Szabadesés

Bakancslistához adom
Freier Fall
német filmdráma, 100 perc, 2013

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Karrierlehetőség a készenléti rendőrségnél, útban az utód: Marc élete minden jel szerint sínen van. Aztán egy továbbképzésen megismerkedik kollégájával, Kayjal - és megtudja, hogy milyen dolog vonzalmat érezni egy férfi iránt. Ide-oda vergődve megszokott világa és az új élmény mámora között, lassan elveszíti az irányítást sorsa felett. Első játékfilmjében Stephan Lacant úgy beszéli el az életének átlátható rendjéből kizökkenő férfi drámáját, hogy nem minősít, és nem ítélkezik alakjai felett.

Stáblista:

Szereplők

Marc Borgmann
Kay Engel
Werner Brandt
Bettina Bischoff
Claudia Richter

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
GoodMovies 2022 szept. 21. - 16:33:04 10/10
100% melegként mindig volt egy erős viszolygás és amolyan értetlenség bennem a bi-k felé. Szerintem ez a film képes bemutatni azt a csapdát, ha valaki él egy életet, amiben boldog, megbecsült (a film alapján a főhős boldog és szerelmes a feleségébe), majd beleszeret egy férfiba és az egész élete szétesik. Ez a film hihetően és cukormáz nélkül ezt adja. Hihető, hiteles karakterek, események. Semmi buzis művészeskedő szarság. :)
10/10
IamTwo 2020 jún. 25. - 14:25:11 10/10 Előzmény McLaca
"Marc most megtérített hetero, kíváncsi hetero, látens biszex/meleg, vagy mi?"
Nincsenek ilyen címkék, vagy legalábbis nem lenne szabad létezniük, de az ember címkéz, ez van :) Kinsey óta tudjuk, hogy címke nincs, skála van. Némi hajlam kellett, hogy legyen benne, ez világos, mert azért nem akarata ellenére történt a dolog.
De nem lehet egyszerű felnőtt fejjel, családdal a háta mögött szembesülni ezzel.
trudy 2015 szept. 04. - 00:23:46
Nem az elsõ 'meleg' témájú film amire azt tudom mondani, hogy nem volt rossz. Pont azért, mert nem lebutítva, már-már propagandaként a homoszexualitás köré épül a cselekmény, hanem van egy jól megrendezett lélektani szál, amiben mellesleg a homoszexualitás is szerepel, mint egy szimbolikus dolog, ami szétzúzza egy család életét, társadalmi feszültségeket eredményez és a fõhõst ráébreszti arra, hogy nem a saját életét éli. Ilyen és ehhez hasonló érzéseket, élethelyzeteket át lehet élni heteroszexuálisként is, vagy párkapcsolattól független helyzetekben is, tehát ha a filmet elsõsorban metaforikus alkotásként nézzük, akkor lehet vele azonosulni. Valószínûleg a nézõk többségéhez hasonlóan a homoszexualitás problémájába én nem igazán tudom beleélni magam, nem is nagyon szeretek a témán rágódni, ezért ezt a részét én egyszerûen elengedem. Picit eltöprengtem rajta, hogy miért nem lehetett megrendezni a filmet heteroszexuális szerelmi háromszöggel, de akkor nem lett volna annyira intenzív a fõhõs vívódása és a meg nem értettség érzésének ábrázolása. Szívesen látnék viszont hasonló filmeket, ami a nehéz, beilleszkedni nem tudó személyiség témáját dolgozza fel.
McLaca 2015 máj. 19. - 22:05:12
Abban nem értek Veled egyet, hogy
****SPOILER ON****
szerintem nem használja fel Kay-t a lelki válsága kezelésére, legalábbis tudatosan, szándékosan biztosan nem (nekem ilyen motívum nem tûnt fel a filmben).
A "mellette kiállás" meg... kiszakad a megszokott környezetébõl egy új dolog felé, amivel hirtelen nem tud mit kezdeni. Kay-nak ez rutinos terep, míg Marc-nak teljesen idegen, nyilvánvalóan ódzkodni fog tõle, és nem azonnal teljes mellszélességgel kiállni Kay mellett. Ráadásul ott a barátnõje, aki terhes tõle, szóval ezt nem lehet csak úgy sutba dobni (akinek nem volt az életében még igazi ambivalencia, amikor is a tét az élete teljes felforgatása és felszámolása egy másik életért, az ezt egyszerûen nem érti). Kay ráadásul valahol hátba támadja Marc-ot azzal, hogy a szüleivel közli, hogy szereti Marc-ot, szóval ezen a ponton Kay az önzõ - mondjuk érthetõ okokból, csak a módszer fura.
Viszont, mivel Marc visszaadta a kulcsot, némán ugyan, de egyértelmûen Kay tudtára adva, hogy itt vége, Kay pedig - ugyebár rutinosan, de talán most kicsit elsietve - tovább lépett, hiszen õ sem akarta ezt így felvállalni, tudván, hogy hatalmas a bizonytalansági faktor Marc részérõl.
Amit kicsit sajnálok, hogy ez a film sem happy end. Na persze tudom, hogy a világ nem rózsaszín, csak jó lenne már egyszer egy igazi pozitív kimenetelû sztorit látni. Az is igaz, hogy annál meg azt mondanám, hogy nem igaz, az élet nem ilyen. :D De ez már legyen az én defektem (elõzõleg megnézett hasonló témájú film a Floating Skycrapers (P³yn±ce Wie¿owce) volt, hát annak még ennyire sem pozitív a vége azon túl, hogy kicsit következetlen és kusza is itt-ott, amúgy kísértetiesen hasonló a sztori.
Amit nem értek: Marc most megtérített hetero, kíváncsi hetero, látens biszex/meleg, vagy mi? Mert ha feltételezzük, hogy megvan benne a hajlam, akkor oké, de ha azt akarja a rendezõ bemutatni, hogy csupán az újdonság és az ismeretlen izgalma miatt harap rá Marc a témára, és mert Kay szinte kierõszakolja (mert Marc eleinte azért eléggé tiltakozik), az úgy kicsit meredek.
****SPOILER OFF****
Egyébként a film címe igen jó választás, Marc "szabadesésben" van, csak a gond, hogy a végén sem nyílik ki (vagyis nem tudja kinyitni) az ejtõernyõ.
Nekem egyébként Marc játéka nem volt hiteles, Bettináé még kevésbé, Kay viszont teljesen elhitette velem a szerepét.
shamsara 2014 szept. 04. - 11:27:17 Előzmény tmbzizu
Jó film! Kétszer néztem meg. Igazi német mentalitással készült alkotás, nincsenek felesleges mondatok, klisék.
Mit adhat két férfi szerelme egymásnak? Mi az ami ezekben a kapcsolatokban több, jobb, amiért elhagyjuk a családot, amiért felvállaljuk a kirekesztést, a megvetést?
A válasz: SZABADSÁG! Ezt a szabadságot, felszabadulás élményt mutatja be a film, amit kitûnõen old meg a fõszereplõ!
Nagy élmény volt! Köszönet érte
tmbzizu 2014 febr. 02. - 17:05:43
Ja és persze Max Riemelt-rõl, meg a kinézetérõl ne is beszéljünk ;)
tmbzizu 2014 febr. 02. - 17:03:40
Nagyon jó film volt!!!Nem bántam meg, hogy megnéztem :))

***SPOILER***
Mindenki azt mondja, hogy szomorú a vége. Pedig szerintem nem annyira. Marc megérdemelte, hogy Kay otthagyja, hiszen nem állt ki mellette, csak ha neki is szüksége volt rá. Kay-t felhasználta a saját lelki válságainak a kezelésére. Kaynak pedig, miután lelépett, megvan a lehetõsége, hogy egy más emberbe szeressen bele, hiszen -reméljük- nem egy életre szóló szerelem kötötte Marc-hoz :)
***SPOILER VÉGE***

Szóval nekem nagyon tetszett, és bár van egy kis hasonlóság ez és a Brokeback között, azért jó film ez nagyon :)
10/10
dreamer1 2014 jan. 26. - 23:13:19 10/10
A Moovie.cc-n egy vélemény:"hurrá buzulunk, megint egy propagandafilm".Igen a propagandafilmek ilyenek.Te nagyonhülye:DÉs nem olyanok ahol mint pl:Leni Riefenstahlé volt anno igaz?Tetszett a film.A németekre amúgy sem igazán jellemzõ általában nagy érzelmi kitárulkozás, ömlengés stb. mint a franciákra pl.Ez a filmkészítésben is megmutatkozik.Nagyon szar helyzet mind a három embernek de talán Marcnak mert egy teljesen új világba csöppent bele.Felesége van és plusz egy friss szülés meg ami ezzel jár.Boldog de mégsem az.A szokásos érzelmi tótágas de mindenhogy.Aki nem járt még ilyen cipõben az nem is érti.Baromi nehéz mert nincs erre recept.Elmondja otthon?Titkolózzon?Elmúlik?(Általában nem).És persze a munkája miatt is elég kínos mégha egy toleránsabb országban is él.És férfi.Akinek mindig erõsnek, függetlennek kell lennie.És bizonyítani mindenhol.
Ági82 2013 dec. 19. - 23:30:24 Előzmény ARTPOP
Moovie.cc itt fent van feliratosan!
marci89 2013 dec. 17. - 23:55:17
Tényleg igen jó film. A zenéje is. Viszont a vége nem tetszett annyira. ***SPOILER*** Nyilván az általános hangulatából, no meg a film témájából is gondolni lehetett, hogy nem lesz happy end, de lehetett volna. Tudom nagyon részletkérdés és ez csak egy film, de pl.nem értem, hogy telefonon miért nem hívta fel a legvégén, hogy hova tûnt. Minden esetre jól elb**szta mondhatjuk. Így viszont tul. képpen a csaj is "tönkre ment", meg a két rendõr is. Minden esetre volt pár üzenete a filmnek:ragadd meg az alkalmat, amíg nem lesz túl késõ, legalább magadnak ne hazudj stb. stb. Mondjuk mindenképp furcsa, hogy valaki akkor jön rá, hogy meleg amikor már jön a gyerek, de lehet van ilyen. Nehéz ügy. ***SPOILER VÉGE***
offtopic
syrenia 2013 dec. 15. - 15:27:19
Hali.

Én láttam fent egy oldalon (datafilmek.net), onnan le lehet esetleg tölteni. Egyébként ez a film felirattal jelent csak meg, szinkronosan nem. :)
ARTPOP 2013 dec. 14. - 13:06:11 Előzmény Denis30
valaki nem tudja, hogy az interneten hol lehet megnézni? lehetõleg magyar szinkronnal, de az se baj ha feliratos, vagy ha angol. kerestem, de nem találtam :( pedig nagyon kíváncsi vagyok már
Denis30 2013 nov. 11. - 19:05:07 Előzmény balázs87
Én ezt a filmet a mûvész moziban láttam. (2013.11.03) Nagyon jó volt és érdekes. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg,!
10/10
balázs87 2013 nov. 02. - 19:42:27 10/10
Azta a roh@dt, ilyen jó filmet! Wáó... 10 pont!