Stigma - Tőkés Eszter a Szekuritáte célkeresztjében

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2013

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Dr. Barta Tibor, köztiszteletben álló ortopéd orvos, a Szekuritáte "Stelian" fedőnevű ügynöke Kolozsváron 1985-ben feleségül veszi Tőkés Eszter fogorvost, hogy rajta keresztül állandó információkat adjon az ellenzéki magatartású Tőkés családról és a kolozsvári értelmiségről. Megfigyeléseiből és érzékletes leírásaiból a nyolcvanas évek erdélyi szellemi élete is kirajzolódik. Tőkés Eszter, amikor 2007-ben a CNSAS Szekuritáte iratanyagát feldolgozó bukaresti Intézettől megkapta iratanyagát, megrendülten szembesült múltjával. Barta Tibor tagadta ügynöki tevékenységét, és a CNSAS meghamisított papírjaival igyekezett igazolni magát. Bár számos jelentés egyértelműen felfedi "Stelian" személyét, a drámai helyzet máig nincs lezárva.

Stáblista:

Szereplők

Tőkés Eszter
Oprea Florian

Hozzászólások

Szerinted?
Csaky Csongor 2015 júl. 21. - 00:03:00
Engem a rokona Dr.Barta László(érsebész) kis híján megölt.
Fáslit húzott kéretlenül az érszûkületes lábamra orvosként,másnapra úgy feldagadtak az ereim,hogy 2szer kellett megoperálni miatta.
Pedig csak egy izomlázzal látogattam meg a család ismerõseként.
Amíg élek nem felejtem el azt a pillanatot,amikor mondta:
"Vegye le a zokniját."
És olyan szorító kötést tett a lábamra,hogy megfulladtak az ereim a jobb lábamba.
Én meg sajnos naívan azt hittem,hogy segíteni akar.
Az ilyen embernek börtönbe a helye.
Jön a hazug mosoly,aztán tönreteszi a lábam.
Azóta is fáj,valószínûleg amíg élni fogok fájni fog miatta.
Nem sikerült helyrehozni a mûhibáját.ROHADJÁL MEG BARTA LÁSZLÓ!!!!
Ezek nem orvosok,hanem közveszélyes gyilkosok.
ahor1 2015 febr. 26. - 20:15:40 Előzmény galakos
Dobbenten neztem a filmet Mondhatni boszorkany uldozesnek is nevezheto, vagy inkabb egy feslett eletu asszony bosszujanak.
Mint kolozsvari, mindket "szereplot" ismerem mind orvosokat.
B Tibor nagyon tisztesseges orvos, tobbszor jartam a rendelojeben, mindig nagyon szuk szavu, vagyis nem egy csacsogo alkat, csevegni nem lehet vele. Nos az ilyen alkatu ember nem igazan alkalmas besugonak,hiszen egy enyhen morcos, szukszavu embernek nem nyilnak meg az emberek.
Amugy fel Erdely hozza jar, egy uveg bort sem lehet vinni neki, mert nem fogadja el
Az egyemi evek alatt volt tapasztalatom hogy kozeli barataimat probaltak beszervezni. Mondket szemelynek nagy tarsasaga volt, szerettek bulizni, nyuzsogni, nagyon sok embert ismertek stb.
De terjunk a felesegre a film fo szereplojere Tokes Eszterre. Mindketten elvaltak voltak, gyerekek, illetve BT-nam egy lanya van az elso hazassagabol. Hazassaguk alatt szuletett egy kislany, a mama 46 eves volt. Egy ido utan TE a ferjevel tudatta, hogy nem o a gyerek apja.Ekkor BT csomagolt es elkoltozott.
Hogy mikent irtak meg a kolozsvari roman lapok azt az informaciot, hogy egy 6 gyerekes lelkesz az apa nem tudom. Nem kell nagy fantazia, hogy mekkora kalamajka lehetett belole. Par ev mulva, az a hir forgott Kolozsvaron, hogy megsem a lelkesz az apa. (8 millio Ft kerult ez a film !!!!)
kelemen kolozsvári 2014 márc. 31. - 16:38:24 Előzmény adamnagysweetmovie
10/10
galakos 2013 nov. 04. - 23:55:48 10/10
Hány Barta él még köztünk? Mikor lesznek nyilvánosak a magyar akták is? Soha ne kelljen megélni ezt egy mai fiatalnak, hogy a férje/felesége jelent róla, vagy ahogy elhangzott, a iskolás gyerekeirõl. Ez az ember itt él ma Magyarországon bántatlanul, lehet, hogy most egy új családjáról jelent a magyar titkosszolgálatnak, mert senki nem tud kibújni a bõrébõl. A Cserhalmi-lány féle filmbõl kiderül(?), hogy az ügynököt végül felõrli a lelkiismerete, de nem kér bocsánatot. Sajnos ismert néhány ügy, ahol többé-kevésbé teljes békében, háborítatlanul megy el az ügynök, de az általa tönkretettek elmennek a temetésére, pedig tudták már, hogy ügynök volt. Csak azt nem dolgozza fel senki a magyar médiában, hogy egy hasonló ügy, mint ez a Tõkés-család ügye hogyan zajlott itthon. Nem játékfilm, hanem a kõkemény valóság. Nyilván azt várja mindenki, hogy a fõszereplõk kihaljanak. Biszkuk, Barták, Fogarasi Jánosok, Vikidálok.
adamnagysweetmovie 2013 nov. 04. - 17:46:43
Egy újabb "gyönyörû" történet: hogyan vették fel keleti kémek árvák identitását és költöztek be azok családjába...
http://www.verzio.org/hu/node/117
Szeressük az omnipotens államot.....
adamnagysweetmovie 2013 nov. 04. - 09:21:44
Hát ez igazán kemény... Egy családon belül...