Tanulj, tinó!

Bakancslistához adom
With Honors
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 98 perc, 1994

Értékelés:

63 szavazatból
Szerinted?

Monty Kessler (Brendan Fraser) a világ egyik legnevesebb felsőoktatási intézményének, a Harvard egyetemnek végzős joghallgatója. Már csak egy dolog van hátra számára az egyetemből, a szakdologzat leadása, amikor utoléri minden dolgozatíró rémálma: a számítógépe elszáll, és vele több hónap munkája. Szerencséjére van egy kinyomtatott példány, és ezzel boldogan vágtat a fénymásoló felé. Ekkor éri a legnagyobb csapás: az irományt véletlenül beleejti a csatornába. Monty alászáll, hogy dolgozatát visszaszerezze, és az alagsori alagutakban rábukkan a hajléktalan Simonra (Joe Pesci), akinek az ölébe hullott az írás. Ám a becsületes megtaláló csak oldalanként némi ennivalóért cserébe hajlandó visszaadni a dolgozatot szerzőjének. És ahogy Monty és barátai elkezdik látogatni a csatornatöltelék Simont, olyan dolgokat tanulnak tőle, amit egyetlen egyetemen se tanítanak.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1995
    Legjobb betétdal jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Dirty Frank márc. 23. 19:41:45 10/10
Ez a film nagy kedvencem, régóta szeretném megszerezni. Ha van valaki, akinek megvan, és lenne olyan kedves megosztani velem, nem lennék hálátlan!
Hibátlan és kedves film a 90-es évek Amerikájáról, ahogy megszólalt a The Cult Sanctuary-je, tudtam, hogy rossz már nem lehet:) Bár a hülye magyar cím ebből sokat nem árul el.
Ha van itt valaki a 2020-as karantén idején, ajánlom ezt a filmet szívmelengetőnek.

SPOILER

Az interneten eredeti nyelven is megnéztem, ott a főhős a film végén nem kitüntetéssel diplomázik. A magyar szinkron legendásan jó, ( ellentétben a rémes magyar címekkel) de bosszant, hogy a szó szerinti fordítást ennyire semmibe veszik - nagyon sok helyen teljesen más a szöveg. Az viszont szerintem már túlzás, hogy a legvégét is gyakorlatilag "happy end-re" változtatták. Ha nem is sok, de azért volt jelentősége a történet realitását tekintve, hogy megkapja-e azt a bizonyos kitüntetést, vagy sem.
10/10
trebihun 2014 jún. 14. - 13:52:48 10/10
Az egyik kedvenc filmem...sok emberség van benne . Joe Pesci itt is bizonyítja,hogy nem csak negatív ( Moonwalker , J.F.K. , Casino , Nagymenõk ) karaktereket tud eljátszani hanem a pozitív és/vagy vicces ( Vinny az 1ügyû , Reszkessetek betörõk , Halálos fegyver ) szerepekben is elsõ osztályú . 10 / 10 .
6/10
offtopic
Rahar 2013 máj. 22. - 00:43:07 6/10 Előzmény Io
"Ezek szerint neked sok minden irreális még az életben, ami másoknak a valóság. Talán gondolkodnod kellene még a történeten. Ez a film remek!"
Én legalább nem valamivel több, mint egy sorban írtam le a véleményemet, hanem kifejtettem. Ahelyett hogy kéretlen tanácsokkal látsz el embereket, inkább fejtsd ki a véleményedet, hogy miért is remek film.
10/10
Szilárd007 2012 jún. 10. - 21:33:56 10/10 Előzmény becket
Ez ebben a formában kulturálatlan és lapos hozzászólás volt.
A film nem hibátlan, de nem volt rossz.
csendlerbing 2010 nov. 09. - 15:21:02
Csatlakozom. Nincs is más hozzáfûznivalóm ami nyomdaképes.
becket 2010 nov. 09. - 13:10:25
Csókoltatom a film címének kiagyalóját! Hogyajóistenrogyasszará, meg az összes debil kollégájára, amelyik kényszert érez, hogy valami "jópofa" ötlettel növelje a hozzáadott értéket!
... Tanulj, tinó!.... tanulj inkább te, barom...
Io 2010 nov. 09. - 07:58:28 Előzmény Rahar
Ezek szerint neked sok minden irreális még az életben, ami másoknak a valóság. Talán gondolkodnod kellene még a történeten. Ez a film remek!
7/10
Ford Mustang 2010 nov. 07. - 12:46:00 7/10
Szerintem jópofa film, én sokat nevettem rajta, Joe Pesci nagyon jól alakít benne, nekem egy 7 pontot megér.
denyiro 2010 nov. 06. - 18:11:28 Előzmény Rahar
Akár hiszed akár nem akadnak olyan középosztálybeli emberek, akik tudásban verik ,,felsõbbrendûbb" agyoniskolázott társaikat de valamilyen okná fogva megrekednek. Vagy megelégszenek azzal ahol és ahogyan éppen élnek vagy az életükben bekövetkezik valami törés és onnanatól kezdve már nem foglalkoznak mással és pláne nem a külsõségekkel, ami sokaknak oly fontos. Onnantól kezdve csak élnek és vannak és mellékes hogyan.
Elmehetett volna dolgozni de minek ha a halál hozzá már karnyújtásnyira volt? Te dolgoznál ennek tudatában, hogy közlik veled a tényt?
Miért nem látogatta a fiát? Te keresnéd a kapcsolatot a gyerekeddel ha tudatában vagy annak, hogy életed egy csõd és ezzel szembesítenéd a gyermekedet? A büszkeség nagy úr.
6/10
Rahar 2010 máj. 15. - 20:23:52 6/10
Amikor a filmet végignéztem az elsõ érzésem az volt, hogy ez egy kifejezetten jó film. De aztán elgondolkodtam a történeten, a fõszereplõ viselkedésén és egyéb háttértörténeti információkon és így már nem gondolom annyira jó filmnek, nálam erõs közepes, ezért 10 pontból 6 pontra értékeltem. A filmnek szerintem nagyon jó a szinkronja és a benne szereplõ színészi játék, a képi megvalósítás és az alaptörténet legfeljebb közepes szintû, a cselekményvezetés viszont jó. A problémáim a filmmel:
***SPOILER***
Egy hajókat építõ és kazánt üzemeltetõ, ergo kazánfûtõ fickó enyhén szólva is elég mûvelt és olvasott volt, ez így irreális. A fickónak a tüdejével probléma volt, ezért nem tudott tovább ebben a munkakörben tovább dolgozni. Ebbõl miért következik, hogy csak és kizárólag hajléktalanná kellett válnia. Kereshetett volna bármi más munkát, például büfékben mosogató, ételkészítõ, stb. A fickónak mindig ott volt a lehetõsége, hogy meglátogassa a fiát, nagyon bölcs volt, de ezt a dolgot soha sem tudta megoldani vagy legalábbis megpróbálni. Ha a film annyi bölcsességet tanít, akkor fény derülhetett volna arra is, hogy a fõszereplõnek milyen motivációi voltak amikor csak úgy otthagyta a családját, ez például nagyon érdekel, de válasz nincs. Ahogy jobban belegondoltam ezekbe egybõl lecsökkent a lelkesedésem a film iránt, de még így is viszonylag jó filmnek tartom. A fõszereplõt befogató egyetemista gondolkodása szerintem nagyon erõsen túlidealizált, ennyire azért nem sötétek, tudatlanok az egyetemisták, még Amerikában sem. Ha valaki nem ért egyet velem elfogadom, de kérem mindenki kíméljen meg attól a szövegtõl, hogy ez csak egy mese, mert akkor nem kell bele rakni mindenféle bölcsességet, mivel abból szerintem túl sok van benne, hogy csak mese legyen.
***SPOILER VÉGE***
Nóókaa 2009 aug. 14. - 20:42:59
Most nézem újra hat év után a filmet! Mindig új élményt ad! Joe Pesci pedig leírhatatlan!:D

10/10
euTanázia 2009 júl. 15. - 21:01:56 Előzmény Harv
Akkor helyesebb, ha a továbbiakban a filmek elemzésénél maradsz!A sértegetést pedig elengedtem magam mellett, többre nem érdemes.
Harv 2009 júl. 14. - 13:51:16 Előzmény euTanázia
Tényleg nagyon jó a film. Azt viszont hogy eutanázia ennyire fogyatékos-e vagy csak szánalomra méltó nem tudtam eldönteni:(
michaelpit 2009 júl. 06. - 10:38:26
Én egyszer látam ezt a filmet és akkor is az elsö 15-20 perröl lemaradtam.De amit látam a filmböl az böven elég volt ,hogy megragadjon.Akinek van szíve és érzelmei az értékeli ezt a filmet.Sajnos kevés ilyen film van mert csak a nyálas tini filmek mennek(pl:megint 17)amikböl tanulni semmit nem lehet.
Bár nekem nincs meg ez a film és ha valakinek megvan és feltudja rakni olyan helyre ahonnan le lehet tölteni az megköszöném.
euTanázia 2009 júl. 05. - 22:37:01 Előzmény atus
Atus,
kedves, hogy megpróbálsz irányítani, de mielõtt behalnál közlöm, hogy ne kínlódj, nem fog menni!
Amit én írtam, az csupán passziánsz volt az elõzõ véleményekbõl, tulajdonképpen magamat szórakoztattam. A taglalt film egyáltalán nem érdekel -nem az esetem-, erre a döntésre pedig teljesen önállóan jutottam. :))
10/10
Danett1975 2009 júl. 05. - 21:32:47 10/10
Már nagyon sokszor láttam a filmet. Most se hagytam ki. Szerintem nagyon megható. Az emberben felébreszti a lelkiismeretet. Joe Pesci lenyûgözõ és valóban jó pár filmben bizonyított már. Én Brendan párti vagyok, tehát az õ alakítását nem tudom elfogultság nélkül nézni.

Számomra ez a film 10/10-es.
duranduran 2009 júl. 05. - 21:23:53
Lyl :) a szívembõl szóltál. Évi
valamit 2009 júl. 05. - 20:19:03
Nagyon jó film.
10/10
Lyl 2009 júl. 05. - 19:40:05 10/10
Egyik kedvenc filmem, és nem csak Brendan miatt. :)
Joe Pesci már sok filmben bizonyított, de ez valami különleges és hálás szerep, amit remekül oldott meg.
Nem az az érdekes, hogy milyen érzelmeket szeretnénk megélni a nézése közben, inkább azt tartom fontosnak, hogy megérintenek-e azok a gondolatok, melyek annyira jellemzik ezt a filmet.
Nekem sokat adott, remélem másnak is.
atus 2009 júl. 05. - 18:59:12 Előzmény euTanázia
Behalás... minek nézel akkor tévét? Ha már láttad a filmet, írd le a véleményed, ha meg nem láttad, honnan tudom, hogy milyen?? Légy önálló, nézd meg, és döntsd el, érdemes volt vagy sem :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu