Széttörve

Bakancslistához adom
Split
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 118 perc, 2016

Értékelés:

310 szavazatból
Szerinted?

Miközben a disszociatív identitászavar mentális megosztottsága régóta lenyűgözi és próbára teszi a tudományt, él az a vélekedés is, hogy egyeseknél sajátos testi attribútumok rendelődnek minden személyiséghez, és adott esetben fizikálisan is több személyiségre oszlik az az egyetlen illető.
Noha Kevin már feltárt 23 személyiséget pszichiáterének, Dr. Fletchernek, még van egy rejtett személyisége, amely felbukkan, és dominálja a többit. Miután elrabol három tinédzser lányt, köztük az önfejű és eszes Caseyt, Kevinben kitör a harc a túlélésért a többi személyiségével - és a körülötte lévőkkel - miközben elkezdnek leomlani benne a különböző énjeit elválasztó falak...
Bemutató dátuma: 2017. január 19. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Dörflinger aug. 19. 22:39:10 3/10
A filmet nézve egyetlen szó lebegett végig a szemem előtt, ez a szó pedig az volt, hogy baromság.
Lehet, hogy nem voltam kellően ráhangolódva, de semmiféle izgalom nem jött át, amit a film szándékozott kicsalni belőlem. Majdhogynem végiguntam az egészet, helyenként olyan unalmas és lapos volt a történet.
3/10
capt.nemo júl. 08. 16:23:16 Előzmény Belmont
az volt az a kameó, hogy a rendező 3 egymáshoz lazán kapcsolódó filmet csinált (üveg, sebezhetetlen) azt ennyi.
Belmont júl. 07. 19:41:59
Emlékszem, annak idején hogy beharangozták. Most megnéztem, vagy 6 részletben, szóval meg lehet nézni, csak nem hótálmosan. Senkit nem rettentenék el tőle, de ugye hasonló filmeket még én is ismerek, amik jobbak ebben a tudatzavaros műfajban. Itt annyi az újítás, hogy „columbósan" van megoldva, a néző már alapban ismeri a delikvenst.

A végét így sem értettem, biztos mert bekómáltam rajta és kimaradt valahol az a karakter. Oda volt kenve, mintha valami nagy csattanó történt volna épp. Annyit azonban nem ér a film, hogy utána is olvassak, hogy mi volt ez a kameó. :D

Filmekmindig márc. 04. 19:27:39 Előzmény Tullia
Szia! Ha még aktuális a "Videa" alatt fut. Lehet én is megnézem valamikor...
9/10
kalamajka35 2022 dec. 26. - 21:22:07 9/10
nagyon izgalmas, érdekfeszítő film a színészi játék is fantasztikus benne viszont a vége nem elég jó
3/10
sawyerx 2022 dec. 18. - 21:27:49 3/10 Előzmény sawyerx
Na meg McAvoy ezért legjobb színésznek jelölve és díjat nyerve??? Vicc...
3/10
sawyerx 2022 dec. 18. - 21:17:02 3/10
Jó (ötletes) alaptéma, szar kivitelezés - szarabb, mint az előzményé. Itt már vizuálisan azt kapjuk, amiről a film szól, mégis erőtlen, sótlan, unalmas. James McAvoy nem rossz színész, de amit itt alakít, azt bárki el tudná játszani. Nem éreztem azt a fajta színészi alázatot az énjei iránt, amik hatásosnak bizonyultak volna a néző felé.
A három csaj kötelezően elpicsogja a játékidejét, a skizót McAvoy elripacskodja, a pszichológus szál pedig csak úgy van, vágás nélkül biztos menőbb volt leforgatni...
Ahogy A sebezhetetlen, ez is Salamalaman művészi kirohanása, ami számomra megbukott, soha nem nézném újra. Azért azt itt is hozzáteszem, hogy A jelek és a Hatodik érzék kiváló filmjei, de ezt mintha nem is ő rendezte volna.

Aki a trilógia miatt nézné meg, ne tegye, az első és harmadik rész enélkül is érhető!

3/10
10/10
DoctorMorreau 2022 júl. 17. - 15:29:44 10/10
Nagyon jó film volt, a végét éreztem egy kicsit hiányosnak - de addig alig bírtam nézni az izgalomtól.
offtopic
capt.nemo 2022 ápr. 20. - 19:41:33
általános mikor valaki valamit tud(ni vél) és leszólja azt, aki épp azt nem tudja, ítélkezve, és olyan stílusban mintha ő mindent is tudna. ez is egy fajta jele a szellemi nívónak.
capt.nemo 2022 ápr. 20. - 19:34:27 Előzmény MesketeM
én meg csak a stockholm szindrómás csaj miatt néztem meg. és azt hittem attól trilógia hogy mindháromban cameozott a rendező.
MesketeM 2021 aug. 26. - 19:04:37
Mivel úgy döntöttem, hogy megnézem a trilógiát végre a Sebezhetetlen után, így úgy álltam neki, hogy ebben a filmben lesz valami utalás az előző részre, vagy annak a folytatása lesz. Erre csak egy erőltetett jelenet volt Bruce Willistől a végén, ami rögtön el is bizonytalanított a harmadik részt illetően. A Széttörvét én szerintem más szemszögből néztem, mint a legtöbben. Mivel korábban rajongója voltam a A bárányok hallgatnak c. filmnek és Harris könyveinek, és sokáig néztem a Gyilkos elméket is, így alapvetően én ezt a filmet abba a pszichopatás thriller zsánerbe sorolnám. Így működött is, bár nekem olyan volt, mint egy 2 órára húzott Gyilkos elmék epizód, aminek a végén nem jönnek el az FBI-ügynökök. Egyébként pont ebben a sorozatban élezték ki, mutatták be sokszor alaposabban az áldozat és pszichopata kapcsolatát is, nem egy pszichopata előzménytörténetét is megismertetve. Megmondom őszintén én Kevin szörny képességét is, ahogy a pszichológusa, az elméje erejének tulajdonítottam. Úgy gondolom, ezek alapján ez a film önállóan is működőképes volt, és nem kellett volna egy trilógia részévé tenni.
kettyo 2021 ápr. 06. - 09:47:15
És még mindehhez tegyük hozzá, hogy az az ázsiai kiscsaj is milyen ennivaló.

... és lám :D


10/10
Inez Fedra 2021 ápr. 01. - 00:05:18 10/10
Zseniális
10/10
juzia108 2021 jan. 16. - 00:11:52 10/10
10/10 Nagyon jó film, James McAvoy nagyszerű színész, egyszerűen remekel a szerepben!
9/10
Ildikó Nóra 2020 szept. 07. - 21:14:48 9/10
A film nagyon tetszett, izgalmas volt; James McAvoy ezen filmben is remekelt, szuperül játszott, nagyon jól állt neki ez a szerep.
7/10
Midnight67 2020 márc. 30. - 22:23:26 7/10
Eddig az összes Shyamalan-agymenésen elaludtam (pedig rossz alvó vagyok), így szinte mindnek láttam az elejét, esetleg a közepét és csak elvétve a végét. Tulajdonképpen most sem volt másképp, álommanó majdnem leküzdött, egy pillanatra azt álmodtam, hogy Shyamalan nevét üvölti a tévé.. . erre felébredtem és felráztam magam. Sikerült is végignéznem, és azt kell mondjam, talán ez az egyetlen filmje eddig, amiért érdemes volt.
10/10
KKORNEL9 2020 jan. 11. - 19:40:13 10/10 Előzmény szimbol
Kedves Szimbol!

Nagyon jó film!

Hozzaszolasod első félével félig egyetértek. Megprobalhattak volna megtamadni, de nyilván nem egy ajtón kellett még kijutniuk.
A Doktornőről a véleményeddel egyet értek, én is felhuztam rajta magam, mikor láttam, hogy keresgélni kezd. Egyértelműen az őhibája az egész.
Miért nem lőtte le Kevinkent? Nem tudom mennyire figyeltél. Nem volt lőszer a puskaban, miután szerzett, már csak a 'szornnyel' találkozott, Kevin el nem, hiába próbálta mondani a nevét.

Egyébként amit nem értek, hogy a csajszi a rendőröknek miért nem szólt a végén, hogy mit művel vele a nagybátyja.

10/10
Kóródi Tündérke 2019 okt. 08. - 21:29:30 10/10
Sajnos Vízer Balázs kritikájánál nem volt hozzászólási lehetőség,így itt jegyezném az észrevételeimet az első 5 sora után.Tovább nem pazaroltam az energiámat, mert ez a fickó,nemhogy a filmet nem nézte meg,de még a háttér infókat sem tudja.
" a különben roppant szimpatikus James McAvoy pedig már korábban is bebizonyította, mekkora átéléssel tud nagyszerű szemétládákat játszani. És most nem csak egy genyó lehet, hanem kéttucatnyi."
Nem barátom, nem mind a 24 genyó, csak egy része. Ha láttad volna a filmet, tudnád.
"Hősünk, egy bizonyos Kevin ugyanis disszociatív identitászavarban szenved – ha jól sejtem, ezt hívja a művelt köznép skizofréniának -, és 23 különböző személyisége van. "
Nem, ezt is buktad. A MŰVELT köznép tudja,hogy a skizofrénia és a D.I.D. kurvára nem ugyan az. A skizofrének személyiségei nem tudnak egymásról, viszont a D.I.D.-es személyiségek tudatában vannak egymásnak. Szomorú,hogy valaki írhat kritikát,amikor ennyire tájékozatlan, de még arra is lusta,hogy utánajárjon a dolgoknak.
7/10
sexykex 2019 szept. 20. - 09:23:41 7/10
M. Night Shyamalan zöldségeit nem szoktam túl sokra értékelni, de most nagyon ott volt a szeren. Természetesen ezt a történetét se hiszem el, de olyan feszültséggel és átéléssel tálalta, hogy kénytelen voltam megtapsolni.
4/10
szimbol 2019 szept. 15. - 19:57:11 4/10
Bárgyú volt és lapos, mint valami német tv film. Ne töltsétek az időtöket a megnézésével.

Amikor az elrabolt lányok azt mondták, hogy "harcolnunk kell ellene. Amikor legközelebb bejön, támadjuk meg mind a hárman." - arra gondoltam, hogy pontosan ezt kellene csinálnotok. Nyilván ezt a teljesen átlagos vékony fickót, - főleg amikor békés személyisége volt - simán összecsomagolták voltna. Erre jön a furcsa lány azzal, hogy "ne, mert az nem jó, mert... nem is tudom, inkább gügyögjünk hozzá hülyeségeket, napokon keresztül" - miközben rohamosan legyengülnek fizikálisan és mentálisan is... A lányok haláláért a furcsa lány (Casey) és a pszichiáter nő ugyanúgy felelős volt, mint a bolond fiú. Dr Fletcher nem nézte a híreket? Hogy ugyanebben a városban elraboltak lányokat, a betege, - erről tudomása volt - meg fiatal lányokat szeret nézegetni miközben táncolnak? Ráadásul a szokottnál is furcsábban viselkedik...Amikor ellátogatott hozzá, miért kezdett el kutatni...miért akart kimenni a wc-be? Miért nem menkült a francba és hívta a rendőröket? Casey, miért nem akkor lőtte le a bolond fiút, amikor a épp Kevin volt? Hiszen akkor sebezhető volt. Simán a neve kimondásával elő lehetett hívni a Kevin nevű alapszemélyiségét. Ezt tudta... Leírta az ostoba pszichiáter nő és ő el is olvasta.


Összes hozzászólás