Sztalker

Bakancslistához adom
Stalker
szovjet-NSZK sci-fi, 160 perc, 1979

Értékelés:

128 szavazatból
Szerinted?

Ez a Sztrugackij-fivérek ihlette fantasztikus film egy sivár iparváros lepusztult perifériáján elterülő és az élet szabályaival dacoló, rejtélyes Zónáról, ahova az utat egyedül ismerő Sztalker vezet el egy írót és egy professzort, tulajdonképpen filozófiai értekezés, bár értelmezték politikai parabolaként és személyes látomásként is. Vizuálisan igen szuggesztív kamaradráma formájában veti fel az élet olyan nagy kérdéseit, mint az atomkorszak fenyegetése, a hit és a boldogság problémája, a kiútkeresés egy egyre lehetetlenebbé váló helyzetből és az ennek érdekében szükséges változ(tat)ások. A cím meghatározott célú határátlépőt jelent, és valóban a határ átlépéséről van szó, de a határ nem egyszerűen egy földrajzi övezet, a Zóna határa, hanem a belső világra s ezen belül arra a kényszerpályára utal, amelyen kialakítjuk viszonyunkat a jövőhöz.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
IDS máj. 13. 14:48:54
Már régóta figyelt a polcomon a dvd, de akármikor nekifutottam, úgy éreztem, hogy szellemileg és lelkileg nem vagyok eléggé elmélyülve egy ilyen élmény befogadásához, megértéséhez. Most végignéztem. Tarkovszkij egy egészen különleges rendező, a Tükör című filmje nagyon tetszett. A Sztalker tulajdonképpen egy misztikus utazás amely a metafizika főbb kérdéseire keresi a választ. Ez egy szépirodalmi igénnyel készített alkotás, amely lassan hömpölygő cselekményével, szimbólumokkal teli képi világával nem emészthető könnyen. Én többször is meg fogom nézni, az biztos, mert szeretem az olyan alkotásokat, amelyek szellemileg kihívás elé állítanak.
IDS máj. 13. 14:31:17 Előzmény PorcupineTree01
Ha az elnyújtott jeleneteket nem veszi be a gyomrod, akkor ne nézd meg a Sátántangót. Emlékeim szerint a bemutatkozó jelenet egy többperces mozgó nagytotál. A mozgás alatt azt értsd, hogy kb. egy 10 méteres területet fed le balról-jobbra történő kameramozgással. Ezalatt nem történik semmi.
PorcupineTree01 2018 dec. 31. - 04:43:47
A magam részéről én most "küszködök" a filmmel, nem bírom nyugodtan végigülni, már sokadszor állítom meg, egyszerre érzem azt, hogy nem értem és ez egy kínvallatás, és, hogy mennyire filozofikus és érdekes, tényleg igaza van a pozitív ajánlásoknak. Egyszerűen nem értem, hogy miért kell így nyújtani a jeleneteket, annyira szívesen meghallgatnék valakit erről, hogy ezek miért jók/szükségesek, de komolyan! Most épp kiválasztottam 1 és 3/4 óránál lévő jelenetet, és lemértem: konkrétan 12 mp-ig nem történik semmi, csak nézzük, ahogy fekszik a csávó! Még csak ezután kezd szintén lassan mozgolódni! Itt írta valaki, hogy nem volt benne egy felesleges mp se... hát könyörgöm, most ha ez a jelenet 1mp, akkor mit vesztünk rajta? Olvastam ilyen cikkeket, volt ahol épp Sztalkert hozták elő, mint az igényes operatőri munka, az elgondolkodtató, tartalmas képek példáját, és más ehhez hasonló kritikákat, véleményeket is átfutottam. Mivel nem volt olyan részletes igazán nem tudtam elsajátítani ezt a szemléletmódot, de azt mondom: értem, ezeken a képeken mindig van mit felfedezni, de kérdés, hogy akkor is, ha konkrétan nem történik semmi? Oké, akkor is. Viszont nem jobb, ha lenne 1 órával rövidebb, pörgősebb filmünk, és ha valakinek annyira tetszik, akkor többször megnézi, és majd észreveszi a kis részleteket a képekben? Egyszerűen egy kínzás, ahogy a rendező ránk erőszakolja, hogy nézzük ezeket a hosszú snitteket. Ez a film csak azt sztereotípiát erősíti ezzel, hogy a művészfilmek unalmasak. Ha egy filmből perceket tudsz úgy kivágni, hogy ne változzon a minősége, az szerintem súlyos probléma. Alapból választ a rendező egy elmélyülős, lassan kibontakozó témát, és akkor még tetézi ezzel? Arra gondolok mindig, hogy akik ezt a filmet istenítik, valószínűleg horgászni is szeretnek, az is ugyanilyen, hogy percekig csak nézed ugyanazt, és semmi nem történik, de mégis milyen nagyszerű. Én ennél mindig szerettem mozgalmasabban élni, úgyhogy már tudom, hogy ez a film nem lesz a kedvencem.
petersson8 2018 szept. 01. - 00:31:38 Előzmény Újvállalkozó
Újvállalkozó az, hogy te nem rendelkezel azzal a befogadóképességgel, ami túlmutat a Star Wars-on, egy tiszteletben tartandó dolog, de az, hogy másokat is lebeszélsz erről a filmélményről, azzal már sokat ártasz. Az olvasni nem tudónak a könyv egy nevetséges, semmitmondó, furcsa jelhalmaz.
10/10
kisgeee 2018 júl. 14. - 23:10:31 10/10
Nem egy tömegfilm, és nem is a tömegeknek szól úgy gondolom. Én minden egyes percét élveztem, az operatőri munka pedig messze megelőzte a korát, a helyszínek, az apró részletek, a karakterek, mindennek súlya volt végig, és a víz, a fák... ilyet még egy filmnél sem tapasztaltam, érezni lehet szinte.
El kell benne mélyedni, hagyni hogy vigyen a film, ennyi.
Nekem mindenképp dobogós,
10/10.
Oh jajj 2017 ápr. 26. - 08:35:26 Előzmény acidphase
Azokat a Mester nem engedte szinkronizálni. Tarkovszkij nem volt ennyire hisztis ;)
Oh jajj 2017 ápr. 26. - 08:33:04 Előzmény Biktop
Nézd meg újra azt a könyvet! Ha ugyanaz, ami nekem is megvan, akkor az elsõ fele a Piknik az árokparton c. novella, a második pedig a film forgatókönyve alapján készült kisregény.

-------

Megvettem DVD-n a filmet, most sokadszor futok neki a tévében, nem bírom végignézni, pedig a könyvet rongyosra olvastam. Ez inkább valami misztikus dolog, mintsem sci-fi.
nala98 2016 febr. 14. - 19:34:51
Bevallom, nekem a kedvenc filmjeim közé tartozik. Nem találkoztam még ilyen rendezõvel, aki ennyire határozottan tudja filmvászonra vinni a nyugalmat és a függetlenséget egyaránt. Mind a képi világa, mind a hangulata magával ragadó. Úgy tökéletes, ahogy van. És ahhoz képest, hogy ez a film második változata, és elölrõl kellett kezdeni a forgatást, le a kalappal.

De a legtöbb mai ember nem értené a film mondanivalóját, lényegét. (hiszen nagyon lassú)
Ezért nem is ajánlom senkinek a megnézését, csak annak, aki megérteni szeretné, és beleélni magát.
9/10
Biktop 2016 jan. 19. - 17:19:27 9/10
Elolvastam a STALKER könyvet. Elõtte láttam a filmet, akkor a film teljesen elvarázsolt és még most is nagyon elbûvöl. De az az igazság, hogy a film a könyvnek csak az utolsó fejezete, sajnálatos módon a könyv leggyengébb része. Viszont ebbõl óriási film készült!

Én azért megnézném a könyv többi részét is filmben (óriási posztapokaliptikus, kiábrándult, misztikus szerû filmet, vagy inkább sorozatot lehetne belõle csinálni), viszont az teljesen más történet lenne, ahhoz tényleg nem Tarkovszkij kell.

A STALKER egy csoda a maga nemében. Hipnotikus, hömpölygõ (flow), szuggesztív alkotás. Az elõzmény ezzel szemben izgalmas, misztikus, félelmetes, melankólikus film lenne. Talán egyszer elkészül... ennyi év távlatából is ütõs lenne.

Addig marad(nak) a játék(ok). Ott egy kicsit át lehet élni az atmoszférát. Egy kicsit.
blacknet 2015 nov. 27. - 22:16:53
Az atmoszférateremtés magasiskolája. Nem igazán sci-fi, inkább létfilozófia képernyõre alkalmazva. A zenéje pedig az egyik legzseniálisabb chillout, ami valaha megszületett.
Lassan gördül, és egyre jobban húzza be az embert a maga világába. Az a furcsa, hogy a dialógusok nélkül is mûködne, komplett film lenne, benne a Zóna univerzális üzenetével. Ugyanakkor minden egyes dialógus egy-egy újabb gondolatsorozatot indít el, mindegyik témát, rágódnivalót szolgáltatva akár egészestés iszogatásokhoz, bölcs és világmegváltó kocsmai beszélgetésekhez (is). Egyetlen hibája, hogy egy-két jelenet valóban túl lett húzva idõben, de talán két és fél óra zsenialitás mellé kell is 2-3 perc ásítozás.
eIemes 2015 júl. 22. - 11:33:44
Az a helyzet, hogy sok éve volt szerencsém elolvasni a Sztrugackij testvérek novelláját "Piknik a senki földjén", késõbb ugyanezt egy másik fordításban "Piknik az árokparton" (bár az elsõnek a címe jobban tetszett), és ezután a Stalker forgatókönyvének egy korai változatát (egy kötetben jelent meg a novellával). A filmet még nem láttam, de kicsit tartok tõle.
10/10
fantyoyo 2015 júl. 22. - 11:25:33 10/10
ez a film is kihagyhatatlanul ott van a számomra legeslegfontosabb ötben. az életem, a személyiségem szerves része
7/10
Sadenal 2015 jan. 08. - 22:59:34 7/10
Hiába volt két és fél óra, idõtlenségbe estem miközben néztem. Egészen lenyûgözõ volt a képi világa, ugyanúgy ahogyan a többi Tarkovszkij-filmnél is. Ha lehetne ilyet mondani: ez a film a mély-filozófiai filmek gyöngyszeme. Aki látta tudja, hogy értem. Mindenesetre várom, hogy megjelenjen majd HD-ban is, mert megérdemelné.


7/10
acidphase 2014 szept. 18. - 15:05:42 Előzmény Meklód fia
aha:DDD

akkor Kubrick filmek többsége is sz.r mer nem lettek szinkronizálva, értelek mester :DDDD ülj le, nem sikerült a vizsga.
Meklód fia 2014 szept. 14. - 11:29:19 Előzmény acidphase
ha olyan jó film lenne a Stalker, már biztos leszinkronizálták volna, mert a jobbakat leszokták.

Azért én megnéztem volna, ha nem csak ez a utálatos felirat verzió van belõle. De így aligha fogom.
acidphase 2014 szept. 11. - 13:50:08
boom: jó mellélöttél ezzel a kijelentéseddel.. ezt a filmet ma több embernek kéne megnéznie mint bármelyik mai hollywoodi tucatfilmet ! és én meg is fogom két hét múlva a moziba, nyilván szerinted ott se lesz majd senki, mert kinézné meg manapság ezt az alkotást? (hát sejtésem szerint azért nem kevesen) Az igazi minöségre mindig lesz igény..
10/10
breeder 2014 aug. 30. - 18:26:59 10/10 Előzmény boom48
Az átlag filmkedvelõk többségének valóban nem való ez a mû.

De azért vagyunk itt a fórumon is egy páran, akik kedvelik és szívesen újra megnézik a Stalker-t. :)
boom48 2014 aug. 16. - 12:38:19
Egzisztencialista mû, kb. mint a Tetsuo, csak ez orosz.
Jó film, de nincs olyan aki ma végignézné (beleértve engem).
2/10
valkoinen 2014 júl. 13. - 19:08:54 2/10
Nem tetszett. Tiszta paradoxon: unalmas horror hatást kelt. A 2.5 órából számomra az utolsó kb. 35-40 percnek volt értelme.

2 értékelhetõ volt benne számomra: a szép táj a film közepén, majd a végén a párbeszéd a szoba elõtt. Összességében nekem 2/10.
cellasto 2014 jún. 06. - 21:50:37
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu