Szárnyas fejvadász

Bakancslistához adom
Blade Runner
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi, 114 perc, 1982

Értékelés:

343 szavazatból
Szerinted?

2019-et írunk. Egy speciális osztaghoz tartozó Deckard éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns eltérített egy űrhajót, hogy visszatérjenek a Földre és megkeressék megalkotójukat: az életüket szeretnék meghosszabbítani. Deckard feladata, hogy megakadályozza ezt, felkutassa és végezzen a replikánsokkal. A film az egyik legismertebb és legjobban sikerült sci-fi a film világában. Rengeteg kérdést feltesz: Mit jelent emberenek lenni? Mi az élet értelme? A válaszokat azonban a nézőre bízza.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Péterrrrrr máj. 30. 23:30:04 Előzmény bricskamaxi
Most már csak azt nem értem, hogy miért tartottad fontosnak ezt bejelenteni. Nem érsz rá, hát nem érsz rá. Túléled...
bricskamaxi máj. 30. 11:58:04
egy életen át olvastam,hallottam a filmről de SOHA NEM láttam,elkerültük egymást, és most hétvégén sem érek rá :-)
5/10
To-NICK máj. 29. 10:55:02 5/10
Philip K. Dick nevével már többször találkoztam több filmkedvencem stáblistáján (Emlékmás, Különvélemény, A felejtés bére stb.). Mégsem olvastam tőle el semmit egész addig, amíg nem kezdtem el nézni az Ember a fellegvárban c. sorozatot, ami annyira lenyűgözött, hogy úgy döntöttem, elkezdem olvasni Dick műveit. Rengeteg novelláját elolvastam. Sajnos csalódnom kellett, a legtöbb sztori befejezetlen számomra, túlságosan a mondanivalóra helyezi a hangsúlyt, és a sztori valahogy nem kerek. A fentebb említett filmek jobban tetszettek filmként, mint novellaként, de az igazság az, hogy szinte semennyire nem is követték a novellákat.
A Szárnyas fejvadász is teljesen más sztori, mint az alapjául szolgáló Álmodnak-e az.... c. könyv, amit épp tegnap fejeztem be, ma pedig megnéztem a filmet. Viszont ezesetben azt kell, hogy mondjam, a könyv ezerszer jobb volt. Volt egy jól felépített világ háttérsztorival, ami nyilván nem fér bele egy 2 órás filmbe, de maga az "androidokra vadászós" szál is sokkal fordulatosabb volt a könyvben SPOILER: pl. az android rendőrörs SPOILER VÉGE.
Ez a film számomra túlságosan lapos, "művészi", viszont Hauer nagyot alakít.
10/10
cellasto máj. 27. 07:22:21 10/10 Előzmény M Ingrid
Eszed amennyi látszik… gondolom semmit nem mond neked philip k.dick neve..
port_boy máj. 26. 23:46:05
Azért néztem meg, mert nem igazán értettem a második részt, hátha így sikerül. Fogjuk rá. (Ilyen technika mellett pont replikánsokra volt szükség, hogy dolgozzon valaki? Aki-ami még kockázatos is, amint kiderül. Pénzért egyébként mindenki rabszolga, kaphattak volna nyugodtan "fizetést".)
1/10
M Ingrid ápr. 18. 09:03:10 1/10
Kultfilm lett belőle, sznoboknak kötelező dicsérni.
Amúgy borzalmas, lapos, álfilozofálgatós, álművészi.
10/10
FrippRóbert 2019 dec. 18. - 11:49:29 10/10
Kétségtelen, hogy az átlag, Star Wars filmekhez szokott filmnéző számára unalmas, bealszik alatta, nem tud mit kezdeni vele. Egy alapmű, komoly mondanivalóval, lenyűgöző képi világgal, csodálatos zenével. A Teremtőről, a teremtésről és a Teremtettről.
6/10
Csaba Marsi 2019 nov. 11. - 03:24:26 6/10
Nagyon optimisták voltak annó a 70-80 -as évek sci-fi írói. Asszondja' 2019 novembere. M. I. Robotok, repülő autók, utazás más naprendszerekre, stb. Ehhez képest még a fasorba se vagyunk. :D
Amúgy rém unalmas, én bealudtam rajta. Legközelebb nem esti filmnek választom és akkor talán sikerül végignéznem.
9/10
Richard Kovács 2019 szept. 12. - 11:05:13 9/10
"Kár, hogy Ő sem él majd! De hát ki él?"
9/10
DoctorMorreau 2019 aug. 08. - 02:47:10 9/10
Hatalmas film, nagyon jó mondanivalóval, óriási alakításokkal, gyönyörű zenével!

Azon kevés filmek egyike, amit többször is érdemes megnézni! Az üzenet (az élet értéke és értékelése) mindig újra megelevenedik az emberben, amikor látja!
8/10
nikato 2019 júl. 26. - 18:53:22 8/10
Ezt az idézetet megszoktam hallgatni az iszdb-n mind a 4 verzióban, de mindig az első a legjobb.
8/10
nikato 2019 júl. 26. - 18:41:17 8/10
Rutger Hauer egyik legjobb filmje!
3/10
Hellomoto 2019 jan. 12. - 18:05:15 3/10
Érthetetlen ebből hogyan lett kultfilm. Gagyi, vontatott, zavaros, logikátlan. Nagyjából vele egyidős az Alien 1-2, A dolog, stb. és azok a filmek még mai szemmel is megállják a helyüket.
5/10
Miss Judith 2019 jan. 11. - 20:01:28 5/10
Általában kedvelem Harrison Ford filmjeit, de ez most nem jött át. Tudom, hogy sokan szeretik, és kultfilm a sci-fi világában, de akkor inkább Star Wars. A Replikáns vonal kicsit zavaros volt számomra, és remélem, hogy nem ilyen lesz a jövőnk, mert az nagyon *durva* lenne.
8/10
nikato 2018 dec. 26. - 20:58:41 8/10
Ehhez is van 4 féle szinkron, akár a Robotzsaruhoz, az iszdb-n mind a 4 szinkronnál van hangminta Rutger Hauer szinkronjánál, érdemes meghallgatni mind a 4 verziót, melyik színész mondja a legszebben, bár ahogy odaképzelem Rutger arcát, mindegyik hang passzol hozzá, de a mondat ugyanaz nem értem miért nem lehetett az eredetit végig vinni? Azért a 4-ből szerintem Újréti Lászlóé a legjobb, bár Harrison Ford-hoz Csernák János (2., 4. szinkron) illik, Sean Young-hoz pedig Tóth Enikő (3. szinkron).
Midnight67 2018 szept. 25. - 00:12:23 Előzmény Antiochus Epiphanesz
A taxisofőrt nemrég nekiálltam újra megnézni, hátha.. De nem, kb. fél órát bírtam és feladtam. Pedig valóban kíváncsi voltam rá.
Eszembe jutott még egy-két emlékezetes film, aminél valószínűleg tényleg bennem van a hiba, hogy nem jön be. A Mátrix, A rózsa neve, (vagy a maiak közül mondjuk az Eredet.. ) Ezekről is elismerem, hogy nagy alkotások, rajta is vannak a "legjobb filmek" listámon (ami nem feltétlenül tükrözi a saját ízlésemet, van, hogy szimplán az elismerést, vagy a "felejthetetlenséget"), de nálam eleve a "sötét hangulatú, vagy disztópia jellegű művek nem működnek. Nyomasztó hatással vannak rám, ha végig is nézem, ez a hangulat marad utána.
De egyéb kategóriában pl. ott van még a Ponyvaregény, abból sem kérek többször, köszönöm.
Mindezek ellenére elég sok féltve őrzött VHS porosodik a polcokon (tehát nem vagyok már mai fruska..:), amik nagy része itt legalább 8 körüli pontozású.
Antiochus Epiphanesz 2018 szept. 24. - 20:46:01 Előzmény Midnight67
Az Apokalipszis most-ot láttam még régebben, többször is, akkor nagyon tetszett, nagyon beteg film. A legjobb háborús filmnek tartom A szakasz mellett. Mindenkinek más az ízlése, én nem értem, hogy ebben a két filmben mi a nagy. A taxisofőr konkrétan egy nagyon buta, kulturálatlan, elszigetelődött emberről szól, aki lelő egy stricit, mindez nagyon gagyin néz ki...
Midnight67 2018 szept. 22. - 12:14:22 Előzmény Antiochus Epiphanesz
Akkor most megnyugodtam, hogy másnak is vannak hasonló tapasztalatai.
Van néhány kiemelten nagy film, ami annak ellenére, hogy emlékezetes, nekem mégsem jön be, vagy kimondottan rossz hatással van rám.
ilyen a Szárnyas fejvadász, ami nagyon nem az én műfajom. Moziban alig vártam, hogy vége legyen.
A Keresztapát is láttam nagyon rég, tudom, hogy nagy alkotás, de nem nézném meg újra.
A taxisőfort még autós moziban láttam (tehát nem most volt..), de annyira nyomasztott, hogy végül elaludtam rajta.
Aztán pl. Az Apokalipszis most c. filmet még iskolás koromban nézették meg velünk kötelezően, hát azon majdnem rosszul lettem. Nem is kívántam többször megnézni. Lehet, hogy csak túl gyerek voltam még hozzá, úgyhogy utóbbit tervezem majd megtekinteni.
Biztosan vannak még ilyenek, most hirtelen ezek jutottak eszembe.
Antiochus Epiphanesz 2018 szept. 20. - 15:13:40
Van két kultfilm, amit nagyon későn láttam csak (és még van pár, pl. Keresztapa, Az aranypolgár), talán nem véletlenül (Szárnyas fejvadász, A taxisofőr). Mindkettő nagy csalódás volt. Egyáltalán nem tetszett ez a film, fogalmam sincsen, mi a nagy benne. Alig történik benne valami, az atmoszféra sem tetszett. Mondjuk már az elején elmondják a nyomozónak, hogy van egy ilyen robotnő vagy ki a városban a többi 3 mellett, és ezen a vonalon indul el... nagy nyomozói teljesítmény. És akkor a 4.-et miért nemhogy nem akarják elkapni, de egy gazdag pasas alkalmazza... A nyomozás is nagyon gagyi. Vagy úgy mennek fel a fejeshez, hogy felhívják kaputelefonon, hogy lépjenek egyet a sakkjátszmában, mire beengedi őket... És ha nincs kedve beengedni őket? 2/10
Midnight67 2018 szept. 14. - 12:43:13
Vannak filmek, amiket nagyon régen láttam, de mindig emlékezni fogok rá. Két okból: vagy annyira jó, hogy felejthetetlen, vagy olyan rossz.. Nos, azt nem állítom, hogy ez egy rossz film, mert nem az, de azok közé tartozik, amik olyan nyomasztó hatással vannak rám, hogy nem kívánom többé látni.
Ez pont ilyen, anno moziban láttam, de szenvedtem rajta. Azért, lehet, hogy belenézek, hogy miért volt rám annyira rossz hatással, tudom-e esetleg más szemmel nézni, mert saját véleményem szerint ez egy túlértékelt film, de majd meglátjuk.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu