Szökés Alcatrazból

Bakancslistához adom
Escape from Alcatraz
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 112 perc, 1979

Értékelés:

144 szavazatból
Szerinted?

Alcatraz a világ egyik legkeményebb és legbiztonságosabb börtöne volt. A San Francisco-i öbölben lévő szigetbörtönbe a legveszélyesebb rabokat zárták, Al Capone is itt raboskodott. 1960. január 18-án ide szállítják Frank Morris elítéltet, aki már több börtönből megszökött. A notórius szökevényt nem riasztja vissza, hogy innen még senkinek sem sikerült megszöknie. Az Alcatrazban is kivívja a többi rab tiszteletét, majd hozzálát, hogy kidolgozza a menekülési tervét. Az előkészületekbe két társát is bevonja. Aprólékos munkával addig mesterkedik, míg sikerül kijutniuk az erődítmény tetejére. (Eredeti hang digitálisan.)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Dörflinger jún. 23. 19:53:32 6/10
Nem rossz film, de kicsit lassú, és elszállt felette az idő.
Szerintem ez a történet ihlette - A remény rabjai - című filmet, mert több jelenet is szinte megegyezik, legalábbis a börtönben történtek...
6/10
10/10
nikato 2022 márc. 06. - 14:24:13 10/10
Zseniális, főleg, hogy valós sztori. Morrisnak 133 volt az IQ-ja, nem csoda, hogy kitalált egy ilyen tervet és véghezvitelét. Érdemes utána olvasni. Érvek és ellenérvek vannak arra, hogy túlélték-e? Remélem!
6/10
sexykex 2021 máj. 05. - 13:46:00 6/10
Többet vártam ettől a filmtől. Annyira megváltoztak az idők az elmúlt 40 év alatt, hogy kissé komolytalannak éreztem az egész börtönéletet. Ráadásul a világból is ki lehetne üldözni az egereket idomító, etető és puszilgató elmebetegek mutogatásával.
marci727 2021 febr. 27. - 07:48:37
Halljak meg, a legfeszültebb börtön film amit valaha láttam :)
Eastwood jól hozza Morrist, az egész megvalósítás nagyon rendben volt szerintem.
Magyar szinkron elég közepes de vállalható igazából :)
Lassú tempója ne tévesszen meg, mert az utolsó 30 percben lerágod a körmödet :D 10/8
wescoy25 2016 ápr. 09. - 14:33:17
ad mala: "Nem kedvelem az olyan morálú filmeket melyben az elítéltek a szegény és jó emberek, a börtönigazgató meg egy gonosz mocskos szemétláda."

Érdekes, én pont máshogy láttam. A késõbbi börtönfilmekben, mint pl. Stallonétõl a Bosszú börtönében, a Remény rabjai, vagy a Szökés címû sorozat, a börtönõrök általában végletekig beteg, szadista vadállatok, az igazgatóval együtt, miközben az elítéltek ártatlanul bebörtönzött, de mindig végtelenül érzékeny és jófej emberek. Nem is szoktam szeretni az ilyen filmeket, mert túlzottan egyoldalú, hiteltelen karakterekkel pakolják tele õket. Ez viszont még egy korai, érdekes darab, ahol pont az tetszett, hogy az igazgató se volt különösebben elvetemült, ezt azért nem lehet tagadni, a börtönõrök se verték össze ok nélkül az elítélteket, többségük egész normális is volt, és azért a rabok se voltak azok a tévedésbõl bebörtönzött angyalok. A szûkszavú, szikár, tömör, csöndes elbeszéléssel pedig remekül megragadták a börtönök világát.

ad mala: "Fõhõsünkrõl is pl. megtudjuk mit követett el?"

Nekem ez pont tetszett, hogy nem derült ki, és hogy nem is kreáltak olyan sztorit, hogy õt tévedésbõl börtönözték be, vagy ilyesmi. Õ csak egy elítélt, az életérõl egy-két homályos utalással, akinek a tetteibõl látjuk, hogy nem lehet egy elvetemült alak, tehát együtt tudunk vele érezni, viszont nem is ártatlan, ezt tudjuk róla. Pont jó, hogy az õ karakterért se hagyták egyik irányba se elmenni. Azok a filmek, amikben végletekig gonosz alakok vagy ártatlan báránykák vannak, semmi köze a valósághoz. Ez a film attól jó, hogy ebben hiteles, hús-vér emberek vannak. És azért a világ annál szerintem picit bonyolultabb, hogy aki bûnözõ az gonosz, és aki börtönben van, az gonosz. Nem olyan nehéz, hogy valakinek félremenjen az élete, nem kell sok hozzá. És az, hogy a fõhõs múltja homályban marad, igazából az is egy olyan dolog, mint a virág-szimbólum, költõibbé teszi a filmet, elvontabbá, általánosabbá picit.

sisteryes: "Nagyon jó film,fõleg hogy 79-es, hiszen már más tempóhoz vagyunk szokva,mégis lebilincselõ végig."

Nem szeretek ilyeneket olvasni. Rengeteg remek film készült az elõzõ században. Ennél is úgy leragadtam a tévé elõtt, hogy csak na. Nem hiszem, hogy mai szemmel már kevésbé értékelhetõek ezek a filmek. Engem is nagyon le tudott kötni, miközben a mai sikerfilmek gyakran alig vagy egyáltalán nem, és külön örültem, hogy itt még nem voltak olyan kommersz elemek, mint manapság, hogy jófej vicces néger karakter, bölcselkedõ dialógusok az életrõl, meg kötelezõ poén x percenként. Don Siegel egyébként is egy elég figyelemreméltó rendezõ volt, tehát nem véletlen a dolog, bár abban az idõben egyébként is sok jeles alkotó dolgozott a filmszakmában.

Ja, és talán érdemes megemlíteni, hogy a Csupasz pisztoly 33 1/3 címû, egyébként remek vígjátékban többek közt ezt a filmet parodizálják. Talán nem véletlen, hogy Fred Ward mindkét filmben szerepel.
ad mala 2015 nov. 21. - 23:26:55 Előzmény sisteryes
Az Alcatrazban kifejezetten es koztudottan a legsulyosabb bunozoket szoktak volt fogva tartani.
9/10
sisteryes 2015 nov. 15. - 11:15:25 9/10 Előzmény ad mala
Nyilván feltuningolták ,de csak olyan elemekkel ,hogy a börtönigazgató az igazi rohadék,a rabok meg az igazi jó arcok, de én ezt elnézem a filmnek. Akár úgy is felfogható,hogy itt pont azt a pár olyan rabot mutatták be,akik tényleg agyasak voltak ( egy ilyen tervet így kivitelezni biztos nem a sík hülye csinálja meg,az elején mutatják is C.E.papírján,hogy super I:Q.) és tényleg nem a legsúlyosabb bûnökért kerültek be .Erre van is utalás mindenki esetében,(pl.azért jutott ide,mert mindenhonnan szökött, vagy ,mert fekete ember fehérre támadt önvédelembõl,vagy mert pechjére olyantól lopott autót stb..) talán az elfogadható ,hogy sok száz rabból valóban volt pár ilyen.Ezért ez megbocsájtható.Nekem.
9/10
sisteryes 2015 nov. 15. - 11:07:20 9/10 Előzmény sawyerx
Annak fényében,hogy valós történetet dolgoz fel, nem tudom miért akadsz meg azon,hogy mindent megszereztek.Hogy pont így-e,vagy ilyen "könnyen" lényegtelen,hiszen tényleg megszerezték. Nagyon jó film,fõleg hogy 79-es, hiszen már más tempóhoz vagyunk szokva,mégis lebilincselõ végig. Nekem volt szerencsém Alcatrazon járni -mint turista,ha-ha- és döbbenetes,hogy mennyire követték a valóságos ,hiteles bemutatást,börtönszabályzatot, valóban így szöktek meg,látható a cellájuk, a folyosó ahova kimásztak stb.
offtopic
cellasto 2015 jún. 02. - 20:09:41
hagyd rá,ennek semmi sem jó :)
7/10
sawyerx 2015 jún. 02. - 17:33:21 7/10
79-es megjelenését figyelembe véve egész jó film volt, de annyira lassú és a szinkron annyira sz*r, hogy mire szökni kezdtek meguntam. Azért plusz pont, hogy nem nagyítottak fel semmit, viszont az elég gagyi volt, hogy minden, ami kellett nekik csak úgy feszültség nélkül simán megszerezték. Ezt a filmet videojátékban lenne egyszerû megcsinálni, szerezd meg ezt, beszélj azzal, aztán szökj meg.
maria-maria 2015 ápr. 13. - 14:42:53
nem az egyik ha nem legkeményebb a börtönök börtöne
ad mala 2012 okt. 20. - 11:36:46
Nem kedvelem az olyan morálú filmeket melyben az elítéltek a szegény és jó emberek, a börtönigazgató meg egy gonosz mocskos szemétláda. Ebben a filmben is olyan érzésem volt, hogy lassan már az összes (az Alcatrazban!) fogva tartott maszületett bárányról megtudjuk, hogy igazából õk ártatlanok, szerencsétlenek stb. és az igazgatóból is egy igazán amerikai filmes módon sarkított karaktert csináltak Patrick McGoohan-nel.
Fõhõsünkrõl is pl. megtudjuk mit követett el? Ez az egész a nézõ hülyére vétele, nem nézik ki belõlünk, hogy pusztán a történet miatt is végig tudjuk izgulni, nem kell nekünk kedvelnünk is a fõszereplõ figurát meg utálni az ellenfelét.
Ezt leszámítva egy nagyon jó kis szökdösõs film, Eastwood mindig totál penge, és tényleg elég kellemesen feszes hangulata volt az egésznek, jó kis régies filmzenével.
8/10
Teszka 2011 szept. 11. - 00:35:18 8/10 Előzmény Jabbath3hutt
Már fent van egy csomó ingyen letölthetõ oldalon a film,ahogy sok más szuper film is.Én már nem nézek tv-ben filmet a reklámok és ajánló blokkok miatt mert élvezhetetlenné teszi a filmeket...
offtopic
Ford Mustang 2011 szept. 06. - 00:21:23
Egyetértek, egyértelmûen klasszikus. :)
offtopic
Ford Mustang 2011 szept. 06. - 00:20:48
Na igen. :)
10/10
tixtina 2011 szept. 05. - 23:55:52 10/10
Imáááádom ezt a filmet!!!:)))
Sajnos reggel korán kelek,nem tudom megnézni:(((
offtopic
robicsek2 2011 szept. 05. - 23:28:57
És így talán nem lesz kivágva az új levágós rész :) Nem igazán szeretem Clint-et de ez a filmje jó.
10/10
Hidetoshi Nakata 2011 szept. 05. - 21:48:04 10/10
ja......a hülyék....1.15 kezdés,remek...

ezek a 70-es évekbeli Eastwood filmek atom klasszikus kategoriába sorolandók,
10pont..
Jabbath3hutt 2011 szept. 05. - 19:59:34
Rakhatták volna még késõbbre,azt se tudom kivárni úgyis elalszom...
Ezo.tv mindenek elõtt.
Összes hozzászólás