Szerelemben, háborúban

Bakancslistához adom
Kurt Seyit ve Sura
török kalandfilmsorozat, 2014

Értékelés:

135 szavazatból
Szerinted?

A cári Oroszországban egyre erősödik a politikai ellenállás, és veszély fenyegeti a cár uralmát. Néhány katona Kurt Seyit Eminof hadnaggyal (Kivanç Tatlitug) hazatér, hogy kipihenje a harcok fáradalmait. A bálok, családi látogatások során a szoknyavadász hadnagy megismeri Surát (Farah Zeynep Abdullah), és ezzel megváltozik az élete. Ám a hírhedten cárpárti Eminof család tagjaként szembekerül Sura tehetős famíliájával, amely az ellenállást támogatja.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Akara 2017 nov. 21. - 15:44:01
Szerintem izgalmas, érdekes sorozat volt. Nem csak a szerelmi szálat mutatták be, kaptunk bõven információt az adott korszakokról, kultúrákról is. Persze, ez nem történelem oktatásról szól.

A következõ részekben spoilerek is lesznek, szóval ha nem akarod elrontani az élményt, azt már ne olvasd!

Viszont engem nagyon elkeserített a sorozat vége. Próbáltam kutakodni, mert hallottam, hogy ez egy 3 könyves történet elsõ kötete csupán, hátha a következõ kötetben lesz a happy-end, de nem. Nagyon nem, mint olvastam, a következõ rész az kb. az azon való agonizlás története, hogy elengedte Surát.
Ráadásul nekem Murka karaktere nagyon nem volt szimpatikus. Annyira tipikus, egyoldalú kis ártatlan tündérke, egyszerûen taszító. Míg Sura jellemfejlõdését nyomonkövethettük, sõt minden karakter változott (nem mindenki pozitívan).
Ami itt is zavar, mint sok sorozatban, hogy sok esetben nem feltétlenül tudjuk, hogy ki milyen információt szerzett meg. Pedig triviális lenne, hogy valaki elkottyintsa a ferdítéseket, hazugságokat, amivel Surát etették páran. Sok esetben azonban úgy tûnt, hogy nem fedte fel ezeket senki, illetve utólag sokminden át lett értelmezve. Pl. végül Sura megtudta, hogy Seyit nem is szökött meg a bárónéval az esküvõjük napján? Nem kaptunk rá választ, de Sura még hivatkozott a szökésre akkor is, mikor már Seyit visszatéert, és senki sem emlegette, hogy valójában mi is történt.
A legzavaróbb és legkevésbé logikus ilyen eset, hogy Güzidének és Celilnek zokszó nélkül elnézik, hogy Yahya miattük lett öngyilkos, sõt örülnek a boldogságukban. Ugyan ki gondolja ezt természetes reakciónak az események után?

Azt hiszem azonban, azzal, hogy a sorozhat vége ilyen letargikus, ugyanakkor elgondolkodtató is. Szóval, ha annak mentén értékeljük, hogy utána még hány napig motoszkl az ember fejében, meddig rágódik a látottakon, akkor ez egy nagy hatású történet. Ráadásul a legszomorúbb az egészben, hogy jó része igaz.
sadrok 2017 nov. 09. - 22:37:45
Attól meg folyton frászt lehet kapni, hogy Seyit soha nem magyaráz meg semmit.... ebben nagyon igaza van Surának. Többek között ez teszi tönkre a szerelmüket is,... és az egész agyonra van bonyolítva... szóval, ezek a törökök nagyon hülye történeteket írnak, csak felzaklatja a nézõt. Mit lehet ezen élvezni?
sadrok 2017 nov. 09. - 21:38:51
Nem értem, miért nem azt a címet adták neki, hogy Ármány és szerelem.... Ja, hogy olyan már van/volt egy. Schiller drámáját koppintják azóta is a törökök, pedig elég volt abból egy is... nem nagy élvezet, szerelmet tönkretenni intrikával, ármánnyal, elhallgatásokkal, hazugsággal, meg nem beszéléssel... stb. szerelemért nem kiállni, felvállalni... Hatalommal visszaélni, lásd százados... ehhh... elég volt! Sajnálom az ilyen filmekre pazarolt órákat az életembõl, hiába a szép, mutatós színész/színésznõ, ha undorító amit játszania kell. ( igaz, Farah Zeynep alakítása nagyon tetszett)Mert engem csak felidegesített többször is, hamar túl akartam lenni rajta, zsinórban néztem a youtubeon, reménykedve, hátha változik valami a történetben... Hát nem változott! A 30. résznél tartok éppen... de valószínûleg végig se kell néznem, a hozzászólásokból mindent megtudtam, ami még történhet :-) Legalább nem kell tovább kínlódnom, köszönöm! :-)
Elhaym 2017 jan. 25. - 14:14:59
Könyvben lesz majd folytatás.

Akinek tetszett Nermin Bezmen: Szerelemben, háborúban címû könyve, az itt tud rá szavazni.
https://elhaym.wordpress.com/2017/01/09/2016-legjobb-konyvei-szavazas-1/
fáncsi28 2016 aug. 07. - 16:21:54
Nekem tetszett a befejezés is, sajnálom, hogy vége, de így lett szép kerek a történet. Jobb így, mint ha még vagy 50 részen keresztül húzzák-nyúzzák. Ha lesz módom, elolvasom a könyvet is, és akkor biztosan még több részlet kiderül.
Annak külön örülök, hogy az a mocsadék Petro ilyen véget ért. Annyi élet száradt a lelkén, annyi vér tapadt a kezéhez, hogy egy sima lelövés kevés lett volna neki.
Elhaym 2016 aug. 06. - 00:09:46
Szavazás – Melyik Magyarországon is ismert török sorozat tetszett/tetszik az alábbiak közül?

https://elhaym.wordpress.com/2016/08/05/szavazas-melyik-magyarorszagon-is-ismert-torok-sorozat-tetszetttetszik-az-alabbiak-kozul/
Bogxy55 2016 aug. 05. - 21:26:08
Köszönöm a valaszodat.Igen lattam a könyvet,nagyon örülök neki :)Sõt ha mind a harmat kiadjak akkor mindenre fényderül :)
magdoka_87 2016 aug. 05. - 21:05:53
Koszonom szepen.
nyugiss 2016 aug. 05. - 20:30:20
magdoka_87 2016 aug. 05. - 20:21:30
Hol tudnam visszanezni az utolso reszt ?
10/10
syuzi 2016 aug. 05. - 17:38:45 10/10 Előzmény borzi84
Köszi szépen:) Hát vége lett a sorozatnak nagyon jó kis sorozat volt nekem nagyon tetszett csak kár hogy nem derült ki hogy mi lett Aylaval, Suraval, Tinaval

Seyit és Mürvet nagyon szép pár , és szép kis család lettek örülök hogy Celil és Güzide is összejöttek és gyerekük is lett

Ayse és Mürvet bátya is együtt maradtak pedig nem gondoltam volna hogy együtt maradnak
nekem nagyon tetszett ez a sorozat csak kár hogy ilyen rövid volt:(
8/10
gabus53 2016 aug. 05. - 14:35:34 8/10
Kedves Boqxi55!

Sajnos az utolsó részbe nagyon bele lett sûrítve minden. Én biztos vagyok benne, hogy hosszabb sorozatot terveztek, hiszen az 1. évad 13 epizódos, ehhez képest a 2. évad 8 epizódos. A törököknél általában ugyanannyi részbõl állnak az évadok.
De, ahogy olvasgattuk páran annak idején a török sajtót, részben nem volt jó a nézettsége, és valami probléma is akadt a gyártással kapcsolatban. Ennek tudható be, hogy az utolsó epizód kissé összecsapottnak tûnik. :-)

De, ha októberben megjelenik az 1. kötet, akkor szerintem abból mindent megtudhatunk.

További szép napot mindenkinek!
3/10
napraforgó 2016 aug. 05. - 05:14:11 3/10
Látod, pont az ilyen kérdések miatt nem tetszett nekem ez a sorozat. Amúgy is olyan össze-vissza, koncepciótlan volt az egész. Elkezdõdött az I. világháborús harci jelenetekkel, aztán hirtelen belecsöppentünk a szentpétervári báli forgatagba, meg a társasági intrikákba. Aztán éppily hirtelen jöttek a pétervári zavargások, kis nyûglõdés Sura és Tina apjának betegségével. Megint némi harc, ki tudja hol, majd menekülés a vörösök elõl délre. Pár jelenet a Krimbõl, a vidéki lázongások és az ún. borházbeli békés napok, újabb menekülés. Az isztambuli megérkezésrõl igazából nem voltak képek, kb. itt váratlanul feltûnt az idõs Tina, aki mesélgetésbe kezdett egy erõsen kifestett szemû nõnek, aki ki tudja, ki volt. Mesélt pár részen keresztül, kvázi az õ szemével láttuk a történteket (amit eddig nem), majd hirtelen meghalt és a sztrori ment tovább a korábbi elbeszélõ módon. Mi a fene értelme volt ennek a betétnek? Semmi. Semmi jó. Lehetett volna az egész sztorit valakinek a szemszögébõl láttatni. Suráébõl, Tináéból, vagy mesélhette volna az egészet Seyit lánya, Lemanocska is. Vagy csak egy elbeszélõ stílusban, amikor a tényeket teszik egymás mellé kis körítéssel. Na de ez a csalamádé, vegyes vágott?!! Nekem nem tetszett.
És ha már nem tervezték a késõbbi éveket megfilmesíteni, úgy, ahogy Seyit életébõl is elõre utaltak pár évre - 1923, majd 1928, úgy legalább epikusan, vagy akár csak feliratként Sura történetét is tovább szõhették volna. Pl. Sura 19akárhányban férjhezment XY-hoz, ide-vagy-oda költöztek, született 1-2-3 gyerekük és boldogan éltek az mittudomén mikor bekövetkezett halálukig. Tinával tartották/nem tartották a kapcsolatot (vele is ez,meg ez történt) és kész.
-----
Amúgy Jahja úr viselkedése sem volt számomra érthetõ, miért tett úgy, mint aki elutazik Ankarába, ami többszáz km-re van, közben meg valahol a szálló egyik hátsó szobájában lapult és lesekedett. Miért? Talán észrevette a felesége és Celil közötti vonzalmat és rajta akarta kapni õket? És miért lett öngyilkos? Olyan könnyû volt ott elválni. Ragaszkodhatott volna a feleségéhez, ha tényleg elviszi Ankarába, sohasem találkoznak késõbb Celillel. Vagy elválhatott volna és elmegy egyedül, nem törõdve vele, azok ketten mit tesznek utána.
-----
Aztán ott volt Seyit elõkerült testvére. Én úgy hittem, hogy Mahmud az õ nõs, családos bátyja volt, és Oszmán volt az öccs. Ez úgy stimmelt is volna, a legnagyobb fiú örökli a birtokot, õ gazdálkodik, a középsõ katonatiszt lesz, a legkisebb meg ki tudja, szokás szerint talán papnak megy. De itt a féllábú felbukkanásakor úgy beszélt, mintah Seyit lett volna a báty, az idõsebb.
----
Ennél sokkal zavaróbb volt számomra Petro halála. Az nem semmi, amit Petro tett Aylával, szétlõtte a lábait, majd bedobta egy sírgödörbe és élvezte a haláltusáját és várta a másnapi találkozót az angollal, aki a százados "utódja" lett a disznóságaiban, akinek a segítségével külföldre akart menekülni.
De amit Seyit tett, attól felfordult a gyomrom. Ugyanúgy szétlõtte Petro lábait, mint az Ayláét, elõtte még a kezét is, hogy ne tudjon fegyvert fogni, és aztán szép apránként élve eltemette. Aztán meg szépen hazament és csintalankodott kicsit a feleségével.
Icipici lelkiválság nélkül. Mégcsak nem is gondolt rá többet.
Na ez a mentalitás nekem nem jön be.
----
Oké, nem érdekel, hogy ez másoknak tetszik. Nekem meg nem.
10/10
Márti M 2016 aug. 04. - 22:23:19 10/10
Szép volt az utolsó része is a filmnek, de azért szerettem volna még egypár eseményre választ kapni a filmtôl. Remélem, hogy lesz még hasonló nívós sorozatfilm a közeljövôben!
Bogxy55 2016 aug. 04. - 21:05:31
Sziasztok!
Nemrég lett vége a sorozat utolsó részének.Le vagyok sújtva.Ez egy nagyon jó sorozat volt,jók voltak a szereplõk,a történet szálai,izgalmas is volt.De szerintem ez a befejezõ rész tönkrevágta az egészet :(.Nem tudom,hogy ti hogy vagytok vele,de bennem még sok megvalaszolatlan kérdés van.
1,Mi történt Surával?
Igen,tudom,hogy elment,de ezt gondoltam,hogy mégha Seyittel nem is jönnek össze,de legalabb mutatjak,hogy mi történt vele.Elvégre õ volt az egyik fõszereplõ.
2,Volt pár részben jelenet a "jövõrõl",amikor az idõs Tina adott interjút valakinek?Mi történt Tinaval?Soha nem találkozott késõbb Suraval?
3,Mi történt Galibbal?Egy ideig mutattak,de ha jól emlékszem "csak úgy" eltünt a sorozatból.
4,Mi történt Ailával?Felgyógyult a labába lõtt golyók sebeibõl?Ha ien,utána lecsukták Billy szazados meggyilkolasa miatt?
Tudom,valószínûleg ti sem tudjatok ezekre a valaszt vagy legalábbis nen mindre.Nekem ez a sorozat összességében nagyon tetszett csak az utolsó rész nem nyerte el a tetszésemet.Kérlek ítjatok valaszt a hozzaszólásommal kapcsolatban,fõleg ha tudjatok a valaszt valamelyik kérdésemre és természetesen a ti véleményetekre is kivancsi vagyok.Köszönöm :)
9/10
ildiko.950@citromail.hu 2016 aug. 04. - 11:21:02 9/10
Nagyon ráéreztek a törökök az efféle film sorozatokra, mert úgynézki,hogy a magyarok körében is kedvenc lett. Nem sok helyszint igénylõ film, mégis aranyos. remélem készitenek még olyat ami némileg kapcsolódik a történelemhez.
fáncsi28 2016 aug. 04. - 09:02:10
Köszi szépen, ezt az oldalt én is megtaláltam, de pont az nincs rajta a listán, aki engem érdekel. Egyébként is elég hiányos felsorolás, mert sok szereplõ nincs rajta, viszont vannak olyanok, akik alig szerepeltek az elején.
De azért köszi még egyszer. :-)
Remélem, a mai részben Seyit megtudja, mit mûvelt a családjával, öccsével az a mocsok Petro és megfizet mindenért kamatosan!
borzi84 2016 aug. 03. - 21:02:45
Nemhiába három a magyar igazság, most írom meg harmadszor: Nem lesz több rész, nem lesz második évad! :-)
Holnap, az utolsó résszel véget ér a sorozat! :-)
10/10
syuzi 2016 aug. 03. - 18:44:12 10/10
Már csak 2 rész lesz belõle sajnálom hogy ilyen hamar vége lesz ennek a sorozatnak én nagyon szerettem ezt a sorozatot

Tudja valaki hogy nem lesz véletlenül 2 évada ennek a sorozatnak?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu