Star Wars: Baljós árnyak

Bakancslistához adom
Star Wars: Episode I. - The Phantom Menace
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi kalandfilm, 136 perc, 1999

Értékelés:

769 szavazatból
Szerinted?

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság szerzőit, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő.
Bemutató dátuma: 1999. szeptember 16. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Obi-Wan Kenobi
Qui-Gon Jinn
Amidala királynő / Padmé
Anakin Skywalker
Palpatine szenátor
Jar Jar Binks hangja
Yoda hangja
Darth Maul
Panaka kapitány
C-3PO hangja
TC-14 hangja

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2000
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2000
  Legjobb vizuális effektusok jelölés
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb vizuális effektusok jelölés
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj

  2000
  Legjobb hangvágás jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
swiss20 aug. 05. 16:45:11 Előzmény Péter Chupi
Anakinnak nem volt apja, a midikloriánokból született. Ezt egy párbeszédben lehet is hallani ebben a részben, amikor Qui-Gon beszél az anyjával
10/10
BBali06 2022 ápr. 20. - 06:53:15 10/10
Nekem ez a kdvenc SW filmem. Főleg a fogathajtó verseny rész tetszik a legjobban, de már csak nálam szokványos. Ugyan történetileg a Sithek bosszúja a legjobb, de technikailag ez a csúcs.
10/10.
8/10
Lámai Dala 2021 szept. 04. - 18:41:58 8/10
Mi a padavan ellentéte?
Padanincs.
9/10
sawyerx 2019 szept. 16. - 11:48:44 9/10
Ezt a filmet 7 Arany Málnára jelölték, az új förmedvényeket meg elismerik??? Hát menjenek a jó édes k**** anyjukba, oda. Ez a film Jar Jarostól' is zseniális, mind látványban, mind történetben tökéletes folytatása/előzménye a klasszikusnak. Láthatjuk a többször emlegetett köztársaságot a régi időkben, remekül felvezetve a későbbi idők eljövetelét. A karakterek mindegyike, még a statiszták is maradandóak, Jar Jar pedig igenis jó karakter, a teszefoszasága nem zavarja a filmet, ellenben a disney-féle star warsokkal, ahol mindenki komolytalan, még mikor komolynak is kéne tűnni.
Arra kíváncsi lennék, hogy a Palpatine/Sidious szálat úgy tervezték felvezetni, hogy a néző már tisztában legyen a dologgal, vagy komolyan gondolták a "vajon ki lehet az"-t? Mert akkor kicsit lejjebb is lóghatott volna az a köpeny.
20 évvel később is simán megállja a helyét, a zenék is hihetetlen módon minden képkockához illenek.
Látványban még hajaz a klasszikusra, de közben már átmenetet képez a CGI-orgia közt.
A Maul-párbaj pedig szerintem a legjobb fénykardpárbaj az összes Star Wars közül.

9/10
10/10
Kit Fisto 2019 márc. 04. - 01:57:28 10/10
Szerintem Jar Jar jó karakter, és egyáltalán nem idegesítő. Ha valakinek még nem tűnt volna fel, ő nem egy vulkáni a Star Trekből. Ő egy Gungan, és közöttük is egy kicsit kelekótya, de helyén van a szíve, és nem olyan hülye, mint amilyennek látszik. Csak mások, dehát csak meg kell nézni, mááásoook! A Palapatine féle vitához: Palpatine a Nabooról származik, tehát a földije Amidalának. (lásd: Wookieepedia)
Amikor Yoda és Vindu számára bizonyossá válik, hogy Qui-gon gyilkosa egy sith lovag volt, Yoda megjegyzi, hogy "a sithekből mindig kettő van, a mester és a tanítvány, sosem több." Majd felteszi a szerintem nagyon buta kérdést: "Igen, de melyik volt az, a mester, vagy a tanítvány?"
Hát mégis, melyik lehetett? Mennyire valószínű, hogy az akkor még padawan Kenobi legyőz egy sith mestert? :D Mellesleg miért a mester eredt volna a nyomukba, ha van egy tanítványa is? :D Ettől még szuper a film, és tetszik a zenéje!
7/10
Péter Chupi 2019 márc. 03. - 16:01:59 7/10
Jó film, kár hogy a kis Anakin figurája annyira irritáló. Tenyérbemászó képe van a kis Anakint megszemélyesítő gyermeknek. Mi a baj vele? Az hogy amilyen kicsi, pont olyan nagy az arca. Nagyképű, egoista és később ahogy növekszik ez csak rosszabb lesz. Anakin nagyon megsinylette hogy az apjában túltengett a midichloriánok száma. Vérszomjas kis ge...a lesz mire felnő.
Ezt leszámítva aranyos kis mesefilmet élvezhetnek az elszánt nézők.
9/10
TisiMate 2018 nov. 29. - 09:03:29 9/10
Ha George Lukas ír és rendez is egy filmet, akkor az mindig egy kicsit filmtörténelem. A Baljós árnyak életem egyik legmeghatározóbb filmes élménye volt. Igaz csak 10 éves voltam, amikor először láttam, de egyből éreztem azt a varázslatot, amit a 4, 5, 6 is kiváltott.
Aki fantáziadús, érdekes és eredeti filmet akar látni, az nem fog csalódni. A légi-fogat verseny, az egzotikus és elképesztően kreatív design, a film végi fénykardpárbaj, a szerethető karakterek mind-mind az egyik legjobb SW filmé teszik a Baljós árnyakat.
Ártatlan, könnyed, lélegzetállító, izgalmas, csodálatos. 136 perc, ami garantáltan megtérül bárki számára, aki egy kicsit újra gyermek akar lenni.
10/10
BBali06 2018 nov. 21. - 22:26:05 10/10
Elképesztő, sikerült megnéznem ezt a filmet, jó hosszú idő után. Azt is sikerül megkockáztatnom, hogy én még a moziban láttam utoljára, de szerintem 19 év alatt csak láttam legalább egyszer, csak nem emlékszem rá...

Szóval szinte majdnem új volt a dolog, de elképesztően izgalmas volt, bár az eleje egy picit követhetetlen a helytartókkal, meg a politizálással, de onnantól, hogy leszállnak a Tatooine bolygón, már lehet rendesen követni. Jar Jar Binks a kedvenc szereplőm, de sztem ezzel nem csak én vagyok így. Kiváló a zene, a dízájn is hihető, és persze a lények is jól meg vannak csinálva, és egy csomó találó is közöttük,, nem csak egy vagy két fajta van, aztán osszuk be.
10/10.
6/10
kisma 2018 jan. 16. - 09:39:19 6/10
Tegnap újranéztem a filmet eredeti nyelven, hát õszintén szólva nem valami jó. JarJar rettenetesen idegesítõ, nem tudom ez legalább a vágásnál miért nem tûnt fel a készítõknek. Lucasnak meg igaza van, hogy olyan mint egy vers az egész SW. Az 1, 4, 7 rész is ugyanazokkal az alapmotívumokkal dolgozik. Aki esetleg most kezdené el nézni az ne ezzel kezdje IV, vagy VII is jobb kezdet. 10/6 pont maximum.
8/10
jani-wan 2017 dec. 22. - 16:48:08 8/10
Na ezt nem gondoltam volna.
Yoda mégsem CGI volt, hanem ilyen gagyira csinálták meg a bábut.

https://www.youtube.com/watch?v=jhpFsO8wUoI
joey l 2017 okt. 29. - 19:22:30
Nagyon jóóóóóó! Nem is tudom hányszor láttam....
bekukkancs 2017 okt. 29. - 18:27:18
A legjobb rész,magasan...
elemes 2016 dec. 20. - 15:16:01 Előzmény SWfan89
Nekem is nagyon bejött, mondjuk Darth Mault én nem annyira csíptem.
9/10
SWfan89 2016 dec. 20. - 12:31:08 9/10
Egy vérbeli SW epizód. Remek film elejétõl a végéig, tökéletes hangulattal, mesebeli elemekkel, és kitûnõ alapot szolgáltat a korábban szemléltetett világnak. A leggyermetegebb rész, de igen sötét is, és izgalmas. A karakterek mind2 oldalon zseniálisak. Klasszikus.
8/10
cellasto 2016 márc. 09. - 23:52:20 8/10
vélemény?

https://www.youtube.com/watch?v=Djo_91jN3Pk

nekem nagyon tetszett,mert ugye én csiptem darth mault :)
napraforgó 2015 dec. 23. - 03:44:39
Ez egy mese, fikció, egyáltalán nem szól sem a jövõrõl, sem a múltról. Egy elképzelt világban játszódik. Elég fantáziadús, elég izgalmas, elég szórakoztató, és kicsit sem igaz, nem reális. De ez minket, nézõket nem zavar, mint ahogyan az sem, hogy a mesékben 7 feje van a sárkánynak. Kb. annyi igazságtartalma van ezeknek a filmeknek is.
Popocatépetl 2015 dec. 23. - 02:46:25 Előzmény napraforgó
"Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..."

Ez a film nem a jövõrõl, hanem a múltról szól!
8/10
jani-wan 2015 dec. 21. - 18:45:24 8/10
*** SPOILER ***
Mit figyeljünk meg? ÉN mondtam hogy magyarul ezt jelenti!

Mit nem lehet érteni azon hogy a Trade Federation a státusából következõen nem lehet Sovereign System, ahogy leírtam, ezért nem is lehet ugyanaz a megszólításuk.

-----

Palpatine

Valójában tök mindegy hol született, de a filmbõl kiderül hogy Õ a Naboo szenátora. Ha számodra nem, akkor a hiba benned van.

------

Tatooine

"A huttok uralta, Köztársaságtól független, önmagában erõs rendszerben nincsenek jelen, merta huttok olyan mint Kuba."
Nem érted hogy a Huttok nem Tatooine-iak? Egy másik rendszerbõl jöttek és a Tatooine egy gyarmat.
A Huttok olyan mint Maffia, akik uralnak egy egész bolygót.
Még hogy erõs rendszerben :D Pont azt mondja Kenobi hogy "Small, out of the way, poor", azaz "Kicsi, távolesõ, szegény"

------

Szerintem pedig teljesen egyértelmû. Baj van az angoloddal.

A blokádról tudott.
Nem tudták elmondani neki, megszakadt az adás amikor megkezdték a csapatok bolygóra szállítását. Azt hogy ki mit szûr le az irreleváns. Egy adás megszakadásának ezer oka lehet.
Pláne hogy õ adás nélkül is tudta mi történik, mivel õ adta rá az utasítást. De Amidala ezt nem tudta ezért ment a Coruscantra.

-----

"1) a Köztársaság megadóztatja a Köztársaság és a független Naboo-rendszer közti kereskedelmi útvonalat."
Azt is.
"2"
Viszont a kereskedelmet a Trade Federation bonyolítja a Naboo-n, így õket ugyanúgy sújtja az adó, és míg a Naboo teljesen tehetetlen, addig a Ker. Szöv.-nek vannak más lehetõségei nyomást gyakorolni a Szenátusra.
"3"
A Naboo nem lázad fel, annak ellenére hogy lenne okuk a szeparatisták oldalára állni.
"4"
A Naboo kereskedelmét a Trade Federation nevû cég bonyolítja. A Naboo tagja a Köztársaságnak és van joga felszólalni ahogy fel is szólal.
Nem tudod milyen tárgyalási képzése van a két Jedinek, de az száz százalékosan állítható hogy nem csak kardot lengetnek.
Torolt Felhasználo 2015 dec. 21. - 17:20:52
Vitatkoznék:

"The chair recognizes the senator from the sovereign system of Naboo" - ez igaz. DE, most hasonlítsuk össze ezt más felszólaló megszólításával, ami nyilván szintén protokol szerinti:

"The chair does not recognize the senator from the Trade Federation at this time."
Figyeljük meg hogy itt a "recognise" szó nem "elismer" jelentésselszerepel, hanem mint hivatalos szakszó "megadoma szót" jelentéssel bír.
Ugyanakkor ami fontosabb, az a két felszólaló konkrét megszólítása:

"the sovereign system of Naboo"
vs
"the Trade Federation"

A Kereskedelmi Szövetség nyilvánvalóan tagja a Köztársaságnak, ám nem neveztetik "soverign"-nek, azaz függetlennek a Köztársaságtól.
Mert a Kereskedelmi Szövetség nem független, hanem a Köztársaság része.

-----------

Tatooin:

Mivel a bolygót/rendszert a huttok irányítják, így a Köztársaságnak nem tagja, a Köztársaságtól független. Szövegértés.

És azzal, hogy azt mondják:
"The Trade Federation have no presence there.

300
00:26:57,111 --> 00:26:58,984
How can you
be sure?

301
00:26:59,113 --> 00:27:01,022
It's controlled by the Hutts."
nyilvánvaló hogy a Kereskedelmi Szövetség csak a Köztársaság befolyási övezetében van jelen, mint a Köztársaság tagja. Olyan helyen ami nagymértékben függ a Köztársasággal való kereskedelemtõl, mint a Naboo, már jelen vannak. A huttok uralta, Köztársaságtól független, önmagában erõs rendszerben nincsenek jelen, merta huttok olyan mint Kuba.

-----------------

El kell ismételnem, hogy eza mondat "The chair recognizes the senator from the sovereign system of Naboo" rentgetegféleképpen értelmezhetõ. L. korábbi hsz.
Palpatin TUDJA hogy a KSZ megszállt a N-t, mivel a királynõ és a kormány hologrammon elmondta nekik (l. hsz 433).

-----------

"Kiderült hogy ez nem igaz. " - Nem derült ki. Egyébként javaslom olvasd el a mondat második felét. De beíro megint:
1) a Köztársaság megadóztatja a Köztársaság és a független Naboo-rendszer közti kereskedelmi útvonalat.
2) emiatta Naboo gazdasága ellehetetlenül mivel az exportja potom áron folyik, az importja pedig megfizethetetlen.
3) Ezért a Naboo (és egyébként még egy rakás világ a Peremvidéken) fellázad a Köztársaság ellen.
4) Ezt az bojkottot letörni érkezik ki a Kereskedelmi Szövetség, hogy a blokádjával megállítsa a más irányú (nem Köztársasággal folytatott) kereskedelmet.
És ezen pattognak egy ideig. Holott amit a Kereskedelmi Szövetség csinált az legális, és ha nem az, akkor sem tartozik a Szenátusra, maximum cégjogi bíróságra. A Naboonak amúgy sincs joga a Szenátusban felszólalni mint független állam, maximum valami nagykövetet kereshet fel tárgyalni ha politikai szinten kíván interpellálni. Olyan helyzetben mikor a Naboo nyilvánvalóan bûnös mint Ukrajna az orosz olajjal.
És akkor beküldenek két jedit, akiknek egyetlen képzettsége hogy fénykardot lengetnek.
Logikai bukfenc logikai bukfenc hátán.
Torolt Felhasználo 2015 dec. 21. - 16:58:59
Sehol nem mondják konkrétan hogy hol született Palpatin, legalábbis a filmekben nem. A Klónok Háborúját nemismerem, viszont az Expanded Universe nem számít.

Azonban elfeledkezel arról hogy nagyon is tudott a blokádról, hiszen arról beszélgeta királynõvel és tanácsával hologramon keresztül. A megszállási fenygetést monták el neki éppen. A zavarásból pedig õ is leszûrhette hogy megindult az invázió mint tettéka királynõ tanácsnokai/minisztereir/akárkik ültek ott.
Összes hozzászólás