Sztálin halála

Bakancslistához adom
The Death of Stalin
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-angol vígjáték, 106 perc, 2017

Értékelés:

119 szavazatból
Szerinted?

1953 márciusában a nagy vezér meghalt, és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért.
Armando Iannucci rendező az "Egy kis gubanc" című filmmel tette le névjegyét, ám az igazi ismertséget az Alelnők című tévésorozat hozta, amely számos Golden-Globe jelölést és Emmy-díjat tudhat magáénak.
Bemutató dátuma: 2018. március 15. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
wolfat 2020 júl. 21. - 18:21:24
Még egyszer megnéztem a filmet, és úgy találtam, hogy össz-visz túl szigorúan ítéltem. A kritikai megjegyzéseim továbbra is érvényesnek tartom, mégis úgy gondolom, a témával ismerkedőknek ajánlható ez a film.
wolfat 2020 júl. 14. - 07:23:43 Előzmény pitbear
Ez a részlet is beleillik abba a sorba, amelyet a valós történések átszínezésének neveztem. A rendszer tényleg brutális volt, de azért mégsem ennyire egyszerű módokon, ahogy a film bemutatja. Berija "leleplezése", árulóvá nyilvánítása, majd kivégzése is jóval összetettebb körülmények között zajlott le. Amint írtam is, elég lett volna csak a valós történéseket filmre vinni, abból egy jobb szatíra lett volna. Szinte mindegyik történésnek van valós alapja, de a valóságban nem ennyire szimpla körülmények között zajlottak le. (Pl. a paradicsomos jelenetet tudtommal Sztálin titkárával, Poszkrojbisevvel csinálták, Hruscsovot viszont a kalinka eltáncolására kényszerítette Sztálin. A fia, Vaszilij, tényleg egy félőrült figura volt, de mégsem ennyire primitíven, mint a filmben -, és lehetne még sorolni. Tehát szinte mindennek van valóságalapja, de ugye, mint tudjuk, nem mindegy, hogy valahol osztogatgnak vagy fosztogatnak...)
pitbear 2020 júl. 13. - 23:15:12
Ezek a ruszkik tényleg ekkora barbárok?

A hadsereg háborús hős marsallja főbelő egy rögtönelítéltet, akit utána benzinnel lelocsolva elégétnek, majd a tüzet a teljes központi bizottság végignézi. Ezt követően pedig a hamuvá pörkölt disznót szétlapátolják a levegőbe.


Hát, nem egy demokratikus megoldás, a középkori inkvizíció tagjai kutyafaszák ehhez képest.
wolfat 2020 júl. 13. - 21:30:05
A maga nemében remek történelmi „nyersanyagból” még egy szatírának is gyengére sikeredett film. Feleslegesen színezték ki a valós történelmi eseményeket (pl., hogy Sztálin a zongorista nő levelének hatására kapott gutaütést, vagy Berija letartóztatása és kivégzése erősen lightosított változatban; egyáltalán a szereplők – talán éppen Beriját kivéve – rendkívül sematikus, leegyszerűsítő ábrázolása) -, ha a valós eseményeknél maradtak volna a szatirizálható elemekre helyezve a hangsúlyt, már akkor is jobb lett volna a film. Nagy tévedés, amikor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindaz, ami az egykori sztálini Szovjetunióban történt, valamiféle egyszervolt kuriózum, ami többé sohasem fordulhat elő. A konkrét megvalósult formájában nyilván nem, de a tartalmában annál inkább, és ha mégis hinni próbálunk abban, hogy többet nem lesz ilyen, akkor más adottságok, más díszletek között, de a lényeget tekintve ugyanazt tapasztalva újból és újból meglepődünk a hasonló, elrettentő példák bekövetkezésekor. Az emberiség nem képes tanulni a múltjából -, több jelentős gondolkodó állított ilyesmit az idők során. Emiatt is fontos lenne minél jobban feltárni a valóságot, megismerni a közelmúltnak akár az ilyen sötét bugyrait is, mint amik a sztálini Szovjetunióban történtek -, különösen az eljövendő generációk okulására.
offtopic
Nótárius 2020 júl. 13. - 12:29:14


A Népszava (50 fillér) 1953. március 6-ai számában megjelent betűcserés sajtóhiba:
megrendüléssel helyett "megrendeléssel"!
Blindmouse 2020 júl. 12. - 23:21:16
Kicsit katyvaszos volt a sok kavarás miatt, de amúgy vicces volt, mindenki paraszt, mindenki káromkodik, nem mondom hogy végigröhögtem, de azért párszor felkacagtam pár hülye szövegen. :)

A végefőcím alatt a tipikus szovjet mód retusált fotók, pedig egyenesen telitalálat. :)
10/10
SarlayKatalin 2020 júl. 12. - 11:37:11 10/10
Imádtuk a filmet, a történelmi hűség mellőzésével abszolút visszaadja az akkori közhangulatot. Így kell ezt csinálni, a diktátorokat ki kell nevetni! Monty Pythonos stílus, azért nem egy Brian élete, de többszörnézhetős, főleg Magyarországon. Azért van aki emlékszik az ötvenes évekre, esetleg olvasott 1-2 Rákosy Gergely könyvet.
9/10
tesz-vesz 2020 júl. 01. - 08:56:36 9/10
ez egy vígjáték filmszatíra, sajnálom hogy kiveszett ez a szó a mai világból.
a 80-as évek bizonyos magyar filmjeire még használták, amik gyakran kritikán aluliak voltak, ezért ez a műfaj már nem túl divatos, de ez a film kiváló példája a jó szatírának.
offtopic
elemes 2020 márc. 24. - 18:11:56 Előzmény acsbence
Jártam többször is és sikerült követnem ismerőseim gondolkodásmódjának változását az elmúlt 8-9 évben. Tanulságos volt. Az ottani társaságból egy ember nem tudott idomulni a hibrid rezsimhez, három évvel ezelőtt Csehországba költözött (nem tudom, miért épp oda), de a többiek fokozatosan átvették azt a narratívát, aminek egy nemzeti sajátosságokhoz igazított változatát itthon is építi a nemzet focistája. Érteni vélem még a logikáját is, csak azt nem értem, hogy a főmérnök miért nem látja a buktatóit.
offtopic
acsbence 2020 márc. 21. - 20:16:44 Előzmény elemes
Szia! Jártál az utóbbi 25 évben Oroszországban, hogy ilyen jól ismered az orosz társadalmat? :-)

Én 3-4 évente váltogatom a lakhelyem Oroszország és Magyarország között, de én nem pontosan látom, az új időszakot tekintcve miről beszélsz.
1/10
SatuFake14 2019 okt. 19. - 14:33:41 1/10
Nekem nem jött át a film:( Nem tudtam mire vélni, hogy ekkora poént csinálnak a Sztálin agyának szétvágásából. Vagy hogy egyáltalán miért kellett ezt beletenni a filmbe?
10/10
mojoking 2019 aug. 03. - 13:08:57 10/10 Előzmény yoolie06
A humornak rengeteg formaja van, nem csak az, amit te szeretsz. A tortenelemkonyveket meg lapozgasd legyszives, rengeteg dolog tortent kozel ugy, mint ahogy abrazoltak. Tudom, anno neked, aki a kommunizmusban szuletett (mint ahogy irtad magadrol) meg nem tanitottak, de azota jelent meg mar sok konyv a temaban, amiket nyugodtan atolvashatsz, csak hogy lass mas szemszogbol is.
elemes 2019 júl. 15. - 11:56:12 Előzmény NADAL14
pedig az oroszok nem fognak ilyen filmet csinálni, hiszen épp újjáépítik azt a korszakot -- persze modernenn eszközökkel, ma már tudják: nem kell fizikailag kivégezni az embereket ahhoz, hogy a többiek meghunyászkodjanak.

és hát nálunk is hasonló rendszer épül ismét.
9/10
tesz-vesz 2019 febr. 10. - 12:13:16 9/10 Előzmény elemes
én meg nem értem meg hogy betiltották, ez is csak a mostani orosz vezetők sötétségét bizonyítja.
9/10
offtopic
tesz-vesz 2019 febr. 10. - 12:10:22 9/10 Előzmény István Pityu Herczeg
mit sajnálod sztálint? nem a filmkészítők küldtek tankokat sztálinnak. az azért megvan?
9/10
tesz-vesz 2019 febr. 10. - 12:08:11 9/10
azt viszont nem értettem, hogy miért vágják ki Sztálin agyát :)
9/10
tesz-vesz 2019 febr. 10. - 12:06:46 9/10
nekem nagyon tetszett a film, annak ellenére hogy nem jól hoztak pár figurát. nem korhű a viselkedés, a poénkodás, sokkal primitívebbek voltak az oroszok, pl Robert Duvall sztálinja közelebb áll az igazsághoz, mint ebben a filmben https://port.hu/adatlap/film/tv/sztalin-stalin/movie-9587

az is jó film, de ez a film akkor is jobb valamivel, szórakoztatóbb, nézhetőbb, érdekes nézni a hatalmi harcokat, történelmileg hű a cselekmény a valósághoz. tényleg mindent bemutat, szó esik a nemi erőszakokról és a tömeges gyilkosságokról.
a magyar szinkron jobb lett mint az eredeti.
Edmond Dantes 2018 dec. 31. - 10:49:41
Nem annyira jó film, de két dolog biztos:
1) a humor ölni tud (még a rossz humor is)..ahogyan Sztálin is tudott ölni, humor nélkül
2) nem dokumentumfilm
Minden kifogást a fentiek figyelembevételével ajánlok megfogalmazni.
3/10
István Pityu Herczeg 2018 dec. 31. - 10:29:42 3/10
Ez egy celluloid hulladék, most kezdhetném azzal hogy a színészek nem is próbálták elrejteni az angol akcentusukat, vagy hogy a film mennyire erőltetetten viccesnek akart tűnni de mégse volt az, de vannak itt nagyobb bajok is. Kicsit hipokrata dolog az angoloktól ilyen filmet csinálni, ahol Sztálin halálán röhögnek. Annak a függvényében hogy amikor a második világháborúban küldték neki a komoly hadisegélyeket, a több ezer tankot meg lőszert, akkor valahogy nem érdekelte őket hogy egy tömeggyilkos diktátor. Akkor ez nem volt probléma. Ha talán harcoltak is volna a Szovjetunió ellen mint mi magyarok, vagy a németek, akkor meglenne a morális alapjuk egy ilyen filmhez. Remélem az oroszok is csinálnak majd egy filmet ahol az alkesz Churchill halálán gúnyolódnak.
10/10
Zumbae 2018 okt. 08. - 22:26:19 10/10
Szenzációs film
Tetszettek a karakterek, a helyszínek, a díszlet. Igazi tragikomédia volt, ahol néha felnevet az ember szinte kínjában és egyben elborzasztja az egész. A történelmi hűsége nem rossz, bár Berija halála még a mai napig nem pontosított (van aki szerint mint a filmben, van aki szerint decemberben). A filmbéli szereplőket valóságosnak mutatja be és nincsenek tabuk(Berija-ról simán el tudom képzelni, hogy ekkora féreg volt). Nekem Zsukov is tetszett, nem is értem a fanyalgást, nagyon tökös volt a filmben(Isaacot meg kedvelem nagyon). A film befejezése volt kicsit olyan, hogy a nézőt lerántotta a realitásba.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu