Szerelemtől sújtva

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 91 perc, 2002

Értékelés:

95 szavazatból
Szerinted?

A még kislány Éva egy autóbaleset során elveszíti szüleit. Egy baráti család, Tibor (Máté Gábor) és Klára (Tallós Rita) fogadja örökbe a gyereket, hogy két nagyobb fiuk mellett felneveljék. Néhány évvel később - Éva ekkor tizenhárom éves - Tibor elcsábítja a kamaszodó lányt. Éva beleszeret nevelőapjába, testi-lelki rabjává válik. Klára, a nevelőanya, miután felfedezi kettejük viszonyát, a lányt nevelőintézetbe adja. De Tibor nem hajlandó feladni Évával titokban folytatott kapcsolatát. Ígéretekkel és személyiségének erejével egyre inkább magához láncolja a felnövekvő lányt. Az intézetből elkerülve Éva (Kovács Patrícia) a városba költözik, ahol Tibor támogatásával és rajzolói állásából önmagát fenntartva éveken keresztül, hétről hétre mindig ugyanarra a két szerelmes-napra vár: a szerdákra és a szombatokra - amikor találkozik a szeretett férfival.
Bemutató dátuma: 2003. január 23. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
wologya 2018 ápr. 15. - 12:16:00 1/10
Ez valami rettenet volt. A csajoknak lehet, hogy bejön ez a nõi kínlódás, vagy gyötrődés, vagy nem tudom minek nevezzem....egyszerűen szörnyű volt végig szenvedi a filmet.
Ha nem lett volna az utolsó 5 perc, akkor tőlem 0/10-et kapott volna, így 1/10.
1/10
veszelka 2016 jún. 06. - 23:27:52 1/10
Tegnap legalább 45 percen keresztül néztem a filmet és próbáltam megfejteni mit akar velem közölni, de ennyi idõ után feladtam. Talán ilyen filmek miatt fordultam el a magyar filmektõl 15-20 évvel ezelõtt.
tortura 2015 okt. 10. - 16:42:11 Előzmény vitkovits
Bocs, de hogy jön a film jellemzéséhez a rendezõ arcberendezése? Lehet, hogy naiv a kérdés, de akkor se értem.
offtopic
sofi 72 2014 jún. 06. - 21:33:12 Előzmény mildi
"...emiatt a DVD-n kénytelen voltam bekapcsolni a "felirat halláskárosultaknak" funkciót..."

:DDDDD
9/10
Paal77 2012 dec. 30. - 01:59:45 9/10
Jó film, de örülök, hogy csak a megnézés után keveredtem ide! A leírás önmagában egy tömény spoiler, amivel pont azt a finoman adagolt információhalmazt lövik le elõre, amit a film 85-90%-a ad, fokozatosan fenntartva a feszültséget.
(Erre egy filmes portál nagyon ügyelhetne, nálam ez most egy nagy csalódás a port.hu-ban!)
Patricia nagyon jó volt, sikeresen vitte hátán a filmet, szinte kezdõként!
Nálam 9/10
9/10
sanderb 2012 júl. 01. - 09:06:49 9/10
Nagyon tetszett sok év elteltével újranézve, talán még jobban is, mint eredetileg. Igazi gyöngyszem -természetesen- Patrícia tolmácsolásában, a benne lévõ feminim maximális megjelenítésével. Kardinális a szerepe, jó választás volt, élveztem minden percét a filmnek általa, tõle, vele. 10/9
10/10
alex4427 2011 ápr. 06. - 14:17:55 10/10
9/10
Danessz 2011 jan. 06. - 19:48:04 9/10 Előzmény mildi
Ha ezt elmondhatom Patrícia védelmében, akkor elmondom, hogy utólagosan volt szinkronizálva a film, egy stúdióban lett felvéve minden hang!
10/10
mildi 2010 okt. 20. - 14:55:30 10/10
Nagyon kellemesen meglepõdtem, hogy ennél a cseppet sem közönségfilmnél ennyi hozzászólás található! Én is csatlakozom a hozsannázók táborához: nagyszerû, szuggesztív, hátborzongató film - és nagyon egyedi. Kovács Patríciát lehetetlen nem szeretni ebben a pajkos, kislányos, emellett tragikus szerepben. Akkor még igen fiatal volt, de nagyon éretten, szuggesztíven alakított. Tipikus Lolita történet, de maga a rendezés, a fényképezés, a hangeffektek a legjobbak közé emelik. Elõször ijesztõnek tûnik, hogy a film egyszereplõs, egy helyszínen játszódik - mégsem fullad unalomba, igen csak feszült izgalomban van részünk.
Annyi gondom van csak vele, hogy nagyon gyenge a hangminõség - az akkor még pályakezdõnek mondható Patrícia kicsit jobban is artikulálhatott volna, nehéz érteni - emiatt a DVD-n kénytelen voltam bekapcsolni a "felirat halláskárosultaknak" funkciót - pedig semmi baja a fülemnek. Erre vigyázni kellett volna - de ettõl eltekintve a film 10/10.
mulao 2010 jún. 05. - 20:25:10
Látom, akad itt néhány negatív vélemény is ezért úgy érzem valamit muszáj megírnom.
Szerintem a filmet nem könnyû megérteni - ezt ne értse félre senki, nem hülyézek le senkit. Én úgy láttam elõször, hogy elõtte olvastam a könyvet, ami sokat segített a film megértésében, mert a filmben inkább csak utalások vannak arra, hogy mi az egész kezdete.
Szerintem mondjuk fontos az a tény is, hogy SPOILER Tibor (Éva nevelõapja) kislányként megerõszakolta Évát, és végülis azóta van kapcsolatuk.
SPOILER VÉGE
Nem csak az, hogy egy olyan nõrõl van szó, aki nem képes otthagyni egy olyan férfit, akit már rég ott kellett volna hagynia.
Az én meglátásomban. A cím szerintem jó, a könyvben hangzik el, hogy "szerelemtõl vagyok sújtva". Érezhetõen ebbõl lett a cím.
Döbbenetes, hogy igaz történet a könyv, tulajdonképpen egy nõ naplója. Bár Sasnak van a végén egy megjegyzése, amitõl nem lesz egyértelmû, hogy tényleg igaz, vagy sem.
Ja, Patrícia meg tényleg szuper alakítást nyújt, semmi helye itt, hogy kivel jár, vagy bármi hasonló.
10/10
alex4427 2010 jún. 05. - 20:23:39 10/10
Említsük meg azt is, hogy a (társ)forgatókönyvíró, Can Togay személyében igazi írót, költõt is tisztelhetünk.
Ritka izgalmas forgatókönyv, kiváló fõszereplõ, remek operatõr.
A Presszó mellett a másik kedvenc Sas Tamás filmem.
vitkovits 2010 jún. 05. - 20:11:10
Szörnyedelem ez a film. Böcsületbõl végignéztem a múltkor a DunaI-en.
Bizonyítja azt a régi megfigyelést, hogy elõször nézd meg jól a rendezõ arcberendezkedését, aztán kezdd el (vagy ne) a filmjét nézni.
9/10
pneklara 2010 máj. 05. - 15:26:34 9/10
Köszönet a Duna tv-nek! Ha nem volna, akkor az ember alig jutna 21 óra körül egy-egy értékes alkotáshoz.
Örülök, hogy megnéztem a filmet. Tény, hogy elejétõl a végéig teljes figyelmet kíván.Olyan, mint ha regényt olvasnánk, és csak a fejünkben jelennének meg esetleg képek. Hiszen minden jelentõs esemény csak hangok útján - üzenetrögzítõ,telefon, ajtón beszóló személy, álomban visszajövõ történések - jut el hozzánk. Ez valóban Patrícia jutalomjátéka volt. Bájos,kislányos, erõs, s mégis kiszolgáltatott. Nem is gondoltam, hogy ez a stipi-stopi reklámszereplõ ilyen nagyszerû alakításra képes.
A történet meg abszolút hihetõ. Nõk Lapjában, nõi magazinokban rendszeresen olvashatunk ilyen gerinctelen férfiakról.A végén a "megoldás" fájdalmas. Mi vezethette Évát? A csalódás, a kilátástalanság, a bosszú? De hihetõ.
10/10
zsuti 2010 máj. 05. - 02:24:45 10/10
Már többször meg akartam nézni ezt a filmet, de csak most volt rá alkalmam. Hála az égnek, hogy elcsíptem, mert véleményem szerint óriási! A szereplõgárdát látva kissé meglepett, hogy Kovács Patrícia viszi végig a filmet (de még hogy!) és azt kell mondjam, leesett az állam! Nem kis színészi teljesítmény kell ahhoz, hogy egy monodrámát így végigjátsszon az ember ráadásul ennyire magávalragadóan. Minden elismerésem Patríciáé! Amúgy szerintem a filmben minden tökéletes. A rendezés, a vágás, a zene, minden. A történet pedig abszolút hihetõ (magam is voltam hasonló cipõben) és egyszerûen lebilincselõen oldották meg ennek az õrületnek a pszichológiáját. Remek film!
SPOILER
Azoknak, akik a hajfestés miértjérõl kérdeztek jóval korábban: szerintem akkor változtatunk hajszínt vagy frizurát, amikor le akarunk magunkban zárni egy korszakot. Jelen esetben is Éva végre meg kívánta oldani az általa is abszurdnak tartott helyzetet. Kulcs mondata valahogy így hangzik „Borzalmas, hogy semmilyen hatással nem vagyok az életemre!”.Ezt végül megoldja.
kozmamonika 2010 máj. 04. - 15:33:36 Előzmény portnozsi
Hát, épp erre gondoltam én is. Valaki írta, hogy Máté Gábor érdekes módon mindig olyan filmben szerepel, ahol van egy puttony takony, vagy valami ilyesmit. Hát van honnan merítenie, az tuti. Jó színész az igaz, emberileg meg egy szemétláda. Nemcsak Albert Györgyivel, gyakorlatilag minden nõvel szemét módon elbánt. Kovács Patrícia remek színésznõ és gyönyörû. Bár az õ ízlését sem értem, Gusztos Péter..... Na mindegy, ez az õ dolga, legyenek boldogok.
Én megvallom, egyszer elkezdtem nézni ezt a filmet, már nem volt sok hátra belõle, de képtelen voltam végignézni. Annyira lehangoló és vontatott volt. Meg az, hogy alig van szereplõ, történés, inkább belsõ vívódások vannak. Bár ezek valóban a dráma sajátjai. Lehet, hogy ma nekifutok és mégis csak végignézek. Bár már nem is kell, mert sajnos volt aki gyakorlatilag leírta, hogy mi lesz a vége. Ennek mondjuk nem örülök, de én vagyok a hibás, minek olvastam el. De hát mit csináljak, érdekeltek a vélemények.
Egyébként borzalmas, mert annyian élnek így, csinos, fiatal, tehetséges lányok - "szerelemtõl sújtva". És elszállnak az évek, õk meg belerokkannak az ilyen kapcsolatokba. Kár értük, mert némelyikük sosem ébred fel.
offtopic
Mianserin 2009 júl. 07. - 12:45:04 Előzmény kgyuri0
8/10
kgyuri0 2009 júl. 03. - 21:06:10 8/10 Előzmény Mianserin
Az egy film?
10/10
szingh 2009 júl. 02. - 09:51:13 10/10
Az elsõ néhány filmkocka után majdnem elkapcsoltam: miez a hülyeség?! Kár lett volna! Kár lett volna kihagyni Kovács Patrícia parádés játékát, Ragályi Elemér mágiáját! Remek film!
portnozsi 2009 júl. 01. - 23:51:34
Máté gábor az albert györgyi-vel kapcsolatos múltja miatt mintha kicsit magát adta volna... ettõl függetlenül jó színésznek tartom
Mianserin 2009 júl. 01. - 11:46:45
Újra meznéztem én is, annyi év után, most is nagyont tetszett. Persze felkavart, ahogy gondoltam, mert eszembe jutott, mi minden volt akkor, amikor a filmet néztem és mi (ki) minden nincs mar azóta.

Szerintem is nagyon tehetséges Kovács Patricia. Legelõször a "Szórád-ház"-ban láttam egy mellékszerepnem, szinte még kislány volt, de igen jól játszott. Kár, hogy azt azóta sem adták le.
Összes hozzászólás