Spotlight - Egy nyomozás részletei

Bakancslistához adom
Spotlight
Besorolás alatt amerikai thriller, 128 perc, 2015

Értékelés:

316 szavazatból
Szerinted?

Az igaz történet alapján készült film egy bostoni újság oknyomozó munkatársainak rendkívüli munkáját követi életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatának elkészítése során.
A Boston Globe új főszerkesztőt kap (Liev Schreiber), aki arra utasítja munkatársait, hogy járjanak utána egy rég óta szőnyeg alá söpört ügynek: egy helyi pappal szembeni gyerekmolesztálási vádnak. A kis csapat (Mar Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams) elképesztő, addig minden erővel titkolt, megrázó tények nyomára jut, és egyre szenvedélyesebben követik a szálakat. Amit találnak, megrázza és megváltoztatja őket. És az újságjukat. És Bostont. És az egész világot.
Bemutató dátuma: 2016. február 18. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Sacha Pfeiffer
Marty Baron
Michael Rezendes
Walter 'Robby' Robinson
Ben Bradlee Jr.
Eric MacLeish
Mitchell Garabedian

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb film
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Tom McCarthy
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Josh Singer
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb film jelölés: Steve Golin
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb rendező jelölés: Tom McCarthy
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Tom McCarthy
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb vágás jelölés: Tom McArdle
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb rendező jelölés: Tom McCarthy
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Mark Ruffalo
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Rachel McAdams

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
hippieee jún. 14. 11:09:48 9/10
Parádés volt a színészi játék a filmben, még az ismeretlen mellékszereplőké is, nem beszélve a főszereplő nagyágyúkról. Amennyire egy ilyen filmet lehetett, próbálták cselekményessé is tenni, de nyilván nem kell akciófilmre számítani. Sajnos a végéről lemaradtam, így nem tudtam meg, hogy megbűnhődtek-e a papok, de majd egyszer igyekszem elcsípni a végét is. Többször nézős.
1/10
apoa 2021 máj. 14. - 19:02:49 1/10 Előzmény Edmond Dantes
Letörölték a válaszomat,úgyhogy nem próbálom újra, mert az adminisztrátor véleménye a döntő
offtopic
Edmond Dantes 2021 máj. 14. - 09:57:50 Előzmény apoa
Nyilvánvaló, hogy az alábbi könyv pediglen az ö n örömére készült, ajánlom szíves figyelmébe.
https://www.libri.hu/konyv/frederic_martel.a-vatikan-kinos-titkai.html
Emlékeztetem, hogy Magyaro-on nincs halálos ítélet, sem bizonyítékkal, sem anélkül, noha lenne rá igény. Talán az ön részéről is, legfeljebb másfajta bűnökre.
1/10
apoa 2021 máj. 13. - 22:22:05 1/10
Ahogy a hozzászólásokból látható, a film a vallás gyűlölők és keresztényellenesek örömére készült.
Bár elégedetlenek, mert a megvádoltakat minimum halálra ítélnék akár bizonyíték nélkül is.
offtopic
Edmond Dantes 2021 márc. 11. - 21:48:39
Nemrég megjelent, hasznos "segédkönyv" ehhez a kiváló filmhez is:
https://www.libri.hu/konyv/frederic_martel.a-vatikan-kinos-titkai.html
tortura 2021 márc. 11. - 18:06:10 Előzmény seberla
Mondasz valamit.
A film egyébként nem tetszett. Mást vártam, többet. Bár a cím utalt is rá, hogy itt a nyomozás részleteiről lesz szó, inkább örültem volna, ha inkább arról lett volna szó, hogy hogyan, miként bűnhődtek a papok. Szívesen láttam volna egy tárgyalást, ahol elítélik őket, de ha a film végére gondolok, ....

SPOILER!!! ..... lehet

Csak áthelyezték őket ide-oda-amoda.... Ahogy mindig megy ez, ezer éve. Soha semmilyen büntetést nem kapnak. Az áthelyezés nem büntetés, hisz új közegben tiszta lappal kezdhetnek és folytathatják tovább "áldásos" tevékenységüket.
OFF: Nemrég Gulyás Marci saját oldalán is pont egy ilyen papok által molesztált sráccal készített interjút. Megdöbbentő volt. Évek (évtizedek) óta járja a kálváriáját - hiába. És most még őellene folyik eljárás. Mert őt viszont egy pillanat alatt kirángatták az autójából, hogy lecsukják. A rendőrök. Mert hát őeminenciájának nem tetszett, hogy keresni vélték és zaklatás miatt feljelentették a srácot. Eszem megáll, milyen világban élünk! Ezeknek mindent lehet?
8/10
vargama 2020 dec. 28. - 17:23:37 8/10 Előzmény Xxy92
Hátha a Sony Movie Channel nem okoz majd csalódást. Ma ott adják, 21:00-kor. Én régebben láttam, nagyon jó film.
offtopic
Xxy92 2020 dec. 12. - 23:54:55
December 12. Szombat
23:00 - Moziverzum

Szerencsére nem gyakran kell arra vetemednem, hogy ezt a csatornát nézzem, ugyanis a sablonon túlmutató filmek ritkán kerülnek itt levetítésre. Ezt a filmet viszont szívesen megnéztem volna. De csak volna.
Miután a bemondó biztosított arról, hogy a vetítés Mészáros Lőrinc 3 különböző cége nagylelkű adakozásával jöhetett létre, nagy nehezen meg is kezdődött a film 23:02-kor. Aztán 23:14-kor puff, reklám. Na mondom, akkor ez bizonyára ilyen csatorna, hogy hamar reklám jön, de utána hosszabb ideig megy a film. (Időközben vesztemre átkapcsoltam a Dancing with the stars alternatív valóságába, ahol maszk nélkül egymás-hegyén hátán ülve/állva/ugraburgrálva zajlik a pszeudoünneplés). Na de vissza a Moziverzumra! 23.24-kor, azaz 10 perc után folytatódott a film, de korábbi ötletem balgaságnak bizonyult, ugyanis 23.39-kor, vagyis 15 perc műsoridő után ismét elkaszálták a dolgot, és vélhetően következett egy újabb 10-perces reklámblokk. Sajnos én ezt már nem vártam meg.
Azt azért ne felejtsük el, hogy a Moziverzum 2019-es indulásakor "reklám nélkül mozicsatornaként" lett felkonferálva. Ez az idilli állapot azonban mindössze másfél hónap után megszakadt, s az előbbinél valamiért jóval kisebb visszhanggal, megvalósult az elreklámosítás. Abba bele sem merek gondolni, mi lenne, ha Mészáros Lőrinc nem támogatná a csatornát?!
seberla 2020 okt. 04. - 14:42:49 Előzmény sexykex
" ...nagyon itt volt az ideje, hogy beszéljünk egy ezeréves problémáról. " nagyon is igaz! Csak hogy ezer éve és most is és a jövőben is büntetés nélkül megússza ez a tetves álszent, rohadék pedo. csuhás csűrhe! Talán ha az áldozatok kinyírnának egy párat....
10/10
vcse 2020 aug. 26. - 20:21:54 10/10
Nekem nagyon tetszett, végig izgalmas, érdekes volt.
Yuliusz 2020 aug. 26. - 15:11:16 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Másodszor nézve még jobb, jobban követhetőek az információk, a nevek, a kibontakozás.
Sajnos, a mozinézők többsége elszokott, vagy manapság szinte nem is találkozik olyan filmekkel, ahol az emberi beszéd, az emberi arc, a hétköznapi élet körülményei és témái jelennek meg és keltik a hatást.
Ma csak a fantazy meg az akció megy, sokaknak szinte hiányérzetük van, ha nincs tízpercenként egy autós üldözés vagy valamilyen hülye szörnyfigura.
Rachel McAdams pedig klassz csaj, a bugyutácska filmek is sokszor csak miatta nézhetők. A többivel egyetértek.
Roberto DiCapribogyó 2020 aug. 26. - 12:39:50
Nagyon örülök, hogy megnéztem most ezt a filmet, erős hatással volt rám.
Szerintem aki nincs kihegyezve erre a pedopapok vonalra, az találhatja inkább uncsinak, ha viszont felkavar valakit ez a téma, akkor tuti feszült figyelemmel fogja végignézni az egészet.

Anno persze hallottam róla, de vívódtam mi legyen, mert egyrészt nagyon dicsérték, másrészt semmi kedvem nem volt a témája miatt megnézni, azt gondoltam, majd hatalmas nagy drámai jelenetek sorában (ahogy ált. Hollywoodban lenni szokott) tobzódnak a felkavaró borzalmakban.

Ehhez képest dicséretesen visszafogott volt a film, semmi hatásvadász nagyjelenet (na jó egyszer Ruffalo kifakadt, de hát ő HULK, ő dühönghet egy sort:-) ), vagy szokásos sablon (kezdésnek a főhőst sötét alak követi az utcán majd szép lassan veszélybe kerül az élete) inkább realista volt a megközelítése az egésznek. A pedofil részletekből gyakorlatilag semmit nem hallhatunk, megkímélik a nézőt és szerintem ez megközelítés nagyon jót tett az egész filmnek.

Így is bőven izgalmas volt és felkavaró, ahogy végigkövetjük a társaság nyomozását, ahogy egyre több mocskos részletet (eleinte pl. egy pap a gyanúsított, aztán meg...) derítenek ki, ahogy "küzdenek" az áldozatokkal, stb. A színészek remekek voltak, nagyon tetszett ahogy Liev Schreiber ezt a csöndes, visszafogott, mégis erőteljes karaktert hozta!

Külön érdeme a filmnek, hogy Rachel McAdams-et látva most fordult elő először velem, hogy nem akartam egy plüssfókával jól fejbe verni, az a (számomra) irritáló kis feje szinte szimpatikussá vált itt.
Yuliusz 2020 aug. 23. - 13:11:45
A film kétségtelenül egy kicsit uncsi, de az életben is kb. hasonló tempóban történnek a dolgok.
A téma nagyon fontos, a színészek kiválóak.
Hogy ér-e Oscart, teljesen lényegtelen.
10/10
picipc 2020 jan. 13. - 12:45:11 10/10
Pál Feri mondja a szándékos vakságról szóló előadásában, hogy az igazság ismerete a változtatáshoz nem elég. Ebben a filmben megismerjük az igazságot és egy lehetséges utat látunk arra, hogy egy kis csoport hogyan változtathat az igazságtalan világon.
Nagyon hiánypótló film, 10/10!
10/10
UncleSam 2019 febr. 18. - 22:41:27 10/10
10/10.
csicso82 2019 febr. 17. - 14:08:43
UNALMAS.

Persze a színészi játék jó, a díszletek jók, a történet elgondolkodtató stb. de ez kevés. Nincs igazi feszültség, bonyodalom, csavar. Maga a téma komolysága miatt lett ez fontos film.
georgbob 2019 jan. 11. - 19:18:44 Előzmény sexygeci
Na, ez sokatmondó böfögés volt.
sexygeci 2018 máj. 13. - 08:38:06 Előzmény sexykex
nagyon okos vagy..honnan veszed ezt a sok baromságot te szerencsétlen?
sexykex 2018 máj. 13. - 05:20:55
„Naná, hogy itt egy templom és egy játszótér” – gyermekek játszanak kint és gyermekekkel játszadoznak bent.
Nem hiszem, hogy nekem ilyen filmeket kellene néznem, mert eddig sem voltam túl jó véleménnyel az egyházról. Hallottam persze pajzán papokról, de sohasem hittem volna, hogy tíz pedofilból egyet elítélnek, kettőt felszentelnek. Tudtam természetesen, hogy a csuhások jelentős része ma is földi hatalmasságnak képzeli magát, de nem hittem volna, hogy ilyen pofátlanul képesek visszaélni valóban meglévő, nem is csekélyke hatalmukkal. („A hatalom: hatalom az emberek felett. A test, de elsősorban a lélek felett.” – és én erre a George Orwell szerinti hatalomra gondolok a papság esetében.)
Ez nem egy különlegesen jó film, sőt inkább csak különleges, mint jó, de nagyon itt volt az ideje, hogy beszéljünk egy ezeréves problémáról.
2/10
mushi 2018 ápr. 06. - 19:38:23 2/10
annyit hallottam a filmről, hogy meg kellett már néznem, de egyszerűen nem ment végig. baromi unalmas, pedig jót is ki lehetett volna hozni a témából. a feléig néztem, aztán úgy gondoltam, menten felkötöm magam, mert egyszerűen annyira vontatott, semmilyen film.
Összes hozzászólás