Táncalak

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar zenés film, 68 perc, 2002

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A film főszereplője, "a feléledő test" útja: látomások és megpróbáltatások sora. Ladányi Andrea mozgása, a szépség, a sport, az akrobatika, a klasszikus és a modern tánctudás keveréke. Táncalakja jelenség, amely klasszikus görög szobrokat idéz, és amely egyszerre mai és földön kívüli. Mint a bolygók mozgása "nem egyéb, mint különböző hangokból álló szüntelen, mozgás és muzsika mely halad, hogy mérföldköveket állítson az idő mérhetetlen folyója mellé." (Kepler)
A kamera megközelítési, közvetítési technikája, figyelme makacsul és kitartóan a zenére, a táncos mozgására és alakjára, testének létére figyel. Kizárólag a képre, a fényre, a zenére, a táncra, és az emberi emlékezet képeire épít. Nádler István vonalai átrajzolják, ecsetvonásai átszelik a filmkockákat. Orbán Ottó versén kívül nincsen benne szöveg.
A film tánc, zene és emlékek sora, melyben a fotók, a tánc és a filmi képalkotás a XX. század dokumentumaival keverednek egybe.
Bemutató dátuma: 2003. október 30. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
chyga 2012 nov. 16. - 09:55:58 Előzmény muci07
Ladányi mozgása, Kurtág zenéje, Orbán (O.) szövege, Grunwalsky kamerája... sorakozhatnak a felkiáltójelek, kinek mi jön/megy át, kultúráltság stb. kérdése, [off topic?] DE a TV kettõ, azok a minõsíthetetlen sültparasztok, vadbarmok, tahó mocsárlakó görények ... 13-án adták a filmet éjjel (01:50). A kép bal felsõ sarkában valami bõ tenyérnyi nagyságú színes sz@r forgott állandóan, néha a jobb alsó sarokban két tenyérnyi ugyanaz jelent meg... A Szent Inkvizíció kezei közé kéne adni a szerkesztõséget, az eljárás végén had lobogjon a máglya...
1/10
muci07 2012 aug. 29. - 03:03:12 1/10
A kritikában azt olvasom, hogy 4 évig forgatták... EZT???? -.-" O.M.G. Ez kb. 1 órás munka...
1/10
muci07 2012 aug. 29. - 02:59:59 1/10
UI.: Kár, hogy nem lehet 0 pontot adni a filmnek. De még az is túl jó lenne neki... ez a film a 10-es skálán -10-et érdemel.
adamnagysweetmovie 2012 júl. 08. - 12:43:44 Előzmény Sz23
De mi a szép?
Mi a giccs?
Hol húzódik a konformizmus unalma?
Mitõl érezni a kísérletezés öncélúságát?

Ezek (amellett hogy relatív-szubjektív fogalmak) többdimenzióssá teszik a "szépség" megítélését.

Nekem tetszett a film, remélem újra leadják a tévében.
Sz23 2009 jún. 18. - 11:02:20
Bocs, de ez tényleg sz@r volt.

És a mûvészet célja igenis a szépérzék kielégítése.
Deryck 2009 jún. 17. - 18:08:10
Szerintem durván 90'-es évek óta nincs normális zene, kortárs zene eléggé elvont és inkább zaj számomra mint zene, tánchoz valóban nem tudok hozzászólni. Egy gondom van az egész kortárssal: depressziós, az ember hangulatát teljes mértékben elrontja több napra és egyszerûen nem bírom értékelni.
Én se cseszegetésbõl írom, csak gondoltam, hogy az én bugyuta kérdéseimre talán tudnak itt okosabb emberek válaszolni, de mindig mindenhol azt kapom, hogy túl hülye vagyok ehhez, meg nem végeztem még egyetemet, nem értek a mûvészethez szart se, meg média befolyásol. DE mostmár nagy szart, csak választ akarok, hogy miért bonyolítják túl, miért ez a jó? Miért ezek a mûvek képviselnek értéket ebben az országban? Nem azt akarom énse, hogy celeb, meg bulvár meg hasonló szörnyûségek legyenek. Csak egyszerûen, ha a médiatanáromtól kérdeztem ezeknek a filmeknek az értelmét akkor is ezt kaptam. És ha egyszerûen nem kapok értelmes logikusan megmagyarázható alátámasztható választ, akkor bizony nem tudok ezekre mit mondani. Igazából válasznak azt kapom, amit már elõzõleg leírtam: egoista lenézõ semmitmondást. Ha a mûvészek nem akarják azt, hogy megértsék õket akkor mit várnak???
10/10
keszab 2009 jún. 17. - 17:12:39 10/10
Deryck!

Szakmabeli vagyok, zenei kiadónál dolgozom, elõtte egyetemen oktattam, 15 éve foglalkozom kortárs zenével. Ladányival és Kurtággal is dolgoztam együtt. Nyilván elfogult vagyok.

NEM SZNOBIZMUSBÓL hallgatom Kurtág zenéjét és nézem Ladányit. Nekem VALÓBAN tetszik, amit csinálnak. Õk VITATHATATLANUL a legnagyobbak. Kiváncsi vagyok ki a Te kedvenc kortárs (komoly) zeneszerzõd és táncosod? És miért éppen Õk? Kurtág elõdei közül kinél akadtál el? Bartóknál? Magyarul kinek a mûveit hallgatod/ismered? Hallasz-e jellegzetesen magyar, vagy ha úgy tetszik K-Európai vonásokat Kurtág zenéjében, és ha igen, mik azok? Milyen párhuzamot vagy ellenpontot véltél felfedezni a zene és a tánc között?
Ha a fentiekrõl nincs fogalmad, akkor tényleg nehéz befogadni a fenti filmet! És ezt most nem cseszegetésbõl írom.

a miheztartás végett:
Wikipedia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kurtág_György
The Washington Post: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/02/08/AR2009020801805.html
2007-ben készült interjú Ladányival: http://odeo.com/episodes/13350923-Ladányi-Andrea (az elején némi popzene)

üdv
Szabolcs
Deryck 2009 jún. 17. - 16:19:24
És attól, hogy Mo. ezek a személyek állítólag világelsõk ...
jav.: És attól, hogy Mo-n ezek a személyek állítólag a filmezés élén állnak...
Deryck 2009 jún. 17. - 16:17:10
És nem is hiszem, hogy a mûveletlenségrõl van itt szó. Több ilyen mûvészfilmet megnéztem, némelyik tetszett is. Egy rakat könyvet olvasok gondolkodom rajtuk, bulvárhoz meg semmi közöm. De örülnék, ha elmagyaráznád, hogy ez nekem miért jó, hogy ilyen filmeket nézek? Attól leszek mûveletlen, ha egyszerûen ezt és az ehhez hasonló filmeket egyzserûen szemétnek nézem? Szerintem egyáltalán nem. És attól, hogy Mo. ezek a személyek állítólag világelsõk, nekem akkor sem fog tetszeni, lehet, hogy egyesek annyira rajonganak ezekért a mûvészekért, hogy már észre se veszik, hogy ez egyszerûen nem mûvészet. Ez már majdhogynem egy divat: "Nem ért meg a világ, akkor nézek érthetetlen filmeket. Ha a közösség számára érthetetlen dolgot csinálok akkor elõbb utóbb majd csak felfigyelnek rám." - na ez a gondolkodás zavar.
Deryck 2009 jún. 17. - 16:04:40
Egyáltalán nem arról van szó, hogy olvassunk bulvárt dobjuk kia szépirodalmat stb. Csak szimplán arról van szó, hogy nem tartom mûvészinek azt, hogy egy nõ vonaglik egy szürke háttér elõtt idegesítõen furcsa zenére és ebbe belemagyarázzák a mûvészi értékeket. Mert igenis van egy határ, ami elválasztja a mûvészetet az ilyen alkotásoktól. És ha ezt nem tartják be akkor akárki nevezheti magát mûvésznek. Persze voltak olyan rendszerek, amikor meg volt tiltva a mûvészetek szabad gyakorlása, de én nem ilyenrõl beszélek, csak szimplán be kellene tartani azokat a képzeletbeli határokat, amelyek alapján egy embert mûvésznek egy alkotást pedig mûnek nevezhetünk...
A mûvészet legfõbb lényege pedig az, hogy elgondolkodtasson. Egy mûvön, amibe random kitalálnak, mindenféle baromságot nem lehet elgondolkodni. Lehet, hogy mindenféle emocionális hatás elérését egyesek már mûvészetnek neveznek, de ezen az ilyen rendezõknek elõbb el kéne gondolkodniuk...
10/10
keszab 2009 jún. 17. - 15:34:40 10/10
Kedves Deryck!

Én csak azt próbáltam elmagyarázni, hogy az igények/szépérzet kielégítése NEM a mûvészet dolga.
Dobjuk ki a szépirodalmat, olvassunk bulvárt, mert azt könnyebb megérteni? Hallgassunk "szép" zenét, amit mindenki fütyörészehet? Kizárólag figuratív tájkép- és emberábrázolást fogadjunk el a képzõmûvészettõl, vagy latin táncot/néptáncot/klasszikus balettet várjunk a táncmûvészektõl?

Mellesleg léteztek/léteznek olyan politikai rendszerek, amelyek megpróbálják befolyásolni a mûvészetet. Jelenlegi társadalmunkban (sajnos) gyakran elõbukkan a gondolat, hogy az a mûvészet, ami eladható és majd a fogyasztó eldönti, hogy megveszi-e! Ez oda vezethet, hogy elõbb-utóbb kifogyunk a kreatívan gondolkodó és alkotó egyénekbõl. Vannak, akik (nevezzük õket celebeknek) semmi mást nem tudnak, csak a közönség igényét szolgálják. Ti nagy valószínûséggel olyan kultúrafogyasztók vagytok, akik leteszik az ezrest az asztalra és aztán elvárják, hogy csak nekik, csak ott, csak most Õket szórakoztassák. Sajnálom, sarkosan fogalmazok, és biztosan néhányan megbántódnak, de a mûveletlenség ellen nincs mit tenni...

Mellesleg a "komolyan izléstelen zene" és a "ronda nõ" saját területén országunk legismertebb alkotói! az Õ munkásságuk egyetemes kultúránk részét képezik. csak olvassatok kicsit utána kik Õk és miért érdemes rájuk figyelni.

Természetesen megértem az ellenállást, hiszen a fenti film tényleg a nehezebb kategóriába tartozik, csak az OSTOBA kifakadások zavarnak. Miért háborít fel az valakit, ha késõ éjszaka végre minõségi mûsorokat nézhet a magamfajta "fogyasztó". A jelzett csatorna napközben közvetített mûsoraitól hányingerem van (ismét tisztelet a kivételnek). Persze a kercsatornák funkciója a pénzszerzés. A tulaj beletolja a pénzt és minél többet szeretne kicsikarni az egészbõl. Ennek ellenére vannak a fenti filmhez hasonló próbálkozásaik.

Persze én vagyok a bolond, mert abszolúte hozzá nem értõ fórumozókkal állok le vitázni, pontosabban felhívni a figyelmüket arra, hogy nem csak szórakozni érdemes, de gondolkodni és nyitottnak lenni is!
Igaz, a "Minden szép és jó" és "Minden maradjon úgy, ahogy van", csak legyen meg az esti söröm és a pénzemért agymosást kapjak, de legalábbis szórakoztassanak ellen nem lehet érvekkel hatni!

Részemrõl lezártnak tekintem a dolgot. Higgyétek el, a kortárs mûvészetben szerencsére NEM A TI szavatok a döntõ. Lehet, hogy Ti is alkottok valami maradandót, ami nem ütközik a hozzá nem értõ ostobák ellenállásába, de a fenti filmet létrehozók már bizonyítottak!

További jó sorozatnézegetést és szép napot kívánok!
Szabolcs
Deryck 2009 jún. 17. - 14:22:50
Ez szerintem szánalmas. Hajnali órákban teljesen véletlenül átkapcsoltam erre a filmre és azt láttam, hogy egy teljesen ronda nõ vonaglik a lépcsõkön egy komolyan izléstelen zene alatt. Nem is izléstelen inkább borongós, depressziós hangulatú. És felmerült bennem a kérdés, hogy ez most komolyan kinek tetszik? Annyira felháborított ez az egész, hogy ma feljöttem netre elolvastam pár kritikát róla, na meg a fórumozók véleményét, hogy lehet csak bennem van a hiba. És még így se tudom felfogni ezt a mondatot: "Az év egyik legsikeresebb, jó néhány jelentõs díjjal kitüntetett filmje Grunwalsky Ferenc táncfilmje, amelyet Ladányi Andreáról készített." Tudom ezt már elõbbi fórumozó is felvetette, de most én is megkérdem, hogy hogyan alacsonyodhat le a nézõközönség, hogy a legsikeresebb filmnek választották. Volt egyáltalán nézõközönség? És kik díjazták? Akik díjazták megnézték? Én sok furcsa filmet végignéztem már, elég ha csak azt a címet mondom, hogy Dealer.
Leginkább az a gondom, hogy akik ezeket a filmeket csinálják, azok azt akarják elérni, hogy minél jobban kitûnjenek a tömegbõl. Egyedül vannak a világukkal és szeretnék, ha mindenki az õ világukban élne, félredobva a normális érzéseket értékeket. Szeretnék megbotránkoztatni az embereket, hogy késõbb aztán róluk beszéljenek. Gyûlölöm ezeket az embereket. Akik még a legegyszerûbb gondolatokat is bonyolult képekkel és szimbólumokkal hálózzák be csak azért, hogy az értetlenül álló embereknek azt mondhassák: "bocsi fiúk, de ti túl mûveletlenek vagytok ehhez, nem érthetitek meg a mûvészek fájdalmait érzéseit". Ráadásul ezek a szimbúlumok nem az egyszerû logikával kikövetkeztethetõ szimbólumok inkább belemagyarázás. És akkor ezek az emberek elvárják még azt is, hogy foglalkozzunk a filmjeikkel, hogy mi oldjuk meg az idióta képeiket, ahelyett, hogy õk gondolkodnának kicsit egyszerûbben. Félre ne értsen senki, nem az a gondom, hogy máshogy gondolkodik valaki. Az a gondom, hogy rákényszerítik a normális emberekre ezt a furcsa depressziós életérzést, amit ezek a magyar mûvészfilmek nyújtanak.
Ezek az emberek elfelejtették, hogy ezek a filmek valójában azért jöttek létre, hogy szórakoztassanak, nem azért, hogy depresszióba sodorjanak. Az ember azért néz filmeket, hogy átlényegüljön egy másik világba és elfeledje durván két órára mindennapi gondjait. És fel kéne fogni, hogy a kellemes filmekkel is el lehet, gondolkodtatni. Szóval ez a túlbuzgóság, hogy legyünk egyediek, nézzünk le mindent, amit más csinál, bonyolítsuk túl a már mûködõ dolgokat. Ez zavar. Ennyit a magyar rendezõkrõl.
Elnézést a hosszúságért és gondolatok sûrûségéért, de ez már évekóta bennem van és ezzel a filmmel kirobbant belõlem.
10/10
keszab 2009 jún. 17. - 12:07:34 10/10
Igen, jól fogalmaztál! Mûveletlenek vagytok! Ez nem baj, csak azt nem értem, hogy fikázás helyett miért nem kapcsoltok át rögtön valami "felnõtt" csatornára?! Ott találtok könnyen érthetõ sztorit és a jelenetek végén sem érhet meglepetés benneteket (+ gondolom kellemes zene)!

Az "idegesítõ zene" és "vonagló nõ" mellõl kifelejtettétek az "összevissza mozgó kamerát" és a "TV képernyõmet összemázoló piktort". Ha az életetekbõl kimaradt a mûvészet utóbbi 60-70 éve (sajnos ezért a közoktatás tehetõ felelõssé), akkor nincs mirõl vitatkozni! Nincsenek érvek és ellenérvek. És a 2 (elvégzetlen) egyetem nem számít, hiszen ott a szakmádban mélyülsz el. Az alapmûveltség átadás (egyeseknél buksiba tuszkolása) alapvetõen a közoktatás feladata (lenne).

kenny602!
Ha van fõsznob, akkor kell hogy legyen fõbunkó is, aki a délutáni verekedõs show-kat, ill a szappanoperákat és akciófilmeket tûzi mûsorra az olyanoknak, akik egyszerûen érthetõ (nem szükséges hozzá alapmûveltség) tisztán átlátható szituációkat néznének az otthoni varázsdobozukban. Amolyan jó-rossz, igaz-hazug, szegény-gazdag ellentétpárok megértése nem igényel különösebb erõfeszítést a befogadótól. A kercsatornák fõmûsoridõben (tisztelet a kivételnek) a könnyebb ellenállást választják és ontják magukból az ilyen "produkciókat". Tényleg, Neked melyik a kedvenc sorozatod?
A "Táncalak"-hoz hasonló alkotásokat kizárólag késõ éjszaka lehet bemutatni amikor a potenciális vásárlók (mosópor, kutyakaja, egyebek) már alszanak és csak a fanatikusok maradnak fent.

Összegezve: ha nem tetszik, kapcsolj el! Én is ezt szoktam tenni a nekem nem tetszõ mûsorok esetén. És ha valamihez nem értek, akkor vagy utánajárok vagy igyekszem csöndben maradni, ahelyett, hogy ontanám a (magamat minõsítõ) butaságokat!

üdv mindenkinek
Szabolcs
8/10
PeettheJoker 2009 jún. 17. - 01:47:49 8/10
A rendezõ filmjeit megnéztem...sok buggyant filmben volt közremûködõ.
A nõ pedig vmi elismert táncmûvész...nagyon sok melója van a tudásában, testében, ez a testén és a mozgáskoordinációján látszik.

De kikapcsoltam a TV-t és elkezdek nézni egy dvd-t...most.

Jó éjt.
1/10
kenny602 2009 jún. 17. - 01:43:37 1/10
Szerintem az van, hogy valami fõsznob megasszondja hogy ez kurvanagy mûvészet, a többi meg bólogat, akinek meg nem jön be azt lebunkózzák, közben pedig senkinek nem tetszik csak ez a menõ. :D
Vagy van a rosszabik eset, miszerint kurvasok a beteg ember...
8/10
PeettheJoker 2009 jún. 17. - 01:37:38 8/10
Sem Te, sem én nem értjük...ehhez mûveletlenek vagyunk...
...csak azt nem tudom, hogy akik ÉRTENEK EHHEZ, azok hol vannak, miért nem nézik, vagy csak itt nem szólnak hozzá?

Néha, egy-egy mûsoron elgondolkodom....én vagyok mûveletlen (bár 2 egyetemre is jártam, de reálos voltam és még egyiket sem fejeztem be)....szóval én vagyok ehhez bunkó és ÕK értik, vagy csak én nyaltam be kevés BÉLYEGET?!!?!?!
1/10
kenny602 2009 jún. 17. - 01:33:27 1/10
A film tartalma:
Egy nõ vonaglik valami rohadt idegesítõ zenére.
Komolyan, van olyan ember akinek ez tetszik? Az írjon már ide legyen kedves és magyarázza el mi ebben a jó, mert komolyan kíváncsi vagyok! Az OM(!) honlapján ezt írják:

"Az év egyik legsikeresebb, jó néhány jelentõs díjjal kitüntetett filmje Grunwalsky Ferenc táncfilmje, amelyet Ladányi Andreáról készített."

Senki ne értsen félre, én szeretem a mûvészetet, még a táncot is, de ez nem tánc, ez vergõdés...
8/10
PeettheJoker 2009 jún. 17. - 01:33:25 8/10
Adtam nekik egy 8-ast...de csak azért, mert szegény táncos annyit szenved ott...keményen megdolgoztatták ebben a filmben és kemény munka van abban a testben...
Egyébként, ha éjjelre ilyet adnak és nézem, akkor hajlamos leszek keresni a kötél helyét a plafonon...

De biztos, hogy csak mi nem értünk hozzá...
nenszy 2009 jún. 17. - 01:15:17
Bakker... ilyen szenvedést már régen láttam...
Kinek készítik ezeket??? :(
1/10
colombogabor 2009 jún. 16. - 11:50:17 1/10
Remélem ez a film nem nekem szól.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu