Sziriana

Bakancslistához adom
Syriana
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 126 perc, 2005

Értékelés:

148 szavazatból
Szerinted?

21 év a CIA szolgálatában kiélezi az érzékeket. Bob Barnes ügynök (George Clooney) azt is pontosan látja, amikor saját cégében támadnak bajok. Barnes számára akkor válik személyessé mindez, amikor egy energetikai elemző (Matt Damon) és felesége (Amanda Peet) a saját bőrén érzi meg, mire képes a terrorizmus. Rá kell jönnie, a világ bármely táján éljenek is, életüket kikerülhetetlenül befolyásolja az a hatalmas erő, melynek mozgatói között ott van a gazdagság, a hatalom utáni vágy és a vakhit.
Bemutató dátuma: 2006. február 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Bob Barnes
Bryan Woodman
Julie Woodman
Nasir Al-Subaai herceg
Mohammed Sheik Agiza
Leland Janus
Bennett Holiday
Wasim Khan

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
The_Sandman 2023 márc. 09. - 18:57:36 8/10
Nagyon kemény film. Az alapjául szolgáló könyvet nem olvastam, de a szituációt jól ismerem, az áthallásokat is különböző merényletekre,

pl. Mussawi karaktere és Abbas al-Musawi és ahogy megölték, mert őt pont így, valós időben közvetített drónról nézték, ahogy lézervezérlésű rkétával a felesége és ötéves fia társaságában megölték, vagy a jemeni robbanócsónakos öngyilkos akció az amerikai hajó ellen

Olyan kegyetlen, mint a való világ. 8/10.
5/10
sexykex 2022 szept. 25. - 19:22:30 5/10
Valószínűleg nincs túl sok ember, aki részletekbe menően értette volna ezt a filmet.

Az viszont biztos, hogy a demokrácia leple alatt lapul a gonosz valódi birodalma. A világcsendőr és a szabadság hős védelmezője korunk igazi mételye, egy hatalmas fekély a Föld testén. Amerikához képest a radikális iszlám többnyire félrevezetett hülye gyerekek gyűjtőhelye, akik vallási tébolyból ölnek és nem haszonlesésből. Nekem ezeket az igazságokat sikerült leszűrni ebből a jóformán összefüggéstelen történethalmazból. Lehet, hogy jó a könyv, amiből írták, de a film csapnivaló.


Én sokat kínlódtam, hogy minden szó le legyen fordítva, de nem érte meg.
Zahire 2020 dec. 21. - 17:02:01
Háromszor néztem meg az alkotást, elég nagy időközökkel, nem érzem debilnek magam, de valahogy összességében mégsem értem az összefüggéseket.
5/10
Nótárius 2020 ápr. 25. - 14:56:47 5/10
Nem volt érdektelen, és a nevek halmazával kibogozgatva értettem is; de valahogy végig olyan érzésem volt, mintha a szerteágazóságainak az elnagyolt átvezetéseivel és hiányosra hagyott összefüggéseivel direkt nehezítették volna e film készítői az egyes cselekmény-szálak követhetőségét. Ennek ellenpontjaként viszont, egyes kisebb jelentőségű részeknél, szerintem teljesen indokolatlanul elidőzgetett a film:


Erre (ráadásul félrevezetően!) jó példa volt Nasir herceg kilövése is, amire bőven elég lett volna néhány képváltással maximum 1 perc. Ezzel szemben a konvoja elindulásától, a rakéta becsapódásáig kb. 10 perc filmidő telt el. Eközben dramaturgiailag végig olyan érzetet keltettek, mintha az elkerülhetetlennek tűnő merénylettel szemben még várható volna valami másirányú fordulat. Aztán ennek ellenére, mégis olyan magától értetődően lőtték ki a herceget szállító kocsit, hogy a film lényege szempontjából semmi jelentősége nem volt: a hosszan mutatott autózgatásnak, kecskenyájnak, rakétaindítási tépelődésnek, valamint a semmire se vezető fehér "zászlós" mentőakciónak sem.
Hacsak az nem, hogy így sikerült Bob Barnes helyszínre érkezését a rakéta becsapódásának pillanatához időzíteni. (?)


1/10
Billl Carson 2020 ápr. 20. - 22:32:48 1/10
A filmben valós országok, helyszínek szerepelnek - kitalált politikusokkal intézményekkel, szereplőkkel. Olyan, mintha Magyarország miniszterelnöke 2005-ben mondjuk Kovács Béla lett volna. Túl sok szereplő, akik nincsenek felépítve, túl sok helyszín (3 kontinens, legalább 15 város), a történetvezetés követhetetlen, az egyes része összefüggéstelenek. Matt Damon olyan szinten játszik, hogy a Barátok közt leggyengébb színészei.
koos 2015 jún. 16. - 12:54:54
a történeti hitelességgel, a sztorival, a szinszekkel, a rendezéssel, az akciók bemutatásával minden rendben van, nem lehet panasz. Csak éppen a film nem tartott sehonnan sehová. Egy ügynököt beáldoznak a csúnya emberek, akik nagyon gazdag emberek megbizásából bármire képesek. Hát nem tudom. Valószínüleg az én ingerküszöbömmel van baj. az pedig hogy GC ezért oscart kapott, hát....
Edmond Dantes 2015 jan. 23. - 09:24:20
Egy korábbi "hsz"-hoz:

Amerikára nézve f e l e m e l õ a film üzenete. Csodálom, hogy elkészülhetett: szabadságszeretetüket, az igazmondásukat, sokszor saját m a g u k a t kíméletlenül leleplezõ alkotásaikat, elnöküket is megbuktatni képes szabad sajtójukat (Watergate) és más egyebeiket sokan szeretik nálunk is, itt a fórumon is.

A filmrõl korábban már írtam. Rossznak tartottam. Belefér.
Cordelia 2015 jan. 12. - 21:36:43
a párizsi események tükrében, mindjárt másképpen látjuk ezt a filmet (is), remélem nem lesz háború
je suis charlie
barna pólós 2015 jan. 12. - 17:40:24
Amerikára nézve lesújtó a film üzenete. Csodálom, hogy elkészülhetett. Ha nem is ilyen durván, de tényleg beleavatkoznak más országok belügyeibe, és egyes arab vezetõk tényleg eladták nekik a lelküket ahelyett, hogy az ország érdekeit tartanák szem elõtt.
Cordelia 2015 jan. 07. - 09:48:20 Előzmény Edmond Dantes
moziban ülve sokkal elviselhetõbb az egész, tény, hogy nekem sincs kedvem újra megnézni
Edmond Dantes 2013 jún. 12. - 08:03:40
Kétszeri nekifutásra sem sikerült végignézni ill. követni. Hiba biztosan bennem. Örülök, ha mások megfejtették. (Politikai véleménynyilvánítás NEM azonos a cselekmény megfejtésével!) Viszonylag könnyen dekódolható üzenetek egy teljesen kusza, követhetetlen történetbe ágyazva. Részemrõl nem pontozható.
Dolphus Lundgrennus 2013 máj. 25. - 20:51:54
Az emlegetett, félelmetes hatalom nem csak külsõdleges lehet...
adamnagysweetmovie 2013 máj. 04. - 09:46:00
Érdekes, hogy rímel Szíriára, ahol most a legélesebb a hatalom elszakadása a társadalomtól.
10/10
project640 2012 júl. 06. - 16:58:06 10/10 Előzmény sanderb
Az egyik legjobb film, amit valaha láttam! Ennyire összetett, de mégis követhetõ lenyomat a világunkat mozgató hatalmakról, pénzrõl nem láttam még. Már a legeleje, a tolakodó pakisztáni vendégmunkások, aztán a kínaiak bejelentése, hogy mindenki 'mehet haza', a pakisztáni fiatal átvedlése 'terroristává', a CIA ügynök félredobása, az olajmilliárdosok, akik saját szafarijukban vadásznak. Ez nem egy Bourne rejtély, itt a CIA ügynök kiégett, akit ugyanúgy elkapnak, rettenetesen megkínoznak, és csak a szerencsének köszönhetõen túléli, otthon pedig félreállítják. A rosszfiú az, aki amerika érdekeit sérti, az a terrorista. A hatalmas olajvagyonokat felélõ hercegségek. A képi vágások, a zene, nagyon-nagyon odatalál. A világ nem változik: a világ szegényebbik fele építi fel a gazdagok otthonait, luxushajóit, aztán ha készek mehetnek. A végsõ jelenet, a merénylet ... igen ez a film roppant összetett, de aki egy kicsit is nyitott a világra, az élvezni fogja, ... a filmet egyszerre kell emberi oldalról és a nagypolitika oldaláról nézni. Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!!
6/10
sanderb 2012 febr. 21. - 19:39:01 6/10
Ott kezdõdtek a bajok, hogy az arab dialógusokhoz semmilyen felirattal sem rendelkeztem, emiatt csak részben értelmezhettem a világok közötti különbségeket. Annyi azonban átjött összességében, hogy az amerikai, felszín alatti világról nagyon le akarták rántani a leplet, s a szó átvitt értelmében a fehérrõl bebizonyítani szándékozták a feketeségét, a feketét meg inkább fehérítették.
Valahol félúton elfogyott az érdeklõdésem a film iránt, ez nem jó. Clooney alakítása méltán váltott ki elismerést, tényleg nagy volt. 10/6
tdk 2011 dec. 09. - 23:17:44
Érdekesnek ígérkezett a téma, az arab világ is tetszett mint fõ helyszín a maga furcsaságaival (pl. távol keleti "ajtónálló" lányok a szállodában, mivel õk is keletiek, de nekik nem kell csadort viselniük), de egy idõ után már nem tudtam követni, mi miért történik. Kár érte, mert amúgy igényes film volt.

Igaz, az Elszánt diplomata után nehéz sok újszerût mutatni ezen a téren szerintem.
5/10
andesz89 2011 dec. 06. - 19:54:34 5/10
szeretni akartam ezt a filmet de sehogy nem sikerült.a színészek jók voltak,volt valóságalapja is a történetnek.de valahogy nem tudod érzelmileg magával ragadni.egyszerûen bemutatta hogy hogyan is müködik a világ a cia,olajsejkek és egyéb nagyratörõ emberek szemszögébõl.szeretem ha egy film mutatni akar valamit a mostani társadalmi,gazdasági helyzetrõl általában sikeresen de nálam ez a film túl felszínes maradt akármennyire is mélyre ásta magát a történet szempontjából.
ad mala 2011 dec. 05. - 20:33:27
Valószínûleg az átlag nõi nézõnek annyi marad meg a filmbõl, hogy Clooney hájas és szakállas, tehát eleve levonhatunk a filmbõl pár pontot...:)
Amúgy egy tisztességes(kedõ) dokumentumoskodó film. Mindenkinek kioszt egy-egy feketepontot, de talán túl kusza/mûvi. Nem rossz, de számomra nem volt élvezetes.
10/10
Ford Mustang 2011 dec. 05. - 01:59:59 10/10
Remek film, Clooney megérdemelte a díjakat. Hossza 123'
Úgy néz ki, hogy az egyes kezd újból észhez térni, hogy ilyen jó filmeket ad le mint ez, közvetlenül utána pedig A rém. Csak így tovább.
vonderm 2011 dec. 05. - 01:48:26
Azt az országot (és amelyik a háta mögött bujkál sunyin) mely állandóan beteszi a lábát más ország területére a kõolaj, az arany és maga az uralkodásvágy miatt.

Nem konkretizálok, eleget tiltottak már ki . Nem agyhalott ember ért ebbõl is.
Összes hozzászólás