Szelektív vallás

Bakancslistához adom
Religulous
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai dokumentumfilm, 101 perc, 2008

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Muszlimok, zsidók, keresztények. Vallások, eszmék, hívők, különös megnyilvánulások. Miben, miként és hogyan hiszünk? Cionista múzeum Kentuckyban, Jézus Szeretete mozgó kápolna az ország útjain; a másképp vélekedő rabbi, s ahogy egy muzulmán zenész gondolkodik a zsidókról. Bill Maher az Államokban készítette színes, nem egyszer humoros interjúit. Ezekből készült a film.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
anything 2022 jan. 22. - 18:41:28 1/10 Előzmény bakaib
Te szerencsétlen azt sem tudod miről beszélsz! De látom itt már csak te garázdálkodsz. Üdvözlöm Sztálin elvtárs!
1/10
anything 2018 máj. 14. - 02:07:37 1/10
Ez komoly? Kritikán aluli film csökkent szellemi képességűeknek. Mondjuk ha ezek az eredeti céljai, akkor lehetne akár 100-as is a pontszám. Még esetleg Vágó Istvánt kellett volna megkérdezni!
10/10
detox 2018 ápr. 19. - 04:01:52 10/10
vicces tag ez a Bill Maher, mondjuk az összes vallás egy vicc, szóval van témája bőven 8)
Torolt Felhasználo 2016 márc. 11. - 16:54:28
De mit köszönhettek konkrétan az egyházi meséknek?

SEMMIT.

Az ugye egy dolog ki ad pénzt, meg tudományos képzést. Az meg egy másik hogy foglalkozunk-e a lapos Föld marhasággal (szellemek, sárkányok, egyszarvúk szintén szerepelnek pl. a Bibliában), vagy a tudományos képzést hasznosítjuk, ami éppen ellentmond a nevetséges vallásos babonáknak.

Félmûvelt vallásoskám, ezt az ászt már nem ütöd meg :D
offtopic
Torolt Felhasználo 2016 márc. 11. - 13:22:17
DVD-író eszköz hiányzik, vagy csak simán digitális formában is elég? Mert utóbbiban tudok segíteni.
offtopic
Zsákai Ferenc Zoltán 2016 márc. 11. - 13:13:23 Előzmény verda
én 25 évig gyülekeztes voltam,de az egész egy szellemi rejszolás.isten,ha létezne is,mint ahogy nem szarik ránk.
Zsákai Ferenc Zoltán 2016 márc. 11. - 13:10:45
istenem...az a dagadt latino lelkész....kínos volt...
offtopic
Zsákai Ferenc Zoltán 2016 márc. 11. - 13:09:29
KI TUDNÁ NEKEM EZT DVD-RE VALAHONNAN LEMENTENI?KIFIZETEM.z.feri@citromail.hu
offtopic
Torolt Felhasználo 2016 márc. 11. - 10:12:14
Nem "vallások", hanem "vallásosak".

Amúgy minden vallás félmûvelt, vagy rögtön totálisan mûveletlen.
Torolt Felhasználo 2016 márc. 10. - 20:52:02 Előzmény verda
Igazából ez egy REMEK dokumentumfilm, aminek NEM VOLT CÉLJA párbeszédet folytatni nemvallásosak és vallásosak között.

A doksi célja a vallásosság legszélsõségesebben - és ezáltal egyértelmûen - nevetséges, és akár önlejárató vadhajtásait volt felkutatni.

Kifejezetten (félmûvelt) vallásosoknak készült, hogy lássák mi is az aminek életüket szentelik, mekkora örköség.
Az ateisták meg jót röhögnek megint.

---------

Aki meg komoly ateista vs vallás vitára kíváncsi, annak marad a Bill Nye vs Ken Ham "vita" (Hamnek, a vallásos oldalnak nem voltak érvei mint kiderült), illetve a Dover kontra iskolaszék perrõl készült doksi (Judgment Day: Intelligent Design On Trial): https://www.youtube.com/watch?v=x2xyrel-2vI
Torolt Felhasználo 2016 márc. 10. - 20:45:00 Előzmény szabinagypal
Vaójában sosem élt ennyire KEVÉS vallásos. Ugyanis amióta feltaláltuk a szekularizmust, az egyetlen stabilan növekvõ (%-os arányban) világnézet az ATEIZMUS.

Plusz nem árt nem megfeledkezni róla hogy az ateizmus nevében nem gyilkoltak még, ellenben egyes világnézetek (pl. kommunizmus) olyan erõsen képesek mûködni egyesek fejében hogy gyakorlatilag vallásosnak számítanak (bár technikailag nem, hiszen nem hisznek semmilyen istenségben).
verda 2013 okt. 29. - 22:17:31
Borzasztóan rossz dokumentumfilm. Látszik, hogy direkt olyan embereket kérdezett, akikrõl sejthetõ, hogy nem tudnak majd válaszolni a kérdéseire- kamionosok kápolnája, ex-melegek gyülekezete, ex-zsidó üzletember, ultra-orthodox zsidó, vallási fanatikusok stb...? Mindenféle neoprotestáns vidámparknak a félõrült üzemeltetõi? Ugyan már! Miért nem ment egybõl vmi diliház kápolnájába, hogy ott kérdezze õket? Esetleg még tudom javasolni az útszéli drogost, meg talán pár analfabéta embert. Kb. ezen a színvonalon haladt végig.
Tényleg, nehogy akár egy hozzáértõ embert is megkérdezzen(pl. egy katolikus hitoktatót).
A Vatikánból is kidobták õket. Persze, nagyon hihetõ...

Én nem vagyok teológus, mégis simán lenyomtam volna a hapsi érveit. Ez egyszerûen egy sima lejárató dokumentumfilm. Aki valódi vitát szeretne látni az ateisták és a hívõk között, annak nem ajánlom. Aki ért valamennyire a vallásokhoz, annak ugyancsak nem ajánlom. Akiknek ajánlom: félmûvelt ateistáknak, akik a médiából és városi legendákból szerezték tudásukat, illetve szeretnek fröcsögni.

1/10
1/10
szabinagypal 2012 dec. 13. - 23:51:21 1/10 Előzmény agarik
1. Még sohasem élt ennyi vallásos ember a Földön, mint ma. Még sohasem adták a nagy világvallások az emberiség ekkora hányadát, mint ma. (E tendencia alól az egyetlen kivétel Nyugat-Európa, a világ egy pici része.)

2. A huszadik század átbillentette az arányt (jónéhány évszázadra elõre): most már sokkal-sokkal több embert gyilkoltak le a vallástalanok, mint a vallásosak.
agarik 2012 szept. 20. - 13:50:58
Meglepõdnél, de az amcsik legfeljebb 1/3-a tartozik vmelyik ábrahámita valláshoz. És az ateisták száma keményen nõ minden évben (ami egyébként általános világtendencia).

A filmet megnézõk között pedig kb. 70-80% fogadta pozitívan a doksit.
10/10
losbarbar 2012 szept. 20. - 12:57:28 10/10
Úgy értettem hogy nem hozott neki népszerûséget hogy Amerikában, ahol a népesség legnagyobb része vallásos, vagy presztizsokból annak vallja magát, ott kevesebb ember fogadhatta pozitívan a dokfilmet, mint ahányan máglyára küldenék ezért Bil Mahert :). Egyébként bevallom hogy csak az utolsó kb. fél órát láttam, ezért nem akartam bõvebben írni, csak amit abból levágtam. De betettem értesítõre :).
agarik 2012 szept. 20. - 08:24:23
A fickó rendkívül népszerû lett a film kapcsán (bár anélkül is van/volt hírneve elég). Az más kérdés, hogy keresztény, muszlim és zsidó részrõl ezek után számos életveszélyes fenyegetést kapott...
agarik 2012 szept. 20. - 08:22:56 Előzmény Lympha
Nem "hiszi", hanem BIZONYÍTJA, hogy a vallások minden eleme csakis kitaláció.

És nem azt mondja vallás nélkül beköszöntene a világbéke, hanem hogy anélkül sokkal kevesebb lenne a gyûlölködés.
A pont éppen az, hogy sok vallásos személy épp azért gonosz és ostoba MERT vallásos.

Ha pedig megnézted volna a címet láthatnád, hogy nem is akart objektív lenni. A doksi célja bemutatni hogyan csinál a vallás önmagából viccet (Religulous = religious + ridiculous). Épp az a lényeg, hogy anélkül hogy parodizálna meg tudja mutatni hogy a vallás önmaga egy paródia.

Az meg, hogy azt mondod, csak az "objektív bemutatás" ha "bölcs vallásos embereket" mutogat kizárólag, elárulja hogy Te igenis vallásos vagy, még ha konkrét istenségben nem is hiszel. Minek hívják az ilyet? Teista? Deista? Hát valamelyik.
10/10
losbarbar 2012 szept. 20. - 04:23:02 10/10
Király film volt, ritkaság hogy ateista szemszögbõl készítenének dokfilmet a vallásokról, különösen amcsiknál. Igazából egy másik se jut eszembe. Népszerûséget biztos nem hozott ez a mû Bill Maher -nek. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek nincs csõlátása a vallásától (meg azoknak is akiknek van, csak nem fog nekik tetszeni :).
1/10
Lympha 2012 júl. 31. - 13:08:24 1/10
Bár én nem vagyok hívõ, de hitetlennek sem nevezném magam, mert nem tudom az igazságot. Ez a pasi amit mûvel azt komolyan gondolja? Mert ha igen, akkor pont olyan - minden "cáfolata" ellenére - mint akiket bemutat, hiszi, hogy igaza van, hiszi, hogy a vallások minden eleme csak kitaláció, vagyis a maga módján fanatikus "vallásos" ember, aki a saját vallását akarja elterjeszteni a világban és azt hiszi, hogy akkor nem lennének háborúk??? Normális ez... sok vallásos ember békés, és sok ostoba és sok gonosz... mert ember és nem mert vallásos. Ez lehetett volna egy jó dokumentumfilm, objektív módon, de inkább csak egy vicc... akár még az USA ostobaságait parodizálhatta volna...(vallási tekintetben - és nem arról beszélek, hogy a bölcs vallásos embereket - ahogy volt is a filmben 1-2 olyan értelmes és vallásos ember, akivel objektívitás szempontjából igazán lehetett volna mit kezdeni, és akkor ez a film lehetett volna színvonalas alkotás is) de nem...
thurvj97xv4v4g6mh 2012 jún. 18. - 16:30:34
Szeretné tudni mikor ismétlik meg a Szelektív vallás címû filmet?
Összes hozzászólás