Film

Sráckor /Boyhood/

feliratos, amerikai filmdráma, 166 perc, 2013 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott


Értékelés:

243 szavazatból
Szerinted?
Richard Linklater új filmje, a Sráckor eleddig példátlan filmes kísérlet és egyedülálló mozis élmény. Olyan fikciós dráma, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás egyszerre nagy ívű és intim, végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain, és magán az időn. A film a 6 éves Masont (Ellar Coltrane) követi az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újra házasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, és a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető keveredésének ismerős kavargásán keresztül. Ám a végeredmény kiszámíthatatlan, ahogy az egyik pillanat a másikba szövődik, így adva ki a felnövésünket formáló események mélyen személyes élményét, és életünk állandóan változó természetét. A történet kezdetén az álmodozó tekintetű elsős, Mason nagy felfordulással néz szembe: egyedül álló, keményen dolgozó édesanyja, Olivia (Patricia Arquette) úgy döntött, hogy vele, és nővérével, Samanthával elköltöznek Houstonba - pont amikor régóta távol lévő apjuk, az idősebb Mason (Ethan Hawke) visszatér Alaszkából, hogy újra belépjen világukba. Így kezdődik az élet állandó változása. Ám a szülők, nevelőszülők, lányok, tanárok, főnökök, veszélyek, vágyak és kreatív szenvedélyek özönében Masonnek mégis sikerül a maga útját bejárnia.


Bemutató dátuma: 2014. szeptember 18. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Linkek:

Díjak és jelölések:

 • Golden Globe-díj (2015) - Legjobb film - drámai kategória
 • Golden Globe-díj (2015) - Legjobb rendező: Richard Linklater
 • Golden Globe-díj (2015) - Legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2014) - Legjobb rendező: Richard Linklater
 • BAFTA-díj (2015) - Legjobb film: Richard Linklater
 • BAFTA-díj (2015) - Legjobb rendező: Richard Linklater
 • BAFTA-díj (2015) - Legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette
 • Golden Globe-díj (2015) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Richard Linklater
 • Golden Globe-díj (2015) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Ethan Hawke
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2014) - Arany Medve jelölés: Richard Linklater
 • BAFTA-díj (2015) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Richard Linklater
 • BAFTA-díj (2015) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Ethan Hawke
 • Oscar-díj (2015) - Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj (2015) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Richard Linklater
 • Oscar-díj (2015) - Legjobb rendező jelölés: Richard Linklater
 • Oscar-díj (2015) - Legjobb vágás jelölés: Sandra Adair
 • Oscar-díj (2015) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Ethan Hawke

Vélemény:


február 20. 04:03
Filmet még nem untam ennyire mint ezt. Egy átlagos ember átlagos élete.

2016. december 27. 09:33
Nagyon meglep ez a sok negativ komment. En vagyok a fura akkor, hogy nekem nemhogy tetszett, de egy masodpercig sem unatkoztam a filmen? Ketszer tartottam egy 3perces szunetet. Engem a legelso kepkockatol az utolsoig nagyon lekotott. Nem volt hianyerzetem, erezni h a film tudatosan keszult ilyen jellegunek. Sodor magaval, a szineszek eleg erosek, egyre kozelebb kerul hozzad (majdnem) mindenki, a film vegere nezokent is a csalad tagjakent szemleljuk a filmet. Ugy erzekeny es egyben humoros is h nem esik tulzasokba, nem csinal giccset, amerikai csalados maszlagos sorsdramat.Akik a rendezot a Before Sunrise/Sunset... filmekbol ismerik es kedvelik, nem fognak csalodni mert ebben a filmben is visszakoszennek olykor hasonlo dialogusok es hangulatok. Mindent osszevetve ez bizony nalam 10/9,5.

2016. május 3. 12:08
12 évig forgatták. No hát akkor biztos valami rendkívüli. Ez jó névjegynek bizonyult, valóban ritkaság az ilyen. Mekkora kár, hogy egyébként nem sok mindent tudott adni [nekem legalábbis]...
Oké, hogy nem elmaszkírozva vannak a szereplők, hanem látjuk, ahogy évről évre változnak. Jó pont, de ettől nem lesz kiemelkedő.
Javára írható, hogy őszinte. Mason nem szuperhős, és pl. személyes kedvencem, mikor végre úgy reagálja le a helyzetet, ahogy mindenki tenné: "ez olyan kínos." (aki látta, érti: nem akarok "spoilerezni").
Olyan, mintha mondjuk Mason vállán átnézve követnénk őket 12 évig. Történik ez, történik az. Suli, vita, válás, agresszió, fotó, lányok, sör, stb. Semmi extra. És pontosan ez a baj!! Igazi problémafelvetés nincs, csak a valós helyzet észlelése, ami nem egyszerűen probléma, hanem kész katasztrófa (az átélt viszontagságokra gondolok).
Mason valahogy túlél minden napot, néha mosolyog, néha fáj, és körülbelül ennyi.

Ez egy korrajz, az adott időszak lenyomata. Követheted, ahogy kampányolnak a választások idején, meg ahogy Mason egyik suliból a másikba kerül. Ezzel nincs baj, és azzal sem, hogy ez a g...

Összes hozzászólás