Tatárpuszta

Bakancslistához adom
Il deserto dei tartari
olasz-francia-NSZK háborús filmdráma, 136 perc, 1976

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

A sivatag szélén áll az a elszigetelt, magányos Bastiano erőd, amelynek feladata, hogy megakadályozza a sivatagon át érkező tatárok behatolását. Évekkel ezelőtt már megtámadták a határmenti erődöt, a katonák azóta is az újabb összecsapást várják. Az erődbe érkezik szolgálatra Giovanni Drogo, a fiatal, arisztokrata főhadnagy. Hamarosan megtapasztalja, hogy a tisztikar a szigorú polgári etikettnek és a katonai szabályzatnak megfelelően él. A hosszú és értelmetlen gyakorlatozás felőrli a katonák idegeit. A napok, hetek, hónapok számolatlanul múlnak, s vele együtt morzsolódik fel a józan értelem.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Billl Carson 2020 ápr. 28. - 01:01:21 Előzmény feketevipera
A militarista értelmezés nyilvánvalóan adja magát, de az csak a felszínt kapargatja. Legalábbis a regényben egyértelműen, a filmben nem látszik annyira a lélektani rész.
Billl Carson 2020 ápr. 28. - 00:51:13
A Tatárpuszta regényként elképesztően jó. Az én értelmezésemben a felnőtté válást mutatja be, de több értelmezési rétege mást is megenged.
Először a regényt olvastam, majd kiváncsiságból megnéztem a filmet.
A regény eszközei megengednek olyan fogásokat, amit a film nem képes visszaadni. A regények nincs cselekménye (illetve minimális), évtizedeket mesél el, ahogyan egyre fásultabb és fásultabb lesz Drogo. Drogo fejével gondolkodás, érzelmei, belső világának alakulása - a film nem az a műfaj, mely ezt ábrázolni tudja. Úgyhogy a regény ebben az esetben sokkal jobb a filmnél.
10/10
Killer198 2011 aug. 28. - 23:25:53 10/10
Nem is tudom mit lehet mondani erre a filmre. Mikor néztem sok minden eszembe jutott, õszintén volt olyan pillanat, hogy a film értelmét kerestem, és unalmasnak mondható idõszakokat is éreztem. De egy biztos, egy percre sem gondoltam, hogy nem nézem végig. Sõt egyszer sem néztem arra, hogy mikor ér véget a film. Az utóbbi kijelentést csak az értheti meg, aki tényleg megnézte. Ugyanis Tényleg nem könnyû ez az alkotás. Az elõttem szóló nagyából összefoglalta a film lényegét, bár mindenki maga vonja le a következtetéseket. A helyszín engem is érdekelne, hogy hol játszódik. És ezek szerint nem csak nekem tûnt fel, hogy semmiféle nemzeti hovatartozást nem lehet felfedezni a filmben. Persze az egész olasz nyelven játszódik, meg hát vannak benne zászlók, de konkrét utalást én nem véltem felfedezni. Ez lehet, hogy az én figyelmetlenségem. Az értékelésem az abszolút 10 pont. Semmi köze a hatásvadász filmekhez. Aki megcsinálta az nem az eget rengetõ népszerûségre és a bevételekre gondolt.
feketevipera 2011 jan. 13. - 21:22:27
Pardon, most látom csak, hogy az utolsó elõtti mondatban hibáztam. Helyesen: tönkreteszi, elsorvasztja.
feketevipera 2011 jan. 13. - 21:20:47
A Tatárpuszta nem könnyû film (nem tudom, regényként milyen), idõ kell a megemésztéséhez és az értelmezéséhez. Ha a legegyszerûbben akarjuk megfogalmazni a mondanivalóját, akkor talán azt mondhatjuk, hogy az élet értelmét kutatja a mû (illetve azt, hogy a hiábavalóságok lefoglalják az ember mindennapjait, és észrevétlenül elmegy fölötte az élet, s õ nem is élt igazán). Persze emellett rengeteg értelmezési sík is van, illetve több más problémakör is, amelyet a film körbejár. Az alkotók lenyûgözõ helyszíneket találtak a forgatáshoz, és a produkció színvonalát emeli a rangos szereplõgárda. Helyenként talán picit hosszúnak érezzük ezt a bõ két órát, de azért nem vészes. Egyébként van egy olyan sejtésem, hogy az ábrázolt világ akár az Osztrák-Magyar Monarchiára is utalhat bizonyos jellemzõkben (pl. a nevek több nemzetiséget is sejtetni engednek, de ez akár az általánosítást is szolgálhatja, ti. azt, hogy a céltalan militarizmus egész Európa lakosságát tönkreteszik, elsorvasztják a józan gondolkodást). Egyszóval érdemes megnézni a filmet, elgondolkodtató alkotás.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu