Szökés Budára

Bakancslistához adom
Útek do Budína
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott cseh-szlovák-magyar romantikus dráma, 136 perc, 2002

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A történet az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása utáni években játszódik, amikor a gazdasági és politikai változások átrendezik az értékrendeket és az emberek számára új kihívásokat, csalódásokat, veszteségeket hoznak. Jana, egy prágai polgárcsalád egyetemista lánya, aki ki akar törni az elviselhetetlen otthoni környezetből és szerelmével, Tomas Barannyal, egy módos szlovák gazda fiával Budára szökik.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
adamnagysweetmovie 2013 jan. 09. - 17:56:56 6/10
A viharos történelem jól átszûrõdik a filmen, fõleg az etnikai ellentétek bemutatásával (cseh-szlovák-német-magyar-zsidó) és a társadalmi/szociológiai változásokon (hiperinfláció, nemesség elszegényedése, szerencselovagok, nepotizmus, talajvesztés utáni újrakezdés, nõk szerepének változásán) keresztül.

De pár negatívumot is megjegyeznék.
Elég szappanoperások a filmbeli fordulatok és a karakterek sem túl árnyaltak. // Csend alig van a filmben, az egész elég tévéjátékos (a rendezõ ezekben van otthon). A címadó Budáról, a magyar viszonyokról semmit nem tudunk meg – ellentétben Prágával, Béccsel, a szlovák vidékkel vagy akár a Szepességgel. Buda egy romantikus és tragikus díszlet a keretjátékban, semmi más.

Szummárum: az IMDB 6,4-es értékelse helyén van.
rockerjutka 2010 ápr. 06. - 15:40:56
Én ma láttam a filmet és nekem is tetszett, bár én is lemaradtam az elejérõl. A végén csak össze jött Jana és Stefan, ezt vártam az egészben attól kezdve hogy Stefan leborotválta a bajuszát :))))),egyébkánt az újságban elég félre vezetõen Hujber Ferit és Gryllus Dorkát írták legelõre mintha õk lennének a fõszereplõk közben meg....bár tényleg jók voltak
mulao 2010 ápr. 06. - 14:17:16
Az elsõ kb. egy óráról lemaradtam, de a Janát és Tomast alakító színész játéka nekem is nagyon tetszett, bár a többiek is jók voltak szerintem. Gryllus Dorka és Hujber Feri is jól játszott szerintem.
Dr Milton 2008 jún. 05. - 00:40:50
Eszeveszettül jó film. Tulajdonképpen a Monarchia utóéletét ábrázolja, de habár az elsõ jelenet 1920-as, az utolsó azt hiszem '23-as, még mindig szabadon járnak-kelnek a felsõ középosztályhoz tartozó szereplõk Budapest-Prága-Bécs-Turóc viszonylatban. Érdekes film, jó színészekkel/fõleg Jana és Stefan alakítása figyelemreméltó/.
Azt hiszem jól megmutatja a mozi, hogy mit veszített a régió Ausztria-Magyarország gyalázatos feldarabolásával. Stílszerû, hogy éppen június 4-én adták le a filmet, Trianon emlékére.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu