Szenvedélyek viharában

Bakancslistához adom
Legends of the Fall
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai kalandfilm, 125 perc, 1994

Értékelés:

661 szavazatból
Szerinted?

William Ludlow (Anthony Hopkins) ezredes, miután megelégelte kormánya bánásmódját, egy távoli, őslakosok lakta vidéken telepszik le, hogy nyugodtan nevelhesse fel három fiát. Alfred (Aidan Quinn), a legidősebb csendes, kötelességtudó fiú, aki pontosan tudja, mit akar. Samuel (Henry Thomas), a legfiatalabb mindenki kedvence, a századforduló idealizmusának megtestesítője. Tristan (Brad Pitt), a középső azonban senkihez sem hasonlítható: vad, öntörvényű lélek, akit az ezredes hű indián segédje nevelt képzett harcossá. A három testvér elválaszthatatlan, de amikor felnőnek, életüket előre nem látható tragédiák, szenvedélyek és indulatok más-más útra terelik. A háború és a szerelem, a küzdelem és a családi kötelékek hol eltaszítják, hol mágnesként vonzzák a család tagjait: az apát, a fiúkat és a közéjük álló Susannah-t.

Stáblista:

Szereplők

William Ludlow
Tristan Ludlow
Susannah Fincannon Ludlow
Alfred Ludlow
Samuel Ludlow
James O'Banion
Isabel Ludlow

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb operatőr: John Toll
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb rendező jelölés: Edward Zwick
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb filmzene jelölés: James Horner
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Brad Pitt

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
jn márc. 29. 18:31:31 6/10
Nem ez volt életem filmje, kicsit vontatott és giccses, de egyszer meg lehet nézni. 6/10
10/10
Vadmurok 2019 dec. 29. - 19:26:41 10/10
Érzelgős, fellengzős, giccses, szenvedélyes. És mégis meg kell nézni!!!!!!!!!!! Zsepiket készítsetek!!!!!!
10/10
nagynebk 2019 júl. 26. - 15:54:22 10/10
Ez volt az a film - látva a TV-ben Brad P.-t -, elrohantam és vettem egy videót. Csak azért, hogy EZT bármikor megnézhessem! (❁´◡`❁)
Nagyon szép a zenéje is!
10/10
Dancs1229 2019 júl. 10. - 23:59:49 10/10
10/10 2-3évente újra nézem ,remek film :)
nagylábú 2019 máj. 01. - 23:38:37
Brad Pitt (nekem) tenyérbemászó - főleg ezzel a hajjal) de el kell ismernem jó (film)színész.
Sir Anthony Hopkins (természetesen) fantasztikus - de "ezt már megszoktuk tőle..."
A film meghatározó alkotás - DE rettentően idegesít, hogy kb. 5 percenként ugyanaz a "lírai" aláfestő zene harsan fel...
5/10
tomiguz 2018 dec. 23. - 18:43:06 5/10
Sajnos a fanyalgók táborát kell, hogy szaporítsam. Unalmasnak találtam, egyáltalán nem érintett meg.
Szerintem túlontúl lassú, pedig én nem a fiatal korosztályhoz tartozom. Azért néztem meg a filmet, mert western kerestem Brad Pitt-től, de nem voltam elájulva tőle sem. Messze nem ez a legjobb alakítása, ebben teljesen biztos vagyok. Ugyanakkor természetesen jó színész. Lásuk a Jesse James-t.
5/10
gladiolus 2018 szept. 23. - 19:49:58
Ez a film egy monumentális alkotás,olykor már fárasztóan hosszú, amelyből mindenki szabadon kiválaszthatja azt, ami számára érdekes.

Nos, őszintén szólva, nem szeretem ezt a filmet. Azért nem, mert számomra nem Tristan karaktere vonzó, sőt, őszintén szólva inkább végtelenül taszító, persze ebben nagy része van Brad Pittnek is, akit ki nem állhatok.
Nem érdekelnek a filmben rejlő, tragikus férfi-nő konfliktusok sem.

Egyetlen momentum volt érdekes számomra, Alfred és az apja konfliktusa.Na, az megrázó volt mindvégig.És az adta a film végső katarzisát is,amikor az apa végre az őt megillető helyre emelte fel ezt a fiát is, akit egészen odáig szarba se vett. Nehéz lehet egy szülői szívnek ekkorát fordulni és ilyen hirtelen. És nehéz lehet egy fiúnak mindent megbocsátani-ilyen hirtelen. De megtörténik, és a múlt árnyai nem kísértenek többé.Az, ahogyan egymásra néztek, és az, ahogyan egyszerre sírtak, és egyszerre nevettek-az torokszorító volt. Persze ehhez már kellett egy ütős agyvérzés, innentől kezdve, ezzel az elhanyagolt, balfék külsővel egészen szerethető lett Hopkins, és kellett Alfredtől is egy határozott és férfias lövés, hogy minden a helyére kerüljön végre.
A filmet egyszer voltam hajlandó megnézni, de ezt az utolsó jelenetet olykor visszapörgetem.

Mindegy, tudom, hogy ez egy dráma, és így volt megírva, de akkor is, azt az embert tudom értékelni, aki vállalja a kötelezettségeit, pl. a léha testvére gyerekeinek felnevelését is, még ha az nem is teszi annyira vonzóvá, és szerethetővé. A bibliai tékozló fiú testvérét juttatja eszembe.
Persze Alfred iránt érzett szimpátiámat szintén növelte Aidan Quinn személye, de ha nem ő játszotta volna a karaktert, és nem így, azt hiszem, akkor is ez lenne a véleményem.
9/10
sweetgeorgia 2018 szept. 10. - 10:01:58 9/10
SPOILER!!
Megrázó, emberi film, mellesleg gyönyörű tájak és még gyönyörűbb emberek... Az igazi dráma szerintem a bűn - bűntudat - vezeklés - sors által szinte elkerülhetetlen végzet. Aki a testvére menyasszonyába lesz szerelmes, és viszont - ami egészen elkerülhetetlen volt az első perctől a két karakter jelleméből következően: két vad, szabad lélek - , az áthág egy alapvető törvényt, és erre nincs feloldozás. Az már csak még inkább beteljesíti ezt a végzetes konstellációt, hogy a Tristan öccse elesik a háborúban. Ezzel csak a bűntudat még egy szintje rakódik rá Tristan lelkére. Ezek után hiába tér vissza és teljesül be szerelmük Susannal, törvényszerű, hogy nem lehetnek boldogok. Tristan bűntudata, önmarcangolása eltávolítja őket egymástól. Innentől a történet már megy tovább a maga útján, a végső kifejletig. Amellett, hogy az amerikai szabad cowboy/pisztolyhős/indiánok közt felnőtt természeti figura toposzhoz egy újabb nagyszerű karaktert ad hozzá a film, ez a pszichológiai szál teszi különlegessé, mélyebbé a történetet. Ha így nézzük, ebbe a karakterbe belefér az, hogy jó néhány embert megöl, akárcsak az apja, és végül a bátyjuk is, és mintha ezzel a gyilkossággal válna Alfred is részévé a családnak. Számomra ugyan ez a morál nem elfogadható, ezt a film gyengeségének tartom, de az ismerve az amerikai Nyugat mítoszát, értékrendjét, érthető. Számomra, mint már megannyi indiános filmnél korábban is, az a legnagyobb kérdés, hogy mikor jelenik meg már végre valahol az indián kultúrának mélyebb rétege is? Itt is csak a fogat-fogért elv, a harcos könyörtelenség jelent meg, ami valóban része volt az indián kultúrának, de a sámán-gyógyító bölcsesség sehol nincs. Végig arra vártam, hogy Egy Csapás, az indián harcos találjon utat szavakkal, mesével, szertartással Tristan szívéhez és oldja fel a marcangoló bűntudatot. Ez lett volna az egyetlen módja annak, hogy valóban odafordulhasson a szeretett nőhöz, és újra visszaálljon a harmónia a családban. Hátha egyszer lesz egy ilyen film is! A Farkasokkal táncoló járt talán már közel ehhez.
10/10
Midnight67 2018 aug. 05. - 20:22:10 10/10 Előzmény szömörce
Úgy látszik, nem érted a lényeget. Szerintem épp ez a film veleje és egyben kerete, a Pitt által alakított karakter sajátos egocentrikus énje. Enélkül meg sem született volna ez a csodálatos film.
10/10
szookedorina 2018 aug. 05. - 15:27:39 10/10 Előzmény szömörce
Ez nem a Pethő intézet. A művészet önkifejezés.
Olyan fantasztikus alakítása ez Brad Pitt-nek , hogy a mai napig nem értem miért nem Ő kapta az Oscart. Filmen másik ilyen ilyen hasonlóan eltalált karaktert még nem láttam. Mint aki a könyvből, a vadonból lépett elő. Minden alkalommal lenyűgöz.
Arról nem is beszélve, hogy sok igazán jó filmje van ami csak a határozott hivatástudatnak köszönhető, tulajdonítható. Szerencsére van sok színész akit nem terel el az útjáról a tömegízlés, vagy okosan köti össze a kellemest a hasznossal. Utolsó mohikán, Gladiátor...és még sokan
Indiános film is csak akkor nyerhetett Oscart ha az indiánok hülyének vannak beállítva. Farkasokkal táncoló. Persze a rabszolga feketéknek mindig jobban ment a megfelelő irányba hajlás. Vajon mi az a befolyásoló tényező az emberre nézve ami az élete árán is de a saját útján tartja? Költői kérdés.


10/10
szömörce 2018 aug. 05. - 14:35:55 10/10
Saját kategóriájában nagyon jó film. De abban egyetértek az egyik előttem szólóval, hogy gyakorlatilag egy önzõ, hisztis, kiszámíthatalanul labilis szépfiút tettek meg főszereplőnek, főhősnek. Semmi baj a filmbeli rosszfiúkkal, de ennek a karakternek még életcélja sincs. Soha, semmi és senki nem érdekli. És semmit nem akar. Mindenen és mindenkin átgázol (saját apja, testvérei, nője)...
10/10
szookedorina 2018 júl. 28. - 01:41:30 10/10 Előzmény Schrader
A szenvedélyek korlátozása bizonyos értelemben a szabad akarat és döntések befolyásolása.
A szabadság a kívánt tett megvalósításának lehetősége. Filozófiailag a determinizmus (Ha valakinek megadathatna, hogy abszolút ismerje a világ teljes állapotát egy adott pillanatban, akkor a természeti törvények segítségével képes lenne meghatározni a világ állapotát minden megelőző és későbbi időpontban is. Döntés csak egyféleképp lehetséges: úgy, ahogyan a genetika törvényei és a környezeti hatások meghatározzák.) az ellentéte. A döntés folyamata nem, de az akarat szabadsága illúzió.

"Az én vezérem bensőmből vezérel!
...............................
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,"
József Attila "Levegőt"

10/10
Midnight67 2018 júl. 28. - 00:05:15 10/10
Abszolút kedvenc. 10/10.
10/10
Gwen1 2018 jan. 22. - 21:22:44 10/10
Beldonbp...pontosan. Botrány az új szinkronnal, meg ilyenkor ugye tök más a szöveg is :S Full gáz lett ez az óriási film új szinkronnal. :(
10/10
beldonbp 2018 jan. 01. - 19:31:05 10/10
Elkeserítõ ez az újraszinkronizálgatás. Egy ilyen tökéletes filmhez, aminek már csináltak egy tökéletes szinkront minek hozzá nyúlni??? Kb. mintha kicserélnék a szereplõket. Annyira szeretem ezt a filmet, de nem tudom úgy nézni, hogy nem a régi hangokat hallom :(
antibond 2017 nov. 01. - 09:38:31
Fogadja õszinte elismerésemet az, aki ezt a mûvet - a Port.hu-nál - a kalandfilm kategóriába sorolta...
Hogy akkor mi is valójában?
Leginkább a "gyönyörûfilmek" sorát gazdagítja, s köztük is a legjobbak közé tenném, ha ugyan nem a legeslegjobb, mind közül.
10/10
Gwen1 2017 aug. 01. - 20:44:48 10/10
Csak a régi szinkronnal vagy eredeti hanggal és felirattal. Az új szinkronnal egy f.o.s. :( és még csak a szöveg sem ugyanaz.
Schrader 2016 okt. 29. - 15:46:47
Méghogy nõknek készült film! Egy önzõ, hisztis, lelkibeteg szépfiúval a fõszerepben, aki miután kihasználta és megunta az érte epekedõ nõt, úgy hagyja ott, mint egy mosogatórongyot.
Én speciel csak egyszer szenvedtem végig, hogy lássam hogy mit akartak mondani ezzel a filmmel, de csak azt akarták, hogy milyen nagyon jól néz ki Brad Pitt szõke hajjal a lován végtatva.
10/10
viet 2016 máj. 31. - 19:45:36 10/10
Régen láttam elõször ezt a filmet és bátran mondhatom életem egyik legjobb filmje!! Évente meg lehet nézni! Pitt egyik, ha nem a legjobb alakítása. A többi színész is egytõl-egyig hihetetlent alakít, mindenkinek ajánlani tudom!!
8/10
pihes 2016 máj. 30. - 16:05:36 8/10
Egészen, a 90-es évekig kellett visszamenni, hogy megtaláljam, ezt a jó filmet.
De ez, legalább, tele érzéssel, érzelmekkel, tele, szívvel.
Érdemes volt megnézni, egy cseppet sem untam.
Összes hozzászólás