Szikrázó lányok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 92 perc, 1974

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Rengeteg nő dolgozik a konzervgyárban, ennek ellenére nincs az üzemnek bölcsődéje. Ez nagyon megnehezíti az életüket, mert így az asszonyok kénytelenek szatyorban becsempészni a csemetéiket, ha másképp nem tudják megoldani a felügyeletet. Nagy gond ez a vonzó Brigittának is, aki egyedül vállalja gyermekét. Pedig van a gyárnak pénze, de a férfiakból álló vezetés inkább horgásztanyát szeretne építeni. Erre az asszonyok furfangos ellencsapást ötölnek ki...

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 máj. 29. 15:28:27
Első olvasatban konzervgyári munkásokról és életük kisebb-nagyobb eseményeiről szól a film.
Így is elgondolkodtató kérdések merülnek fel. Pld. az, hogy a főszereplő mi a fenét akar a fiújától, akit alig látott, feltehetőleg alig ismer. Van szó bölcsődéről és horgásztanyáról, de arról valamiért nincs, hogyan lehet kikeveredni a leányszállásról. Vagy éppen a történelem ismétli önmagát örökzöld igazsága: a film elején és végén csecsemőt csempésznek be a gyárba, ezzel is kifejezve, hogy lényegében semmi sem változott. Pld. a portás sem, aki újra bedől ennek a trükknek.
A lányszállás szobája, ahol a főszereplők laknak, csupa ablak. Ez vizuális kifejezése annak, hogy életük a nyilvánosság előtt zajlik?

A gyárudvaron felhalmozott ládák az Isten hozta őrnagy úr! dobozolását és ezzel a hétköznapi elnyomást idézik szemléletesen emlékezetünkbe.


Ha arra gondolunk, hogy a konzervgyár valaminek a jelképe, akkor e kérdések más színezetet nyernek.
9/10
5i márc. 03. 11:28:58 9/10
Szocreál erotikus Kádár-musical! :-) LOL De kajak jó...
4/10
luci87 2021 okt. 16. - 12:35:52 4/10
Láttam már több magyar filmet,amiben dalra fakadnak a szereplök,sose kedveltem! Ha tudom elöre meg se nézem..!.csak a sztoriját olvastam,annak alapján jonak tunt!
De mikor már az elejen vagy 15 x elénekelték hogy vasárnap,vasárnap..már kezdtem gyanakodni!
Pedig az éneklös részeket áttekerve,nem is lenne rossz!
3/10
bioLarzen 2016 jún. 03. - 14:17:49 3/10
Igen kevés szeretnivalót találtam ebbena filmben. A történet banális, fordulat, meglepetés, csavar semmi, sablonos szereplõk, sablonos helyzetek - kb., mintha futószalagon gyártott darabjainak egyike lenne, aminek a megírására a szerzõnek 2 napja és semmi kedve nem volt.

Ami viszont véleményem szerint nagyjából a bûntett kategória, az a zene, legalábbis a szereplõk dalos betétjei. A "modern" (musical) zene, a fesztivál-esztrádzene, a polbeat és a modern opera valami elemien irritáló keveréke, a szövegek mintha a Hair stílusának gyenge utánérzései lennének. Tetézve mindez a fõhõsnõ (Bánsági Ildikó) énekhangját kölcsönzõ énekesnõ végig vibratózó, képzett volta ellenére elemien idegesítõ énekhangjával, amit egy idõ után egyszerûen áttekertem, annyira nem lehetett elviselni.

Az egyetlen pozitívum szerintem ebben a filmbemn a fiatal Bánsági Ildikó, Bodnár Erika, Csongárdi Kata...