Szelíd motorosok

Bakancslistához adom
Easy Rider
amerikai filmdráma, 90 perc, 1969

Értékelés:

171 szavazatból
Szerinted?

Wyatt és Billy egy jól sikerült drogüzlet után motorra szállnak és nekiindulnak Amerikának. Különösebb cél nélkül tartanak Los Angelesből New Orleans felé. A két "vadnak született" hippit sehol sem fogadják kitörő örömmel, egy kisvárosban börtönbe is kerülnek. Itt megismerkednek a helyi társaságból úgyszintén kilógó alkoholista ügyvéddel. Kiszabadulásuk után George is velük tart.

Dennis Hopper road movie-ja évtizedek óta kultuszfilm. Tandarab és kötelező látvány. A temetőjelenet pszichedelikus montázsa Antonioni Zabriskie Pointjának vonatkozó képsorával egyetemben az ellenkultúra egyik emblémája lett. 1969-ben így nézett ki az amerikai álom a leálló sávból.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Cannes-i fesztivál

  1969
  Legjobb első film: Dennis Hopper
 • BAFTA-díj

  1970
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jack Nicholson
 • Cannes-i fesztivál

  1969
  Arany Pálma jelölés: Dennis Hopper
 • Golden Globe-díj

  1970
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jack Nicholson
 • Oscar-díj

  1970
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Dennis Hopper
 • Oscar-díj

  1970
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jack Nicholson

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nótárius márc. 02. 00:41:03 10/10 Előzmény Billl Carson
A "választékos" kritikai megfogalmazáshoz való viszonya alapján nincs mit csodálkozni azon sem, hogy a kilencvenes években látott 1969-es film lényegéről; az emberöltőnyivel korábbi életérzés, korszakosan meghatározott hangulatú, drámaiságú és szabadságüzenetű élményéről ennyire lemaradt.
Billl Carson febr. 28. 22:36:21
Nekem nem tetszett, egy jól marketingelt szarnak tartottam, amikor láttam valamikor a kilencvenes években.
AdiRicka 2018 dec. 05. - 22:18:09
A magas pontszám valószínűleg a nosztalgiának szól, ezt meg is lehet érteni, hiszen ez egy meghatározó korszak volt és még ma is imponáló. Aki ezt a korszakot átélte nem tudja lepontozni. Nagyon jól átérezhető a hosszú haj, a lezserség, a szabadság, a motorozás, tábortüzek és marihuánázás élménye. Viszont ez hosszabb távon rettentő unalmas, a film tulajdonképpen motorozásról szóló montázsokból áll meg tábortüzezésekből és ritkán történik bármi érdemleges. A csúcspont a temetőben lezajló pszihoszomatikus élmények, és hát a legvége, ami szerintem kiváló, és Jack Nicholson pedig nagyon jó, mint mindig. Szerintem a film gyenge 6os.
sexykex 2018 dec. 05. - 11:11:59
A beatkorszak gyermeke vagyok – mondhatnám, ha újfent nagyítani szeretnék ellentmondásos alakomon. Nosztalgiázni támadt kedvem, ezért feltettem a kedvenc „lemezem”. Ma már hihetetlen, hogy egykoron mennyire sikerült eggyé válnom Peter Fonda alakjával, amikor torzi-borzi hosszú hajjal, apró virágmintás vörös-fekete ingben beültem a Ságvári moziba, és ha lett volna gépfegyverem sokan sohasem jöttek volna ki onnan. Még a kommunában élő virággyerekek növénytermesztési kísérlete is mély áhítattal töltött el. Áh, rég volt, tán szép sem volt. Nem vagyok biztos abban, hogy ez a road movie a mai fiatalok körében sikeresen tudna gyökeret ereszteni, de ha valaki szeretne beleszippantani a 60-as évek levegőjébe, akkor ez a film nagyszerű alkalmat kínál erre.
10/10
LajtaJ 2018 nov. 21. - 10:50:04 10/10
Ötven év múlva is egy jó film.
Zseniális operatőri munka (Kovács László), nagyszeű zene!
filoszemitabéluska 2018 okt. 24. - 09:41:46
A magyarországi bemutatója idején illett szeretni a filmet, mert egy diktatúra kellős közepén bizonyos értelemben a szabadságról szólt. Mai szemmel egy kissé bugyuta próbálkozás bemutatni a kívülállást és a szabadságot, ahogy az amerikai Móricka elképzeli. Az egészből, ami igazán ér valamit (illetve nagyon is sokat) a "Born to be wild" Az többet elmond a szabadságról, mint az egész film. Aztán meg ma már nem a vidéki, agresszív bunkók a legnagyobb rizikófaktor az USA-ban, hanem a totálisan elpofátlanodott fekák.
10/10
Nótárius 2018 okt. 24. - 00:41:42 10/10
Mekkora egy szabad életérzést, megfoghatatlan vágyódást jelentett számunkra e film, anno!!! Mai fejjel már nehéz, és a később születetteknek nem is nagyon lehet érvényeset mondani arról, amit számunkra ez akkoriban megtestesített. Komoly átszellemültséggel taglaltuk a mopedjeink chopper-esre alakításának lehetőségeit. Amikor aztán 20 forintért, jattosan teletankolva, lazán felpattantunk a Riga, Verhovina, Komár sat. segédmotorjainkra; akkor már senki nem vehette el tőlünk a Harley Davidson-os szabadság-illúziót! Ebből következően csak az akkori (!) mozi-élményünket tükröző értékelés tekinthető mérvadónak.
Midnight67 2018 okt. 23. - 22:31:35
Egy újabb csalódás az utóbbi fél év nosztalgia indíttatású filmjei közül ("hú, ezt látni kell, újra).
Szerintem nem sok ember van, aki legalább címről, de minimum a zenéről nem ismeri.
Nos, kb. ennyiből ki is merül az élvezet (részemről), bár azt hozzá kell tennem, hogy az AMC-n visszanéző funkcióban megakadt a film és kb. egy óra kimaradt belőle. Talán nem is baj, jobb, ha az eleje marad meg az emlékezetemben a Born to be wild c. remek zenével.
Szerintem a szintén erősen megosztó Born losers (Halálfejesek) sem volt rosszabb film ennél (a mondanivalót persze mindenki kezelje a maga helyén.
Jó, ezeket látni kell, legalább egyszer az életben, de legközelebb, ha könnyed kikapcsolódásra vágyom motorokkal, akkor inkább választom a Faterok motoron c. filmet.
10/10
Oh jajj 2017 jún. 22. - 03:26:13 10/10
De rég láttam... most meg nem tudok aludni, bekapcsolom a tévét és már nem is akarok aludni, mert épp ez megy.
Hajnali háromkor. 18-as karikával???? Valakinek elgurult a gyógyszere. Akkor egy CSI/NCIS/Dr. Csont/Gyilkos elmék milyet érdemelne??? Idióták... :(((
klaresz1149 2017 jún. 20. - 21:33:07
EZ EGY ÓRIÁSI SPOILER! Te örülnél, ha valaki elmondaná egy filmrõl az elsõ mondatban, hogy mind meghalnak? Mekkora bunkóság ez?
Sz Peter 2014 aug. 05. - 18:24:42 Előzmény thefamousrasty
Ez egy általános motoros igazság. ;)
olahmiki1959 2014 jún. 28. - 23:51:32
Kultfilm.
10/10
thefamousrasty 2014 máj. 17. - 10:34:16 10/10
ÉLETÉRZÉS
AZ UTAZÁS VARÁZSA , NEM A CÉLÁLLOMÁS HANEM MAGA AZ UTAZÁS A CSODA

10/10
Phambe22 2012 aug. 27. - 01:18:14 Előzmény dragstar6
Talán tudattalanul éppen az alábbi sorok miatt kedvelik annyian a filmet: "A „Kiközösítõsdi” játszma ("miért nem vagy olyan, mint mi?") lényege, hogy a közösség vagy társadalom megpróbálja „jó útra téríteni az eltévelyedett” egyént, aki ebbe tönkremegy. Minden munkahelyen van valaki, aki valamiért kilóg a csoportból. Ez lehet teljesen ártatlan dolog is – például zárkózott –, ezt azonban mindenki ellenséges magatartásként értelmezi, és üldözni kezdik, míg végül tényleg ellenséggé teszik õt. Végül az illetõ vagy behódol, vagy elmegy, vagy puskát ragad, és lelövi néhány üldözõjét. Társadalmi szinten ez felel meg az elõítéleteknek, melyeknek súlyos következményei szoktak lenni. Errõl szól a Szelíd motorosok címû film, amelyben nonkonformitásukért életükkel fizetnek a hõsök."
dragstar6 2011 jún. 10. - 21:46:51
Nem vagyok gyári munkás, de nem is nagyon értem a hasonlatot. Kicsit elterelõdött a téma. Neharagudj nem akartalak letámadni, csak nem értettem miért istenítitek ennyire ezt a filmet. Számomra kicsit unalmas volt és többet vártam tõle...
10/10
psytrance 2011 jún. 08. - 00:25:55 10/10 Előzmény dragstar6
Huh. A szabadságról fogalmam sincs, egy gyári munkásnak lehet, több hozzászólása lenne ahhoz, hogy mi az. De üdvözlöm a (vélt vagy valós) jeleit minden filmben, barátom. Figyelj, az viszont tény, hogy nem ülök fel az ilyen posztwoodstock hülyeségeknek, ha esetleg úgy jött volna le, csak hát simán fasza kis film az Easy Rider, és szívügy, tudod, amikor szalonképtelen fiúkák hülyülnek alatta. Ha ágálsz az ellen, hogy a Szelíd Motorosok elég közel jár már ahhoz, hogy belõje, hogy mégis milyen lenne egy emberarcúbb élet hát, figyelj, maradjunk annyiban, hogy akkor lehetséges, hogy te vagy a gyári munkás, de lehet, hogy te vagy az igazi hippi, és akkor kössz az értékálló útmutatást mindannyiunk nevében, srác. Csõ.
dragstar6 2011 jún. 06. - 19:25:56 Előzmény psytrance
Neharagudj kedves psytrance, de: 1.: ez a film nem jellemzõ Jack Nicholson filmjeire, így aki esetleg Jack rajongó, joggal szidhatja a filmet. 2.: Lefogadom te egy kib@szottnak Woodstockivadék vagy, és TE aztán tudod mi a szabadság (mert ugye ehhez tehetség kell) 3.: A film története és látványa természetesen jó, nemhiába kultuszfilm (szivesen elolvasnám könyvben), de amennyiben neked öröm volt végignézni ezt a másfél órás filmet, amiben a párbeszéd nagyjából negyed óra, a többit meg kiteszi a szerintem nevetségesen megformált droghatások ábrázolása és az ahogy motoroznak az országúton...hát kis barátom akkor veled van a baj.ez az egész egy 20 perces rövidfilmek príma.
10/10
psytrance 2011 máj. 23. - 22:55:10 10/10 Előzmény tamast2
ja, még valami, professzor Úr! Motorozz tovább, bár az a gyanúm, hogy ebben az országban az sem a szabadság kifejezése, hanem a hülyeségé, ilyen formán nincs sok esély arra, hogy az egész végén lepuffantsanak, ami pedig tekintve az említett megahülyeségedet, barát, egyáltalán nem lenne túl nagy tragédia. PEACE!
10/10
psytrance 2011 máj. 23. - 22:51:37 10/10 Előzmény tamast2
Hogyhogy Szállító, barát? Ezek egymásból következõ filmek, egymás betétfilmjei szerinted, egymásra rímelõ parafrázis filmek? Vagy mi? Ezzel a meghökkentõ térbeli-idõbeli-esztétikai-kultúrtörténeti-érzelmi tájékozódási képességgel, aminek most bizonyságát adtad, méltán merül fel a kérdés, hogy Te véletlenül nem a magyar filmiparban dolgozol? Sok mindent megmagyarázna, ha érted a célzást.
10/10
psytrance 2011 máj. 23. - 22:45:31 10/10 Előzmény Nickolsohn
frenetikusan unalmas, gagyi zombi vagy, drága hülye kis keleti heverom. Nem világos, hogy miért Jack Nicholson nevébõl fabrikált nicken durrogtatod itt a filmellenes egysorosaidat, már csak azért sem, mert ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet, hát éppen Jack is szerepel a filmben, sõt. Õ mondja el a legfontosabb mondatokat a szabadságról, amit te kispofa, valószínûleg nem fogtál fel, mert tulajdonképpen a szót magát, hogy szabadság nem érted. Nem is riogatlak vele tovább. Peace?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu