Szabadíts meg a gonosztól

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 88 perc, 1979

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

1944 telén a Végvári Tánciskola vendégeit szétzavarja egy légiriadó. Adorján András - a ruhatárosnő fia - ellop egy kabátot, hogy eladja és az árából megvásárolja Fussbaum Aranka szolgáltatásait. A ruhatárosnő - hogy becsületét mentse - lányával, Zsuzsival, Svéd Ferivel, a sógorával és a fiával útra kel, hogy a kabátot előkerítse. Miközben megméretkeznek a háború poklában, a lopásnál nagyobb bűnöket követnek el és egy kabátnál sokkal többet veszítenek.
Forgalmazó: Mokép
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Svéd Feri
Adorjánné, mama
Adorján András
Adorján Zsuzsi
Antal, a katona
Szívem Pál
Végvári T. Dezső
Igazgató úr
Fussbaum Aranka

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
György Kádár 2018 márc. 14. - 12:23:39
Kamasz korom kedvenc filmje volt. Többször is megnéztem, sokakat rábeszéltem, hogy nézzük meg.
Pár napja újra néztem:
https://www.youtube.com/watch?v=Lrmdw4D7Kms
Nagyon ügyes körítés a semmi körül. Végletekig lepusztult környezet, emberek, értelmetlen cselekedetek. Aztán mindenkit elvisznek a nyilasok, kivéve, akit nem. Közben egyre hangosabban szól Presser szabványosan mélabús zenéje. Az ember tanácstalanul széttárja a karját.
3/10
bioLarzen 2016 máj. 28. - 17:44:11 3/10
Annyiben nem vitatkoznék az elõttem szólókkal, hogy a magyar filmMÛVÉSZET jelentõs darabja. Aki viszont nem mûvészeti alkotást, hanem szórakozást remél egy filémtõl, annak nem feltétlenül jó választás.

Én abszolút megértem pl. hogy a sötét/félhomáûly remek eszköz mûvészi kifejezésre - de ha konkrétan a film 80 százaléka alig látható normális szobafény mellett, olyan sötét a képernyõ, akkor nem feltétlenül jön át sok mûvészi mondanivaló...

Félre ne értsen senki, nem akarom azt mondani, hogy rossz film - nekem mindenesetre vajmi kevés szórakozást nyújtott, a színészek kétségkívül remek alakítása ellenére - õk ugyanis azt csinálták zseniálisan, amit kértek tõlük. Csak ismételni tudom magam: aki szórakozni akar, annak szerintem nem ez a legjobb választása.
10/10
szirgabor 2016 ápr. 28. - 20:45:47 10/10
A magyar filmmûvészet egyik csúcspontja. Mind az alkotók, mind a színészek fantasztikusat alkottak.
fulcsy 2009 dec. 16. - 00:12:03
fantastic
7szünyü 2009 okt. 19. - 14:27:13
Áh, köszönöm :)
perry 2009 okt. 19. - 10:28:05
}··~ parancsolj
7szünyü 2009 okt. 19. - 06:52:27
Ha akkor élek még, és megkímél a demencia is, akkor pl. én. (Ki kéne ide találni egy csak közép-zug-kelet-eu-balkáni keserédessavanyúcsípõs szmájlit, mert ez :/ kevés.)
Az egyik kedvenc magyar filmem. (Igaz, nekem menthetetlenül összekeveredett az Európa Kiadó azonos címû számával.) Készült egyáltalán az elmúlt 10-15 évben hasonló nívójú alkotás a magyar filmmûvészetben? Vagy egyszerûen a mai környezetben semmilyen alkotás nem képes ekkorát ütni?... (Vagy én vagyok túl finnyás :/)
far vik 2009 okt. 18. - 22:56:24
Gyomorszorító magyar film noir. Ezeket a hangulatokat is kevesen értik Közép-Európán kívül. És ki fogja érteni 30 év múlva? Kevesek...
perry 2009 okt. 18. - 22:28:20
Jah, és szeretettel Gõz Pistának és Imre István barátimnak.
perry 2009 okt. 18. - 22:17:32 Előzmény efes
Kései válasz efesnek:)
Szívem Pál a szívemben kalapál, szívem Pál...és az ezerszer áldott nyolcadik kerület 1979-ben a még fellelhetõ lebontás elõtti romok, és a kabát ami körül minden forog. Élet és halál, szerelem és kurvák, becsület
és árulás, Redõ Klárik úsznak a kormos Nagy fuvaros utca egén, Svéd Ferik és Adorjánnék üldözik a múltukat és jövõjüket és persze megint csak a kabát és a mosoda de hisz itt már jártunk a Régi idõk focijában. Bár ez már nem az a mosoda itt sárga csillag a divat és Steiner úr is csak látogatóban van a saját mosodájában.
Na persze megint a kék kabát fekete bársony gallérral.
Mezõgyánival aki minden rejtély kulcsa a kabát tudója de nem jön el.
Adorján András aki miatt minden történik aki Kláriért eladta az egész családot, eladta a történelmünket, mert kérem szépen ez a kabát a mi történelmünk, keressük, akarjuk a kabátunkat, adják vissza nekünk a kabátot akárkinél is van !
Aztán csak halkan falhoz állítanak minket, mert de szép is ez a rohadt élet és már régen nincs meg a kabát csak az utolsó tekercs forog, még kattog kicsit és aztán kifut a film hiszen csak katona szökevények vagyunk csak itt ezen a világon és a végén csak elkapnak minket.
far vik 2009 okt. 18. - 18:01:09
14 éves koromban láttam elõször, kíváncsi vagyok, most milyen hatással lesz rám... Akkoriban eléggé zaklatott filmnek tûnt... Készülök!
8/10
efes 2008 nov. 10. - 18:59:04 8/10
Érzékenyen, szeretettel festett, fura figurák keverednek egy valódi kabátlopási ügyben, amelyrõl Sándor Pál meséjében kapunk ugyan nem tényszerû, hanem inkább lírai képet Budapest második világháborús ostromának (hétköz)napjairól, vágyakról, értékekrõl és emberekrõl.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu