Sráckor

Bakancslistához adom
Boyhood
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 166 perc, 2014

Értékelés:

269 szavazatból
Szerinted?

Richard Linklater új filmje, a Sráckor eleddig példátlan filmes kísérlet és egyedülálló mozis élmény. Olyan fikciós dráma, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás egyszerre nagy ívű és intim, végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain, és magán az időn. A film a 6 éves Masont (Ellar Coltrane) követi az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újra házasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, és a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető keveredésének ismerős kavargásán keresztül. Ám a végeredmény kiszámíthatatlan, ahogy az egyik pillanat a másikba szövődik, így adva ki a felnövésünket formáló események mélyen személyes élményét, és életünk állandóan változó természetét. A történet kezdetén az álmodozó tekintetű elsős, Mason nagy felfordulással néz szembe: egyedül álló, keményen dolgozó édesanyja, Olivia (Patricia Arquette) úgy döntött, hogy vele, és nővérével, Samanthával elköltöznek Houstonba - pont amikor régóta távol lévő apjuk, az idősebb Mason (Ethan Hawke) visszatér Alaszkából, hogy újra belépjen világukba. Így kezdődik az élet állandó változása. Ám a szülők, nevelőszülők, lányok, tanárok, főnökök, veszélyek, vágyak és kreatív szenvedélyek özönében Masonnek mégis sikerül a maga útját bejárnia.
Bemutató dátuma: 2014. szeptember 18. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
mybijou 2021 dec. 27. - 11:23:35 1/10
Megnéztem, mert a kritikusok top 50-es listáján ez volt az első helyezett. Nem értem, hogy ennek mi az oka. A film indokolatlanul hosszú, tele van teljesen felesleges és életszerűtlen párbeszédekkel. A tizenévesek nem a koruknak megfelelően viselkednek. Nem kötött le, semmi katartikus élményt nem adott. Helyette ezt a filmet javaslom: "Ez a fiúk sorsa"
6/10
offtopic
sexykex 2020 nov. 16. - 16:32:56 6/10 Előzmény sawyerx
Azt hittem érthető. Mindig velünk, a nézőkkel van baj. Nincs olyan film, ami mindnyájunknak tetszene. Itt mindenki csak kritizál, mindig talál valami lényegeset vagy lényegtelent, amivel szerinte gond van, amit másképp kellett volna csinálni. És persze a legtöbb baj velem van, mert szerintem a filmek 10%-át egyáltalán nem kellett volna leforgatni és aggasztónak tartom a színtiszta mesefilmek arányát a többihez képest.
4/10
sawyerx 2020 nov. 14. - 23:42:56 4/10 Előzmény sexykex
Igen, ezt többen le is írtuk, és nincs ezzel semmi gond, ezért kapott tőlem 5/10-et, másoktól 3/10-et, stb. És gondolom ezért tőled 6-ot. Mi itt a baj?
6/10
sexykex 2020 nov. 14. - 14:55:42 6/10
Hölgyeim és uraim! Sok a baj. Ha egy film mesés, irreális, akkor lehet látványos és kalandos, de én nem rajongok érte. Ha a film akciódús, véres, vagy izgalmas, akkor a rettenthetetlen főhőssel van a baj, akin nem fog a golyó, sem az átok, fantasztikus kalandjai vannak. Ha viszont egy film átlagembereket rak átlagos környezetbe és precízen követi az életüket, akkor olyan, mint ez. Hosszú és unalmas.
Mason apja egészen normális fickónak látszott, nem tudom miért nem jött ki jól Olíviával. Végül is érdekes volt követni a gyerekek életét, akik nem kallódtak el ebben az apa nélkül különösen veszélyes világban.
6/10
kecsup 2020 jan. 02. - 15:37:31 6/10
A film a díjakat az elkészítés módja miatt kapta, és nem a belbecs miatt. Nem mondom, hogy szenvedés volt végignézni, de sokat nem adott, normál életeket látunk megfilmesítve. A film végefelé a mama sír, és kiborul, hogy a családdal eltelt az élete, és miután az utolsó gyereke is elköltözik, ürességet érez. Ja, ha vki a létfenntartás és a gyerekek töltik ki az életét, azonkívül gőze sincsen mit akar/teszi boldoggá, akkor valóban bajban lehet az ember, ha az uccsó gyerek is kiröppen, és egyedül maradsz.
3/10
janderka 2019 ápr. 19. - 15:04:23 3/10
Az, hogy a film egy átlagtörténet, még nem volna baj. A gáz, hogy mindezt ömlesztve rakják elénk. Semmi elválasztás az évek, vagy a főbb életlépcsők között. Max. hogy látjuk öregedni, érni a felnőtt főszereplőket. De 12 év nyersanyagát így elbaszni? Nem kis felelőtlenség. Erre díjat adni meg maga a megtestesült álságosság.
Az meg már csak hab a tortán, hogy minél nagyobb lesz a főszereplősrác, annál antipatikusabbá válik a külleme (kb mintha egy retardált alkesz drogos lenne).
3.5/10
4/10
sawyerx 2018 febr. 25. - 17:18:28 4/10
Én is másfél óráig bírtam. Szeretem a drámákat, de azokat, amik tényleg megérintenek, netán még mondanivalójuk is van, amik után másképp látod a világot - de ez nem az. Érdekes, hogy 12 évig forgatták, és hogy végig nem a sminkmesterek alakították a színészeket, hanem az idõ, de olyan unalmas, semmitmondó az egész, hogy muszáj volt feladnom. Egy ilyen cím után azt vártam, hogy hidegrázós rendezésben követhetjük végig a gyerek "sráckorát", megaláztatásokat, családi dilemmákat, elsõ szerelmet, de a nagy faszt. Csak történnek a dolgok, jelenetek egymás után pakolva, egyre idõsebb színészekkel. Legalább egy jó zenei aláfestést nyomhattak volna, ami majd cseng a fülemben, ha meglátom ezt a címet, mint a Benjamin Buttonnél vagy a Fehér pokolnál. Persze, ízlések és pofonok, de ez nem jött be, a 12 éves forgatástól meg nem ájulok el, mert a végeredmény körülbelül olyan lett, mint egy átlagos családi videokamera sok-sok felvétele, stúdió minõségben.

5/10
littleg11 2018 jan. 07. - 17:21:38
(2018.01.06, SZO, 17:00)
SPOILER
"Ennyi volt az egész?" - kérdezhetjük könnyen a film végén. És az a helyzet, hogy valószínûleg nem járunk messze a valóságtól, hiszen Linklater talán pontosan valami hasonló hatást szeretett volna elérni. Természetesen nem azzal, hogy a filmrõl gondoljuk azt, hogy "ennyi volt az egész", hanem hogy rádöbbenjük: ennyi az egész, bõ 10 év alatt egy óvodás kissrácból felnõtt lesz. Ennyi idõ alatt "kirepülnek a gyerekek", és utána a szülõ valószínûleg azt érezheti, amit Patricia Arquette is a film vége felé (összefoglaló jellegû kifakadásában) érez.
Ez a film tehát egy áttekintés; "végigfutunk" egy szemünk láttára felnövõ életen, felvillantva abból megannyi örömet és konfliktus-forrást. "Hosszabb kibontásra" nincs lehetõség, mivel nem is ez a cél. Ez egyfajta bõvített tartalomjegyzék, tehát ennél nem is tud bõvebb lenni.
Maga a megvalósítás egyszerûen zseniális: a 12 éven át folyó forgatások, a szereplõk valós idpben történõ "megöregedése" szerintem önmagában is hátborzongató. Jól tudjuk, hogy Linklater nem az "akciósdús" filmek rendezõje; a Mielõtt felkel a Nap-film(ek)hez képest a tempó még itt szinte "gyorsnak" mondható; ezzel érdemes tisztában lenni akkor, amikor leülünk a filmet megnézni.
Kifejezetten igzalmas, ahogyan a rendezõ az idõ múlását folyamatosan érzékelteti velünk: férjek, hajszínek változnak, a család folyamatosan költözik, a háttérben pedig finoman megszólal egy-egy aktuális kedvenc zene (2002: Sheryl Crow - Soak up the sun, 2011/2012: Gotye - Somebody That I Used to Know). Nehéz elképzelni, hogy ennyi élethelyzet és szereplõ közül valamelyikkel ne azonosuljunk vagy ne fedezzük fel saját magunkat benne.
SPOILER VÉGE
5/10
Moviefan04 2017 febr. 20. - 04:03:53 5/10
Filmet még nem untam ennyire mint ezt. Egy átlagos ember átlagos élete.
kispalissaci 2016 dec. 27. - 09:33:38
Nagyon meglep ez a sok negativ komment. En vagyok a fura akkor, hogy nekem nemhogy tetszett, de egy masodpercig sem unatkoztam a filmen? Ketszer tartottam egy 3perces szunetet. Engem a legelso kepkockatol az utolsoig nagyon lekotott. Nem volt hianyerzetem, erezni h a film tudatosan keszult ilyen jellegunek. Sodor magaval, a szineszek eleg erosek, egyre kozelebb kerul hozzad (majdnem) mindenki, a film vegere nezokent is a csalad tagjakent szemleljuk a filmet. Ugy erzekeny es egyben humoros is h nem esik tulzasokba, nem csinal giccset, amerikai csalados maszlagos sorsdramat.Akik a rendezot a Before Sunrise/Sunset... filmekbol ismerik es kedvelik, nem fognak csalodni mert ebben a filmben is visszakoszennek olykor hasonlo dialogusok es hangulatok. Mindent osszevetve ez bizony nalam 10/9,5.
5/10
LilyDawnson 2016 máj. 03. - 12:08:56 5/10
12 évig forgatták. No hát akkor biztos valami rendkívüli. Ez jó névjegynek bizonyult, valóban ritkaság az ilyen. Mekkora kár, hogy egyébként nem sok mindent tudott adni [nekem legalábbis]...
Oké, hogy nem elmaszkírozva vannak a szereplõk, hanem látjuk, ahogy évrõl évre változnak. Jó pont, de ettõl nem lesz kiemelkedõ.
Javára írható, hogy õszinte. Mason nem szuperhõs, és pl. személyes kedvencem, mikor végre úgy reagálja le a helyzetet, ahogy mindenki tenné: "ez olyan kínos." (aki látta, érti: nem akarok "spoilerezni").
Olyan, mintha mondjuk Mason vállán átnézve követnénk õket 12 évig. Történik ez, történik az. Suli, vita, válás, agresszió, fotó, lányok, sör, stb. Semmi extra. És pontosan ez a baj!! Igazi problémafelvetés nincs, csak a valós helyzet észlelése, ami nem egyszerûen probléma, hanem kész katasztrófa (az átélt viszontagságokra gondolok).
Mason valahogy túlél minden napot, néha mosolyog, néha fáj, és körülbelül ennyi.

Ez egy korrajz, az adott idõszak lenyomata. Követheted, ahogy kampányolnak a választások idején, meg ahogy Mason egyik suliból a másikba kerül. Ezzel nincs baj, és azzal sem, hogy ez a gyerek nem egy hõs meg nem vámpír meg nem titkos képességekkel ellátott kiválasztott: ezzel az a baj, hogy cseppet sem érdekes. Ennyi erõvel azt is filmre vehetnénk, hogy Irma néni lemegy a boltba macskakajáért 12 évig. Egyszer az az izgi, hogy a tej akciós, másnap az unokája jön, két év múlva meg késik a nyugdíj, mert a szomszédasszony szerint a postásnak mellhártyagyulladása van.
Aki izgalmat, pörgõs cselekményvezetést vár, ne ezt a filmet nézze meg. Aki válaszokat, megoldási alternatívát, vagy akár feltett kérdéseket vár, ne ezt a filmet nézze meg.
Nálam 10/5.
lng 2016 ápr. 26. - 16:14:51
"ennyire nem képes semmi épkézláb tartalmat átadni a nézõnek (HITELESEN), az nem jó film!"

Ez a film tokeletes atadta amit akart, csak amit te unalomnak nevezel, pont az volt a mondani valoja. Ez a film az eletrol szol, arrol hogy a mindennapi melo es a javak megszerzese azert hogy a csaladod boldoguljon unalomas es eltelik ugy az ember elete hogy eszre sem veszi. Errol szol ez a film, magarol a nagy betus eletrol. Csak lehet ehhez te meg tul fiatal vagy. Ebben a filmben nem az a lenyeg hogy 12 ev alatt forgattak, az csak egy eszkoz, egy nagy otlet.
10/10
eIemes 2015 nov. 28. - 23:31:55 10/10
Apróság, Linklater valamit tudott - a film kb kétharmadánál van egy beszélgetés apa és fia között

"...ha lesz még új star wars..."
JasonStatham 2015 aug. 30. - 18:51:44
Elképesztõen hosszú lett. Legalább fél órával rövidebbnek kellene lennie. Oké, hogy 12 évig forgatták, de az nem azt jelenti, hogy telerakni minden hülyeséggel, csak hogy kitoldjuk az idõt. A mondanivalóját értettem, átjött, de a díjakat nem. Elég sok hiba volt benne ráadásul. 10/6
10/10
eIemes 2015 jún. 29. - 17:36:27 10/10
magadat láttad meg a filmben :)
8/10
motoreger1 2015 jún. 29. - 16:56:10 8/10
Nagyon érdekes volt látni az évek múlását ugyanazokkal a szereplõkkel. :-)
caomilla 2015 jún. 11. - 15:34:45
Sokat vártam ettõl a filmtõl és nagy csalódás volt. 3 részletben tudtuk megnézni, annyira semmilyen volt. Ezt is jó, hogy nem moziban láttuk, végig sem tudtuk volna ülni. Érdekes, hogy a valódi szereplõk maradtak 12 éven keresztül, de más különlegességet nem tudok felsorolni. Gyenge film. 10/4
10/10
eIemes 2015 ápr. 16. - 13:57:53 10/10
"és az öregedést a sminkesek kitûnõen érzékeltetik külsõleg is"

azok nem a sminkesek, hanem az idõ vasfoga. a filmet 12 éven át forgatta linklater.
PlasZeb 2015 ápr. 16. - 12:40:20
Sok hasznos komment született már korábban, így nem is a részletezésre mennék rá, hanem az összbenyomást próbálnám kreatívan kifejezni. Ez a film olyan... mint egy nagyon-nagyon hosszú trailer.
Igazából mindenki arra számít, hogy végre egy film, ami bemutatja azokat a pillanatokat (feszülteket és monoton mindennapokat), amiket egy fiú átél kiskorától addig a pillanatig, amíg el nem kezdõdik a saját felnõtt élete. Nagyszerû ötlet, és mintha ez lett volna a szándék is, a színészek nagyon jók, (és az öregedést a sminkesek kitûnõen érzékeltetik külsõleg is), de mintha a történet, a vágás nem jött volna össze. Az emberek többsége a "nagy" pillanatokra emlékszik az életébõl, ha leül és átgondolja, akkor a mindennapok is egyre jobban elõjönnek. Ez a film erre épül, csak nem valósítja meg. A trailert is ezért írtam. Olyan, mint egy filmbemutató, különféle jelenetekkel, amik nincsenek kibontva, a következményeket vagy egyáltalán nem látjuk vagy nagy nehezen következtetjük ki. Olyan, mintha valaki képzeletében lennénk, aki nem gondol mindenre, mert azt tudja, csak képszerûen átfutja az életét. Ezért egyetlen mentsége lehet a filmnek, ha úgy nézek rá mint egy elvont mûvészfilmre. Nekem az Élet Fája is nehezen emészthetõ volt, ami mélylélektani és kozmikus volt, vagy a szintén, de csak mélylélektani Ahol a vadak várnak is. Ott a fiúgyerek lélektana volt kifejezõ, itt több korosztályon át, hasonló, de felszínesebb bemutatásban. Ezek alapján azt sejtem, hogy nagyon nehéz errõl a témáról jó filmet készíteni, ugyanakkor ha így haladunk talán készülni fog egy még ennél is kevésbé mûvészi ihletettségû, mégis hiteles, remélhetõleg azért a popcorn-moziba nem átcsapó alkotás. Már várom.
Ui.: A film gyakorlatilag minden korosztály számára nézhetõ (nem mintha meg is néznék majd), nincs benne semmi felesleges vagy túlzó erõszak, szexualitás stb.) Csak az átlagos valóságban elõfordulók, és azt is visszafogottan bemutatva.
zetevar 2015 febr. 28. - 00:04:47 Előzmény roland.89
Megértem, hogy így látod a filmet, végül is minden ember másképp szûri át magán a dolgokat, de szeretném a figyelmedbe ajánlani a kb. 3-mal utánnad szóló lng nevû felhasználót. Ez egy mûvészfilm, ami lehet, hogy nem kavart volna akkora szelet, ha nem forgatják ilyen hosszú ideig, de mint olyan nem lehet tõle elvárni, hogy a mainstream-et hozza.Pont nem azt adja, amit értelemszerûen elvárnál tõle és épp ezért elgondolkodtató. Láthatóan te is elgondokodtál rajta, tehát hatással volt rád, ha nem is olyannal, amit elvártál elõtte.
Amúgy van egy régi barátom, aki gyakorlatilag ugyanez a figura, mint a filmbeli srác. Sok dolog történt vele gyermekkorában, de mindezt mélyen magába zárva próbálta feldolgozni, nem csinált hülyeségeket és nagy jeleneteket, visszahúzódó lett, ennek ellenére úgy vonzotta a lányokat, mint a mágnes. Nem kell ahhoz nagymenõ sportoló macsónak lenni, hogy a nõk észre vegyenek, ahogy te gondolod.
És, hogy nem lenne benne küzdelem? Hmmm... sztem te nagyon tapasztalatlan vagy, ha azt gondolod, nem jelent küzdelmet két gyermeket egyedül felnevelni (még akkor sem könnyû, ha van támaszod), vagy elvált apaként kimutatni szeretetedet, kötõdésedet, próbálni átadni magadból vmit, nem eltávolodni a saját gyerekeidtõl, akik csak órákra vannak veled és még száz ilyen hétköznapi küzdelem van ebben a filmben, csak meg kell õket látni.
Szóval, én elhiszem, hogy te mást vársz egy filmtõl és ez nem is baj, de ennek ellenére a maga nemében ez egy gyöngyszem, kár lenne ennyire leszólni.
Összes hozzászólás