Szégyen

Bakancslistához adom
magyar tévéfilm, 52 perc, 2010

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Karinthy Ferenc Szégyen és Régi nyár című novelláiból rendezett filmet Esztergályos Károly. A három epizódból álló alkotást a főszereplő Bártfai (Kinizsi Ottó) alakja köti össze, aki kétszer is megmenthetné egy-egy ember életét, de végül mindkettőt veszni hagyja, és ez még akkor is igaz, ha Hanni túléli a végzetes éjszakát. Két éjszaka 1942-ben és 1949-ben, a magyar történelem két sötét pillanatában: az újvidéki vérengzés, és a Rajk-per napjaiban. Két szerelmi történet, ha a szerelmet itt csupán a mindennapok rémületéből menekülni akaró emberek feltámadó vágya jelenti is. És végül a tragikus-édes emlék 1969-ben egy asszony szemével...
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Hanni 20 évesen
Hanni 40 évesen
Marich Géza
Csendőr-tiszthelyettes

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
schimi 2011 febr. 05. - 14:01:19
Igen, a videotárban fellelhetõ, illetve az egyik hazai fájlmegosztó oldalról is letölthetõ (ez utóbbi sem igazán jobb minõségû, mint a videotáras, sajnos)

A filmmel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. A színészi játék jó, a fõszereplõket korábban csak kisebb munkáikból ismertem (igen, Sorstalanság ill. ***átok közt), ez a film fajsúlyosabb feladat, de jól megoldják.
A megvalósítással hasonló bajaim vannak, mint az elõttem írónak (atmoszféra-teremtés hiányosságai, olykor nehezen értelmezhetõ idõsík-váltások), ezen felül hiába tölti ki az idõ nagy részét a két fõszereplõ - részekre szabdalt - közös jelenete, hiába "beszélteti" egyik a másikat, személy(iség)ükrõl, elõéletükrõl nem tudunk meg eleget, ceruzával rajzolt skiccek maradnak a karaktereik.

Ezzel együtt is nézhetõ alkotás, annyi haszna mindenképp van, hogy hatására elõszedjem az alapjául szolgáló Karinthy-novellákat.
offtopic
feketevipera 2011 febr. 03. - 19:02:55
Lehet, hogy az mtv videótárában benne van, az mtv honlapján nézz szét. Ha ott nincs, akkor esetleg kérdezz rá a csatornánál, hogy tervezik-e valamikor az ismétlést.
Hawerke21 2011 febr. 03. - 10:02:59 Előzmény feketevipera
Valaki esetleg nem tudna segíteni abban, hogy honnan szerezhetném be ezt a filmet?
feketevipera 2010 dec. 14. - 22:45:24
Az alapötlet jó volt, viszont szerintem a megvalósítással akadt pár probléma. Egyrészt talán kicsit furcsa volt az idõbeli "ugrálás", másrészt meg - azt hiszem - újra elõjött a magyar filmek tipikus betegsége: nehezen tudott igazi atmoszférát teremteni. 1942 és 1949 a magyar történelem legsötétebb idõszakai közé tartozik, de számomra valahogy mégsem volt annyira nyomasztó ez a film, mint amennyire talán lehetett volna. Plusz az adatlapon is van egy-két furcsaság. Ugyanis 1969-ben Hanni negyven éves, ami azt jelenti, hogy 1942-ben - ha jól számolok - mindössze 13 lett volna, nem pedig húsz, ahogyan ki van írva. Szóval ezt nem igazán értem.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu