Szováthy Éva

Bakancslistához adom
magyar romantikus film, 79 perc, 1943

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Mi történik akkor, ha egy ünnepelt bécsi szépség beleszeret egy délceg magyar nemesbe? 1848-ban Szováthy Évával ez esik meg. Dóczy Lénárd szép szeme rabul ejti. Amikor Lénárd a forradalmi események miatt elhagyja Bécset és hazamegy Nagydócra, a császári kamarás lánya, Éva utána utazik, ahol bizony nem szívesen látott vendég lesz. Annál is inkább, mert a hazafias érzelmű család a hozzájuk hasonló gondolkodású nemeslányt, Girálthy Esztert választotta Lénárd jegyeséül.

Stáblista:

Szereplők

Szováthy Éva
Dóczy Lénárd
Girálthy Eszter
Szováthy Elek
Ungrád tábornok

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Turul82 2011 márc. 09. - 15:41:38 10/10
Kimagasló alkotás, remek színészek, gyönyörû dallam, igazi magyar tragikus sorssal fûszerezve. És a mai napig élnek benne bizonyos megállapítások, mint pl. a Délvidéken ölik a magyart.
feketevipera 2010 dec. 19. - 21:21:47
Kicsit a mûromantika szagát árasztó alkotás ez, aktuálpolitikai áthallásokkal (1943-ban készült a film, 1848-ban játszódik, s az egyik szereplõ ezt mondja: "A Délvidéken ölik a magyart"). A Somlay Artúr szájába adott szavak számomra picit demagógnak hangzottak (a nép elfordult Széchenyitõl, s új igézõk bûvölték meg). A biztonság és a garantálni óhajtott siker érdekében a két fõszerepet a Karády-Jávor páros játssza (sosem rajongtam Karádyért, szerintem nem volt igazán kiemelkedõ színésznõ). Ha vannak is hibái a filmnek, érdemes megnézni, már csak Jávor Pál miatt is, illetve azért, mert ritkán látható alkotás ez.