Szamszára

Bakancslistához adom
Samsara
16 éven aluliak számára nem ajánlott indiai-német-francia-olasz filmdráma, 140 perc, 2001

Értékelés:

62 szavazatból
Szerinted?

Tashi az ifjú láma, befejezte hároméves magányos meditációját egy eldugott remetelakban. Egykori kolostorába visszatérve Tashiban felébrednek a szexuális ösztönök, s ez megkérdőjelezi kolostori életének spirituális értékeit. Úgy érzi, meg kell tapasztalnia a világi létet ahhoz, hogy majd lemondhasson róla, ezért otthagyja a kolostort, és feleségül veszi a gyönyörű Pemát, akit egy szüreti áldásosztás során ismert meg.
Bár boldogan él feleségével és újszülött fiával, Tashi nincs felkészülve a mindennapi élet olyan velejáróira, mint az emberi irigység, a könyörtelen üzleti háborúskodások, valamint az aratáskor feltámadó vonzalma egy parasztlány iránt.
Mindez szellemi útjának újraértékelésére kényszeríti.

Ez az első játékfilm, amelyet elejétől a végéig a fenséges Himalájában, a rejtőzködő indiai Ladakhban forgattak, ahol a föld 8.000 méter magasan találkozik az égbolttal. A zord éghajlati viszonyok, s a politikailag érzékeny és elérhetetlen helyszín miatt nem könnyű megközelíteni ezt a vidéket, s miközben sasok keringenek a magasban, a parasztok túlnyomórészt buddhista közösségei, a szerzetesek és a remeték a világtól elzárva élik mindennapi életüket.
Bemutató dátuma: 2003. december 25. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
fidrima jan. 01. 23:07:38 8/10 Előzmény Grym
Nagyon jó az elemzésed. Tetszik, ahogy a sas kapcsán megvilágítottad a film eleje - vége jelentését. Amit nem értek az a mala: Mit jelent, ha az edény tetejére teszik, és mit, ha a mala körbeöleli az edényt?
7/10
Grym 2022 jan. 31. - 03:53:10 7/10
SPOILEREKET TARTALMAZ!
Az itt hozzászólók mind elsiklanak a film kezdő jelenete felett. Senki nem érti a végét, mert nem tulajdonított nagy jelentőséget az első képsoroknak, pedig az alapozza meg a film végének értelmezését. Elsiklottatok afelett is, hogy amikor a főszereplő, vagy a felesége a városba indulnak, mindig csomagoltak egymásnak útravalót egy edénybe, amelynek tetejére egy malát helyeztek. A végén pedig amikor találkozik a feleségével, az elmondja neki a véleményét majd átadja az útravalót. Mikor főhősünk ezt kicsomagolja, akkor látja, hogy a mala nem az edény tetején van, hanem az edényt körbeöleli. Ennek itt van jelentősége! Ekkor kiborul, felesége pedig, mint egy szellem, eltűnik. Itt az idő szemléltetésén van a hangsúly. Miután összeszedi magát, jobbra néz, balra néz, mert nem tudja, melyik utat kezdje-folytassa. Itt a kommentelők ezt helyesen meglátták. Viszont sokan azt hiszik, hogy visszament szerzetesnek. Én nem így gondolom. Emlékszel a kezdő képsorra, hogy mit csinál a nagy ragadozómadár??? Majd a szerzetesek felnéznek figyelik egy rövid ideig. A film végén egészen egyszerűen Tashi, miután elolvasta a kő hátulján lévú "megoldást", felnéz és pont ott köröz felette a madár. Mintha várná hogy úgy végezze, mint az elején az ártatlan bárány (ez is jelkép).
Tehát égész egyszerűen Tashi mindaddig, amíg nem találkozik az átkelőnél a feleségével, azt hiszi, az az új útja. Aztán rájön, hogy mindkét útját "elrontotta" és egyiket sem folytathatja, így a kövön lévő bölcselet szerint úgy gondolhatja, hogy visszatér az egészhez, aminek ő csak egy kis (kiszáradó) cseppje. Magyarul meg akar halni, és várja, hogy a madár rádobja a követ...újra szeretné az egészet kezdeni, szeretne újrainkarnálódni.
10/10
moziMentor 2021 jún. 15. - 15:11:37 10/10
Mit jelent megvilágosodottnak lenni? Képesnek lenni évekig mozdulatlanul meditálni vagy a hétköznapokban ellátni és összetartani a családot? Képes lett volna Buddha a felesége nélkül is végigmenni minden idők legnagybb hatású sprirituális útján? A film megér egy elemzést: https://m.youtube.com/watch?v=QnYNgEE0oTI
10/10
John Falcon 2020 máj. 30. - 17:55:17 10/10

Sok nagyszerű gondolat idéztetett az eddigi hozzászólásokban. Szaporítom ezek számát eggyel: (az apa írja a testamentum-szerűségében Tashinak) "Mi az értékesebb? Beteljesíteni száz világi vágyat, vagy egyet leküzdeni?"
8/10
Cukros csirkecomb 2019 júl. 25. - 01:12:30 8/10 Előzmény elemes
Igen, a film tempója a tartalmához igazodik. Így jó.
elemes 2019 júl. 24. - 09:03:41 Előzmény Cukros csirkecomb
nekem sem tűnt vontatottnak, másodjára sem. van idő közben "nemgondolkodni" csak szemlélni
elemes 2019 júl. 24. - 09:02:55 Előzmény atec@freemail.hu
volt egy szép társadalompolitikai szála is a filmnek, amikor megpróbálta megszervezni a kereskedők által kisemmizett földművesek összefogását, és hogy ez "szigetüzemben" mennyire működésképtelen. persze a mondanivaló (a 2. pont <3 )szempontjából ez is csak egy eszköz volt.
8/10
Cukros csirkecomb 2019 júl. 23. - 23:47:26 8/10 Előzmény atec@freemail.hu
Minden szavaddal egyetértek. Kivéve azzal, hogy a film vontatott volt. Nekem szép volt minden pillanata, volt min időznie a tekintetnek. Nem rohanunk sehova. :)
7/10
atec@freemail.hu 2016 máj. 19. - 23:27:23 7/10
Ahonnan én látom a film megmutatja az általános félreértelmezését a megvilágosodás keresésének, a keresés útjának.

Egyébként nagyon szép film. Nekem picit vontatott volt.

Amire a film nem mutat rá:
Ahhoz, hogy megvilágosodj, csupán két dologra van szükséged.

1. Legyen benned égõ vágy (tiszta, szándék nélküli vágy), hogy megtapasztald, milyen a megvilágosodás.
2. Engedd el ezt a vágyadat is.

És ez a duális világunk legnehezebb és legszebb feladata, vágyjál rá, de aztán már azt se, és akkor megkapod. :)

Valójában egy buddhista szerzetes ugyanolyan messze van a megvilágosodástól, mint egy hétköznapi ember. A teremtõ nem kéri senkitõl, hogy legyen szerzetes, vagy hogy elvonuljon a világtól azért, hogy megvilágosodjon. Azonban ha ezt teszed, az is rendben van. Pont ez a szépsége az egésznek. Nincs rossz út. Nincs hosszabb út. Nincsen rossz döntés. Minden út, minden döntés pont olyan amilyennek lennie kell. Mert minden út maga a teremtõ, minden döntés maga a teremtõ. Te magad vagy a teremtõ (csak a teremtõ azt játssza, hogy nem emlékszik arra, hogy õ a teremtõ :) ). Valójában út sincsen, és döntés sincsen, és te sem vagy. Csak a teremtõ van. :) Így minden ami van, az úgy van, ahogy õ akarja, mert minden õ maga. Ezért nincsen rossz döntés, nincsen rossz vagy hosszabb út. Csak helyes út létezik.
És ezzel a kõr bezárul.

A filmben gyönyörû hagyományokat, egy gyönyörû kultúrát láthatunk. De a film azon gondolata, ami a végén végül elhangzik téves azonosításra utalhat.

Spoiler: A film végén a fõhõs fontos döntés elõtt áll. Rájön, hogy egyik döntés sem lesz jó, ami közül választhat. Ekkor talál egy követ, amire az van írva: Hogyan óvhatjuk meg a vízcseppet a kiszáradástól?
A válasz a kõ túloldalán volt: Ha visszadobjuk a tengerbe.
Ez volt a film vége.

Szóval ahogy a hozzászólásokat olvastam, mindenki arra gondol, hogy ez azt jelenti, hogy vissza kell mennie szerzetesnek. Azt gondolják, hogy a vízcsepp a megvilágosodás iránti vágyat jelenti, hogy õ szerzetes volt, ezért hogy megóvódjon a kiszáradástól, újra szerzetesnek kell lennie. Pedig ebben a mondatban nem csak ez van benne.

Az ember maga a vízcsepp. És ahhoz hogy ne száradjon ki, emberek közé, a való életbe kell visszamennie. Mert az élet maga a "Teremtõ". Az élet az "élet" értelme. Pontosan úgy, ahogy éled. Nem kell mást csinálnod, mint amit csinálsz. (Hiszen valójában nem is te csinálod. :) ) Valójában megvilágosodnod sem kell. Elég, ha éled az életed, és elfogadod az olyannak, amilyen. Minden boldogságával és szenvedésével együtt. Ez az egész értelme. Élj!
8/10
Rahar 2015 júl. 13. - 22:19:11 8/10
Összességében nekem kifejezetten tetszik a film. Nem erre számítottam, ettõl függetlenül végig lekötött. Régebben n kifejezetten nagyra tartottam ezt az életmódot. Aztán egy idõ után feltûnt, hogy a a szerzetesi élet nem önfenntartó, hanem részben csak a lakosság adományaiból, hozzájárulásaiból mûködik. Ettõl egy kicsit olyan érzésem lett, illetve az agyamban megjelent a párhuzam a keresztény egyház tizedével, jó persze ez önkéntes, de én ezt már blablának tartom. Értem ez alatt, hogy azért kíváncsi lettem volna, hogy mit reagálnak arra, hogy ha valaki nem ad nekik semmit.
Egy általam nagyon tisztelt személlyel (több mint 20 éves tapasztalattal rendelekzõ pszichológus) egyszer említettem neki, hogy számomra a legspirituálisabb és legjobb életet élõ emberek a világtól elvonult szerzetesek, guruk. Mire õ megjegyezte, hogy nem az a bátorság, hogy valaki kivonul a világból, hanem hogy benne él. Tehát ez egyfajta menekülés.
Ezen gondolataimat kiválóan alátámasztotta eme alkotás. A szerzetesi életmód nem rendelkezik az általam idealizált magasztossággal, nem kiváló harcmûvészek, szuperemberek. Természetesen ezek csak az én érzéseim, véleményem, másnak egész mást ad a film.
Azért a végén elhangzó mondanivalót nagyon jónak tartom, számomra azt jelezte, hogy szembe megy a szerzetesi dolgokkal.
8/10
doktormacko1 2013 dec. 07. - 22:41:50 8/10
8 / 10 Tetszett a film , de egyet kell értenem azokkal akik híbáztatják a fõhöst. Ilyen helyzetekben nincs jó döntés .
8/10
marxengelszleninsz 2013 máj. 23. - 12:47:20 8/10
Nyomokban spoilert tartalmazhat..

Számomra a film története elég lesújtó. Egy egoista ember tévelygését látom az egész történetben, aki csak felhasznál másokat annak érdekében, hogy meglelje a "megvilágosodást", az "igazság útját". Az egész történet úgy indul, hogy Tashi "elõre megfontolt szándékkal" indul neki a nagyvilágnak azzal a nem titkolt céllal, hogy számára fontos kötõdéseket teremtsen, amelyekrõl azután majd nagy lelki szenvedések árán le kell mondania. Azzal a csekélységgel egy percig nem foglalkozik, hogy netán majd mások is kötõdni fognak hozzá, akik számára az õ elvesztése feldolgozhatatlan, életre szóló traumát okoz. Azon sem töpreng sokat, hogy ez súlyos erkölcsi problémákat vet fel, olyanokat, amelyek nem egyeztethetõk össze semmiféle "igaz úttal". Ez persze nem is csoda, hiszen ezt a szellemiséget tanulta kiskorától kezdve "bölcs öreg" vezetõjétõl.

Szinte törvényszerû hát, hogy a végén a válaszútnál ismét rosszul dönt; a lelki szevedés tehát garantált, és ha úgy vesszük ezzel tulajdonképpen sikeresen teljesítette kitûzött célját, de hogy ennek a célnak az elérése nem egyeztethetõ össze a legalapvetõbb erkölcsi normákkal sem, az teljesen egyértelmû.
A film zárójelenetében zajló konfliktus során Pema meg is fogalmazza ezeket a morális problémákat, amelyek - véleményem szerint - magának a filmnek az üzenetét is hordozzák egyben.

Nem értek egyet convar végkövetkeztetésével. Az útravaló átadása közöttük tulajdonképpen egy szertartás volt; Tashi valahányszor elindult a városba, mindig megkapta az asszonytól ezt a csomagot, nyilván nem azzal az üzenettel, hogy "most már nem várunk vissza". Tehát az útravaló átadásának mozzanata értelmezhetõ úgy is, hogy visszavárják, sõt, valójában ez az egyetlen ésszerû megközelítése ennek a momentumnak, különösen ha figyelembe vesszük Pema "vádbeszédét" is.

Maga a film lassú sodrású, talán néha túlságosan is az. Értem én a szándékot, de az itt-ott elõtoluló hosszú eseménytelen percek nem mindig váltak a film elõnyére, ennek elenére mindenképpen megtekintésre érdemes alkotás. Érdemes rászánni azt a két órát, nem elfecsérelt idõ.
7/10
Bellavita 2013 máj. 12. - 23:52:05 7/10
Még két gondolat: Pemát játszó színésznõ csodálatosan szép.Élvezet nézni!!

És a szexualitás ábrázolása is valami nagyon tiszta, nagyon õszinte és nagyon szép. (Persze itt a Pemával való szexre gondolok).
7/10
Bellavita 2013 máj. 12. - 23:48:45 7/10
Nagyon sokat hallottam a filmrõl és emiatt egy sokkal mélyebb, több gondolatisággal átitatott filmre számítottam.
Ugyanakkor ez a lassú, nem túl gyors ritmusú film folyamatosan képes volt fenntartani a figyelmemet, annak ellenére, hogy nem hangoznak el örökérvényû gondolatok, a film szóbelisége relatíve sekélyes.
Tashi belsõ harca, útkeresése, küzdelmei, szembesülései a világgal, önmagával egy kifejezetten érdekes jellemfejlõdést ábrázol, hiszen nem elõre megy, hanem visszatér önmagába. Tashi azzá lesz, aki volt. Szerzetes. EZ igazi önmaga. (?)
Bár a kérdés a film végén ott motoszkál az emberben, hogyha a szerzetességet is választja, ez most tudatos döntés vagy inkább egy menekülés a világi élet kegyetlenségei elõl? Tashi bizonytalansága, megingásai és érzelmi kiborulása egyértelmûen azt mutatják, hogy egyik világ sem õ igazán, nem találja helyét sem a rend szigorú keretei között sem pedig a világi élet morális és erkölcsi fertõjében. S sajnos köztes út nincs. Döntenie kell.
Én a buddhista szerzetesekre mindig szentként néztem fel, de ez a film egy egészen más nézõpontból mutatta meg õket: az emberi mivoltukat tárta fel, kinyitotta a zárt ajtókat, s mögé láthattunk végre: nekik is megvannak a harcaik önmagukkal. Jó volt naturalista szemüvegen keresztül bepillantani a zárt ajtók mögé.
7/10
Kaktuszné 2013 febr. 08. - 21:32:34
Amíg le nem törlik, magyar szinkronnal tökéletes minõségben:
http://www.youtube.com/watch?v=LpsJ31KfF84
6/10
convar 2011 dec. 11. - 22:10:08 6/10 Előzmény pupacs
SPOILER

Mondjuk a kövön lévõ szöveg elolvasásával nekem is támadtak gondjaim (:D), de sztem minden arra utalt hogy végül a láma életutat választotta. E döntés meghozatalában ha belegondolsz, nagy segítségére volt maga Pema is, mivel azzal hogy útravalót hozott neki elég egyértelmûen jelezte ezzel Tashinak hogy mostmár nem várják vissza.

SPOILER VÉGE
6/10
convar 2011 dec. 11. - 22:04:11 6/10
A végét ennek is elrontották, mert annyira nagy befejezést akartak neki hogy totál semmilyen lett. (Ha nem tették volna, akkor +2 csillagot simán megért volna.)

Am ezek a Ladakhiak sem túl bõbeszédûek, ilyen szempontból mintha egy régi westernt néztem volna. Szal ezt felirattal is nyugodtan bevállalhatja bárki, biztos el fogja bírni olvasni :D

6/10
9/10
pupacs 2011 márc. 22. - 01:13:51 9/10 Előzmény hari004
Én sem értettem meg. Tehát, végül melyik utat választotta?
10/10
csenerezi 2010 febr. 27. - 20:53:12 10/10 Előzmény hari004
Ó az volt a kedvencem. Olyan fontos, bár apró jelenet. Majdnem észre sem veszi az ember.
10/10
csenerezi 2010 febr. 27. - 20:49:28 10/10
Nekem nagyon tetszett.
Összes hozzászólás