Szindbád

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 90 perc, 1971

Értékelés:

194 szavazatból
Szerinted?

Szindbád a szépséget a természet változásaiban, a szerelemben és nem utolsósorban a kulináris élvezetekben véli megtalálni. Gondolataiban életre kelnek emlékei. Megbarnult fényképek, elszáradt virágok, elsárgult szerelmeslevelek hozzák elő a múltból a szépasszonyokat, lányokat, a hozzájuk fűződő múló érzéseket, s a felejthetetlen húsleves illatát…
A film 1972-ben idehaza elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, a nagydíjat, az operatőri díjat és Dajka Margit megkapta a legjobb női alakítás díját. A magyar filmművészet egyik ékkövének számító alkotás számos nemzetközi elismerésben is részesült.
A Krúdy Gyula művéből készült alkotás a magyar filmtörténet megunhatatlan darabja.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
FilmExpert máj. 17. 16:32:02 Előzmény k11zoltan
Ez egy hangulatfilm, nincs klasszikus értelemben vett története.
Máig lenyűgöző képi világával, filozofikusnak szánt monológjaival az élet értelmét próbálja keresni (finom ételek, szerelmi/szexuális kapcsolatok, barátok stb.)
Az irritáló jelzőt pedig Latinovits nevében kikérem magamnak.

10/10.
3/10
Oooo máj. 17. 15:55:29 3/10 Előzmény IDS
Nekem a teljes ráközelítéssel mutatott zsírban úszó húslevestől és a letottyanós csontvelőtől inkább csendesen felfordult a gyomrom.
3/10
k11zoltan máj. 17. 11:20:17 3/10
Ismét bebizonyosodott, hogy egy kulturálatlan barom vagyok.
A tájak szépek voltak, aztán ennyi.
A történet unalmas, a főszereplő irritáló.
10/10
IDS 2019 jan. 11. - 10:55:23 10/10
Ez a mű egy etalon. Formailag két másik filmre is emlékeztet abból a szempontból, hogy nem egy szokványos vonalvezetésű mű, inkább emlékfoszlányokból, mozaikokból, kollázsokból áll össze. Az egyik Tarkovszkijtól a Tükör, a másik Terrence Malicktól Az élet fája.

Javaslom, hogy ne üres gyomorral nézzük meg a filmet, mert a vendéglői jelenetnél nem akarjuk senkinek az élményét elrontani azzal, hogy elkezd hangosan korogni a gyomrunk.
9/10
Cukros csirkecomb 2018 okt. 25. - 16:53:36 9/10 Előzmény filoszemitabéluska
Próbálok legálisan kultúrát fogyasztani. :) De igazad van a lényeget tekintve: a tévécsatornák sokszor saját funkciójuk értelmét zúzzák szét. A Duna tulajdonképpen a kulturáltan sugárzó csatornák közé tartozna, pl. leadják a teljes stáblistát, így végighallgathatjuk a főcím dalokat, lehet hangolódni előtte-utána, és nem szakítják meg a filmeket. De ha már muszáj reklámozni a filmre terhelten, én arra voksolok, hogy inkább szakítsák félbe a filmet, és tolják be a reklámot, mert ezt már megszoktam. De ne rondítsanak bele egy művészfilm sokszoros díjnyertes képi világába és hangulatába a filmre rápakolt reklámmal. Ha lehet beleszólása az ilyesmibe a célcsoportnak is, vagyis a nézőknek.
filoszemitabéluska 2018 okt. 23. - 17:00:45 Előzmény Cukros csirkecomb
A kereskedelmi tévék mottója: "addig etetünk benneteket moslékkal, míg röfögni nem kezdetek".
Ha az ember filmet akar nézni töltse le. Egy Szindbád vetítése közben 10db lábgomba elleni készítmény és 5 wc öblítő, reklámja eléggé kibillenti a nézőt a film hangulatából.
9/10
Cukros csirkecomb 2018 okt. 22. - 00:26:29 9/10
Nem annyira OFF, mert a filmről is szó van benne, de egy kicsit azért az.

Üzenet a Duna TV-nek: ha mindenáron reklámozni szeretnének film közben, inkább szakítsák meg az adást a legváratlanabb pillanatokban, és tolják le a szükséges reklámot gátlástalanul a torkunkon, mintsem hogy egy Szindbád szintű film jobb fölső sarkában forgassanak meg villogtassanak hosszú percekig vöröslő plecsnit, a legáhítatosabb jelenetekben is. Például amikor a főhős az elmúlásról elmélkedik csodálatosan komponált képi világ közepette, vagy épp az ominózus velőscsont-jelenet alatt. Mindennel próbálkoztam, hogy ne lássam a zavaróan villogó kis vörös gombócot. A megoldást végül a chipsem hozta meg: jobb kezemben egy szem chipset tartva azzal takartam a jobb fölső sarkot, míg a bal szememet becsukva tartottam, hogy a térlátásom se hozza vissza az izgő-mozgó vörös gombócot. Így kb láthattam a filmet... De én azért jobb szeretném nyitva tartani mindkét szememet egy SZÉP film alatt, és a chipsnek is lehetne jobb sorsa, minthogy az ujjaim közé olvadjon.
10/10
crash48 2016 júl. 10. - 14:02:44 10/10
Nem ismerek ennél jobb filmet(színészi alakítások tekintetében).
proklima 2015 márc. 28. - 19:41:51
Tetszett a film.
Az is lehet, hogy elfogult vagyok, mert számomra "Õ" volt Latinovits, a színészfejedelem.
Szinte az összes filmjét, a legjlentõsebb színházi szerepeit megnéztem.
Versmondását etalonnak tekintem, jó néhány vers tanulásánál inspirált (A walesi bárdok, Mama, Születésnapomra, Milyen volt szõkesége?...stb.
Nálam a 10-es skálán 10 pont (ts:10)
10/10
Suziy 2014 okt. 01. - 22:25:22 10/10 Előzmény olahmiki1959
Akkoriban még komoly "üzletág" volt a "nõgyógyászok, bába" számára az "angyalcsinálás".
A kor szellemiségéhez azért erõsen ez is hozzátartozik.
Tatus60 2014 jún. 08. - 15:55:47 Előzmény Borella
K.B.!
17+5 könyv, 1 DVD, egy pendrive.
Egyszer fel kell majd menni valakinek a padlásra, hosszú létrát szükséges hozzá szereznie és álmennyezet rejti a feljáratot. Fent csak belenéz valaki a leragasztott kartondobozba.
Az összes Krúdy pihen benne 17 "keménykötéses" sorozatban, meg még 5, ami ebbõl kimaradt. A két modernkori jelhordozón a Szinbád címû film nyugszik.
Két fiam van. Két dobozt vittem fel.
K.B.,csókoltatom soraiért! (aki tudja adja át)
10/10
Borella 2013 máj. 18. - 01:04:55 10/10 Előzmény stanmore
olahmiki1959-nek írt válaszomban válaszoltam a Te véleményedre is, amelyet egyébként természetesen tiszteletben tartok.
10/10
Borella 2013 máj. 18. - 01:02:48 10/10 Előzmény olahmiki1959
Te is nagyon jól megfogalmaztad a lényeget, mélyen egyetértek szavaiddal.
Ezekbõl a küzdelmes kis kísérleteinkbõl is mennyire kitûnik - nézve a késõbbi hsz-okat -, hogy milyen nehéz szavakkal igazolni mindazt, amit az ember belsõ mércéjével érez és tud. Hangulatokról írtam, de nem amiatt a legnagyobb ez a film. Talán Te jobban meg tudtad magyarázni, de úgy látszik hiába, aki nem érti, annak hiába próbálja az ember kinyögni a megfogalmazhatatlant.
Mindegy, az is mindegy, a világ tud-e róla, az egyetemes mércében ott lebeg magasan fent, talán legfelül.
10/10
Borella 2013 máj. 18. - 00:57:53 10/10 Előzmény LajtaJ
Igen, Sára Sándor felesége a mûvésznõ. :-)
LajtaJ 2013 máj. 12. - 23:00:13
Gyönyörû film, nagyszerû színészekkel, fantasztikus operatõri munkával!
Az emlékezetes "forgós jelenet" miatt annak idején beleszerettem Szegedi Erikába, de valószínûleg az operatõr is....
reay 2013 máj. 12. - 22:26:53
A jelenlegi honi filmgyártást nem értem, fõleg azért nem, mert ilyen filmek is létrejöttek. Hol vannak ezek a színészek? Hol vannak ezek a rendezõk? Ruttkai Éva ebben a filmben is gyönyörû, van benne valami megfoghatatlan báj, hihetetlen kisugárzása volt.
8/10
stanmore 2013 máj. 12. - 22:02:29 8/10
Hozzászólásod költõi,de erõsen szubjektív.Egy film ugyanis nemcsak attól jó, hogy hangulatok vannak benne,ezért aztán lehet a világ leghangulatosabb filmje ,akkor is erõs túlzás azt állítani hogy a legjobb.Nem mindenkit elégít ki a révedezés a múltba,és egy nagy velõscsont.Huszáriknak pl vannak ennél jobb filmjei is.
8/10
stanmore 2013 máj. 12. - 21:55:59 8/10 Előzmény morcello
Hát azé ne hagyjuk ki a zsenik közül Ruttkayt és Dajkát se.
Diablo72 2013 máj. 12. - 21:26:27
Digitális adás, na igen. Kockák, csíkok (?) a kábelen keresztül. Jellemzõen a két dunán.
Hát mi ez? Még ezt a filmet sem lehet zavartalanul leadni?
10/10
olahmiki1959 2013 máj. 12. - 16:35:27 10/10
Szia!

Hihetetlenül érzékeny, csodálatosan megfogalmazott hozzászólást írtál, elõször arra gondoltam, hogy én is írok valamit a filmhez, de Nálad jobban nem tudtam volna megfogalmazni.
Krúdy mindig is a kedvenc íróm volt, meg vagyok gyõzõdve arról, hogy a novellái páratlanok a világirodalomban, olyan egymásba áttûnõ, asszociációkban gazdag képeket, hasonlatokat, jelzõket, hangulat-felfestéseket senki nem tudott írni, mint õ.
A Szindbád címû film valóban az egyetemes filmgyártás egyik, ha nem a legnagyobb ékköve, örök érték, nagyon sok szempontból máig meghaladhatatlan remekmû, amelyben a körülmények szerencsés összetalálkozása folytán, az író, a rendezõ, a csodálatos színészek, a zseniális operatõr, az elkapott isteni pillanat egy olyan csodát hoztak létre, amely nagyon mélyen megérinti, szíven üti az embert, akárhányszor látja ezt a filmvászonra álmodott gyönyörûséget.
Latinovits ebben a filmben nem csupán alakította Krúdy-t, - zseniálisan, - hanem megélte, zsigerbõl, nagyon mélyrõl jövõen, mintha az író átitatta volna ezt a csodálatos színészt önmagával, mintha valamiféle reinkarnáció folytán Latinovitsban született volna újjá, amikor már igazán nem lehet tudni, hogy szereprõl, alakításról, megélt, megtapasztalt életrõl, álmokról, szerelmekrõl, csalódásokról, szétváló, vagy éppen összetalálkozó életútról van-e szó, és azt sem, hogy a filmen látható figura melyik mozdulata, gesztusa, mondata a színészé, és melyik a benne megtestesülõ, évtizedek múltán is rá hatással lévõ íróé.

Nem tudom, a világ filmgyártásában hol tartják számon a Szindbádot, félek, hogy a mindent elárasztó, és magát mindenek elé helyezõ amerikai és nyugat-európai filmgyártásban, és csak azokat számon tartó gondolkodásban - amelyek között természetesen hatalmas, idõtálló értékek vannak, Fellini, Bergman, és mások filmjei, - nem nagyon szerepelnek magyar filmek, vagy ha igen, akkor is csak nagyon elvétve, és valamiféle listákon valószínûleg hátul, elveszve a többi film között.
Pedig meggyõzõdésem szerint a Szindbád minden idõk egyik legjobb filmje, egyetemes érték, csodálatos, megkerülhetetlen filmtörténeti remekmû, amely, - azt hiszem - méltó Krúdy zsenialitásához, a képi világa pedig olyan, mintha minden egyes képkockája egy megelevenedett festmény lenne.
Szerintem a Szindbád azon filmek egyike, amelyeket teljesen felesleges "pontozni", "értékelni", mert már régen meghaladta ezeket a földhözragadt minõsítéseket.

Hány pontra lehet értékelni Paganinit, Liszt Ferencet, Leonardo da Vincit, József Attilát, Nizsinszkíjt, Chaplint, Latinovits Zoltánt, vagy Bartók Bélát?...

A hsz-ed nagyon megérintett, ilyen érzékenységû, mély, elgondolkodtató írást nagyon régen olvastam.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu