Szép napok

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 83 perc, 2002

Értékelés:

45 szavazatból
Szerinted?

Mintha egy kisvárosban lennénk. Egy mintha kisvárosban. Egy kis minthavárosban. Itt mindenből csak egy van. Egy történet. Valaki megszületik. Rossz helyen, rossz időben. Titokban jön a világra. Anyja, a 17 éves Maja nem akarja megtartani. A 24 éves Mária évek óta csak erre vár. Pénzért veszi meg az újszülöttet Majától. Pénzért veszi meg anyaságát. Férje, József külföldön dolgozik, senki nem tudja a cserét. Csak egy valaki látja ezt az egészet. Mert rossz helyen van, rossz időben. Titokban lesi meg a szülést, mikor kiszabadul a javító-nevelőintézetből. Látja Máriát, a nővérét. Látja a vajúdó Maját. Még nem tudja, hogy ki ez a lány. Tud a titokról. De őt nem látta senki. Ő Péter. Mária öccse. Útlevelet szeretne. Várnia kell rá. Egy hetet vagy egy hónapot. Nem tudni mennyi időt. Így haza kell mennie nővéréhez, ahol a vásárolt gyerek az új családtag. Mikor hazaérkezik Péter, a város kirekesztő és érdektelen. Mindenki a maga szűkös és fojtogató problémájával van elfoglalva. Ákos, aki régen a legjobb barátja volt már hűvös és távolságtartó. Péter mégis szerelmes lesz. Majába. Ez a szerelem lehetetlen. Ez nyilvánvaló. Hiszen Maja annak a gyereknek az anyja, akit Péter nővére nevel, annak a férfinak, Jánosnak a szerelme, akinél Péter dolgozni kezd, Ákos - Maja volt szerelme pedig a gyerek apja.

"Azt hiszem sokkal egyszerűbb, tisztább sűrűbb és szigorúbb lett így a film. Bizonyos értelemben kegyetlenebb. Mert nem bonyolultan, elrejtve-feltárva akarja megmutatni ezt a történetet, hanem csak megmutatja és kész." - mondja a rendező az így kész Szép napokról.
Bemutató dátuma: 2003. március 6. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
ligetiz51 szept. 25. 06:49:13 1/10 Előzmény kukacfej
Véleményével egyetértek--- és ami nagyon nem tetszik, e film időpontja után mind a mai napig kapja-költi a közpénzeket a pocsék, belterjes, negatív filmjeire.
1/10
tom55 márc. 03. 08:33:33 1/10
Tegnap végigszenvedtem ezen az új magyar mozi csatornán. Borzalmas valami, filmnek sem nevezhető pocsék hulladék.
2/10
Marton12 2021 aug. 08. - 18:29:57 2/10
Ez egy borzalmas, hosszú, undorító valami volt. Nem nevezhető filmnek. Először is egy nyomvadt szót nem lehetett kivenni, míg a film ment. Aztán ott van a pocsék hangulat, a nyomorúság, a keserűség, amit egyébként gyűlölök filmben. Ezenkívül az ég világon nem szólt semmiről, azt láthattuk végig, hogy egy nő megszült egy gyereket, aztán egy másik hülye liba vigyáz rá, meg a retardált bátyja. Meg a nő, aki szült, az össze-vissza fekszik le mindenkivel, aki jön sorba. Hol megverik, hol megerőszakolják, és ennyi volt az egész film. Micsoda elborult film ez? A rendező se lehet éppeszű ember. Nem ért az egész film egy szerencsétlen forintot se. Kár volt rá kidobni annyi pénzt, meg az értékes színészek, a Horváth Lajos Ottó és a Tóth Orsi se kellett volna elpazarolja az idejét erre a hulladékra. Összeségében ez egy pocsék valami. Nem kell megnézni, csak időpocsékolás. 10/2 is csak jóindulattal, Tóth Orsi miatt főleg.
Babi néni 2013 dec. 11. - 20:37:03
Azért a szuiicid hangulatért nem kell a szomszéd országba mennünk.
Az tény, hogy ez a nõ, aki minden Mundruczó filmben benne van, valami eszméletlenül ellenszenves és színészi játékra alkalmatlan, talán szereposztó dívány...
5/10
Sadenal 2013 szept. 22. - 20:38:52 5/10
Hát nem ez volt a legerõsebb magyar film amit láttam. De rájöttem, hogy ezekben a filmekben az a durva, hogy csak 80-90 percesek és olyan mintha több órásak lennének. De a mondanivalója nem igazán jött át. :(


5/10
vénasszonyok -nyara 2012 aug. 05. - 14:03:56
http://film.indavideo.hu/video/f_szep_napok

Ha valakinek kételyei lennének, megnézheti.
vénasszonyok -nyara 2012 aug. 05. - 14:03:01
A legnagyobb problémám a filmmel az, hogy A rendezõ nem a saját költségén készítette el. Kukacfej már összefoglalta elõttem a lényeget: hiteltelen szereplõk, hiteltelen történet, hiteltelen dialógusok.
Egy páran meg fogják nézni olyanok, akik nem tudnak pornót nézni a neten és hallottak róla, hogy van benne egy pár csöcs és vagina.
Az iparon annak idején volt egy pár állandó modell. Szerencsétlen, lecsúszott, kissé értelmi fogyatékos figurák.
Mesélte az egyik nagy lelkesen a másiknak, hogy a "Holnap lesz fácán"-t már ötször látta, ugyanis a Csongrádi kata az egyik jelenetben teljesen meztelenül látható.

Hát az ilyen figurák, valamint Mundruczó úr belterjes baráti köre biztosan meg fogja nézni, de egyszerûbb lenne nekik egy peepshow-ba beülni.
A motyogással nem tudom mit akart kifejezni a rendezõ? Lehet, hogy a lakosság nagy része nem artikulál helyesen és a film nagyon életszerû akart lenni, de azért nem árt, ha egy filmben lehet érteni, mit beszélnek.
4/10
DP@i 2012 febr. 02. - 10:45:45 4/10
A Delta még tetszett Mundruczótól, de ez a film rém gyenge. 4/10
Ford Mustang 2011 jún. 21. - 12:56:44
...és sokadjára egy magyar film a TV2-n hajnalban.
Dyrtyho 2010 nov. 03. - 02:58:35
Nekem az egyik kedvenc filmem,azóta szeretem a rövid hajú csajokat mióta láttam ezt a filmet :)
1/10
kukacfej 2009 dec. 20. - 16:58:44 1/10
MINDEN IDÕK LEGROSSZABB FILMJE!

Az elsõtõl az utolsó másodpercig hiteltelen. Minden egyes szó, amit a szereplõk szájába adtak: kudarc.
A rendezõ álomvilágban él. Persze Mondrockó Kornél mit is tudhat állami gondozott emberekrõl meg az egyszerû gyépés szöszikrõl, amikor fõvárosi moziüzemeltetõ, százmilliókat elfilmezgetõ eltévedt bárány (bár a birka szó jobban jellemezné).

Milliókat tesz zsebre úgy, hogy se füle se farka sztorikat mesél el, hiteltelen szereplõkkel, nonszensz szituációkban, rosszul megírt dialógusokkal.
Nem az a bajom, hogy neki több pénze van mint az összes rokonomnak és barátomnak együttvéve, hanem hogy ezért cserébe nemzetközi szinten rontja a jóhírünket.

"Hát igen, Jürgen, ezek a szegény magyar fiatalok ilyenek... küldjünk nekik egy tál rizst. Ennek a tehetséges rendezõnek meg adjunk valami díjat, meg vagy 50 ezer eurót kenyérre"
mulao 2009 márc. 25. - 22:26:33 Előzmény efes
Ha most vitázni akarnék,vagy csak egyszerûen válaszolni,akkor írok.
A fesztiválszereplés nem csak úgy van,a magyar filmunió küldi ki a filmeket,több fesztiválra,s ott vagy nyer valami díjat,vagy nem, ennyi.Nem hinném,hogy kimondottan filmfesztiválra készíttené a filmjeit,mert rengeteg szinte kommersz vígjáték is kijutott fesztiválra,sõt díjat is kapott.Amúgy meg a Delta eleve úgy volt,hogy Cannes-ban van egy program,ami fiatal tehetségeknek segít, elsõ esetleg második filmjük forgatókönyvvét megírni,figyelembe véve a már elkészített filmjére,és az egyed motivációjára.
Raadásul Mundruczó volt, az elsõ magyar rendezõ akinek Cannes-ban versenyen kívûl szerepelt a filmje,vagy filmejei.
És azért mondanám,hogy nem fesztiválra készítti a filmjeit,mert szerintem a kisebbséget képviseli a filmjeivel.Bár nem tudom,lehet az fontos egy filmfesztiválon.Amúgy meg az Európai Filakadémia tagja.Magyarok közül,Tarr és hozzá hasonló rendezõk tagok.
A filmrõl egyébként, mi a véleményed?
offtopic
efes 2009 márc. 25. - 20:13:04 Előzmény mulao
:) Szerintem egyetlen filmrendezõ sem normális..:) Persze, amúgy. Mundruczó tehetségét messze nem vonom kétségbe, de azt semmi szín alatt nem mondanám, hogy a közönségnek csinálja filmjeit. Most nem fogom elõkeresni, de határozottan rémlik, hogy ezt "le is nyilatkozta" valahol. Belsõ indíttatás, mûvészi szándék, ilyenek rémlenek. Az pedig, hogy elsõsorban fesztiválokra csinál filmeket, szintén nyílt titok, használatos is a "fesztiválfilm" cédula filmes tárgyú írásokban. Ez gyakorlatilag úgy néz ki, hogy a filmet (Mundruczó is, mások is) jól megköröztetik különbözõ fesztiválokon, ha díjat nyer, akkor jó sokban, ha nem, kevesebben, majd a tévé-, DVD-, és filmklubmegjelenésre koncentrálnak. Praktikusan a hagyományos mozimegjelenés ki van zárva ilyen filmek esetében, ezeknél nem is fõ szempont a pénzügyi rentabilitás, bár hosszú távon meglepõen jó százalékban hozzák be az árukat. Ezt szeretik elhallgatni a mûvészfilmekre szánt pénzeket megkérdõjelezõ (ál)hozzáértõk.
mulao 2009 márc. 23. - 12:43:45 Előzmény efes
Jó, az tény,hogy Kornél minden filmje rendesen végig járta a filmfesztiválokat,s minden filmje kapott is több díjat is.De nem hinném,hogy kifejezetten ez volt a célja,mivel én már írtam,hogy kedvelem azt amit képvisel a filmjeivel,s én nem hiszem,hogy az pont a "filmfesztiválok trendjének megfelelõ dolog" lenne.Arról sem tehet,bár nyílván, van olyan tehetsége,amivel elérte ezt is,és filmje,hiszen a Delta akkora sikere volt,hogy húsz éve, a második magyar film volt Cannes-ban! És Arany Pálmára jelölték,a FRICESI-díjat meg elishozta vele!Inkább örüljünk,hogy ezt is megértük!
Szerintem õ egy intelligens és normális ember,s ezt a filmet is rendes szándékkal készítette "nekünk" (nézõknek),mi meg jól lehúzzuk,sajna.Szerintem az a fajta rendezõ,akitõl tanulhatnk,(és nem rád mondom,vagy itt bárkire),én elgondolkozom azzon,hogy megérné tanulnom tõle.
És valóban nem az undorkeltés volt a célja,azt hiszem legalábbis.:)
mulao 2009 márc. 23. - 12:02:02
Szomorú vagyok,de azért köszi! Akkor nem is láttad?
offtopic
F_E_B 2009 márc. 23. - 10:08:59 Előzmény mulao
Helló!

Azóta sincs meg, de ha sikerül, írok...
mulao 2009 márc. 22. - 14:09:04 Előzmény F_E_B
Szia! Gondolom azóta már letöltötted?! Csak,mert már régen írad,na mindegy.Szóval amiért írok,hogy engem érdekel a film,s szeretném elkunyerlni tõled,hogy honnan töltöted le.:) Szóval,ha tudsz segítteni,pívátban kûld el az oldal címét! Kösz szépen,már így láthatatlanban!:)
mulao 2009 márc. 22. - 13:58:26
Ahogy itt végig olvastam a hozzászólásokat,sajnos azt tapasztaltam,hogy allul van értékelve a film! Jó,ahogy a filmben is elhangzik "tök durva",bár inkább csak néhol.Vagy hülyeségnek tünik,vagy gusztustalannak,de csak annak aki nem érti a lényeget.Szóval a film védelmére kelek!
Ott kezdeném,hogy nekem Mundruczó Kornél az egyik kedvenc rendezõm,kedvelem amit képvisel a filmjeivel.És Tóth Orsolya is az egyik kedvenc színésznõm,mert kiemelkedõ fiatal tehetségnek tartom.
Ott folytattnám,hogy szerintem a három fõszereplõ (Polgár Tamás,Wéber Kata és Tóth Orsolya) szerintem közel kitûnõ alakítást nyújt,legalábbis nagyon jól játszanak szerintem.Bár legalább két éves,vagy egy éves emlék után írok,ha ez számít valamit.
Ami talán azért is fontos,mert a film lényegét(szerintem)egyrészt a színészí játék,szerepjáték adja.
Tehát Kornél itt már eleve nem hibázott.Úgyrémlik még képpekkel fogja meg a lényegét,pont arra emlékszem én,hogy milyen volt a fényképezés... De kapott jeölést a film,legjobb magyar operatõr díjra,szóval biztosan szép fényképezése van.
Lényeg az,mivel nem tudok minden kis apróságot felhozni,"hogy ez is jó,meg az is jó".Szóval azt mondom el,hogy szerintem a 2001-es vagy milyen évhez nagyjátékfilmbe bújtatott mûvészfilmnek,ami akár durva,gusztustalan és akár még hülyeségnek is tünhet,nagyon jó film!Nem mindenkinek ajánlott megtekintésre. És ami még szerintem fontos és jó,hogy végre egy,olyan film,amiben a meztelenkedés nem azért van,hogy a férfi illetve a nõi nézõnek, jobban tetszen a film,hanem mert szerintem fontos a film értelméhez,vagy valami hasonló.
efes 2008 júl. 08. - 11:43:10
Amúgy baromira így vagyok az efféle filmekkel én is, le is írtam már több helyen: szerintem is e filmeket sosem azok nézik, sosem azok gondolkoznak rajta, és sosem azoknak készítik alkotóik, akiknek kellene.
efes 2008 júl. 08. - 11:40:28
Máj ném iz Pista. Utó Pista.

A társadalom, mint olyan, nem tud lépni. Nem képes rá, hiszen egy demokráciában nincs agya, nincs idegrendszere, (párt, führer, nagy tanító, király, akármi) ami megmondja neki, hogy most társadalom, a bal lábat térdbõl kicsit fel, stb., stb... :)) De benne az egyének, külön külön igenis tudnak, képesek rá, és ha többen egyszerre, jó irányba teszik, akkor a társadalom arra mozdul. Imígyen szóla én. :D

Persze, ez csak azon tagokra érvényes, akik tudják mi, merre hány méter. Akik nem (mint e film szereplõi) azok ne akarjanak semmit se eldönteni. Hogy azt ki dönti el, hogy ki döntsön, azt még nem tudom...:)))) De töröm a fejem.

(A pesszimista pedig, tulajdonképpen csak jólértesült optimista.)
Összes hozzászólás