Szépleányok

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 90 perc, 1987

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Dér András és Hartai László annakidején hatalmas port kavart dokumentumfilmje a nyolcvanas évek végi Magyarország talán egyik legfontosabb kordokumentuma.
A film úgy indult, hogy a negyven évnyi szünet után a szocializmus utolsó évtizedében megrendezett, nagy szenzációt és figyelmet keltő első magyar szépségkirálynő-választás krónikája lesz. Ám a sors - hogy szokott - közbeszólt: Molnár Csilla Andrea, az első magyar szépségkirálynő, a fonyódi gimnazista, öngyilkos lett. Egy lány, akinek minden megadatott, akit a sors kegyeibe vett, eldobta magától az életet. Az ország értetlenül és döbbenten kérdezte: miért? Molnár Csilla Andrea lett cikkek, publicisztikák és könyvek (többek között Friderikusz Sándor első könyvének) témája. Dér András és Hartai László pedig sikertörténet helyett kis magyar tragédiát forgatott...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
t'nak 2010 júl. 20. - 19:38:21
Megtaláltam az általad említett cikket a szoborról: http://www.molnarcsilla.hu/muveszet/pauer/pauer.html
Pauer "elkészítette Magyarország Szépe szobrát, ami úgy magaslik ki az egész szépségkirálynõ választás eseményeinek mocsarából, mint az érinthetetlen szépség maga. A szépségkirálynõ, Molnár Csilla halálával a szobor önmagán túlmutató értelmet kapott (s egyben igazi, bár „rejtett” pszeudo szoborrá vált, leleplezve azt a zavaros, korrupt, álszent, esendõ, feladatához felnõni nem tudó „valóságot”, amely a lány halálához vezetett). Ekkor tûnt igazán szembe, hogy Csilla halála jelen van a róla még életben készült szoborban. A szobor ugyanis kifejezetten síremlék benyomását kelti, s mint ilyen, szimbólumává vált annak, hogy itt és most, e szépségkirálynõ választáson a Szépség egész egyszerûen meghalt."
(Szõke Annamária: Piros - fehér - zöld)
t'nak 2010 júl. 20. - 17:01:00
Pauer Gyula népszerû és híres képzõmûvész volt. Nem ez volt a nagy kiugrás a számára, nem volt ilyesmire szüksége. És hát ne kelljen már bemutatni, hogy miféle alkotásokat gyártanak, és gyártottak akkor a képzõmûvészek. Az különben is jócskán avantgárdabb kor volt a mostaninál.
t'nak 2010 júl. 20. - 16:54:31
http://hu.wikipedia.org/wiki/Simon_B%C3%B6ske
Megtaláltam, van róla egy szócikk a wikin. Nem egészen jól emlékeztem, mert a textilkereskedõtõl elvált, és egy színiigazgatóval bujdokolt. Azt nem tudom, a lányának melyik pasi volt az apja.

Amúgy az utolsó modatoddal teljesen egyetértek.
Csak hát tudod: ez a fajta cirkusz mindenhol megalázással jár, ez nem helyi sajátosság. Lui sem magyar volt, ugyebár. És az a bunkó "vörös elvtársnõk" szöveg sem magyar újságban jelent meg.
Ernyei meg ettõl függetlenül is rendkívül ellenszenves (arcra), azt nem tudom, mekkora komcsi, talán egyszerûen csak egy patkány. Bocsánat: zsúrpubi.
dzsondzs 2010 júl. 20. - 16:48:33
A szobrász is csak akkor kapott hajlandóságot befejezni a szobrot, amikor rájött, ez a lány halott, gyorsan profitáljunk belõle minél többet...
Ha nem történik tragédia, talán nem lesz belõle semmi.

Mondhatsz bármit, de számomra nem mûvész az ilyen ember.

S lám teljesült kívánsága a Nemzeti Galériával. Ugyan mennyit nyúlt le ezért?

Dr Fodros elvtárs lépéseirõl ne is beszéljünk...

Számomra ezek az undorító tények. De nem mintha új dolgok lennének.
dzsondzs 2010 júl. 20. - 16:45:04
Engem kevésbé a halála érdekel. Megtörtént. Sajnos.

Hanem, ahogy idéztem is a filmbõl. Az a korrupció. Bár nem új elõttem.
Lehetne egy magyar-mintájú "Mások élete" c. filmet készíteni a sztorival.
Mocskos kommunisták.
t'nak 2010 júl. 20. - 16:40:35
(Különben ezt a mondatot a barátnõje mondta, erre emlékszem).
t'nak 2010 júl. 20. - 16:36:46
Erre mit mondjak? Mindenképpen volt egy kollektív bûnösség egy olyan országban, ahol 800 000 tagja volt a kommunista pártnak. Nem? Azt a rohadt rendszert kollektívan tartották fenn.
De ez mindenképpen egy magánéleti tragédia volt, csak véletlenül pont egybeesett ezzel a médiacirkusszal.
De hát könyörgöm. Mintha nem tudnád, hogy nõk ennél sokkal durvább megalázásokat is elviselnek világszerte. Szexuális tárgyként vannak kezelve, ez olyan õsi dolog, mióta emberiség létezik. Ezt nem akarom ragozni, mert olyannyira nyilvánvaló. Mindehhez képest az, ami Csillával történt, lepkefing. Csak jót lehet sopánkodni rajta, hogy milyen kár érte.
Különben meg a két vh. kzött is szerveztek szépségkirálynõ választást, valmilyen Böske, egy zsidó lány nyerte meg. Több faszija volt, lánya is született, végül az élettársával, egy textilnagykereskedõvel együtt eltûnt. A lánya falun nõtt fel, ahová elrejtették, és belõle is egy dagadt parasztnénike lett. Egyszer egy fülkében utaztam vele, sok fényképet mutatott - ennyi maradt rá az anyjából.
dzsondzs 2010 júl. 20. - 16:22:44
Félre értesz. De mindegy. Nem magyarázom. Nézd meg alaposan a filmet. Nem egy vagy két apró dolog. Hanem a sok sok egymásra épülõ tény. Összességében tekintve. Nem részletekben.
"Szerintem nagyon sok embernek nem nyugodt a lelkiismerete. Van egyfajta kollektív bûnösség, ami alól nem igazán lehet feloldozni senkit."
t'nak 2010 júl. 20. - 16:19:03
Ebben az országban már nagyon sok embert aláztak meg. És aláznak meg minden percben. Sajnos ez teljesen általános emberek közti viszonyulás.
Szerintem Csillának sokkal fájóbb és megalázóbb volt, hogy ÕT, a szépségkirálynõt megcsalta a fiúja, mint bármi más.
Emberek sokkal hamarabb lesznek öngyilkosok a szerelmi kudarcaikért, a családon belüli megalázó helyzetükért, mint azért, mert egy szobrász aktot csinál róluk.
Ebbõl nem kell efféle világraszóló következtetéseket levonni. Ez kivételesen nem a kommunizmus bûne volt.
t'nak 2010 júl. 20. - 16:12:27
Szerintem még a szülei sem tiltakoztak a szobor ellen, noha tudták, hogy akt lesz. A leányzó meg nem volt épp zárdaszûz, hogy öngyilkos legyen attól, hogy egy szobrász hozzáér.
Viszont rengetegen próbálnak a környezetükre ráijeszteni vagy maguk felé sajnálatot kelteni az ilyen öngyilkos próbálkozásokkal. Éppen a tinikre jellemzõ ez. Sajnos vannak, akiknek túl jól sikerül.
Annyira nincs halálvágya senkinek, hgy egy szobor miatt eldobja az életét. Ez nagyon mesterkélt érv. Sokkal logikusabb és hihetõbb az, amit a személyes ismerõse írt le, aki beszélt vele elõzõ este a diszkóban.
dzsondzs 2010 júl. 20. - 16:12:16
Halál ide vagy oda, amit az a jó pár férfi mûvelt, az a gyomorforgató.
Engem kevésbé az izgat, hogy öngyilkos lett.
Hanem a 3+1 lányt ért megaláztatás.
t'nak 2010 júl. 20. - 16:04:35
És hogy nem akart meghalni, azt állította a legjobb barátnõje is, akivel együtt jelentkeztek a válogatóra (sõt tulajdonképpen a barátnõje jelentkezett elõször, õ csak ment vele).
Volt egy másik barátnõje, aki akkoriban szintén öngyilkossággal próbálkozott, és Csilla nagyon mérges volt rá emiatt. Kb. 10 évvel késõbb ez barátnõ autóbalesetben meghalt.
dzsondzs 2010 júl. 20. - 15:56:56
Elõször is nézd meg a filmet, akkor rájössz, mi volt, ami ezt a dühöt kiváltotta belõlem. A "Béla" dolgait kevésbé hibáztatom. De ez a szobrász... Talán, ha Csilla nem hal meg, a szobor sem készül el a mai napig.

A szoborral sem jártunk jobban - veszi át a szót Molnár István. - A verseny elsõ három helyezettjérõl egész alakos szobor készítésére kapott megbízást egy Pauer nevû szobrászmûvész. Csillát felvitték Pestre modellt állni, majd elõtte szinte erõszakkal készítettek róla néhány úgynevezett munkafotót. Ráadtak egy átlátszó leplet, rosszabb volt, mintha meztelen lett volna, Csilla azt mondta, mindene kint volt."
(Molnár István nyilatkozata, Vas Népe, 1986. szeptember 4.)

"Ha emlékezetem nem csal, akkor az 1985-ös magyar szépségkirálynõ-választás elsõ botránya akkor tört ki, amikor a nyugaton megjelenõ Lui címû, kulturálisnak éppen nem nevezhetõ lap közölte a helyezést elért magyar hajadonok fotóit. A lányokon nem volt ruha, feltárulkozott a meztelen igazság. A képek címe csak annyi volt: Elvtársnõk a vörös Budapestrõl. Minderrõl bárki meggyõzõdhet, aki beül a mozi nézõterére, és megtekinti a Szépleányok címû új magyar filmet. Láthatjuk a Luit, és láthatjuk a lányokat."
(Kisalföld, 1987 május)
t'nak 2010 júl. 20. - 15:50:22
egy részét a youtube-on
t'nak 2010 júl. 20. - 15:50:01
Vagyis Ernyei, nem jól írtam a nevet. De szobrász Pauer, az biztos. És ha jól tudom, a szobrot köztéren ki akarják állítani, vagy már ki is állították.
A hiperreális pedig egy divatos stílusirány volt. Emiatt senki nem lesz öngyilkos.
dzsondzs 2010 júl. 20. - 15:45:11
Láttad a filmet?
t'nak 2010 júl. 20. - 15:44:17
Jaj, ugyan már. Minek ilyeneket írni? Egészen más volt az ok (jó, nem én mondom meg a tutit, de ezt egy személyes barátja írta a neten). Volt egy fiúja, akivel összeveszett, és a diszkóban, elõzõ este tökrészegen ezt mondta, megleckézteti a srácot. Hazament, belenyúlt a gyógyszeres zacskóba, és találomra kivett egy dobozt. Szerencsétlenségére azt, ami menthetetlenül megölte. Az osztályfõnöke szerint bármelyik másik tartalmát nyeli le, egy kis májkárosodással megússza. De ez végzetes volt (az apját korábban szívinfarktussal kezelték, szóval erõs gyógyszer volt). Egyébként esze ágában sem volt meghalni, ez csak afféle színpadias nagyjelenet lett volna. Ostobaság ezért Pauer Gyulát vagy Enyedi Bélát stb vádolni. Szerencsétlen véletlen és ostoba meggondolatlanság volt, ennyi.
dzsondzs 2010 júl. 20. - 15:40:32
***SPOILER kezdete***

"Biznisz" Gáti László újságíró,
Heilig György a Centrum áruházak reklámfõnöke.

"A magyar média haszna üzleti titok."

"Nyilatkozatom alapján más cégekkel nem köthetek szerzõdést"

"Az elsõ helyezettnek a Centrum Áruházak képviseletében egy évre szóló exclusive szerzõdési ajánlatot ad át a Centrum reklámokban történõ kizárólagos szereplésre, valamint ugyanõ kapja az Izsáki Állami Gazdaság díszkosarát, amelyet az igazgató dr. Horváth István nyújt át."

A Fotex különdíja 100.000 forint különdíj, az ezzel járó egyéves fotómodell szerzõdés, egy éves kaliforniai fotómodell iskola hallgatója lesz Kalmár Zita 9-es sorszámmal."
"Mindenki érthetetlenül fogadta, hogy én, mint 6. helyezett, miért én kaptam a fõdíjat."
"Az elsõ három helyezett egy remek ajándékot kap Bauer Gyula szobrászmûvész mind a három helyezett szobrát elkészíti."

Csak arról nem szólt az "ajándék", hogy lenyomat készül(t) és nem igazi megformálás, mint egy agyagszobor.

"Ehhez, hogy ez elkészüljön, meg kell ismerkedjem a te egyéniségeddel, személyiségeddel. MEG KÉRLEK ARRA, HOGY VETKÕZZ LE!" (a perverz)

-végigtapizzák õket-, persze férfiak - kb 4 vagy 5 férfi

Ezt nõ miért nem végezhette el???????
Tudomásom szerint elõször a gézt kellett volna felvinni, majd a gipszet rákenni. Ezek a perverzek direkt élvezték, hogy tapizzák a lányokat. Pfúúúj!!!

"egy puszi, hõs voltál"

"Mindig azt keresem a tettek mögött, hogy mi az az indító ok, ami miatt ez elindult. A mai napig nem tudom megmondani, hogy mi volt ez a szoborkészítés. Megkérdeztem néhány embert, senki nem tudta megmondani" (Ernyei Béla)

"Nem volt megbízóm" (Tehát annyira pocsék mûvész, hogy senkinek nem volt mit készítenie.)
"Csak természetesen, amikor az ember szobrot csinál, akkor arról ábrándozik, hogy valamilyen helyre kerül az, ahol a közönség láthatja. A legjobb hely a NEMZETI GALÉRIA." (sírjak vagy nevessek?)

"A modell állásért kaptam a szobrásztól 1000 forintot."

"Egyszer csak megjelent két fotós a Magyar Média engedélyével."
"Végül Bécsben tudtuk meg, hogy ezt nem magyar újságnak készítették. ... És ezt az egészet eladták nyugatra"

"Az Eldorádóban voltunk, amikor Ernyei odahozta ezt a Lui nevezetû magazint, amirõl fogalmunk nem volt, hogy egyátalán létezik ilyen a világon. ...
Teljesen ledöbbentünk, mert nem errõl volt szó, mi ehhez nem adtunk semmiféle engedélyt, semmiféle beleegyezést ahhoz, hogy a képeinket közölhessék."

"A végén kiderült, hogy a Fodros István (a Magyar Média Igazgatója) elvtárs maga adott engedélyt a fotózásra és ugyanakkor látta az egész anyagot."

"Szalma László a Magyar Média mûsorirodájának vezetõje"
"Fenyõ János és Bacsó Béla fotósok nem óhajtottak nyilatkozni"

"A mi jogi eszközeink alkalmatlanok arra, hogy ilyen szerzõdést kikényszerítsünk."
"Nehogy véletlen útlevelet merjünk kérni"
"Uram ez egy bûvös kör, ebbõl maguk kiszállni nem fognak"
"Megindult a pletykaáradat, a rágalmazás... A szülõket jelentgették.Rájuk küldték az adóhivatalt, a népellenõröket."
"A párttagok sorából ilyen emberek kerülnek vezetõ állásba??"

"1986. szeptember 8. van. Szomorúan lehet konstatálni, hogy a dolog még mindig itt tart. (A szobrok ugyanolyan állapotban vannak, mint közel egy évvel ezelõtt, miután "formába öntötték" õket.)
"Saját pénzembõl nem gyõztem tovább csinálni."


***SPOILER vége***
dzsondzs 2010 júl. 20. - 14:13:23
Mélységes felháborodás él bennem azok iránt az elmebeteg fotósok és a szobrász iránt, és mindenki iránt, akinek valami nagy vagy éppen kicsi felelõssége is volt az ügyben.
Kívánom, hogy Isten igazságszolgáltatása érje utol õket, ha még nem történt meg. Bitófára velük!
Ez nem szépségkirálynõ választásról szólt (noha a film errõl - is - dokumentál), sokkal inkább arról, hogyan alázzuk meg nemzetközi szinten a szép magyar lányokat.
Valóban ez volt a normális lépése Molnár Csilla Andreának.
Ma a különféle szennylapok óriásbetûkkel a címlapjukon hoznák le ezt a sok sok megaláztatást. Saját honfitársunk hogyan árt egy másik honfitárs ellen.
Ó, Isten, szolgáltass igazságot ezek ellen a férfiak ellen!
Akik csak a meggazdagodást lesték, miközben más nõket szégyenbe hoztak, kihasználva azok tapasztalatlan tudatlanságukat.
k11zoltan 2009 aug. 28. - 15:08:41
Jó!

Hiteles, részletes, bár inkább a szépségverseny van a központban, mint a lány halála.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu