Szégyen

Bakancslistához adom
Disgrace
ausztrál-dél-afrikai filmdráma, 119 perc, 2008

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Dél-Afrika, az apartheid rendszer bukása után. David ötvenkét éves, elvált, fehér bőrű, a munkájával és az egész világgal elégedetlen irodalomprofesszor. Miután kapcsolatba bonyolódik az egyik tanítványával, kénytelen beadni a felmondását. Meglátogatja egyedül gazdálkodó, leszbikus lányát. Míg Lucynál van, David besegít egy önkéntes állatklinikán. Később viszonya lesz annak vezetőjével. Egyik nap idegenek támadják meg a farmot. Kirabolják őket és magukkal hurcolják Lucyt. Kiderül, hogy a támadók egyike a szomszédos birtok fekete tulajdonosának rokona.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
SandCreek 2013 dec. 07. - 00:44:21 Előzmény SandCreek
Ajánlom a filmhez ezt az interjút Jessica Haines-szel: http://vimeo.com/65172166
SandCreek 2013 dec. 02. - 13:34:29
Átlagnézõnek, az élet apró-cseprõ dolgaival elfoglalt embernek nem ajánlható. Olyan kérdéseket feszeget, sõt meghökkentõ válaszokat is kínál a film, amelyek nem illenek bele a mai emberek gondolkodásmódjába.
Példabeszéd értékû alkotás, mely megmutatja, hogy a minket ért igazságtalanságon érzett felháborodás semmit nem ér, ha nem vagyunk képesek a másokat ért hasonló avagy sokkal súlyosabb sérelmeket átérezni. Az elmúlt kb ötszáz év történelme során nemcsak fehér emberek szenvedtek, hanem elképesztõ méretû kizsákmányolás és elnyomás áldozatai lettek milliók Afrikában és a két Amerikában.
A film különleges alakja egy dél-afrikai fehér nõ, aki megtapasztalja az élet legszörnyûbb megpróbáltatásait, nem kér és nem kap elégtételt, glóriát sem kell a feje köré vonni, megmutatja a helyes utat, amit az apja, vagy bárki más, végigjárhat. Elégtételt, igazságszolgáltatást netán bosszút elvárók lehet hogy csalódni fognak, mivel ebben a filmben az egyetlen járható utat mutatják meg. Egymás mellett is lehet élni, a következõ generációkra kell bízni, hogy próbálják meg minél jobban megvalósítani azt.
Érdemes ezeken elgondolkodni.
és A lettek

hétköznapi emberek

nehéz döntések minden ismert tényezõjét mérlegelni
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu