Szövetség az ördöggel

Bakancslistához adom
Shake Hands with the Devil
16 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai történelmi dráma, 108 perc, 2007

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Az 1994-es ruandai mészárlás az emberiség történelmének egyik legsötétebb epizódja. Három hónap alatt közel egymillió embert gyilkoltak meg brutális kegyetlenséggel, a nagyhatalmak és a nemzetközi erők pedig tehetetlenül nézték mindezt. Roméo Dallaire tábornok akkoriban az ENSZ erők parancsnoka volt, és hiába figyelmeztette feletteseit, azok nemhogy több katonát küldtek volna a térségbe, hanem további csapatokat vontak ki, meggátolva a beavatkozás legkisebb lehetőségét is.
Dallaire a szörnyűségek idején átélteket később könyvben írta meg, Roger Spottiswoode (A Holnap markában; A hatodik napon) ennek alapján készítette el ezt a megrázó filmet.

Stáblista:

Szereplők

Romeo Dallaire tábornok
Henry Anyidoho tábornok
Brent Beardsley őrnagy
Luc Marchal
Bernard Kouchner
Kofi Annan

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Owl 2020 szept. 22. - 21:00:27 2/10
Ebből a filmből is látszik, hova folyik az emberek pénze, adója. Mindenféle kirakat szervezetekbe öntik bele, teljesen eredménytelenül. A hullaszagtól megmakkant Baka Úr pityereg, nem bírja a nyomást, mikor szembe találkozik a valósággal. Tárgyalgat jobbra, balra, persze semminek nézik a ni****ek, hiszen ők otthon vannak és egy "fehér" minek is pofázna a meghitt machetés mészárlásaikba? Sajnos pont arról keveset szól a film, hogy az ENSZ főtitkár tömeggyilkos-e, mivel tudtával és beleegyezésével folytak a mészárlások, vagy Amerika szerint népirtás történt-e vagy ma is csak etnikai konfliktus a besorolás, de ha az előbbi, valakit felelősségre vontak-e az elmaradt beavatkozásért? Ez a film ebben a formában nem más, mint idióták értelmetlen futkorászása és sopánkodása, tehetetlen kesergése.
És még valami: a katona nem adja át a fegyverét, hanem használja! Nincs nevetségesebb, mint a porba nyomott arccal fetrengő békefenntartó.
SandCreek 2015 márc. 25. - 20:53:48
Roméo Dallaire tábornok felelõsségével kapcsolatban csak annyit, neki legalább volt lelkiismeret furdalása, Sõt, a film tanúsága szerint, a tábornok kötelességének tartotta a tõlük védelmet kérõk megmentését, és ezért még parancs megtagadásra is hajlandó volt Boutros-Ghali ENSZ fõtitkárral szemben. Személyes bátorságára több eset utal a Dallaire saját beszámolójára épülõ filmben. Amennyiben ezeknek legalább egy része igaz, ezt nem vonom kétségbe, akkor Dallaire tábornok személyes helytállása elismerésre méltó.

A felelõsség persze megosztható, de a legtöbb nevesincs személynek soha semmilyen bántódása nem esett, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Mivel az emberveszteség iszonyú magas volt, ezért az egyetlen valamennyire védhetõ álláspont az maradt, miszerint Ruandában véres etnikai konfliktus zajlott, de nem népirtás. Ez utóbbi esetben ugyanis az USA-nak kötelezettsége lett volna közbelépni.
SandCreek 2015 márc. 25. - 20:22:23 Előzmény Újvállalkozó
"A nagyhatalmakat terheli a felelõsség...
Nem kellett volna a gyarmatokat felszabadítani..."

Azért ezt még alaposabban át kéne gondolni, mert így rémesen hangzik. Az afrikai kontinens népeinek életébe való beavatkozás egyenes következménye lett a világszerte elterjesztett és elfogadott rabszolgatartás. Akkor talán azt is vissza kéne hozni?! Na, ne már!
8/10
Újvállalkozó 2014 júl. 20. - 23:41:29 8/10
Azért szomorú film, mert igaztörténetet dolgozz fel. A nagyhatalmakat terheli a felelõsség, hogy nem avatkoztak be. Az már más tészta, hogy a feketék még mindig majmok. Nem kellett volna a gyarmatokat felszabadítani, mert azóta csak egysre inkább esnek a szakadékba.
Ugek 2012 júl. 09. - 16:52:05 Előzmény szingh
Úgy érzem, számodra nem kell elmagyaráznom.
offtopic
aggodalmas 2012 júl. 08. - 23:03:38
Az csak hab a tortán, hogy „...egyes vélemények szerint, a hutuk és tuszik
eredetileg nem két különbözõ nép, hanem egy nép két különbözõ kasztja
vagy rétege vagy osztálya. A tuszik marhát tartottak és õk voltak
az arisztokraták. A közrendû földmûvesek pedig a hutuk...”

Többek között ezzel mentegetõztet a tétlenséget választó
nagyhatalmak, arra is csak utalva, hogy ez is "csak"
egy újabb "afrikai-stílusú rendszerváltás..."

És persze a döntéshozók azóta is nyugodtan
alszanak, és mossák kezeiket. Pedig, ugye
történelmietlen mi-lett-volna-ha-szinten
elmondható, hogy elég lett volna néhány
kis taktikai jellegû beavatkozás, hogy
elejét vegyék a tömeggyilkosságnak...
offtopic
aggodalmas 2012 júl. 08. - 22:44:30
Az emberiség (újkori) történetének egyik legszégyenletesebb eseménye.

Mert sajnos a(z önmagát oly gyakran ismétlõ!) történelem bõvelkedik
hasonló szégyenfoltokban – de egyre inkább ügyelnek arra, hogy ne
maradhasanak (képi) bizonyítékok... De amíg foglalkoz(hat)nak a
hasonló iszonyatos emberiség-ellenes bûnökkel, addig mindig (?)
fennáll az esélye, hogy nem fognak újra és újra megismétlõdni.

...ez az esély ugyan elenyészõ, fõleg amíg gyáva döntéshozók,
nagyhatalmi törekvések, és elvtelen háttéralkuk formálják
a világpolitikát. Mint a történelem során annyiszor...
offtopic
szingh 2012 júl. 08. - 22:30:01
De jó, hogy nem te adsz magyar címeket!
Annak az istentelen baromságnak, amit leírtál, ugyan mi értelme van?
nana43 2012 júl. 08. - 20:42:24
Úgy gondoltam, itt ki-ki a filmrõl mondja el a véleményét, és nem politizál. Tévedtem. Kár.
10/10
Értetlenke 2012 júl. 08. - 13:39:25 10/10
Szerintem egy ilyen filmnél tök mindegy mi a címe! Szerintem nem ez a legfontosabb! Én már láttam és csak ajánlani tudom! Egyébként tényleg jobb ha felkészülsz mert helyenként elég kemény... Bár ha a leghitelesebb és legbrutálisabb filmet akarod megnézni ebben a témában akkor a Ruanda kísértetei címû dokumentum filmet ajánlom! Abban nincsennek filmtrükkök úgyhogy amit abban látsz az mind valóság... Ajánlom még a Hotel Ruandát a kutyákat lelövik ugye címû filmet és az Április Ruandábant. Véleményem szerint Roy Dupiusnál hitelesebb(legalábbis külsõre) Romeo Dallaire utánzatot nem találhattak volna.
Ugek 2012 júl. 08. - 13:11:16
Jómagam inkább Az Ördög kezének/kezeinek borzongatása/rázása ...stb. címet adtam volna magyarul. A filmet még nem láttam, de felkészülök rá! Mind az események ismeretében, mind pedig a filmkészítõk célját tekintve azt hiszem megrázó és hiteles alkotást fogok látni! Érdekesség: bemutatót látva Roy Dupuis számomra kísértetiesen hasonlított Val Kilmerre.
offtopic
adamnagysweetmovie 2012 júl. 08. - 12:50:28 Előzmény thebestmam
Nézd meg kishazánk légkörét hogyan képes megmérgezni a politika.
Afrikában nyilván még könnyebb a dolga egy "szabadságharcosnak".
Heisenberg 2012 máj. 01. - 15:42:31 Előzmény dantonb
Az USA is csak akkor lép ha anyagi/politikai érdeke fûzõdik hozzá.
Ha a várható haszon nagyobb mint a veszteség. A franciák meg pl: fegyvereket adtak el a ruandai népirtóknak mert, nekik meg abban volt az üzlet.
Mondjuk az USA részérõl érthetõ hogy nem akartak beavatkozni Ruandába, lopakodókkal bombázzák a putrikat meg az esõerdõt? Nem sok értelme lett volna, persze a kritika is jogos mert valóban ha olaj szimatolható akkor azonnal ugranak, úgyhogy elég álszent az USA külpolitikája is mint általában a nagyhatalmaké.
A film jobb volt mint a Hotel Ruanda, szerintem érthetõen bemutatja az eseményeket valódi helyszíneken, ami már történelem.
A tábornok keze meg tényleg meg volt kötve, szégyen hogy nem látták el elég fegyverrel, páncélosokkal, katonákkal ha megtették volna akkor rendet vághatott volna, de így valóban jobb hogy nem harcolt mert a 450 alig felfegyverzett katonájából akkor nem sokan jutottak volna ki az országból.
1/10
dantonb 2012 febr. 04. - 20:30:00 1/10 Előzmény thebestmam
Unalmas ez a"bezzeg ha olaj" szöveg.Pl Szerbiában sem volt olaj, éshát az meg röhej hogyha Amerika lép akkor jönnek avernyogók ,hogy így meg úgy avilág csendõre stb :Ha meg nem lép akkor "bezzeg ha olaj lett volna" A sapka tipikus esete.
1/10
dantonb 2012 febr. 04. - 20:26:26 1/10 Előzmény thebestmam
Ugyanmá nem ez lett volna az elsõ eset ,hogy "önvédelembõl" seggbe lötték volna a gyilkoló csõcseléket ,akiknek elég lett volna egy sorozat ,hogy beszarjon.A saját gyávasága és élhetetlensége világosan kitapintható ,amikor leparolázik a tömeggyilkosokkal.Az ilyen ember csak egy díszhadseregbe jó mint amilyen az ENSZ békefentartó .Nem ez az elsõ eset gondoljunk csak Szrebrenyicára ,az egész bagázs szart sem ér ,amikor mégis tenni kell valamit, akkor Amerikának kell lépnie az impotens banda helyett.Ld Szerbia Nato bombázását pl.
10/10
thebestmam 2012 febr. 04. - 09:23:38 10/10
Kiváncsi lennék, hogy hasonlóan "megkötött" kezekkel Te mit tudtál volna tenni?
10/10
thebestmam 2012 febr. 04. - 09:21:09 10/10
Megdöbbentõ film volt. Egyszerûen fel sem fogom, hogy a közelmúltban is milyen gonosz testvérháborúk történnek-tek. És a másik döbbenet, hogy a "nagy" hatalmak milyen szó nélkül mennek el a mészárlás mellett, csak azért, mert anyagi érdekük nem fûzõdik hozzá. Bezzeg ha lenne ott olaj... egybõl rendfenntartás, csapatbevonulás, meg minden lenne.
A tábornok meg egyszerûen zseniális volt, ahogy semmi eszközzel a kezében mégis sikerült csupán szeretettel több mint 30000 ezer embert megmentenie. Le a kalappal az ilyen emberek elõtt. Nem hiszem, hogy képes lettem volna rá, hogy ilyen bátor legyek.
1/10
dantonb 2012 febr. 03. - 23:18:03 1/10
Hát tábornokkám,nem nyavajogni hanem cselekdni kellett volna.A film nem egy was ist das.
Egy a sokból.. 2012 febr. 03. - 22:30:18
Nekem nem jön be :(
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu