Star Wars: A Jedi visszatér

Bakancslistához adom
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
amerikai sci-fi kalandfilm, 134 perc, 1983

Értékelés:

487 szavazatból
Szerinted?

Miután Luke megmentette barátját, Han Solót és a szépséges Leia hercegnőt a biztos haláltól, ismét csatlakozik Yodához, hiszen igazi Jedi Lovaggá kell válnia ahhoz, hogy szembeszállhasson Darth Vaderrel és az Erő sötét oldalával. Végre eljött a végső összecsapás ideje! A felkelők készen állnak arra, hogy megsemmisítő csapást mérjenek a Halálcsillagra. Arra azonban nem számítanak, hogy a bolygót elpusztíthatatlan energiapajzs védi és a Birodalom csapdába csalja őket.
Forgalmazó: InterCom

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Luke Skywalker
Leia Organa hercegnő
Anakin Skywalker
Lando Calrissian
Darth Vader hangja
Darth Vader
Chewbacca
Palpatine császár
Yoda hangja
Ben Obi-Wan Kenobi

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1984
  Legjobb vizuális effektusok
 • BAFTA-díj

  1984
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • BAFTA-díj

  1984
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  1984
  Legjobb hang jelölés
 • Oscar-díj

  1984
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  1984
  Legjobb hangeffektusok jelölés
 • Oscar-díj

  1984
  Legjobb hang jelölés
 • Oscar-díj

  1984
  Legjobb filmzene jelölés: John Williams

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Szultan10 ápr. 23. 23:32:37 10/10
👍🏽
10/10
SUDO márc. 09. 20:01:54 10/10
Örök klasszikus..
9/10
DoctorMorreau 2022 márc. 21. - 17:11:36 9/10
A végén az Uralkodó monológja miatt jó ez a rész, Grúber Hugó és Reviczky Gábor szinkronjával is sokkal jobb mint az eredeti angol verzió.
6/10
kettyo 2020 okt. 13. - 22:03:10 6/10
Óriási csalódás volt az első két rész után. Mik ezek a teddymaci szarok?? XD Meg már megint egy halálcsillag??? Az egész kurva galaxisban senkinek nem jut semmi új az eszébe??? :D

Azt hiszem sem a maszkmester, sem a forgatókönyvíró nem okozott volna még egyszer csalódást Vader nagyúrnak :DD
BBali06 2018 dec. 30. - 06:41:08
Ez a Jabaa mem ugyanaz aki még a Baljós árnyakban elindította a versenyt? Érdekes hogy az utolsó három (ami első 3) részben ilyen fontos szereplő lett, ott meg akkor semmi utalást nem kaptunk rá a Tatooine-on.
Azért Darth Vadert sajnálom, kíváncsi lettem volna rá, hogy átállt volna vissza a Jedik közé.
10/8.Ja és ezek a szőrmókok nagyon aranyosak, és viccesek. :)
10/10
caseyjones 2017 dec. 10. - 15:24:53 10/10
Ma elõkerestem a legeslegelsõ Robur folyóiratot a "mini könyvtáramban", mely a Galaktika úgymond testvérlapja volt anno. Ebben található Alan Dean Foster A Jedi-kristály címû regényének kezdete, de most nem ez a lényeg.
Találtam ebben a kiadványban egy kétoldalas cikket, mely A Jedi visszatér kulisszatitkaiba enged bepillantást. Kigyûjtöttem közülük a legérdekesebbeket; hátha találtok köztük olyat, amit eddig még nem tudtatok. :)

- az ewokjelmezeket Angliában tervezte az a személy, aki Yodát is életre keltette

- az ewokjelmezekbe törpeszínészek bújtak bele

- legalább 60 ewokos maszkot és jelmezt kellett készíteni

- újra kellett csinálni a lábbeliket, mivelhogy a mackójelmezekbe bújt színészek nem érezték a talajt a cipõk keménysége miatt, ezért igazán járni se tudtak rendesen

- az endori csata a kaliforniai vörösfenyõerdõben zajlott

- mivel a forgatási helyszínen rendkívül meleg volt, az ewokjelmezekbe bújt törpeszínészeknek naponta többször kellett fehérnemût váltaniuk, annyira megizzadtak a tikkasztó melegben

- a stáb mellett egy mosoda is mûködött a vörösfenyõerdõ szélén

- a forgatókönyv tartalmát csupán a forgatókönyvíró, a rendezõ, valamint George Lucas ismerte

- a bábfigurákat különféle pózokból (hanyatt fekve, féllábon álva) kellett mozgatniuk az illetékeseknek

- 12 csillagromboló ábrázolásához 57 különféle elem volt szükséges: 56 felvétel az ûrhajókról, 1 pedig a csillagos égrõl

- a háttereket megfestették, és a szereplõk kék háttér elõtt játszották el a jelenetet; végül számítógép segítségével összeillesztették a hátteret és a felvett jelenetet a készítõk

- a vadászgépek, csillagrombolók mozgását kikísérletezték, majd videóra vették; ha valami nem sikerült jól, egyszerûen letörölték

- egy másik forgatási helyszín az arizonai sivatag volt

(Robur, 1. szám, 1984)

Lehet, hogy ezeket már mind tudjátok, de biztosan van köztük egy-két új. :D De ha meg ismeritek, akkor is remek újraolvasni ezeket, én legalábbis így vélem.
Érdekesség még, hogy a cikk utolsó bekezdésében már van egy utalás az elõzménytrilógiára. Úgy fogalmazott a szerzõ, hogy Lucas már dolgozik a Köztársaság korában játszódó történeten, amikor Obi-wan Kenobi és Darth Vader Jedi-lovagként még együtt védelmezték az igazságot.
10/10
jani-wan 2017 ápr. 18. - 17:36:12 10/10
"Ismerõsöktõl annyit hallottam hogy nem újítottak semmit a filmen"
És õk ezt a hülyeséget õk honnan vették?
Jedi visszatér változtatások:
https://www.youtube.com/watch?v=a2obEPFGrMs

"nekem egy átlagos story látványos ûrcsatákkal ami 2016 os CGI-van megcsinálva több mint elegendõ ahoz hogy bepisiljek"
2016-os CGI?
A Jedi visszatér?
Van az 1983-as eredeti (szerinted és barátaid szerint nem változtatott CGI nélküli), majd 1997-es Special Edition, majd a 2004-es DVD kiadás, majd a a 2011-es Blue Ray, de egyikben sem volt 2016-os CGI.

"... nem is érzékenyültem el különösebben a drámai részeken(na jó mikor azt a bizonyos fickót a végén leszúrják sajnáltam)"
Most te melyik filmrõl beszélsz egyáltalán? A Jedi visszatérben nem szúrnak le senkit a végén.

"A 2005-ös Sithek bosszújába sokkal látványosabb földi csaták voltak"
Egy 1983-as filmben kb. ez volt a kihozható maximum.

"Nézzétek meg Port.hu-n 6,6 on áll a film..."
De most már tényleg, melyik filmrõl van szó? A Jedi visszatér 9,4-en áll a Port.hu-n
10/10
cellasto 2017 ápr. 18. - 12:54:12 10/10
téged elcsábított az erõs sötét oldala, padawan... :/
gondolom a dizni féle filmek, meg tetszenek, ugyi? :D
10/10
kikikirly1991 2017 ápr. 18. - 11:24:04 10/10
Youtubon, Otherworld alá irtam le a véleményemet, ha nem haragszotok egy az egybe másolom ide is,lényeg úgy is érthetõ:

Tegnap megnéztem.Nem értek egyet Zolival, nekem hatalmas csalódás.Tudni kell rólam hogy hatalmas Star Wars bu*i vagyok, lenyûgöz a Tie,X-wing és a csillagrombolók látványa.Ismerõsöktõl annyit hallottam hogy nem újítottak semmit a filmen ezért nem olyan jó.Oh, kit érdekel gondoltam én, nekem egy átlagos story látványos ûrcsatákkal ami 2016 os CGI-van megcsinálva több mint elegendõ ahoz hogy bepisiljek.ÉS igen maga a story,párbeszédek szinészek átlagosak nincs velük semmi gond de nem is érzékenyültem el különösebben a drámai részeken(na jó mikor azt a bizonyos fickót a végén leszúrják sajnáltam).Zoli a látványt dicsérte hát nekem pont itt volt problémám.Maguk a diszletek,helyszinek, rohamosztagosok stb nagyon jó.De a csaták elképesztõen inger szegények.Rövidek, állandóan vágás van, nincsenek jól kidolgozva és egyáltalán nem látványosak(és persze a szokásos Star Warsos képtelenségek most is jelen vannak).Elõször azt gondoltam hogy a 12 korhatár miatt nem mutatnak semmi eget verõt de megnéztem Porton a Sithek bosszúját, az is 12-es karika és ott semmi bajom nem volt a látvánnyal, épp ellenkezõleg.Szóval nem a korhatárral van a gond(hacsak nem szigorodtam meg azóta a 12-es karika feltételei).A 2005-ös Sithek bosszújába sokkal látványosabb földi csaták voltak, 83-as jedi visszatérbe meg az ûr/légi csaták voltak szebbek.Anno nagyon tetszett az a rész mikor a lángoló szárnyú Tie fighter belecsapódik az egyik csillagromboló parancsnoki tornyába, viszonylag hosszú jelenet. Na itt minden robbanás pár pillanat aztán vágás és másik eseményt mutatnak, végén az árokba berepülés és a napágyú elpusztitása kb 30 másodperces jelenet, jedi visszatérbe 5 perces akció dús rész volt.Nem ragozom tovább pont arra nyáladzottam hogy úristen Star Wars film 2016-os technikával de látványos lesz.Nézzétek meg Port.hu-n 6,6 on áll a film, és azt kell mondjam teljes joggal.Tapasztalatom szerint már az ilyen 7.2 -es filmek is olyanok hogy egyszer is nehéz végignézni az igazán jó filmek 8.0-8.2 tõl vannak.Egy látványos rész azért van, végén a fénykard párbaj, na az jó lett.
Csonger 2016 márc. 16. - 10:51:38
Egy kis szinkron-téma. smile emoticon
Eredeti szöveg:
"Split up and head back to the surface. And see if you can get a few of those TIE fighters to follow you."
Elsõ magyar szinkron:
"Induljatok vissza egyenként a felszínre! Csaljátok el a vadászaikat!"
Második és harmadik szinkron:
"Vissza, mindenki a külszínre! És figyeljetek, mert követni fognak!"
A sokak által ócsárolt elsõ szinkron ebben az esetben közelebb áll az eredetihez, és jobban is illik a szituációhoz. A másodiknak nincs értelme, hiszen látjuk, hogy aztán nem megy mindenki vissza a felszínre. És különben is: mi értelme lenne a célhoz ilyen közel visszafordulni, ha már kitartottak a csillagrombolók ellen, és megvárták, míg a pajzsgenerátor felrobban? Mindezek után Lando visszavonulót fújna??
Csonger 2016 márc. 16. - 10:50:39
Michael Carter maga is meglepõdött, amikor megtudta, hogy a szerep, amit kapott, nem a Kék aratás címû horrorfilm egyik mellékszerepe lesz, hanem a legújabb Csillagok háborúja epizód egyik idegen lénye. Mivel az elsõ két rész tetszett neki, és a gyerekei is imádták, ezért nagy örömmel bújt Bib Fortuna bõrébe. Annak ellenére is, hogy ez eleinte nyolc teljes órát vett igénybe! Elõször egy optikus megvizsgálta a szemét, aztán megkapta a piros kontaktlencséket, majd fogorvosi székbe ült, és hegyes fogsort kapott. Csak ezután jött maga a maszk. És ezt minden nap megismételték, minden alkalommal a nulláról kezdve.
5 hét alatt ez a nyolcórás procedúra drasztikusan csökkent. Mindig mérték az idõt, és próbáltak újabb és újabb rekordokat felállítani. A legutolsó alkalommal 59 percet mértek. :)
A kontaktlencséje egyébként olyan csõlátást okozott neki, hogy a legelsõ jelenetekor orra bukott (az a jelenet, amikor felrohan Luke-hoz a lépcsõn).
Az elsõ felvétel elõtt szükség volt egy világítás próbára. A maszkírozó szoba és a próba helyszíne két külön épületben volt a stúdió területén belül. Autót küldtek érte, de nem tudott beszállni a nagy feje miatt. Viszont azt nem kockáztathatták meg, hogy gyalog sétáljon át nyílt terepen, mert akármikor lekaphatta volna egy lesifotós. Ezért az lett a megoldás, hogy zsákot húztak a fejére, és a maszkmester meg egy másik fickó karon fogva kísérte át. :)
Michael a Jedi visszatér-en kívül két másik filmben szerepelt elmaszkírozva, elege is lett belõle, így utána már csak normál szerepeket vállalt.
Csonger 2016 márc. 16. - 10:48:38
Néztem az X-akták elsõ évadjának utolsó részét, és ebben Muldernek volt egy olyan szövege, ami remekül beleillik a Jedi visszatér szellem Kenobi jelenetébe. Nem bírtam megállni, hogy gyorsan ne csináljam meg az újraszinkront, íme:
https://youtu.be/xqDmcdVJxtU
Csonger 2016 febr. 10. - 11:49:02
A Jedi visszatér forgatásakor csak a fõszereplõk tudták, hogy Luke és Leia testvérek. Egyik alkalommal, amikor az erdei helyszínen csak Fisherrel és Forddal vettek fel egy jelenetet, Daniels elcsámborgott, hogy keressen egy nyugodt helyet, ahol kicsit egyedül lehet a természetben. Talált egy szimpatikus fatuskót, oda letelepedett, és elbóbiskolt. Emberi hangokra ébredt: "õ a testvérem." Leia és Han csókos jelenetét épp a közelében vették fel, Anthony pedig minden szót hallott, így tudta meg idõ elõtt a titkot. :)
10/10
offtopic
jani-wan 2015 nov. 23. - 18:32:38 10/10
Viszont ha trehányul végzik mások a munkájukat, vagy eleve azt szeretnék, hogy ne tudja az ember hogy milyen gagyit akarnak rásózni (mint a Jawák a piros R2-est Owen bácsira ;), akkor ne csodálkozzanak ha sokan elõbb-utóbb inkább letöltik a filmeket, ahelyett hogy megvennék.
10/10
offtopic
jani-wan 2015 nov. 23. - 18:29:45 10/10
Ha tévesen van ráírva, akkor legalább nem valószínû hogy kötözködnek amikor az ember visszakéri a pénzét.

Egyszer történt, hogy egy filmet forgalmaztak amit évtizedek óta meg akartam szerezni, de nem lehetett megállapítani hogy melyik szinkron van rajta. Mondtam az eladónak hogy nincs ráírva és meg szeretném hallgatni. Ha az amelyiket keresem veszek 2 db-ot (egyiket valaki másnak), ha meg nem hallgathatom meg akkor egyet sem veszek, bármi is legyen rajta. Megmutatta, a jó szinkronos volt, vettem kettõt.
csabaga 2015 nov. 23. - 17:07:47
Ez tényleg szép lenne...:)
Hogy melyik szinkron,azt emlékeim szerint csak a Bud Spencer-T.Hill filmeknél írták oda,de ott is néha tévesen jelölték(Nevem:Senki)hogy az eredeti.
10/10
offtopic
jani-wan 2015 nov. 23. - 08:46:34 10/10
"Utána kell olvasni."
Nos mint vásárló, a véleményem az hogy 1 hely van ahol ennek utána kell olvasni. A doboz hátulján.
Ott kellene hogy fel legyen tüntetve minden ami fontos.
Filmek hossza, formátuma, képaránya, képfelbontás, hangsávok, hangminõség, több szinkron esetén hogy melyik verzió, feliratok. Esetleg az is hogy mit tartalmaz az Extrák.
csabaga 2015 nov. 22. - 15:11:01
Igen,ugyanaz a verzió jelenik meg,mint régen,csak most mindenre szinkron is került.Továbbra sem veszem meg,a régi trilógiából is kinõttem már.Egy üzletben ment és inkább csak mosolyogtam rajta.Az már csak ráadás,hogy a rendezõ belepiszkált,mondhatni tönkretette.Fõképpen a véget.
Torolt Felhasználo 2015 nov. 22. - 14:23:33
Igazából én arra a nagy 6-filmes fekete díszdobozra emlékszem, abban a Felújított Verzió volt, nem egyszerûen a módosított Jedi Visszatér verzió, ráadásul bármiféle szinkron NÉLKÜL.

A probléma a kiadásnál:

képanyag-kópiák:
SW 4: moziváltozat/felújított változat (dobozon nem jelölik!)
SW 5: moziváltozat/felújított változat
SW 6: moziváltozat/módosított moziváltozat (a végén az SW 1-3 Anakinja van)/felújított változat

hanganyag-kópiák:
SW 4: 1., 2., 3., 3. módosított változat
SW 5: 1., 2., 3., 4., 4. módosított változat
SW 6: 1., 2., 3., 3. módosított változat, hangalámondásos verzió

És ezek végtelenszámú permutációja létezik.

Tehát amíg nem mellékelnek tökéletesen pontos információkat, én hozzá nem nyúlok.
Torolt Felhasználo 2015 nov. 22. - 13:11:26
Minden variáció létezik, ráadásul trükkös módon a változatok a különbözõ szinkronokkal is elõfordulnak!
Szóval mikor látod a boltban hogy "magyar szinkronnal", és még azt sem lehet tudni hogy a felújított változat-e a CGI-betétekkel (ami kell a kutyának, és egyszer már átvertek vele mindenkit), akkor egyszerûen nem vesszük meg!
Összes hozzászólás