Sötét anyag

Bakancslistához adom
Dark Matter
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 90 perc, 2007

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Liu Xing (Ye Liu), kínai egyetemista a világegyetem eredetét kutatja egy híres amerikai egyetemen a 90-es évek elején. Eleinte minden remekül megy. Sikerül olcsó lakást bérelnie néhány kínai ismerősével és megismerkedik a helyi teaboltban dolgozó csinos amerikai lánnyal. A tanszékvezető, Jacob Reiser (Aidan Quinn), beveszi Liut a kozmológiával foglalkozó kutatócsoportjába és úgy tűnik, hogy csak a saját kitartásán múlik, hogy boldoguljon. Az egyetem gazdag patrónusa, Joanna Silver (Meryl Streep) is felfigyel a szimpatikus diákra. Kimondatlan kötelék szövődik közöttük. Liu Reiser pártfogoltja lesz és elkíséri egy neves konferenciára, ahol nagy sikert arat. A "fekete anyagot" tanulmányozza, a világegyetemet alkotó láthatatlan vegyületet, de hamar ráébred, hogy kutatási eredményei megkérdőjelezik Reisel modelljét. Liut inspirálja a tudományos áttörlés lehetősége, de közben nem törődik a figyelmeztetésekkel: nem szabad jótevőjének útjába állnia. A fiú naivan azt hiszi, hogy az amerikai tudomány az elméletek szabad piaca és a társadalom nyitott kapukkal vár a bevándorlókra.
Hamarosan azonban összeomlik a világ. Visszakényszerítik Reiser háta mögé. Elutasítják a disszertációját, a teaüzletben megismert lány kidobja, a szobatársai pedig állást találnak és elköltöznek. Liu nem akar hazaköltözni a szüleihez és túl büszke ahhoz, hogy elfogadja Joanna segítségét, így olyanná válik az egyetemen mint egy kísértet. Egyedül marad a meghiúsult álmaival és egy végső elkeseredésében brutális tettre ragadatja el magát.

Stáblista:

Szereplők

Liu Xing
Joanna Silver
Reiser professzor

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
-greghouse- 2012 okt. 14. - 13:23:12 Előzmény kékica
Számlafizetés, számlafizetés....azért én Whoopi Goldbergnek csak az egyhavi villanyszámlájából életem végéig elélhetnék...
Nyilván ez jelképes.
Vannak színészek, akik néha azért vállalnak el szerepet, mert imádják a figurát, mindent megtesznek érte. Ilyen volt Travolta, mikor a Michaelben az arkangyalt minimálbérért játszotta, vagy Bruce Willis a jóbarátokban, aki a gázsiját teljes egészében valami gyerek jótékonysági alapnak adta, vannak amit szeretnek csinálni, és ingyen nem lehet (nem engedi az amerikai színész szakszervezet, az Actors Guild).
A másik véglet, amikor a producer tudja, hogy kell egy húzónév, akármennyibe kerül, mert nehéz lesz egyébként eladni. Ez szerintem az a tipus.
Aztán van olyan is, mint amilyen pl. Daniel Day Lewis, vagy Jack Nicholson, hogy kizárólag olyan szerepet vállal, amit nagyon akar - õk megtehetik. Streep is ilyen lehet. Megtehetik, hogy csak azt játszák el amit akarnak, de megkérik érte az árat. Végül is ez egy szakma, ebbõl élnek. (ha a számlafizetés mondjuk a legújabb Porsche tuningolásának számlája is). Ez a dolguk. Hogy nem mindenkinek tetszik a film, más kérdés, õk megteszik a magukét, de egy film nagyon sok emberen múlik.
Flóra_kisasszony 2012 okt. 13. - 19:17:04 Előzmény pupacs
Most olvastam milyen egyformán fogalmaztunk... :D
Flóra_kisasszony 2012 okt. 13. - 19:15:56 Előzmény kékica
Hát, biztos valami teljesen mást, mint pl. Az ördög Pradát visel, Mamma mia, Julie & Julia - Két nõ, egy recept vagy az Egyszerûen bonyolult c. mûremekek esetében.
9/10
pupacs 2011 márc. 22. - 17:32:14 9/10
Tök jó, hogy Backslash valószínûleg LÁTTA a filmet, és ilyen alapon hozzá mert szólni a témához, bár bizonyára annak a hozzászólása a mérvadó, aki az amerikai kritika meg az imdb statisztikája alapján képes rájönni a saját (valószínûsíthetõ) véleményére is a filmrõl.

Valóban én sem értem, mit keresett itt Meryl Streep, de hál'istennek azóta már visszatalált a helyére, és olyan mûremekekben csodálhatjuk az alakítását, mint pl. az Egyszerûen bonyolult. Na ez tényleg nem egy súlycsoport. Szerencsére.
perry 2010 okt. 07. - 16:58:38 Előzmény kékica
Természetesen én is csak a megérzéseimre vagy a logikára tudok hivatkozni ebben az estben.
Meg talán még arra is, hogy még mindig jobb melózni egy filmben, mint meghallgatásra
járni filmezés helyett.
kékica 2010 okt. 06. - 23:47:09 Előzmény perry
Ez igaz, Whoopi Goldberg mondta egyszer, miután megkérdezték pár fura filmjével kapcsolatban, h miért vállalta õket, h a számlákat ki kell fizetni vmibõl.:)
Viszont Meryl szerintem már egy jó ideje van olyan helyzetben, hogy simán megválogathatja, hogy mit vállal el.
Más kérdés, hogy lehet, h neki ez egy tudatos választás volt, csak mi nem látjuk, vagy nem tom. Ezt tudom elképzelni.
kgyuri0 2010 szept. 03. - 23:18:24 Előzmény M E
Ebben teljesen igazad van,én megnéztem, e mára már teljesenelfelejtettem,méltán.
M E 2010 szept. 03. - 11:39:03 Előzmény kgyuri0
Na, most megfogtál! Nem néztem meg végül, mert valahogy arra a következtetésre jutottam, hogy nem valószínû, hogy jó.
kgyuri0 2010 szept. 02. - 01:53:24 Előzmény M E
Aha!

Kösz, hogyilyen régi fonalat is fölvettél, és válaszoltál.
Kivágtad magad, lehet, hogy igazad van.

Neked végül is tetszett?
M E 2010 szept. 01. - 17:53:58 Előzmény kgyuri0
Ha tudsz olvasni a sorok között, akkor megtalálod, hogy aki nem osztja B. véleményét, az nem nyitott gondolkodású, és semmit sem tud sem az amerikai életrõl, sem az egyetemi életrõl. Persze vele ellentétben, hiszen õ mindezekkel tökéletesen tisztában van.
Persze elég udvariasan fogalmazta meg a véleményét, de akkor sem szeretem az ilyen sarkításokat, hogy "ha valaki nem ért velem egyet, az hülye". Na, ez volt beburkolva a 20 mondatba, csak udvariasan és szépen megfogalmazva.Attól még ugyanazt jelenti. Persze a stílust értékelem.
kgyuri0 2010 aug. 28. - 20:40:19 Előzmény M E
Vicces, hogy ezt írod Backslashnek?
"ha utánanézel, hogy mi az amerikai kritika és az imdb közönségvélemény a filmrõl, akkor lehet, hogy rájössz, hogy nem szabad mindig másokban keresned a hibát"

Backslash pl azok után majd magában keresheti szted? És mi lenne tkp. az õ hibája, hogy tetszik neki a film, vagy, hogy nem tetszik?
Vagy csak az,hogy úgy véli, érti, mirõl szól?
Borella 2010 aug. 28. - 01:23:28
Érdekes film volt, fõleg az elõtte leadott Hawking dokumentumfilm után, ami szintén a világegyetem keletkezésének pillanatával és a fekete lyukakkal foglalkozott, az univerzum anyagát is kutatva.
Kár a technikai hibáért, hogy végig úgy vetítették a filmet, hogy a kép megnyújtott volt, nem értem, miért nem lehet beállítani rendesen, keskenyebb vetítõsávra, hogy Meryl Streep feje ne legyen annyira hosszúkás.
A zenéhez annyit az elõttem szólók után, hogy a legelején meg Dvorák Újvilág szimfóniájának egy érdekes, kínai kórussal elõadott feldolgozása hanzik el, ami szintén elõre utal a reményteli amerikai életre. A zenék végig szimbólumértékûek.
Egyébként a filmet bár egész jónak tartom, mégis túlzás számomra ez a kezdeti, nyilvánvalóan irígységbõl adódó, gáncsoskodás okozta sikertelenség miatti totális kiborulás, az élet ugyebár ilyen, volt már pár példa a történelemben a nem megértett de késõbb szárnyait kiterjesztõ zsenire, nem szokás mindenkit kivégezni, ha nem ismerik el az embert mindjárt a pálya elején, míg mások a rendszer és tudományos elit kegyeltjeiként lubickolhatnak, ez a kihívás, ilyen a társadalom, ennek ellenére kell végigvinni az ember terveit, lehet évekig, évtizedekig kerülõ utakon, nehéz mnunkával, kitartó kûzdelemmel elérni a célunkat. Jól néznénk ki, ha minden sikertelen harc után végeznénk ellenségeinkkel és önmagunkkal.
Ghanima 2010 aug. 27. - 23:29:36 Előzmény kgyuri0
Csak kiegészítésként: a befejezõ "dzsesszes" szám nem más, mint a "This land is your land, this land is my land...", az a szinte második himnuszként használt, mára elcsépelt dal, ami arról szól, hogy az USA mindenkié... Zenéjét és szövegét is Woody Guthrie írta.
Itt http://www.arlo.net/resources/lyrics/this-land.shtml elolvasható a szöveg és belõle az is megérthetõ, hogy miért ezt tették a film végére. Az egyszerûbb megfejtéseket kedvelõknek: keserû gúnyként, amit az elõadás módja is hangsúlyoz.
perry 2010 aug. 27. - 19:38:44 Előzmény kékica
Szörnyû dolog de még az gazdag színészeknek is van családja és költségei, egyebek iránt a munka meg munka még a színésznek is, ha jó az meg csak külön öröm.
irene61 2010 aug. 27. - 18:50:25
Nekem nagyon tetszett.Nem egy könnyed mûfaj,de néha erre is szükség van.Igaza van aki azt írta(aki szórakozni akar menjen cirkuszba vagy nézzen vígjátékot...az egy más mûfaj.
Miért baj ha filmezés közben néha gondolkodunk is.Néha ez a lényeg...gondolatokat ébreszt.
Meryl Streep és Aidan Quinn szerintem mindenben jó,,mindent el tudnak játszani.Nálam 10-es
M E 2010 aug. 27. - 09:05:10 Előzmény Backslash
Tök jó, hogy ilyen okos vagy, de ha utánanézel, hogy mi az amerikai kritika és az imdb közönségvélemény a filmrõl, akkor lehet, hogy rájössz, hogy nem szabad mindig másokban keresned a hibát.
kisgidus 2010 júl. 05. - 20:36:46 Előzmény kékica
egyet értek, az õ helyében nem játszottam volna ebben a semmitmondó filmben
7/10
Backslash 2010 máj. 14. - 11:09:26 7/10
A srác elkeseredése a disszertációja elutasítása miatt túlreagálásnak tûnhet, ha valaki nem tudja, hogy az USA-ban ez azt jelenti, hogy azon az egyetemen nem nyújthat be többé disszertációt. Ráadásul úgy tûnik, hogy a munkája egyes elemeit alaposan le is nyúlták. Ez valójában nem egy amerikai sztori, hanem emberi és a világ bármely egyetemén elõfordulhat. A végkifejletben nagyjából fele-fele arányban van felelõssége a professzornak és a hallgatónak.
Valóban vontatottnak tûnik, de ez a belsõ ábrázolás miatt van, kicsit a mozgalmasság ellen dolgozik. Ami viszont nem elhanyagolható, hogy megtörtént esetet dolgoz fel és az ilyen esetek számának riasztó emelkedése miatt inkább a kiváltó okok megértésére koncentrál a rendezõ. Aki nem ilyen szemszögbõl nézi ezt a filmet, az húzza le nyugodtan, de ha elég nyitott a gondolkodása és valós ismeretekkel bír az amerikai életrõl (mármint nem a propagandában ismertetettrõl), akkor úgysem fogja.
kékica 2010 máj. 05. - 23:15:31
Kívácsi lennék, hogy Meryl Streep mit látott benne, amiért elvállalta miután elolvasta a forgatókönyvet...:-S
1/10
Istenasszony 2010 márc. 18. - 20:13:16 1/10 Előzmény twillight
Ugyanígy voltam vele én is...
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu