Star Wars: Baljós árnyak

Bakancslistához adom
Star Wars: Episode I. - The Phantom Menace
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi kalandfilm, 136 perc, 1999

Értékelés:

768 szavazatból
Szerinted?

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság szerzőit, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő.
Bemutató dátuma: 1999. szeptember 16. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Obi-Wan Kenobi
Qui-Gon Jinn
Amidala királynő / Padmé
Anakin Skywalker
Palpatine szenátor
Jar Jar Binks hangja
Yoda hangja
Darth Maul
Panaka kapitány
C-3PO hangja
TC-14 hangja

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2000
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2000
  Legjobb vizuális effektusok jelölés
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb vizuális effektusok jelölés
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb hangvágás jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Lámai Dala 2021 szept. 04. - 18:41:58 8/10
Mi a padavan ellentéte?
Padanincs.
8/10
offtopic
PadmeAmidala 2021 máj. 02. - 21:44:21 8/10
Mostanában olvastam, hogy szegény Natalie Portman a forgatás alatt szinte végig sírt (a jelenetek között) és a szeme emiatt vörös volt a filmben is, ugyebár itt még csak 17 éves volt ezért magányosan is érezte magát.
9/10
sawyerx 2019 szept. 16. - 11:48:44 9/10
Ezt a filmet 7 Arany Málnára jelölték, az új förmedvényeket meg elismerik??? Hát menjenek a jó édes k**** anyjukba, oda. Ez a film Jar Jarostól' is zseniális, mind látványban, mind történetben tökéletes folytatása/előzménye a klasszikusnak. Láthatjuk a többször emlegetett köztársaságot a régi időkben, remekül felvezetve a későbbi idők eljövetelét. A karakterek mindegyike, még a statiszták is maradandóak, Jar Jar pedig igenis jó karakter, a teszefoszasága nem zavarja a filmet, ellenben a disney-féle star warsokkal, ahol mindenki komolytalan, még mikor komolynak is kéne tűnni.
Arra kíváncsi lennék, hogy a Palpatine/Sidious szálat úgy tervezték felvezetni, hogy a néző már tisztában legyen a dologgal, vagy komolyan gondolták a "vajon ki lehet az"-t? Mert akkor kicsit lejjebb is lóghatott volna az a köpeny.
20 évvel később is simán megállja a helyét, a zenék is hihetetlen módon minden képkockához illenek.
Látványban még hajaz a klasszikusra, de közben már átmenetet képez a CGI-orgia közt.
A Maul-párbaj pedig szerintem a legjobb fénykardpárbaj az összes Star Wars közül.

9/10
10/10
Kit Fisto 2019 márc. 04. - 01:57:28 10/10
Szerintem Jar Jar jó karakter, és egyáltalán nem idegesítő. Ha valakinek még nem tűnt volna fel, ő nem egy vulkáni a Star Trekből. Ő egy Gungan, és közöttük is egy kicsit kelekótya, de helyén van a szíve, és nem olyan hülye, mint amilyennek látszik. Csak mások, dehát csak meg kell nézni, mááásoook! A Palapatine féle vitához: Palpatine a Nabooról származik, tehát a földije Amidalának. (lásd: Wookieepedia)
Amikor Yoda és Vindu számára bizonyossá válik, hogy Qui-gon gyilkosa egy sith lovag volt, Yoda megjegyzi, hogy "a sithekből mindig kettő van, a mester és a tanítvány, sosem több." Majd felteszi a szerintem nagyon buta kérdést: "Igen, de melyik volt az, a mester, vagy a tanítvány?"
Hát mégis, melyik lehetett? Mennyire valószínű, hogy az akkor még padawan Kenobi legyőz egy sith mestert? :D Mellesleg miért a mester eredt volna a nyomukba, ha van egy tanítványa is? :D Ettől még szuper a film, és tetszik a zenéje!
7/10
Péter Chupi 2019 márc. 03. - 16:01:59 7/10
Jó film, kár hogy a kis Anakin figurája annyira irritáló. Tenyérbemászó képe van a kis Anakint megszemélyesítő gyermeknek. Mi a baj vele? Az hogy amilyen kicsi, pont olyan nagy az arca. Nagyképű, egoista és később ahogy növekszik ez csak rosszabb lesz. Anakin nagyon megsinylette hogy az apjában túltengett a midichloriánok száma. Vérszomjas kis ge...a lesz mire felnő.
Ezt leszámítva aranyos kis mesefilmet élvezhetnek az elszánt nézők.
9/10
TisiMate 2018 nov. 29. - 09:03:29 9/10
Ha George Lukas ír és rendez is egy filmet, akkor az mindig egy kicsit filmtörténelem. A Baljós árnyak életem egyik legmeghatározóbb filmes élménye volt. Igaz csak 10 éves voltam, amikor először láttam, de egyből éreztem azt a varázslatot, amit a 4, 5, 6 is kiváltott.
Aki fantáziadús, érdekes és eredeti filmet akar látni, az nem fog csalódni. A légi-fogat verseny, az egzotikus és elképesztően kreatív design, a film végi fénykardpárbaj, a szerethető karakterek mind-mind az egyik legjobb SW filmé teszik a Baljós árnyakat.
Ártatlan, könnyed, lélegzetállító, izgalmas, csodálatos. 136 perc, ami garantáltan megtérül bárki számára, aki egy kicsit újra gyermek akar lenni.
10/10
BBali06 2018 nov. 21. - 22:26:05 10/10
Elképesztő, sikerült megnéznem ezt a filmet, jó hosszú idő után. Azt is sikerül megkockáztatnom, hogy én még a moziban láttam utoljára, de szerintem 19 év alatt csak láttam legalább egyszer, csak nem emlékszem rá...

Szóval szinte majdnem új volt a dolog, de elképesztően izgalmas volt, bár az eleje egy picit követhetetlen a helytartókkal, meg a politizálással, de onnantól, hogy leszállnak a Tatooine bolygón, már lehet rendesen követni. Jar Jar Binks a kedvenc szereplőm, de sztem ezzel nem csak én vagyok így. Kiváló a zene, a dízájn is hihető, és persze a lények is jól meg vannak csinálva, és egy csomó találó is közöttük,, nem csak egy vagy két fajta van, aztán osszuk be.
10/10.
6/10
kisma 2018 jan. 16. - 09:39:19 6/10
Tegnap újranéztem a filmet eredeti nyelven, hát õszintén szólva nem valami jó. JarJar rettenetesen idegesítõ, nem tudom ez legalább a vágásnál miért nem tûnt fel a készítõknek. Lucasnak meg igaza van, hogy olyan mint egy vers az egész SW. Az 1, 4, 7 rész is ugyanazokkal az alapmotívumokkal dolgozik. Aki esetleg most kezdené el nézni az ne ezzel kezdje IV, vagy VII is jobb kezdet. 10/6 pont maximum.
8/10
jani-wan 2017 dec. 22. - 16:48:08 8/10
Na ezt nem gondoltam volna.
Yoda mégsem CGI volt, hanem ilyen gagyira csinálták meg a bábut.

https://www.youtube.com/watch?v=jhpFsO8wUoI
joey l 2017 okt. 29. - 19:22:30
Nagyon jóóóóóó! Nem is tudom hányszor láttam....
bekukkancs 2017 okt. 29. - 18:27:18
A legjobb rész,magasan...
elemes 2016 dec. 20. - 15:16:01 Előzmény SWfan89
Nekem is nagyon bejött, mondjuk Darth Mault én nem annyira csíptem.
9/10
SWfan89 2016 dec. 20. - 12:31:08 9/10
Egy vérbeli SW epizód. Remek film elejétõl a végéig, tökéletes hangulattal, mesebeli elemekkel, és kitûnõ alapot szolgáltat a korábban szemléltetett világnak. A leggyermetegebb rész, de igen sötét is, és izgalmas. A karakterek mind2 oldalon zseniálisak. Klasszikus.
8/10
cellasto 2016 márc. 09. - 23:52:20 8/10
vélemény?

https://www.youtube.com/watch?v=Djo_91jN3Pk

nekem nagyon tetszett,mert ugye én csiptem darth mault :)
napraforgó 2015 dec. 23. - 03:44:39
Ez egy mese, fikció, egyáltalán nem szól sem a jövõrõl, sem a múltról. Egy elképzelt világban játszódik. Elég fantáziadús, elég izgalmas, elég szórakoztató, és kicsit sem igaz, nem reális. De ez minket, nézõket nem zavar, mint ahogyan az sem, hogy a mesékben 7 feje van a sárkánynak. Kb. annyi igazságtartalma van ezeknek a filmeknek is.
Popocatépetl 2015 dec. 23. - 02:46:25 Előzmény napraforgó
"Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..."

Ez a film nem a jövõrõl, hanem a múltról szól!
8/10
jani-wan 2015 dec. 21. - 18:45:24 8/10
*** SPOILER ***
Mit figyeljünk meg? ÉN mondtam hogy magyarul ezt jelenti!

Mit nem lehet érteni azon hogy a Trade Federation a státusából következõen nem lehet Sovereign System, ahogy leírtam, ezért nem is lehet ugyanaz a megszólításuk.

-----

Palpatine

Valójában tök mindegy hol született, de a filmbõl kiderül hogy Õ a Naboo szenátora. Ha számodra nem, akkor a hiba benned van.

