Svédcsavar

Bakancslistához adom
magyar tévéfilm, 44 perc, 1975

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

A történet az 1930-as években játszódik Budapesten. A gyerekek az utcán futballoznak. Az egyik be akarja mutatni társainak a svéd csavart. Közben a kocsmáros kirakatüvegét betöri. Krajcár úr annak a háznak a tulajdonosa, ahol a fiú édesanyja házfelügyelő. Három nap haladékot ad, hogy a kárért 100 pengőt kifizessen. Mivel nagyon szegények még remény sincs arra, hogy kitudják fizetnie. Barátai elhatározzák, megszerzik a pénzt.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Kaposi Viktor 2021 okt. 23. - 23:40:44 Előzmény hozo71
Én legtöbbször már el sem olvasom, mert vagy nincs is köze a filmhez, vagy leírják azt is, hogy mi a vége...
hozo71 2021 aug. 27. - 20:59:42
A leírásban a "kitudja fizetni" szövegrészt három különálló szóban kellett volna leírni így: "ki tudja fizetni". Az igekötő valóban tapad az igéhez, ha előtte van, de csak az igéhez, a segédigéhez nem. Tehát "kifizetni", de "ki tudja fizetni". És az "e" is felesleges a szó végén. :(
vino-et-veritas 2016 ápr. 04. - 16:33:33
Na, azért átsejlik rajta egy "kis proletár-romantika" gyerekekkel.
Ez a történet, a szereplõk és ahogyan játszák sohasem tetszett, gyerekkoromban sem szerettem nagyon. Ezenkívül túl hosszú is.
A horror utószinkron pedig mindent agyonüt...

Amúgy az épültek állapota nem mérvadó. Elég megnézni a századfordulós (pl. Klösz) vagy a háború elõtti tabáni, óbudai, "nyóckeres", stb. fotókat, rengeteg málladozó vakolatú épület látható. Nem minden volt akkoriban sem palota. Az más kérdés, hogy azóta sem változott sok helyen semmi...
Na ezt már nem 2016 ápr. 04. - 13:50:32
Nah, itt egy újabb kommunista propagandafilm, legalábbis ami a film képi világát illeti, a 30-as évek utcaképe illetve a bérházak állapota abban a környezetben ahol forgattak köszönõ viszonyban sincs a valósággal. Ezek a lepusztult, omladozó utcaképek a II. V.h és az 56-os események következménye.
denibaby 2014 júl. 26. - 07:22:12
A tartalom íróját csak a nyári szünetben alkalmazzák? Egy "elmaradottak iskolájából". Csak a templomban hallott az igérõl.