csehszlovákia is eszünkbe juthat, hiszen idõben oly közel van '71-hez. A francia fiatalember szerepeltetésének az is lehet a célja, hogy az õ figuráján keresztül számon kérjék a hatalomtól a (radikális) baloldaliság hiányát, hiszen a párizsi diáklázadás bizonyos szempontból baloldalibb volt, mint a magyar szocializmus kádári válfaja a 60-as évektõl kezdõdõen. A diákok közötti viták tkp. az "odafent" folyó viták párhuzamai, itt is van többség és kisebbség, vannak, akik "kiszorulnak" a "hatalomból", akiket hazaküldenek, és vannak azok, akik elfogadnak mindent, és nem lázadnak. És itt jön egy újabb szimbólum, ami valójában végigvonul az egész filmen: az utazás. A gyerekek az otthon hazug hétköznapjaiból elutaznak a tábor hazug hétköznapjaiba, a film végén pedig néhányan elindulnak haza, vagyis az útjuk a "semmibõl" a "semmibe" visz. Ami szerintem picit problémás, az az, hogy a remek mondanivaló ellenére is kicsit súlytalan lett az egész alkotás, részben talán éppen a színészek miatt. Az amatõrnek mondható színészek szerepeltetése abból a szempontból jó ötlet volt, hogy ezáltal erõsebbé vált a dokumentarista jelleg, viszont fõleg a fiatalok esetében volt sokszor észrevehetõ az amatõr színészekre jellemzõ hanghordozás, hangsúlyozás, a némileg erõltetett játékmód. Ezt a manapság alig ismert, ritkán játszott, korábban mégis kultuszfilmmé váló alkotást érdemes megnézni, még ha vannak is hibái.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu