Stephen King: Végítélet

Bakancslistához adom
The Stand
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai minisorozat, 366 perc, 1994

Értékelés:

102 szavazatból
Szerinted?

A szigorúan titkos katonai laboratóriumból elmenekül egy biztonsági őr feleségével és lányával. Egy baleset során halálos vírussal fertőződtek meg. A szörnyű járvány tüsszentés, kézfogás útján, a levegőben is terjed. A fertőzött család útvonalán pusztulnak az emberek, de előtte ők is továbbadják a mesterséges betegséget, mely olyan hatalmas, hogy képes leradírozni az élővilágot a Föld színéről. De mégis van néhány túlélő. Senki sem tudja, ők maguk sem, honnan szerezték immunitásukat, miért nem fog rajtuk a halálos kór. Ez a néhány szerencsés ember útra kel, hogy megkeresse a többi túlélőt. Maine-ben a 21 éves Frannie végig kell hogy nézze családja és városa halálát. Rajta kivül csak a kamasz Harold maradt életben, aki régóta rajong Frannie-ért. Bár a lány terhes, Harold pedig még félig gyerek, elindulnak, hogy az életben maradtakhoz csatlakozzanak. New Yorkban az egoista rockénekes Larry Underwood csak egy Nadine nevű lányt talál életben. Nem igazán bízik a titokzatos lányban, s az sem őbenne, de együtt indulnak neki a keresésnek. A megmaradtak lassan összegyűlnek. Nappal utaznak, éjjel pedig mindannyian ugyanazt a különös álmot látják: két ember hívja őket magához. Az egyik Abigail anya, a Világosság képviselője, a másik a Sötét Ember, a Gonosz megtestesülése. Néhány ember számára - ilyen Frannie és Stu - nem vitás, hogy a jó oldalra áll. Néhányukat, mint Haroldot és Nadine-t vonzza a gonosz, de harcolnak ellene. És vannak a túlélők között pszichopaták, gyilkosok, bűnözők, akik habozás nélkül a Sötét Emberhez csatlakoznak, aki hadseregét Las Vegasban gyűjti össze. A jó oldalán állók Abigail anyánál gyülekeznek Boulderben. És hogy ilyen módon a világ két részre szakadt, a harc sem várat magára sokáig. Mert háború lesz. A régi harc jó és rossz között. De ezúttal az utolsó. Mert aki győz, azé lesz a világ...

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Stu Redman
Frannie Goldsmith
Randall Flagg
Nadine Cross
Abagail Freemantle
Richard Farris bíró
Lloyd Henreid
Nick Andros

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Lirgyria 2021 szept. 05. - 00:35:47 Előzmény Adresz27
Nos ez így 2021-ben tökéletesen látható, hogy mennyire valóság.

Egyébként a könyv tökéletes, a sorozat nyilván a korabelinek megfelelő, de annak nagyon.
Torolt Felhasználo 2016 jún. 28. - 21:06:34
Nem merném állítani hogy a filmek nem tükrözik Kinget - hiszen anélkül hogy olvastad volna ÉS a filmeket is láttad volna hogyan állíthatnál ilyesmit?
Én úgy 5-10 könyvét olvastam, de az alapján nekem bizony az jött le, King NEM király. A jó mûvei inkábba véletlen nagy sázmokon múlnak mint tehetségen.

Azt azonban ki merem jelenteni hogy a filmek nagyjából az alábbi kategóriákba sorolhatóak objektíven nézve (a forgatókönyv felépítése, a trükkök stb. alapján):
- jó filmek
- zs-filmek
- gagyi filmek (gagyi ötletek, kidolgozatlanság, rossz szerkesztés)
- alapvetõ problémákkal küzdõ filmek (maga az alaptörténet logikátlan és értelmetlen, idõnként alapvetõ tények változnak meg, abszolut igénytelen kivitelezés).

Az ízlés ugyebár egy dolog, de ha nagy átlagot veszünk, annak az esélye hogy valaki akár egyszer is végigülje valamelyiket az utolsó két kategóriából, igen csekély. Még ha véletlen amúgy szereti is King írásait.
Torolt Felhasználo 2016 jún. 27. - 22:17:41
Ahhoz hogy megértsük ennek a ~filmnek az egykori sikerét, meg kell értenünka kort amiben készült.
A kor a '90-es évek volt, ami nem volt egy nagy szám, de csúcson járt a New Age-mozgalom, azaz a parapszichológia tudományos kutatása. A késõbbi New New Age már tisztán tekinthetõ vallási mozgalomnak és nem érdemes foglalkozni vele. Mindenesetre eme mû nyilvánvaló vallásossága ellenére (King amúgyis jellemzõen enyhén keresztény a mûveiben is) sikert érhetett el, mert akkoriban a vallás csak a parapszichológia egy kutatási területe volt. Na persze nem maga Isten, meg a Hit, hanem az állítólagos jelenségek, mint stigmák, kézrátételes gyógyítás, az ima hatalma, isteni lesúlytások, sémonidézés - minden ami mára haszontalannak, szélhámosságnak, statisztikai anoáliának (ja, egyes emberek szerencsések, na és). de legjobb esetben is nem kifizetõdõnek bizonyult.
És azon kívül hogy tehát a misztikum nagy vonzóerõvel bírt, a film HATALMAS volt. Olyat nyújtott amit addig nem láttunk: nagy, hosszú, végig érdekes de ~filmléptékû sztorit effektekkel, nyilván hatalmas költségvetéssel. Akkoriban persze az "effektek" még nem pusztán "robbanásokat" jelentettek...

Érdekes lenne egy king-rajongó által kielemezve látni ez az egész kukoricásban-lakás-ügylet hogyan értelmezendõ a Kukorica Gyermekei fényében. A "gonosz" vezér gondolom Az, Aki A Sorok Mögött Jár. De miért a "jók" laknaka kukoricásban, amit anno a Gyermekek csináltak? Hogy jön össze ez a két dolog? Egyáltalán, mi ez a dolog a kukoricával?
A kukorica szvsz nyugis egy növény. A napraforgó - az izgalmas, ahogy a tányérok egymáshozütõdnek mintha lépések lennének. De a kukorica?

És tegyük fel MA azért a kérdést, ITT ki a "jó" és ki a "gonosz"? Jó lenne aki globális népírtást követ el intoleranciából? Rossz lenne aki a meggyõzés erejével él? Mr. Sátán ráadásul aktívan megment embereket, szemben a csak a száját a sültgalambért tátó boszorkánnyal.
A boszorkánnyal és az istenével, ami megfosztotta a technológiától az embert, visszaküldve a kõkorszakba. Bár Zászlóvivõ népe meg valami betonvadonban üldögél - elõbb-utóbb gondok lesznek az élelmiszerellátással. No nem mintha a másik fél termelne bármit...
De a boszorkány kommunája rasszista kommuna, akik csak a "kiválasztottakat" fogadják, nem ám csak úgy minden rászorulót. És rögtön azt fantáziálják, hogy Zászlóvivõ atombombával kíván dobálózni. Eszükbe sem jut hogy akarhat békét és fejlõdést is. Ráadásul a kommuna kinevezte magát Szabad Zónának. Tudod ki nevezte még népét Szabadnak, nagybetûvel? KIM DZSONG UN. És rögtön gyilkosságra adnak parancsot! Ezek után hibáztathatjuk-e Flaget egy Megelõzõ Csapásért?
Mi több,a 3. rész végén kiderül, hogy az egész kommuna HUMBUG. Mindenki benne feláldozható Flag legyõzése érdekében. #IstenGonosz
Végül - bevallottan - sarokba szorította magát Mr. King, mert bár jó dolog a "jóság", meg "szeretet", de ha vki atombombával jön ellened és kész bevetni, akkor abba bizony belehalsz ha nem támadsz vissza. Ilyena valóság. No és persze az említett fogalmak ha holmi istenekrõl van szó csak annyit jelentenek "vak engedelmesség istennek", nem azt amit egyébként értünk rajtuk.

+1: King persze a "jó" oldalra írta magát. Pedig mennyire nagyobb lett volna ha tudom hogy!


Érdekes azt is megfigyelni hogyan módosítgatták a filmet útközben: Flag fõvezére (a kopasz pali aki az elején boltot rabolt) ugye a sheriffállomáson kötött ki, ahonnan elengedte a süketnéma. Ám a második részben még mindig fogoly, ráadásul egy állami fegyházban.
Vagy ott van a lúzer-srác. Õ annyira lúzer volt hogy a 2. részben ráadtak egy motorosruhát, átfésülték a haját és levették a szemüvegét.
Vagy a fickó akit az elején elvisz a Járványügy. A 3. részben egyszercsak orvos lett belõle!

Btw, ha ma akarnék ilyet OLVASNI, akkor nemezt választanám, hanem Justin Cronin Szabadulás trilógiáját. Remélem hamar kijön a befejezõ kötet lefordítva.


Rangsor:

1. Carrie (1976)
2. Aremény rabjai (1994)
3. A holtsáv (1983)
4. Hasznos Holmik (1993)
5. A fûnyíró ember (1992)
6. Állj mellém! (1986)
7. Graveyard Shift (1990)
8. Monsters: The moving finger (1991)
9. Menekülõ ember (1987)
10. Macskaszem (1985)
11. A Kukorica Gyermekei (1984)
12. A kukorica gyermekei 2, a végsõ áldozat (1993)
13. Tales from the Darkside: Word Processor of the Gods (1984)
14. A rémkoppantók (1993)
15. Kedvencek temetõje 2 (1992)
16. Néha Visszatérnek (1991)
17. Halálos árnyék (1993)
18. Végítélet (1994)
19. Rémmesék 2 (1987)
20. Lawnmower Man: A Suburban Nightmare (1987)
21. Az aranyévek (1991)
22. Történetek a Sötétoldalról/Macska a Pokolból (1990)
23. Tûzgyújtó (1984)
24. A gonosz háza (1979)
25. Ezüst pisztolygolyó (1985)
26. Creepshow (1982)
27. Christine (1983)
28. Alvajárók (1992)
29. Tortúra (1990)
30. Maximális túlhajtás (1986)
31. Tales from the Darkside: Sorry, Right Number (1987)
32. Kedvencek temetõje (1989)
33. Ragyogás (1980)
34. Vámpírok városa (1987)
35. Alkonyzóna: Gramma (1986)
36. Cujo (1983)
37. Izé (1990)
Torolt Felhasználo 2015 nov. 12. - 00:58:21
A pontok arra vontakoznak amikor kijött.
Akkor ez bizony nagy, izgalmas, sõt: okos filmnek számított.

Ma visznt már csak egy terjengõs, vallásos katyvasz. Ez van.
És pechjére nem is adták túl sokszor, így nem maradhatott fenn a nosztalgia-faktor.

Csak azért mondom hogy lásd, mire kapott anno ennyi pontot. Ha kap új szavazatokat, akkor igen, várhatóan eltûnik a süllyesztõben.
1/10
Újvállalkozó 2015 nov. 11. - 23:32:38 1/10 Előzmény Gabi32
1/10

Senki se nézze meg, hacsak nem mazochista és szeret szenvedni 6 órán keresztül. Számomra hihetetlen, hogy állhat ilyen magasan (8,7 itt, 7,3 IMDB) ez a vontatott, unalmas, idegesítõ film. Menetelnek a sivatagban, mert az istenhívõ öregasszony azt mondta, az elsõ 10 perc még elmegy, de utána 6 óra szenvedés következik. Ez tényleg egy kataszrófafilm!!! :(
9/10
M.Zs.F 2013 aug. 08. - 17:02:08 9/10
Én szoktam szeretni Stephen King könyveibõl készült filmeket, és ez sem lóg ki a sorból. Nem mondom hogy mindet láttam, s mindet olvastam, de sokon vagyok túl. Ezzel kapcsolatban viszont mintha máshogyan rémlene a történet akkor amikor olvastam s akkor amikor néztem. Méghozzá:

SPOILER:

a könyvben ha jól emlékszem Nadine nem a városban csapódik még Larryhez, s ha jól tudom egy kisfiú is volt vele. Amikor Larry még a városban volt akkor egy idõsebb valamiféle-politikusfeleség kísérte aki aztán késõbb begyógyszerezte magát!

SPOILER VÉGE

Nem gond igazából a történet végkifejletében s igazán talán szerepe sincs, csak jobb lett volna ha közben szimplán tudom élvezni amit látok s nem azon gondolkozom hogy most akkor Én vagyok a hülye vagy a filmrendezõ....s emiatt adok nem 10-et.

10/9
Gabi32 2012 dec. 16. - 14:28:12
Nem olvastam könyvben, de kétségem sincs afelõl, hogy könyvben jó. Film formájában nem bírom végignézni, rettenetesen vontatott, unalmas, nincs rá 6 órám. Nem pontozom le, mivel nem néztem végig, az eleje alapján 5 alatt értékelném, valószínûleg igazságtalanul. Aki nem szereti, ha az elsõ 1 órában nem történik semmi, el se kezdje nézni :-)
9/10
Viki1080 2012 febr. 01. - 09:53:19 9/10 Előzmény Adresz27
Szerintgem jó,nekem ennyi elég:)
Mondjuk én Koontz fan vagyok,nem King de ez jó.
Adresz27 2012 jan. 31. - 15:52:56 Előzmény Viki1080
Akkor nem olvastad el mindet, van nem kötöszködõ is. :)
Ez a 'milyen nagyot írhatna' szöveg pedig gyenge kifogás. 500 éve meg pestisben nyiffantak ki az emberek, azt sem tudták mi az. Szóval ehhez nem kellett nagy lángelmének lenni.
Deazért hajjrá Pityu! :)
9/10
Viki1080 2012 jan. 25. - 14:20:00 9/10 Előzmény Adresz27
Ebola,madár influenza,h1n1 csak pár igazi tényleges igen veszélyes vírus...a könyvet a 70es évek végén írta mikor ezek még nem is voltak,most milyen nagyot írhatna belõle:)
De mondjuk neked hiába is beszél az ember gondolom,mert elnézve a hszeidet te is csak kötöszködni vagy itt:))
Adresz27 2012 jan. 24. - 08:50:28
"A szörnyû járvány tüsszentés, kézfogás útján, a levegõben is terjed."
Na persze, ha rádnéznek már akkor is megfertõzõdsz, sõt! elég ha rád gondolnak és már rögtön fertõzött vagy! :)
Imádnivalók ezek a "szörnyû járványos" sztorik. Mindegy, Király Pityutól nem is lehet többet várni.
nadehogyeztmég le is forgassák! ez már tényleg a legalja...
9/10
Viki1080 2011 dec. 30. - 13:48:43 9/10
Mondjuk én felirat párti vagyok,ebben az esetben meg különösképp,hiszen annó Stól G&ci adta hangját Stunak,ami simán -10 alapból és onnan +9et már nehéz elérni:D
De nézzük meg mit alkot ebbõl Affleck a mozifilmben,ami nagyon várós nálam,mert a könyv is szuper,mondjuk egy sima 2órás filmet csinálni belõle lehet h gyilkosság lévén h a könyv is 2 részes alapból.
10/10
Shanks 2011 ápr. 16. - 23:25:56 10/10
Bár még csak az elsõ két részt láttam, megelõlegezem neki a 10/10-et, mert nagyon jól össze van rakva és teljesen magával ragad a story.

A zenék miatt külön + pont.
10/10
Shanks 2011 ápr. 11. - 18:42:31 10/10 Előzmény Methos82
Anyiyta 2011 jan. 20. - 06:20:34
Elkezdtem nézni, de nekem annyira nem adta, annyira nem volt benne semmi olyan, ami megfogjon, hogy abbahagytam a felénél.
Csodálkoztam, hiszen tudtam a történetét, imádom Stephen King-et és tudom, hogy nagyon jó filmek szoktak készülni a könyveibõl, de ez mégsem sikerült szerintem.
Tudom, hogy 4 része van ennek, de egyszerûen képtelen vagyok végignézni. Unalmasnak találom, és bealszom rajta. Már kétszer próbáltam megnézni, hiába...beletekerni meg nem akarom, mert akkor nem fogom megérteni a lényegét.
Methos82 2011 jan. 11. - 15:37:48
Nagyon fontos lenne, szépen kérem aki tud segítsen! Keresem a film zenéjét!
Minden megoldás érdekel!:)
10/10
meeshee 2010 nov. 19. - 14:43:19 10/10
Fél Off.
Nekem a könyvet háromévente újra kell olvasnom, annyira szeretem ujra átélni a sztorit. Ezt a filmadoptáció, amirõl a port.hu ír, az a négy részbõl álló TV-s anyag, vagy 1 nagyfilm?. A négyrészes tévéadoptációja a könyvek azért volt érdekes, mert MINDENKI, MINDEN helyszín pont olyan, mint olvasás közben, de ami a durva, még a kamerabeállítás is! Külön feltünõ volt, hogy egy karakter képezett kivételt, de az durván.
Soha nem éltem még át hasonlót.
10/10
Harley Quinn 2010 okt. 07. - 19:57:15 10/10
Umm kiegészíteném a szereplõk listáját...
Rob Lowe (Nick Andros)
Csak mert hogy kulcsfigura, nem mellesleg :)
Én elõbb láttam a filmet, s majd csak utána olvastam nyomtatott formában, így nem voltak különösebb elvárásaim vele szemben, 10/10. Jamie Sheridan pedig telitalálat volt.
twillight 2010 jan. 31. - 23:15:15
Ez a film alapban nem horror, hanem sci-fi.
Talán nem a könyvet kéne számonkérni - az mindíg csalódáshoz vezet.
Aziriusz 2010 jan. 31. - 22:25:01
eh!
Egy év telt el az utolsó hozzászólás elõtt.hmm...
Nos roppantul csalódtam.
Félre értés ne essék, nem ostoba fikázásról van szó, nekem egyszerûen nem jött át az a lelki fejlõdés, mint ami a könyvben jelenik meg. A szinkron nem érdekel mivel angolul néztem meg, a színészi munka, röviden: nem tetszett (és finom voltam). Miután láttam hogy Kubrick mire volt képes a Ragyogással és Nicholsonnal, hiszem hogy ebbõl a könyvbõl lehetne egy még érdekesebb, igazi horror filmet készíteni.Példaként vegyük a zenét. ??? Több millió ember halt meg és ezek a számok nos, alul-teljesítenek (másképpen sz-szel kezdõdik arok-ra végzõdik). Én inkább valami hasonlót képzelnék el: http://www.youtube.com/watch?v=Jj_vCNevsfY
Megérett a sztori egy remake-re -> XXI. századi módra.
Tudom, hogy a többségnek ez már szinte istengyalázás, de a film után bennem maradt nyom messze-messze elmaradt a regény mögött.
Remélem egy napon meglátjátok mire gondolok.
Összes hozzászólás