Szerető fia, Péter

Bakancslistához adom
magyar vígjáték, 82 perc, 1942

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

A Pálossy uradalomban haldoklik egy öreg béresasszony, Balogh Gáspárné. Halálos ágyán meggyónja, hogy fia, Péter nem a boldugult urától való, hanem az öreg Pálossy gróf gyermeke. A gróf boldogan fogadja a hírt, hogy a derék, tisztalelkű, becsületes fiatalember a fia, mivel törvényes fiában, a tüdőbeteg, s betegsége következtében elkényeztetett, önző és rosszindulatú Bélában nem sok öröme van. Béla el akarja csábítani Péter menyasszonyát, a szép Sós Juliskát. Részegen indul a vadászházba, ahová a lányt vitette, s autóját az árokba vezeti. Péter a karjában viszi haza a súlyosan sérült fiatalembert, és saját vérét ajánlja fel a halállal vívódónak.

Stáblista:

Szereplők

Balogh Péter
Béla, Pálossy fia
Sós Juliska
Pálossy Sándor gróf
Pálossy felesége

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
hutizs 2012 máj. 22. - 12:31:34 9/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Sok mindenben igazad van, de Jávort azért megvédeném egy kicsit. Az Életre ítélve c. filmben nem volt kacsintás, mégis nagyot alakított.
Ezt a filmet most láttam elõször, de nagyon örülök, hogy jó pár hete számíthatok rá, hogy vasárnap délután megnézhetek egy-egy ilyen klassz régi filmet. Eddigi legnagyobb hatást rám a Kalotaszegi Madonna tette, különösen kiemelve Sárdy János alakítását. És igen, ezt a filmet valóban Páger vitte a hátán. Nekem az eleje tetszett nagyon, amikor a boglyát rakták, ritkán látni már ilyen felvételeket.
Összességében: Soha rosszabb filmet ne lássak!
adamnagysweetmovie 2012 máj. 19. - 17:06:18 Előzmény feketevipera
A 80s években elõbb a Rákosi, majd a Kádár-rendszert kritizáló mind doku-, mind játékfilmek készülhetettek, de sztem a háború környéki drámai filmeket nem hiszem, hogy elõásták anno.
És sztem a rendszerváltás után is necces téma volt az archívumokban áskálódni. Talán a fidesz-hatalomnak, ha bármi pozitívuma van, az lehet, hogy nekik nem ciki (és a jogok központosításával lehetséges is) bemutatni a retrót, mert nem kell félniük attól, hogy elkezd óbégatni az ellenzék, hogy kommunista nosztalgia.
Az 1930-45 közti filmek meg a Horthy-reneszánszhoz passzolnak, ami sokak szemében kifejezetten üdvözlendõ. És vannak a filmtermésben kifejezett ritkaságok, ahogy te is írtad. Ezeket jó megismerni, de az az igazság, ezeket a közmédia is ritkán játssza, mert nincs benne hamiskás Jávor-kacsintás meg hirtelen bajból kimászó dzsentri és élete házasságát kötõ titkárnõ.
Igen, ezek a háború elõtti drámai filmek, szociográfiák és melodrámák, ebbõl kéne sok, ezek lennének az igazán értékesek (pl Fejõs Pál, Szõts István, Hamza D. Ákos, Tóth Endre stb filmjei).
offtopic
feketevipera 2011 jún. 19. - 23:05:24 Előzmény adamnagysweetmovie
No meg aztán az is kár, hogy ezeket a "problémafilmeket" - sõt lényegében véve az addigi magyar termést - a háború után néhány évtizedre talonba tették, így szerintem nem is nagyon váltak ismertté, fõleg a fiatalabbak körében. Kiestek a kollektív emlékezetbõl, ráadásul manapság is elég ritkán kerülnek terítékre. Õszintén szólva azt sem tudom, mikor kezdték elõszedni ismét a régi magyar filmeket (talán a 80-as évek közepén?, tényleg kíváncsi vagyok, remélem, megtudom a választ), de drámákat akkoriban szerintem nem nagyon vetítettek. Az utóbbi pár évben látható az a törekvés, hogy a komolyabb mondanivalóval bíró alkotásokat is mûsorra tûzzék néha, így talán van esély arra, hogy ezek némileg ismertebbé váljanak.
adamnagysweetmovie 2011 jún. 18. - 23:02:38 Előzmény feketevipera
Igen, 39-tõl már készült néhány sötétebb melodráma és szociografikusabb jellegû film is, az eszképista vígjátékok mellett. Kár, hogy egy világháború kellett hozzá...
feketevipera 2009 máj. 10. - 18:03:26
Jó film volt, habár néhol túlságosan meseszerû. Páger szokásához híven a hátán vitte el a filmet. Különösen megrázóak voltak az elsõ jelenetek, és helyenként igen erõs volt a drámai töltet. Szerintem külön érdeme a produkciónak a paraszti életmód ábrázolása. A befejezés már egy kicsit erõltetettnek tûnt számomra, de végül is ezzel is azt akarták megmutatni, hogy Balogh Péter erkölcsileg messze fölötte áll Bélának, és talán csak a gróf mérhetõ hozzá. Külön öröm, amikor ilyen filmeket adnak, mert ezáltal láthatóvá válik, hogy a két világháború közötti magyar filmgyártás nem csak vígjátékocskákból áll, hanem fontosabb problémákhoz is hozzá mertek nyúlni.
10/10
borzi84 2009 máj. 10. - 13:39:56 10/10
Vígjáték? Igen messze áll ez a film attól, hogy vígjáték legyen...
Köszönet a Duna TV-nek, hogy leadja, örülök, hogy újra megnézhetem, nagyon régen láttam már ezt a filmet...