Szembesítés - adalékok egy pogrom természetrajzához

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm sorozat, 2013

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

"Ennek a filmeposznak a története, a film-regény készítését is példázza: dokumentálódik az a folyamat, hogy kronologikusan távolodva, miként motiválódik, és telítődik az emlékezet újabb szegmentumokkal. Minekutána az egyes "szereplők" az eredeti élményeikről vallanak, saját környezetükben, - ez adja a szokatlan terjedelmet, melyben a kétnapi esemény olyan analitikusan tárulhat fel, ahogy erre nemigen vállalkoztak. A többszörösen ismert főszereplők mellett különböző korú kis és közemberek is meg lettek keresve Marosvásárhelyen, s a környező falvakban. Zömében magyarok, de románok is. Így e film-folyam nem didaktikusan bizonyítani fogja, hogy a történtek messze túlnőnek az ottani kisebbségi problematikán. Ezekben a befejező részekben a március 20.-án történetek kerülnek dokumentálásra, reflektált élményekkel, és a következmények felismerésével. Ugyanakkor, az elkészült, s a most forgatandó részeket is szeretnénk "szembesíteni" a szereplőkkel, hogy legyen módjuk kiegészíteni, kontrollálni egykori megnyilvánulásaikat, a többiekkel összevetve. Ezáltal tematizálódna egy olyan ott, és csakis akkor megszülető felismerés, mely az egész pogromot értelmezi - kinek kinek az egyéni habitusa, szocializációja, s egykori, talán fel sem ismert szerepe mentén. Korántsem egy és csakis egy olvasata lehetséges a vásárhelyi pogromnak, sőt vannak olyan hivatalos olvasatai is, melyek még csak nem is törekszenek a tárgyilagos megközelítésre. Nem véletlen, hogy semmiféle hivatalos nyomozás nem indult, nem volt vád és feljelentés, nem is születhetett semmiféle bírósági ítélet, és az anyaországi csaknem teljes hallgatás-halogatás mellett a külhoni, napnyugati demokráciák is csak a szenzáció mértékében törődtek a történtekkel. Holott messze többről van szó, s elhallgatásával, elsikkasztásával olyan feledékenységhez asszisztálnánk, mint akik hallgatásukkal válnak cinkossá." (Gulyás Gyula)

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
atticusworld 2017 ápr. 22. - 12:45:47 Előzmény LajtaJ
Ha már említetted a nava.hu-t, nem tudom, hogy a tárolt anyag nagyrésze miért is korlátozott. Kinek tartogatják, hogy csak másodpercnyi ízelítõt kaphat belõle a földi halandó? Értem én, hogy szerzõi jogi megfontolások is közrejátszanak, de akkor is. Ez közkincs kell(ene), hogy legyen, mindenféle korlátozások nélkül.
Hallja meg végre az, aki tehet ez ügyben!
10/10
LajtaJ 2016 szept. 14. - 14:51:26 10/10
Végsõ soron hány részbõl áll ez a sorozat?

A részletes epizód listánál 6 db különbözõ epizódnak a címe látható, de a sorszámozás már eleve 6-nál kezdõdik. Mki van az elsõ hat (1-5) epizóddal?

A NAVA honlapján megtalálható a 6-8. epizódok nyoma. ugyanilyen hatossal kezdõdõ sorszámozással (természetesen azzal a hülye "korlátozott" jellegû, egy perces kategóriában:

6. - http://nava.hu/id/1744960/
7. - http://nava.hu/id/1748612/
8. - http://nava.hu/id/1749882/

de az 1-5. epizódoknak még csak nyomát sem lehet felfedezni.

A Duna World 2016. februárjában leadta a 9-11. epizódokat (amiket fel is vettem), de ezeknek sincs nyoma a NAVA honlapján, pedig ezeket magam is láttam.
10/10
LajtaJ 2013 nov. 29. - 01:43:35 10/10
Mint Marosvásárhelyt ismerõ, az ottani viszonyokkal eléggé tisztában lévõ, az 1990. márciusi eseményeket nem csak a TV-bõl, hanem az akkori szereplõk által elmesélt oral historyból is ismeretekkel rendelkezõ ember jónak tartom a filmet.
Kár, hogy nem volt beharangozva így csak a második résznél tudtam bekapcsolódni a megtekintésébe.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu