Smaragderdő

Bakancslistához adom
The Emerald Forest
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol akciófilm, 110 perc, 1985

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Tomme (Charley Boorman) 7 éves korában kerül az Amazonas vidékére, ugyanis édesapja az egyik kezdeményezője egy gigantikus építkezésnek. Egy alkalommal, amikor az erdő szélén pikniket tartanak, a fiú eltűnik. Indiánok rabolják el. Bill Markham (Powers Boothe) ezek után hiába keresi 10 éven át fiát. Tomme közben felnőtté érik, a törzs befogadja és harcosává avatja. Szerelmes lesz és kiszemeli jövendőbelijét. Majd egy napon a veszélyben lévő Bill életét éppen egy szőke hajú indián menti meg.

Stáblista:

Szereplők

Bill Markham
Kachiri
Heather Markham
Jean Markham
fiatal Heather
Padre Leduc

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
stupek2 2015 aug. 31. - 13:15:06 5/10
Az Amazóniai erdõirtás bennszülött szemszögbõl. Sokat nem értettem belõle, mert nem volt se feliratozva, se szinkronizálva, de a látvány jó volt. Az anya örömét viszont nemigen láttam így tíz év után.
8/10
SandCreek 2015 márc. 30. - 22:50:40 8/10
Nem tudom, hogy a nézõk mekkora hányada ismeri vagy képes átélni az amazóniai esõerdõk utolsó õslakóinak harcát a túlélésért. Élõhelyük és azok környezete mondjuk 1492 óta soha nem volt többé a birtokukban. A betelepülõ fehérek és az õket képviselõ kormányok a teljes földet kisajátították maguknak. Ergo az õslakosok jogai kb a jaguárokéval vagy gorillákéval lettek azonosak.
John Boorman kitûnõ filmje õszintén tárja fel az erdõben élõ egyre fogyó indiánok tragédiáját. A fõmérnök apa és kisfia elszakadásának bármilyen kicsi is a valószínûsége, bizony ilyen is megeshet. És onnantól kezdve az õserdõk esztelen pusztítása már nem ugyanaz, hiszen lehet, hogy az "én fiam/lányom" is valahol ott él, tehát az õ otthona, élete is végveszélybe kerülhet. Elgondolkodtató, bizony. A giga építkezések (meg az ezzel járó bûnözés, korrupció, pénzmosás) látványos eredményeket produkálnak a jelennek, közben semmit nem oldanak meg. Az õslakosoknak pedig még ma sincs tulajdonjoguk a saját földjükhöz. De amíg az utolsó törzs ott él, addig jogos a vád, miszerint a pénz alapú államok sehol a világon nem tolerálják az ettõl eltérõ felfogású 'naiv' népek életvitelét. Szomorú tény, hogy az õ életük és jövõjük meg van pecsételve. Az ún. állam érdeke kizárólagos, tehát az amazóniai indián közösségek fennmaradása õseik földjén lehetetlenségnek tûnik. Jó, hogy vannak ilyen filmek, amelyek komolyan foglalkoznak ezzel a kényes kérdéssel.
9/10
breeder 2013 szept. 16. - 15:30:51 9/10
Ez a film annyira csodás környezetben játszódik, hogy igazán megérne egy felújítást. Remélem elõbb-utóbb eszébe jut a forgalmazónak, és akkor jobb minõségben is végignézhetjük ezt az igazán lebilincselõ remekmûvet! Addig marad a dvd-s verzió. :)
10/10
Filmfanatic 2012 nov. 03. - 23:26:58 10/10 Előzmény olahmiki1959
Egyetértek.Fantasztikus volt!Mindenkinek ajánlom,és nagyon köszönöm az elõttem szólónak, hogy megosztotta véleményét.
10/10
olahmiki1959 2012 máj. 02. - 07:23:38 10/10
Életem egyik legnagyobb filmélménye!
Elõször is, baromi jó a forgatókönyv, amely megtörtént események alapján íródott.
A délamerikai õserdõben eltûnt, és az indiánok által felnevelt amerikai kisgyerek a dzsungelben váratlanul összetalálkozik az apjával, aki egy hatalmas vízierõmû építésén dolgozik, és mellesleg az elmúlt tíz évben minden követ megmozgatott, hogy felkutassa elveszettnek hitt fiát, - ez csak a kezdet, a többi lélegzetelállító kalandot és fordulatot azért nem írom le, mert aki még nem látta ezt a csodálatos filmet, annak legyen meglepetés.
Elsõrangú a színészi játék, fordulatos a történet, de ami nekem talán a legjobban tetszett, azok az eredeti helyszíneken forgatott felvételek, az Amazonas menti végtelen, áthatolhatatlan, sötétzöld tengerként hullámzó õserdõ lélegzetelállító látványa, a színpompás madarak, az érintetlen, csodálatos vízesések, a lustán hömpölygõ hatalmas folyó ábrázolása volt. Emiatt az operatõri munka is csillagos ötös.
Az egész filmen az elsõ pillanattól az utolsóig látszik, hogy a rendezõ, John Boorman halálosan komolyan vette a feladatát. Nem egy szokványos, egzotikus környezetben játszódó kalandfilmet forgatott, hanem egy nagyon is élõ probléma, az õserdõk felelõtlen, és helyrehozhatatlan károkat okozó kiirtása ellen akarta felemelni a szavát.
A Smaragderdõ egyszerre izgalmas kalandfilm, családi dráma, fordulatokkal teli egzotikus thriller, ugyanakkor egy nagyon komoly társadalomkritika is egyben.
Aki egyszer látta, sokáig nem tud szabadulni a hatása alól, és idõrõl-idõre késztetést érez arra, hogy újból megnézze. Minden alkalommal hatalmas élmény, vétek kihagyni, egyértelmûen 10 pontos, maradandó alkotás.
A világunk, és környezetünk felelõtlen rombolása ellen készült filmek elsõ számú darabja ez a rendkívül értékes, csodálatos remekmû.