------

Tatooine

"A huttok uralta, Köztársaságtól független, önmagában erõs rendszerben nincsenek jelen, merta huttok olyan mint Kuba."
Nem érted hogy a Huttok nem Tatooine-iak? Egy másik rendszerbõl jöttek és a Tatooine egy gyarmat.
A Huttok olyan mint Maffia, akik uralnak egy egész bolygót.
Még hogy erõs rendszerben :D Pont azt mondja Kenobi hogy "Small, out of the way, poor", azaz "Kicsi, távolesõ, szegény"

------

Szerintem pedig teljesen egyértelmû. Baj van az angoloddal.

A blokádról tudott.
Nem tudták elmondani neki, megszakadt az adás amikor megkezdték a csapatok bolygóra szállítását. Azt hogy ki mit szûr le az irreleváns. Egy adás megszakadásának ezer oka lehet.
Pláne hogy õ adás nélkül is tudta mi történik, mivel õ adta rá az utasítást. De Amidala ezt nem tudta ezért ment a Coruscantra.

-----

"1) a Köztársaság megadóztatja a Köztársaság és a független Naboo-rendszer közti kereskedelmi útvonalat."
Azt is.
"2"
Viszont a kereskedelmet a Trade Federation bonyolítja a Naboo-n, így õket ugyanúgy sújtja az adó, és míg a Naboo teljesen tehetetlen, addig a Ker. Szöv.-nek vannak más lehetõségei nyomást gyakorolni a Szenátusra.
"3"
A Naboo nem lázad fel, annak ellenére hogy lenne okuk a szeparatisták oldalára állni.
"4"
A Naboo kereskedelmét a Trade Federation nevû cég bonyolítja. A Naboo tagja a Köztársaságnak és van joga felszólalni ahogy fel is szólal.
Nem tudod milyen tárgyalási képzése van a két Jedinek, de az száz százalékosan állítható hogy nem csak kardot lengetnek.
Torolt Felhasználo 2015 dec. 21. - 17:20:52
Vitatkoznék:

"The chair recognizes the senator from the sovereign system of Naboo" - ez igaz. DE, most hasonlítsuk össze ezt más felszólaló megszólításával, ami nyilván szintén protokol szerinti:

"The chair does not recognize the senator from the Trade Federation at this time."
Figyeljük meg hogy itt a "recognise" szó nem "elismer" jelentésselszerepel, hanem mint hivatalos szakszó "megadoma szót" jelentéssel bír.
Ugyanakkor ami fontosabb, az a két felszólaló konkrét megszólítása:

"the sovereign system of Naboo"
vs
"the Trade Federation"

A Kereskedelmi Szövetség nyilvánvalóan tagja a Köztársaságnak, ám nem neveztetik "soverign"-nek, azaz függetlennek a Köztársaságtól.
Mert a Kereskedelmi Szövetség nem független, hanem a Köztársaság része.

-----------

Tatooin:

Mivel a bolygót/rendszert a huttok irányítják, így a Köztársaságnak nem tagja, a Köztársaságtól független. Szövegértés.

És azzal, hogy azt mondják:
"The Trade Federation have no presence there.

300
00:26:57,111 --> 00:26:58,984
How can you
be sure?

301
00:26:59,113 --> 00:27:01,022
It's controlled by the Hutts."
nyilvánvaló hogy a Kereskedelmi Szövetség csak a Köztársaság befolyási övezetében van jelen, mint a Köztársaság tagja. Olyan helyen ami nagymértékben függ a Köztársasággal való kereskedelemtõl, mint a Naboo, már jelen vannak. A huttok uralta, Köztársaságtól független, önmagában erõs rendszerben nincsenek jelen, merta huttok olyan mint Kuba.

-----------------

El kell ismételnem, hogy eza mondat "The chair recognizes the senator from the sovereign system of Naboo" rentgetegféleképpen értelmezhetõ. L. korábbi hsz.
Palpatin TUDJA hogy a KSZ megszállt a N-t, mivel a királynõ és a kormány hologrammon elmondta nekik (l. hsz 433).

-----------

"Kiderült hogy ez nem igaz. " - Nem derült ki. Egyébként javaslom olvasd el a mondat második felét. De beíro megint:
1) a Köztársaság megadóztatja a Köztársaság és a független Naboo-rendszer közti kereskedelmi útvonalat.
2) emiatta Naboo gazdasága ellehetetlenül mivel az exportja potom áron folyik, az importja pedig megfizethetetlen.
3) Ezért a Naboo (és egyébként még egy rakás világ a Peremvidéken) fellázad a Köztársaság ellen.
4) Ezt az bojkottot letörni érkezik ki a Kereskedelmi Szövetség, hogy a blokádjával megállítsa a más irányú (nem Köztársasággal folytatott) kereskedelmet.
És ezen pattognak egy ideig. Holott amit a Kereskedelmi Szövetség csinált az legális, és ha nem az, akkor sem tartozik a Szenátusra, maximum cégjogi bíróságra. A Naboonak amúgy sincs joga a Szenátusban felszólalni mint független állam, maximum valami nagykövetet kereshet fel tárgyalni ha politikai szinten kíván interpellálni. Olyan helyzetben mikor a Naboo nyilvánvalóan bûnös mint Ukrajna az orosz olajjal.
És akkor beküldenek két jedit, akiknek egyetlen képzettsége hogy fénykardot lengetnek.
Logikai bukfenc logikai bukfenc hátán.
Torolt Felhasználo 2015 dec. 21. - 16:58:59
Sehol nem mondják konkrétan hogy hol született Palpatin, legalábbis a filmekben nem. A Klónok Háborúját nemismerem, viszont az Expanded Universe nem számít.

Azonban elfeledkezel arról hogy nagyon is tudott a blokádról, hiszen arról beszélgeta királynõvel és tanácsával hologramon keresztül. A megszállási fenygetést monták el neki éppen. A zavarásból pedig õ is leszûrhette hogy megindult az invázió mint tettéka királynõ tanácsnokai/minisztereir/akárkik ültek ott.
8/10
jani-wan 2015 dec. 21. - 16:14:29 8/10
TE teszel alaptalan feltételezéseket.
Félreértelmezel mindent.

***SPOILER***
1. Aki nem tagja a Köztársaságnak annak nincs képviselõje a Szenátusban.

"The chair recognizes the senator from the sovereign system of Naboo"
"Megadom a szót a szenátorának a független Naboo rendszerbõl."
Sovereign = szuverén, saját önrendelkezésre jogosult, azaz független
(Sovereignty is understood in jurisprudence as the full right and power of a governing body to govern itself without any interference from outside sources or bodies.)
Aki nem független annak nem lehet képviselõje sem. Észak-Írország sem képviseli saját magát az ENSZ-ben.
Mert nem független állam. Az Egyesült Királyságnak van képviselõje.

És hol mondják a Tatooine-ról hogy független?
Én csak ezt hallottam:
"Here, Master. Tatooine. Small, out of the way, poor. The Trade Federation have no presence there."
"It's controlled by the Hutts."
Mert ez szerint sehol. Sõt épp az ellenkezõje igaz, mivel a Huttok ellenõrzése alatt áll. Tehát NEM független.

"nem a Köztársaság része, a hutok fennhatósága alá tartozik"
Ha magyarul ezt mondják a filmben hogy nem a Köztársaság része, akkor ezt is sz*rul fordították, de az hogy egy rendszer nem a Köztársaság része, önmagában semmiféleképpen sem jelenti hogy független. Viszont ha meg ezt mondják, hogy "a hutok fennhatósága alá tartozik", akkor nem tudom honnan szedted hogy független.
"A függetlenség vagy szuverenitás mint politikai gyûjtõfogalom egy nemzet, ország vagy szervezet saját kormányzását jelöli. Alapja az függetlenséghez való jog.
A „függetlenség” szót rendszerint a „hódoltság” ellentéteként használják, amely arra vonatkozik, hogy egy régiót külsõ hatalom tart politikai és katonai ellenõrzés alatt."
Esetünkben a Huttok.

2. De igen, õ Naboo szenátora:
"The chair recognizes the senator from the sovereign system of Naboo"
Ez elég egyértelmû, de ha nem elég akkor itt van Palpatine:
http://starwars.wikia.com/wiki/Darth_Sidious

És azért nem Palpatine tárja az ügyet a Szenátus elé mert "õ nem tudja" (persze tudja mivel Õ találta ki az egészet, de ezt mások nem tudják) hogy a Kereskedelmi szövetség megszállta a Naboo-t. A megszállás elõtt ugyanis megszakadt a kapcsolat, és mivel a Szövetség zavarta a kommunikációt, a bolygóról már nem lehetett elérni a Coruscant-ot.

Mert a Kereskedelmi Szövetség az nem független rendszer. Nem is lehet az mivel egyáltalán nem rendszer. Az egy cég ami olyan hatalmas, hogy elérte hogy saját képviselõje legyen a Szenátusban.

3. Milyen ÉS?
Ezt írtad:
"A Köztársaság megadóztatott egy, a Kötársaság és a FÜGGETLEN NABOO RENDSZER közti útvonalat"
Kiderült hogy ez nem igaz. Majd ebbõl teljesen rossz következtetéseket vontál le, amibõl egy szó annyi nem stimmelt. Ennyi.
Szóval milyen ÉS?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu