Szenvedélyek viharában

Bakancslistához adom
Legends of the Fall
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai kalandfilm, 125 perc, 1994

Értékelés:

685 szavazatból
Szerinted?

Egy elsöprő erejű romantikus történet elevenedik meg előttünk három fivérről, az apjukról és egy csodálatos, ellenállhatatlan fiatal nőről, aki mindannyiuk életét visszavonhatatlanul megváltoztatja. William Ludlow ezredes, miután megelégelte kormánya indiánokkal szembeni bánásmódját, egy távoli, őslakosok lakta vidéken telepszik le, hogy nyugodtan nevelhesse fel három fiát. Alfred, a legidősebb csendes, kötelességtudó fiú, aki pontosan tudja, mit akar.

Samuel, a legfiatalabb mindenki kedvence, a századforduló idealizmusának megtestesítője. Tristan, a középső azonban senkihez sem hasonlítható: vad, öntörvényű lélek, akit az ezredes hű indián segédje nevelt képzett harcossá. A három testvér elválaszthatatlan, de amikor felnőnek, életüket előre nem látható tragédiák, szenvedélyek és indulatok más-más útra terelik. A háború és a szerelem, a küzdelem és a családi kötelékek hol eltaszítják, hol mágnesként vonzzák a család tagjait: az apát, a fiúkat és a közéjük álló Susannah-t... Jim Harrison regénye alapján.

Stáblista:

Szereplők

William Ludlow
Tristan Ludlow
Susannah Fincannon Ludlow
Alfred Ludlow
Samuel Ludlow
James O'Banion
Isabel Ludlow

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb operatőr: John Toll
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb rendező jelölés: Edward Zwick
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb filmzene jelölés: James Horner
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Brad Pitt

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Ferenc Nith febr. 13. 00:27:42 10/10
Nagyon komoly film. Rendesen bevon a történetbe. Nekem amolyan Rómeó Júliás, persze itt sokkal fordulatosabb, és egyedi a sztori.
10/10
János Csicsák jan. 22. 19:18:54 10/10 Előzmény tzwestel
mit néztél a cseh kettőt.inkább szexeltél volna
10/10
KatnissEverdeen 2021 dec. 29. - 11:47:20 10/10
Az egyik legszebb film a világon (csak szükségeltetik hozzá némi érzelmi intelligencia, úh akinek ez hiányzik, az is inkább nézze meg, hátha fejlődik ;))
9/10
Amane 2021 nov. 10. - 22:21:57 9/10 Előzmény tzwestel
Már bocsi, nem tudom ti mennyire vagytok jövőbe látóak vagy honnan van ilyen tudásotok hogy 15 perc alatt megmondjátok, hogy mi lesz egy film kimenetele, de szerintem ez a film pont nem ez a kategória volt. Az első 15 perc alatt max. azt lehetett levágni, hogy Tristan és Susannah karaktere összekavar, na de ez a film első 40 percét kb. le is fedi, ha ti ezek után vágtátok

Samuel, Susannah, Isabella halálát

vagy Alfred, esetleg Tristan további sorsát, akkor le a kalappal. Én mondjuk örültem volna ha a film Susannah és Tristannal marad, de ebben a filmben sokkal több minden történt, ami nagyon nem volt előre kitalálható. De örülök ha nektek sikerült.
9/10
Amane 2021 nov. 10. - 22:06:12 9/10
Megadtam rá végül a 9 pontot, mert összességében egy nagy ívű filmről van szó, ami az elejétől a végégi képes a figyelmet fenntartani és az olykori kiszámíthatósága végül nagyon sokszor kiszámíthatatlanságba lendült át. Akik szerint giccses volt, azokkal valamelyest egyetértek, de ennek ellenére is kiemelkedő darabja a romantika, dráma, háborús alkotásoknak.
Nálam Julia Ormond karaktere vitte a filmet, akármennyire is tűnt blődségnek hogy hát végül is mindhárom fivért kipróbálta, de a Tristannal való kapcsolatánál tényleg elhitte a néző, hogy igen, teljesen mindegy kit fognak még elé rakni, neki csak ez a fiú kell. Ez a fajta szerelem, a folytonos vágyódás, a folyamatos várakozás, a könyörgés és a beletörődés el nem fogadása és minden ehhez kapcsolódó lelki tusa és érzés ami az arcán volt, szerintem parádés volt. Valahogy pont az ő [spoiler] halála rontja el az egész filmet, mert igazságtalan és szívet kitépő. Mert bár mindannyian tudjuk, hogy tényleg lehet valakit ennyire szeretni (és Ormondnak el is hittük), de akkor sem értem miért nem lehetett volna összehozni a végén a két karaktert. Persze akkor lehet elmaradt volna pár katartikus jelenet a végéről, de én inkább Tristan és Susanna beteljesedett szerelmével zártam volna, szerintem a film akkor is nagyszerű lett volna. Nagyon érdekes volt Tristan és Alfred párbeszéde a film végén, amikor is a film sugallja, hogy teljesen mindegy mekkora szabálykövető vagy, alapvetően az életben sosem ezek az emberek érvényesülnek (sajnos). Az hogy Tristan mennyire érvényesült azzal, hogy elveszítette Samuelt, Susannaht, Isabelt és hogy gyakorlatilag saját gyerekeit nem ő tudta felnevelni és folyamatosan menekülésben volt az megint egy más kérdés. A végén a medvével is beszívta. Viszont a filmben volt egy pont amikor minden az övé lehetett volna, de ő inkább "elment világot látni", hátrahagyva ezzel a szerelmét és a családját. Szóval Alfred filmvégi mondása nagyon is igaz, az önzősége és szabályszerűtlensége miatt is ő érvényesülhetett volna hamarabb. Túltolta és emiatt összességében nem is volt szimpatikus Brad Pitt karaktere, más kérdés, hogy a színész remekül játszott, ahogy Anthony Hopkinst is muszáj a jobbak között megemlítenem. És igen, jöhetnek ide a mai férfi ideálok... de azért Brad Pitt.... akárhogy is nézem, szerintem ő a 90es években olyan arccal rendelkezett, ami nem igen lesz még egyszer a filmvásznon. Szerencse, hogy külső mellé tehetség is párosult. Maradandó a film, ajánlom mindenkinek.
10/10
jolci 2021 jún. 05. - 14:12:12 10/10 Előzmény tzwestel
Akkor te valami mást néztél...
Ráadásul a műfaja nem romi🤣
2/10
tzwestel 2021 ápr. 15. - 14:39:46 2/10
Attttyaúristen! Ez volt életem legrosszabb filmje. De tényleg! Annyira ostoba volt, hogy hangosan nevettünk párommal és visszatekertünk részeket, hogy ez nem lehet igaz. Kb az első 15 perc után le lehetett vágni ez egész storyt. Voltak régen ezek a régi romantikus 100 Ft-os könyvek az újságosoknál... Nah, ha egy olyat paródiának leforgatnak, akkor ezt a filmet kapod. Eskü a legjobb szándékkal ültünk le egy kis romi filmet megnézni, de nekem ez valami elképesztő rossz volt. Azért adok rá 2 pontot, mert kb a negyede után már elkezdtünk rajta nevetni és végül paródiaként felfogva, egész szórakoztató volt. Örülök, ha van akinek tetszik, de fel nem fogom a 9 feletti pontszámot :) Bocsi azoktól, akiknek bejött...
10/10
SplinterHun 2021 jan. 18. - 00:27:09 10/10
Lélegzetelállító film, ma már hasonlók sincsenek és ahogy a filmek jövőjét látni, nem is lesz. A zenéje pedig külön életet él a film mellett.
9/10
dandelion83 2020 nov. 29. - 11:52:23 9/10
Gyönyörű, megható film, jó színészekkel, megrázó történettel, nagyon szép zenével. Ez az az film, amit időről-időre újra meg lehet nézni.
10/10
Midnight67 2020 júl. 19. - 20:59:38 10/10
Kedvenc filmjeim közé tartozik.

Amikor Hopkins félig lebénulva előkapja a mordályt, a legjobb jelenetek közé sorolom

6/10
jn 2020 márc. 29. - 18:31:31 6/10
Nem ez volt életem filmje, kicsit vontatott és giccses, de egyszer meg lehet nézni. 6/10
10/10
Vadmurok 2019 dec. 29. - 19:26:41 10/10
Érzelgős, fellengzős, giccses, szenvedélyes. És mégis meg kell nézni!!!!!!!!!!! Zsepiket készítsetek!!!!!!
10/10
nagynebk 2019 júl. 26. - 15:54:22 10/10
Ez volt az a film - látva a TV-ben Brad P.-t -, elrohantam és vettem egy videót. Csak azért, hogy EZT bármikor megnézhessem! (❁´◡`❁)
Nagyon szép a zenéje is!
10/10
Dancs1229 2019 júl. 10. - 23:59:49 10/10
10/10 2-3évente újra nézem ,remek film :)
nagylábú 2019 máj. 01. - 23:38:37
Brad Pitt (nekem) tenyérbemászó - főleg ezzel a hajjal) de el kell ismernem jó (film)színész.
Sir Anthony Hopkins (természetesen) fantasztikus - de "ezt már megszoktuk tőle..."
A film meghatározó alkotás - DE rettentően idegesít, hogy kb. 5 percenként ugyanaz a "lírai" aláfestő zene harsan fel...
5/10
tomiguz 2018 dec. 23. - 18:43:06 5/10
Sajnos a fanyalgók táborát kell, hogy szaporítsam. Unalmasnak találtam, egyáltalán nem érintett meg.
Szerintem túlontúl lassú, pedig én nem a fiatal korosztályhoz tartozom. Azért néztem meg a filmet, mert western kerestem Brad Pitt-től, de nem voltam elájulva tőle sem. Messze nem ez a legjobb alakítása, ebben teljesen biztos vagyok. Ugyanakkor természetesen jó színész. Lásuk a Jesse James-t.
5/10
gladiolus 2018 szept. 23. - 19:49:58
Ez a film egy monumentális alkotás,olykor már fárasztóan hosszú, amelyből mindenki szabadon kiválaszthatja azt, ami számára érdekes.

Nos, őszintén szólva, nem szeretem ezt a filmet. Azért nem, mert számomra nem Tristan karaktere vonzó, sőt, őszintén szólva inkább végtelenül taszító, persze ebben nagy része van Brad Pittnek is, akit ki nem állhatok.
Nem érdekelnek a filmben rejlő, tragikus férfi-nő konfliktusok sem.

Egyetlen momentum volt érdekes számomra, Alfred és az apja konfliktusa.Na, az megrázó volt mindvégig.És az adta a film végső katarzisát is,amikor az apa végre az őt megillető helyre emelte fel ezt a fiát is, akit egészen odáig szarba se vett. Nehéz lehet egy szülői szívnek ekkorát fordulni és ilyen hirtelen. És nehéz lehet egy fiúnak mindent megbocsátani-ilyen hirtelen. De megtörténik, és a múlt árnyai nem kísértenek többé.Az, ahogyan egymásra néztek, és az, ahogyan egyszerre sírtak, és egyszerre nevettek-az torokszorító volt. Persze ehhez már kellett egy ütős agyvérzés, innentől kezdve, ezzel az elhanyagolt, balfék külsővel egészen szerethető lett Hopkins, és kellett Alfredtől is egy határozott és férfias lövés, hogy minden a helyére kerüljön végre.
A filmet egyszer voltam hajlandó megnézni, de ezt az utolsó jelenetet olykor visszapörgetem.

Mindegy, tudom, hogy ez egy dráma, és így volt megírva, de akkor is, azt az embert tudom értékelni, aki vállalja a kötelezettségeit, pl. a léha testvére gyerekeinek felnevelését is, még ha az nem is teszi annyira vonzóvá, és szerethetővé. A bibliai tékozló fiú testvérét juttatja eszembe.
Persze Alfred iránt érzett szimpátiámat szintén növelte Aidan Quinn személye, de ha nem ő játszotta volna a karaktert, és nem így, azt hiszem, akkor is ez lenne a véleményem.
9/10
sweetgeorgia 2018 szept. 10. - 10:01:58 9/10
SPOILER!!
Megrázó, emberi film, mellesleg gyönyörű tájak és még gyönyörűbb emberek... Az igazi dráma szerintem a bűn - bűntudat - vezeklés - sors által szinte elkerülhetetlen végzet. Aki a testvére menyasszonyába lesz szerelmes, és viszont - ami egészen elkerülhetetlen volt az első perctől a két karakter jelleméből következően: két vad, szabad lélek - , az áthág egy alapvető törvényt, és erre nincs feloldozás. Az már csak még inkább beteljesíti ezt a végzetes konstellációt, hogy a Tristan öccse elesik a háborúban. Ezzel csak a bűntudat még egy szintje rakódik rá Tristan lelkére. Ezek után hiába tér vissza és teljesül be szerelmük Susannal, törvényszerű, hogy nem lehetnek boldogok. Tristan bűntudata, önmarcangolása eltávolítja őket egymástól. Innentől a történet már megy tovább a maga útján, a végső kifejletig. Amellett, hogy az amerikai szabad cowboy/pisztolyhős/indiánok közt felnőtt természeti figura toposzhoz egy újabb nagyszerű karaktert ad hozzá a film, ez a pszichológiai szál teszi különlegessé, mélyebbé a történetet. Ha így nézzük, ebbe a karakterbe belefér az, hogy jó néhány embert megöl, akárcsak az apja, és végül a bátyjuk is, és mintha ezzel a gyilkossággal válna Alfred is részévé a családnak. Számomra ugyan ez a morál nem elfogadható, ezt a film gyengeségének tartom, de az ismerve az amerikai Nyugat mítoszát, értékrendjét, érthető. Számomra, mint már megannyi indiános filmnél korábban is, az a legnagyobb kérdés, hogy mikor jelenik meg már végre valahol az indián kultúrának mélyebb rétege is? Itt is csak a fogat-fogért elv, a harcos könyörtelenség jelent meg, ami valóban része volt az indián kultúrának, de a sámán-gyógyító bölcsesség sehol nincs. Végig arra vártam, hogy Egy Csapás, az indián harcos találjon utat szavakkal, mesével, szertartással Tristan szívéhez és oldja fel a marcangoló bűntudatot. Ez lett volna az egyetlen módja annak, hogy valóban odafordulhasson a szeretett nőhöz, és újra visszaálljon a harmónia a családban. Hátha egyszer lesz egy ilyen film is! A Farkasokkal táncoló járt talán már közel ehhez.
10/10
Midnight67 2018 aug. 05. - 20:22:10 10/10 Előzmény szömörce
Úgy látszik, nem érted a lényeget. Szerintem épp ez a film veleje és egyben kerete, a Pitt által alakított karakter sajátos egocentrikus énje. Enélkül meg sem született volna ez a csodálatos film.
10/10
szookedorina 2018 aug. 05. - 15:27:39 10/10 Előzmény szömörce
Ez nem a Pethő intézet. A művészet önkifejezés.
Olyan fantasztikus alakítása ez Brad Pitt-nek , hogy a mai napig nem értem miért nem Ő kapta az Oscart. Filmen másik ilyen ilyen hasonlóan eltalált karaktert még nem láttam. Mint aki a könyvből, a vadonból lépett elő. Minden alkalommal lenyűgöz.
Arról nem is beszélve, hogy sok igazán jó filmje van ami csak a határozott hivatástudatnak köszönhető, tulajdonítható. Szerencsére van sok színész akit nem terel el az útjáról a tömegízlés, vagy okosan köti össze a kellemest a hasznossal. Utolsó mohikán, Gladiátor...és még sokan
Indiános film is csak akkor nyerhetett Oscart ha az indiánok hülyének vannak beállítva. Farkasokkal táncoló. Persze a rabszolga feketéknek mindig jobban ment a megfelelő irányba hajlás. Vajon mi az a befolyásoló tényező az emberre nézve ami az élete árán is de a saját útján tartja? Költői kérdés.


Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu