Szabadság tér '56

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő műsor, 40 perc, 2016

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

A II. világháború után minden megváltozott Magyarországon. A felszabadulást a kommunista dúlás időszaka követte: államosítás, internálás, személyi kultusz, fizikai és lelki terror. Meghurcolt, meggyötört milliók, zsigerekig hatoló rettegés jellemezte az elvtársak országlását. De 1956 októberében fordult a kocka. 60 évvel ezelőtt a magyarok szembeszálltak az embertelen, hazug eszmével - a kommunista diktatúrával - és egy szabadabb világot álmodva még a halált is vállalták, csak hogy emberhez méltó jövőt hagyjanak az utánuk következő nemzedékekre. Vérrel írták nevüket a történelem lapjaira.

A Közmédia új sorozatában megdöbbentő archív felvételek, valamint neves színművészek által megidézett kordokumentumok segítségével, történész vendégeink és az akkori szemtanúk megszólaltatásával lépésről-lépésre tárjuk fel közös, huszadik századi történelmünk legfontosabb eseményeinek hátterét. Műsorsorozatunkban megmutatjuk, milyen út vezetett az I. világháború kitörésétől a Tanácsköztársaságon, Trianonon, majd a II. világháborún, s az azt követő kegyetlen Rákosi-diktatúrán át az 1956-os szabadságharc kirobbanásához, majd vérbefojtásához. A sorozat végén pedig azt is felelevenítjük majd, mi történt a kommunista megtorlás szörnyű időszakában. Mindeközben hétről-hétre megemlékezünk a szabadságharc hőseiről - akik nélkül ma nem ilyen világban élhetnénk - és természetesen nem felejtkezünk el a kommunista bűnösökről sem.

Régi adósságot törlesztünk mindezzel, hiszen a rendszerváltoztatás óta eltelt 26 esztendőben nem készült még ilyen terjedelmű, s a kommunista diktatúra borzalmait ilyen drámai erővel feldolgozó, múltfeltáró televízióműsor-sorozat.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
nappalitv 2022 ápr. 29. - 18:29:59 Előzmény kintornas
A 25. rész a propagandafilmekről szólt. Na az különösen szép epizód volt Rákay "2millió" Filiptől.
1/10
kintornas 2021 dec. 04. - 19:06:49 1/10
Az a dicső, 56-os egyetemi ifjúság ugyanazért a szabadságért szállt síkra, ami most van, és ami korunk tudásalapúját élteti-hajtja: magyarán neki mindent szabad, a prolinak meg kuss! Szabad zsenikultuszt, karriert építeni, átgázolni milliók fején. SZABAD csicskáztatni, utcára tenni, prostitúcióra kényszeríteni és nyomorékká veretni azt, aki nem "közéjük való".

– Az állítólagos elnyomás nehezen érthető, mivel a kommunisták nem vették el az "osztályidegenek" munkáját, megélhetését ellentétben pl. a rendszerváltó értelmiséggel... (Na de ahol véget ér az értelem, ott kezdődik a hit. Ahol hit ott...)
– Ha valaki összeveti a Rákosi-féle "kultuszt" azzal, ami napjainkban – példának okáért – a Zacher Gábor személyét övezi, és utána még képes az 50-es évek személyi kultuszáról pofázni az vagy nagyon tudatlan, vagy pedig egy velejéig romlott, hazug ember.
– Rákosinak nem állt köztéri szobra, ellentétben pl. a Horthy Mikivel, kit még életében kiszobortak hálás (és arrogáns) állami alkalmazottak.
– Az, hogy az 56-os lincselők Sztálin meg Rákosi (rendszere) ellen lázadtak volna teljes képtelenség, hiszen egyiküknek sem volt akkorra már semmi hatalma. Rákosi maga a "sztálinista" (magyarán igazi kommunista) blokkhoz tartozott, amit addigra teljesen kicsináltak a polgári elemek (lényegében az SzKP és az MDP diplomásai). Sztálin három és fél éve halott volt. Az akkori vezető politikusok még szegény Kádárnál is revízionistábbak (megalkuvóbbak) voltak: úm. Hegedűs András, vagy Nagy Imre. Sokkal inkább azok.
Nemkülönben Hruscsov, aki az elsők között diktátorozta le az Acélembert és a kommunista igát nyögő értelmiség nagy reménye volt. Egész egyszerűen azért avatkozott be a magyar ügyekbe, mert nem akarta hogy a véres puccs polgárháborúvá terebélyesedjék. Ha úgy tetszik a SzU egyfajta békefenntartói szerepben tetszelgett, azt játszotta el a világ előtt. Részben azért is, mivel nem olyan régen volt a II. vh...
– Még ez a heroikus küzdelem a gigantikus Bolsevista Rém ellen is hazugság: 1956-ban a restauráció egész egyszerűen azért nem sikerült, mert elb. a nagyokosok. Ha az 56-os hősök nem óhajtottak volna mindenáron kommunistát lincselni és beérték volna egy békés hatalomátvétellel, ugyanúgy megtehették volna, mint ahogy az osztrákok és finnek is megtették. Nyilván akkor nem lett volna Kádár-korszak, hanem az a szar lett volna helyette, amiben 45 előtt voltunk. Pontosabban az, amiben 89 óta vagyunk.
– No persze ehhez az kellett volna, hogy a mi diplomásainknak is legyen annyi sütnivalójuk, mint amennyi megvolt a finn és osztrák kollégáknak.

Szóval ahhoz a dumához, amit a műsor készítői nyomatnak erős hit, de legalább vastag bőr szükségeltetik.
kabbemaar@postafiok.hu 2017 jan. 21. - 16:22:35
miért nem jelzik melyik epizódot adják?!

uzi9mm 2016 nov. 05. - 23:28:00
Arra kíváncsi lennék a Németh Miklós Féle \"velünk élõ történelem\" mûsort mikor mutatják be ahol rádiósok ismert emberek az ellenforradalomról (komcsi rendszerben)beszélnek meg a leg hülyébb embereket szólitották meg a akkori ellenforradalmárok között.