Super Size Me

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dokumentumfilm, 100 perc, 2004

Értékelés:

86 szavazatból
Szerinted?

Egy baljóslatú felmérés szerint az amerikai gyermekek és felnőttek 37 %-a kövér, minden három felnőtt közül kettő túlsúlyos vagy elhízott. Vajon az önkontroll hiányát vagy a gyorséttermi ételeket hibáztathatjuk ezért? Miért olyan kövérek az amerikaiak? A Super Size Me című filmből gunyorosan, hamburgerrel a kézben kaphatjuk meg a magyarázatot - a produkció betekintést nyújt Amerika gyorséttermeinek legális, financiális és fizikai költségeibe. Morgan Spurlock rendező útra kelt, és 20 amerikai városban - beleértve Houstont, Amerika "legkövérebb városát" - készített interjút szakértőkkel. Kifaggatta a szövetségi közegészségügyi szolgálat vezetőjét, a gyermekélelmezésben dolgozó szakácsokat, a törvényhozókat és azokat a hatóságokat, amelyek részt vesznek a kutatásban, hogy véleményeket gyűjtsön a túlzott derékbőségről.

Utazása során Spurlock saját magával is kísérletezett, egy hónapon át csak a McDonald's által kínált ételeket ette, s három egyszerű szabályhoz tartotta magát:
1. Nincs válogatás: csak azt eheti, ami ki van rakva a pultra (beleértve a vizet is).
2. Semmi extra adag, hacsak nem ajánlják fel.
3. Nincs kifogás: legalább egyszer meg kellett ennie minden, a menüben szereplő fogást.
Bemutató dátuma: 2004. július 29. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
boom48 2014 szept. 11. - 22:09:49
A film nem hatásvadász.

Elsõként: a fickó legfõképpen azért vitt be rentgeteg kalóriát, mert a cég tukmálta hogy vegyél nagyobbat.

Kettõ: a meki és egyéb gyorséttermek addigi reklámjai szerint ott enni egészséges (a gyorséttermi saláta egészségtelenebb mint a hamburgerük!), és mindenki nyugodtan egyen ott minden nap minden alkalommal.

A doku végén le is szögezik hogy egyél nyugodtan gyorskaját, de legfeljebb heti egyszer, és ne vegyél super-size cuccot, vagy súlyodnak megfelelõen akár csak simán nagyobbat, extra bacont, mittomén csak mert az minimális többletköltség, mert így jársz.
A super-size üdcsije ugyebár KÉT LITER kóla (volt, amíg ezt a mretet ki nem vonták), ami egyszerûen abszurd, normál ember egy nap alatt iszik ÖSSZESEN ennyit, nemhogy együltõ helyében, 10 perc ebédszünet alatt (gyorsétterem, ugyebár).

Többek között az is jellemzi hogy NEM HATÁSVADÁSZAT folyik itt, hogy a filmbõl kivágták az olyat mint "ha ezt megeszed ennyi cukor van benne" snittet, ahol kilós kiszerelésben kirakták a cukrot. Ugyanis fickó jó riporter módjára utánanézett mennyi cukrot eszünk meg normális esetben, és rájött, hogy sokat, és nem tudja a jónép alaban hogy mennyit, így az összehasonlítás értelmetlen és hatásvadász lenne, hogyne mondjam hazug.
Mike088 2014 szept. 11. - 21:52:12
30 napig meki kaján élni valóban nem egészséges. A fõszereplõ több mint 10 kilós hízása és a májfunkcióinak romlása betudható a tartósan magas kalóriabevitelnek (cukor, zsír). Amennyiben több gyümölcslevet és vizet iszik odafigyelve, arra hogy 2-3 ezer kalóriánál többet ne egyen akkor nem lett volna ilyen hatásvadász a film . Itt is mint az élet sok más területén tudatosan, mértékletesen kell bánni a dolgokkal. Egyetértek azzal, hogy az erõszakos reklámdömpinget be kéne tiltani, valamint a gyerekek közétkeztetésétõl távol kéne tartani ezeket az ételeket. Ettõl függetlenül a Mcdonaldsban nem látok problémát. A fogyasztóé a felelõség!
boom47 2014 márc. 09. - 16:53:23
Elevenítsük fel ennek a filmnek az emlékét egy másik filmmel:

Poultrygeist - night of the living chicken!
_goldie_ 2013 júl. 12. - 22:09:25
nem a meglévõ testalkatra gondoltam
hanem a filmben bemutatott gusztustalan dolgokra..
..mire a tálcádra kerül a gyorskaja
éééés az élettani hatása is meg ér egy misét.....
10/10
Sonic8 2013 júl. 12. - 17:30:59 10/10 Előzmény _goldie_
Simán. :D
Egy teljesen jó alkatú ember vagyok, így születtem nem vagyok egy hájpacni és eme állati jó dokumentumfilm után simán eszem mekiben de pesze mérsékelten :DD Nehogy meghalljon a májam mint a fõszereplõnek ;)
Mike088 2013 júl. 11. - 17:44:13 Előzmény reptilian.bastards
Vannak azért végletek szerintem a vegán étrend is ilyen. A lakto-ovo vegákat még megértem, (nem mindenki szereti a húst, vagy éppen nagy állatvédõ oké). Na de azt senki ne mondja nekem, hogy a vegán energiában és komplexitásában olyan könnyen és gazdaságosan pótolja az állati eredetû étrendet. Az egészségesnek kikiáltott étrend költséges, nehezen szervezhetõ és rengeteg lemondással jár. Ezen meg jót nevet a Jani bácsi aki fél liter zsírt kanalaz a husika mellé és 91 éves. A "nagy titok,, amit sokan nem akarnak nyíltan kimondani az az, hogy akármilyen életvitelt élhetsz (nyilván a szélsõségek nem tartoznak ide) legfeljebb néhány évvel hosszabítod meg a szavatosságod. Magyarán aki 55 évre készül az tofugolyóval meg spárgával se húzza ki 65-ig.
_goldie_ 2013 júl. 09. - 23:51:37
ez után a film után még rá tudsz nézni a meki kajára? :)
8/10
Sadenal 2013 júl. 09. - 23:41:36 8/10
Elgondolkodtató dokumentumfilm volt de úgy hiszem elég nagy pénztárca kell ahhoz hogy napi szinten 3-szor egyek mekis kajákat, szóval ez MO-n és a szegényebb országokban biztosan megbukott, azt hogy a nyomorék amerikaik meg mivel teszik tönkre magukat, nem is nagyon érdekel, hiszen tudják mind, hogy mit vállalnak. :) Egy hónapban 1-szer azért belefér, mert csak finom az a kaja. :(


8/10
reptilian.bastards 2013 jún. 08. - 21:05:30 Előzmény postata
Itt nem csak a sóskáról volt szó, hanem a növényi étrendrõl. Valszeg nem hallottál a Kína-tanulmányról, ami a valaha elvégzett legátfogóbb táplálkozástudományi vizsgálat. Csak egy mondatot idézek belõle: "Az elsõsorban növényi eredetû táplálékot fogyasztó emberek bizonyultak a legegészségesebbeknek, akiket a krónikus betegségek sokkal inkább elkerülnek."
Ettõl még persze bármiben lehet méreg, ha agyonmûtrágyázzák/permetezik. Az meg hogy jön ide, hogy nem a saját tárcámból gazdálkodom (még ha igaz is lenne)?

ui.: Azt, hogy eszed legyen, külön kell írni!
postata 2013 máj. 12. - 22:50:19 Előzmény reptilian.bastards
Ja, bizonyára nem pusztulnék bele, ha csak sóskát kajálnék! Eszedlegyen!
Egészséges növényi táplálkozás, ja. Lencse, borsó, meg a rakat méreg ami benne van...
Nemá... Te sem saját tárcából gazdálkodsz, az tuti...
Mike088 2013 márc. 20. - 05:52:28
Mekis kaján élni és mekibe járni két külön helyzet. Az elhízás okainak keresésekor az egyéni tényezõket kell figyelembe venni, vagyis kinél milyen okból alakul ki ez. Úgy gondolom a legfõbb okok:

-életmód
-genetikára hajlamosító tényezõk és az ehhez kapcsolódó anyagcsere betegségek
-lelki, vagy az általános elégedetlenség okán kialakuló kompenzáció
/valamint ezek együttese/

Amikor ebbõl az aspektusból vizsgálódunk máris világossá válik, hogy a tömeges elhízás pláne egy jóléti társadalomban bekövetkezik gyorsétterem nélkül is. Közvetítõ szerepe ugyan van benne, de ehhez kapcsolódik egy hibás döntés is. Hiszen a cég nem kendõzi el, hogy a legtöbb termékük magas tápértékû, újabban ez számszerûsítve is van a csomagolásokon. Tehát azt kell mondjam a film figyelemfelkeltésnek mindenképpen érdekes volt, de lényegében a legtöbb felvetést már rég megcáfolták...
agarik 2012 okt. 05. - 08:47:22
Éppenséggel kipróbálták. Volt is (asszem pont BP-en, de mindenképpen Agyarországon) egy óvoda, amit be is zártak, mert csak zöldség-gyümölcsöt adtak a gyerekeknek, akik korukhoz képest évekkel(!) le voltak maradva a fejlõdésben ennek következtében.

Az ember mindenevõ állatfaj, nem bír meglenni sem állati eredetû, sem növényi eredetû táplálék nélkül.

Az "Egészséges" táplálkozáshoz amúgy "biokaja", "táplálkozási tanácsadó" (= dietetikus), megmittomén mi kell, ami bizony 3-5-ször annyiba kerül mint a "bóti lencse, sárgaborsó, marhafelsál", szóval igenis a gazdagok kiváltsága.
reptilian.bastards 2012 okt. 05. - 00:40:23 Előzmény postata
"Vajon mi történne velem, ha csak jégsalátát, spenótlevelet, ruccolát meg citromfüvet kajálnék? Valszeg majdnem beledöglenék."
Valszeg egészségesebb lennél, mint valaha. Próbáltad már? Nem? Akkómeg? A mekis kaját a rendezõ kipróbálta, az eredmény ismert. A tisztán növényi étrend meg egyértelmûen sokkal egészségesebb (még akkor is, ha nem bio), mint a mesterséges adalékanyagokkal teletömött, többezer marha vagy más állat húsából összerakott húspogácsa, agyoncukrozott szénsavas üdítõk, és még sorolhatnám.
Az egészséges étkezés pedig nem csak a gazdag ember kiváltsága, vannak elég olcsón beszerezhetõ növények, nézd meg például, mennyibe kerül egy fél kiló sárgaborsó vagy lencse.
_goldie_ 2012 okt. 04. - 15:53:29
az lehet :D
változatlanul azt mondom h normál aktivitás mellett nem kíván a szervezet 2,5-3 liternél többet
más persze ha "egy komolyabb buliban" vagy..
ott nyilván nem üldögélsz egymagadban hanem aktívan ledobsz néhány litert magadról vagyis kiizzadod
hát ezaz..itt a nagy különbség errõl beszéltem korábban is
ez már nem normál aktivitás -felér egy sporttal
így belefér a literszámra való "döntögetés" :D
postata 2012 júl. 26. - 08:12:39
Most komolyan emberek ez a szr film arról szól, hogy a csávó degeszre zabálja magát zsírral. Jóhogy majdnem beledöglik.
Vajon mi történne velem, ha csak jégsalátát, spenótlevelet, ruccolát meg citromfüvet kajálnék? Valszeg majdnem beledöglenék. Ez a film arra sem érdemes, hogy vitázzunk róla. Rosszabb, mint a McD, a McD legalább nem hírdeti, hogy csak sajtburesszel megelõzeted az agydaganatot.
Az egészséges étkezésrõl meg csak annyit, hogy a gazdag emberek kiváltsága. Aki azt állítja, hogy nem, az a szüleivel él, és nem jár vásárolni.
Azt pedig, hogy mi normális és mi nem jól példázza a globális ostobaság:
http://hvg.hu/Tudomany/20080226_szines_zoldseg_genmodositott_repa_karfiol
..mellesleg a répa eredendõen lila színû, a sárga répa a modern világ szülötte (csak úgy megjegyzés képpen).
Próbálhatsz egészségesen étkezni, de nem tudsz, max rózsaszín póniföldön. De nyugodtan hidd el, hogy a biozöldség egészséges, stb, pont ez a cél.
offtopic
agarik 2012 júl. 23. - 22:52:45 Előzmény mro26
Na most a valóságról annyit, hogy ma (24 órára leosztva) magambaerõltettem 5 liter vizet, és komoly hányigerem van.

Btw, a 120 kilós fickó példáját azért hoztam, hogy lásd, hiába a nagyobb testtömeg, a folyadékigény nem nõ az égbe.
mro26 2012 júl. 23. - 22:01:06
Az a baj a mai világgal és azért van olyan sok egészségtelenül táplálkozó ember, mert elhisznek mindent amit a TV-ben mondanak vagy az interneten látnak...a sok tudattalan osztja az észt, a többi szintén tudatlan meg elhiszi és adja tovább.
Az a vicc hogy azok osztják az észt akik messze állnak attól hogy értsék is azt amit beszélnek...ez a szomorú igazság.
Inkább egyen mindenki Norbi-Update termékeket...mert az egészséges...miért?...mert benne van hogy UPDATE :/ és már el is hiszik hogy jó...majd csodálkoznak ha nem egészségesek.
mro26 2012 júl. 23. - 21:56:20
Na meg különben is, a vízbevitel vízhajtó hatású, minél több vizet iszik az ember annál többet ki is ürül belõle...és ez nem rosszat tesz a szervezetnek.
mro26 2012 júl. 23. - 21:54:49
Persze, mivel alapból nem egészséges a súlya sem, ezért nem is mûködik rendesen az emésztõrendszere.
Orvosok meg beszélnek baromságokat. Én ha akármilyen betegség miatt megyek orvoshoz kérdezik a testalkatomat látva hogy szedek-e fehérje készítményeket, mondom természetesen igen, erre a válasz mindig ugyan az: AMIATT VAGY BETEG!
Ha fáj a fejem, ha a torkom, ha hõemelkedésem van mindre azt mondják hogy emiatt van nevetséges.
Azóta nem bízok az orvosokban mióta figyelmetlenségük miatt halt meg nagyapám...AZ ORVOSOK TÖBBSÉGE KÜLÖNÖSEN A HÁZI ORVOSOK l*faszt nem tudnak néha, kajában is tök olyan ételeken javasolnak amitõl az ember szervezete nem kaphat elég energiát, a felépüléshez meg az kell.
ENNYIT AZ ORVOSOKRÓL. Mikor õk tanulták a dolgokat 10-20 év alatt annyit felfedez a tudomány hogy már nevetségesnek hat az amit régen tanítottak nekik.
offtopic
agarik 2012 júl. 23. - 09:37:27 Előzmény mro26
24 órára elosztva apám 120+ kilós munkatársa 5 liter víztõl kb. 10percenként járt mosdóba (orvost idézve: ezt az IGEN KOMOLY mennyiségû folyadékot csakis a veseköve elhajtása miatt írta fel, és csupán 2 hétig!).
Összes hozzászólás