Szeress Mexikóban

Bakancslistához adom
Como agua para chocolate
15 éven aluliak számára nem ajánlott mexikói romantikus dráma, 114 perc, 1992

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Tita családjában hagyomány, hogy a legfiatalabb lány pártában marad. Soha nem mehet férjhez, mert az ő feladata, hogy gondját viselje majd a szüleinek. Ez a sors vár Titára is, akinek két nővére van. A lány azonban beleszeret Pedróba, a férfi viszonozza érzelmeit. Tita anyja viszont nem egyezik bele, hogy összeházasodjanak, azt javasolja, hogy a férfi Tita egyik nővérét vegye feleségül. Tita rájön, hogy a főztje mágikus hatással bír. Sajátos módon vesz elégtételt, a főztjével manipulálja a többiek érzelmeit.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1993
    Legjobb idegennyelvű film jelölés
  • BAFTA-díj

    1994
    Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Alfonso Arau

Hozzászólások

Szerinted?
pappulisszesz 2019 okt. 07. - 10:47:00
magyar embernek tudnia kellene, hogy Irinyi a zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufát (nem találta fel, hanem) szabadalmaztatta, semmi köze a gyufa feltalálásához
dorog 2019 okt. 06. - 22:22:40
Magyar szöveg: Dobos Éva. Ehhez képest elhangzik benne "amióta Brand feltalálta a gyufát" mondat. Magyar embernek tudnia kellene, hogy a gyufa Irinyi János találmánya. Brand a foszfort fedezte fel. A kulcsszó ebbe az esetben a spanyol fósforo, amely foszfort és gyufát is jelent. A fordító rossz jelentést választott.
summerwind 2015 okt. 14. - 20:09:05
Próbáljuk elfelejteni a magyar címet (ami szokás szerint nem az eredeti cím fordítása, hanem valami érzelgõs maszlagot sugalló megfogalmazás) és a maga tisztaságában szemlélni ezt a szép, szenvedélyes, vad és életteli filmet.
Egy régi, és a miénktõl oly távoli világot mutatnak be a képkockák, gyönyörû történetbe foglalva.
A szeretet, a szerelem, a beteljesületlenség és a beteljesülés témáit dolgozza fel a mû, különlegesen szép, eredeti képekkel.
Mélyen romantikus, de nem csöpögõs film, mely a mindennapok nehézségeit, változatosságát és a nagy, örök érvényû gondolatokat, érzéseket képes egyszerre a nézõ elé tárni, érdekfeszítõ módon, maradandó élményt adva.
Nem klisékbõl építkezõ, hanem az életbõl táplálkozó alkotás, minden ízében ihletett, hiteles, mondanivalót közlõ.
Férfi és nõ kapcsolatát láthatjuk és érthetjük meg, melyben a közös, és oly egyszerûnek tûnõ célt, a szerelmet, az emberi lét áttekinthetetlen szövevényessége nehezíti meg, vagy éppen teszi elérhetetlenné.
Kendõzetlen természetesség és magasztos eszmék keverednek helyes arányban a mûben.
A film, miközben általános emberi problémákat feszeget, bepillantást enged egy letûnt világba is. Az egykori Mexikó társadalmát ismerhetjük meg, mely, akárcsak az ottani természet, egyszerre durva és elragadó, eleganciájában is markáns, és durvaságában is bájos.
Érdemes a megtekintésre.
Gina424 2015 márc. 15. - 18:05:00
Jó volt a film olyan szempontból, hogy jó volt nézni, végig lekötött, kicsit még meg is ríkatott. De amirõl szólt... Nagyon idegesített. SPOILER Az olyan férfiból, aki ahelyett, hogy megszöktetné a szerelmét inkább elveszi feleségül a nõvérét, hát sürgõsen kiszeretnék. Akkor már az orvos ezerszer normálisabb volt. Borzasztó volt nézni ezt az egész álságos környezetet. A nõk pont úgy viselkedtek ebben a filmben, ahogy a férfiak szerint egy nõnek viselkedni illik. Mármint kb. százötven évvel ezelõtt. Hála Istennek ma már más a hozzáállás. Egy normális nõ menekült volna az ilyen környezetbõl.
8/10
kritiza 2014 okt. 18. - 23:37:55 8/10
Egy érdekes film, különleges hangulattal. Nem tökéletes, nem egy életre szóló élményt adó, de kétszer láttam és mindkétszer erõs hatással volt rám. 8/10
10/10
offtopic
Anditos 2008 aug. 19. - 15:36:44 10/10
Nagyon szép és különleges film, kár, hogy csak egyszer ment a tévében, kb 10 évvel ezelõtt. Ha valakinek esetleg megvan szinkronizálva, vagy magyar felirattal eredeti nyelven, szóljon, legyen olyan kedves.
morzsa 2007 febr. 19. - 16:49:30
ez afféle film, mint a Kísértetház,csak Jeremy Irons nélkül.
de legalább annyira jó(ha nem jobb).
remek a történet is, a szereplõk is, kerek az egész, mint a cipók a filmben, és édes mint a rózsás fürj...
csak bíztatnék mindenkit egy megnézésre..
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu