Taxi Teherán

Bakancslistához adom
Taxi
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott iráni dráma, 82 perc, 2015

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Egy sárga taxi jár fel-alá Teherán forgalmas utcáin. Utasai közt van emberi jogi ügyvéd, kalózkiadású lemezekkel seftelő férfi, iskolás kislány, nyugdíjas asszony. Egy közös bennük: mindannyian őszintén megnyílnak, és hol higgadtan, hol szenvedélyesen érvelnek a felmerülő magán- és közéleti témákkal kapcsolatban. Beszélgetőtársuk, a taxisofőr pedig nem más, mint maga a rendező: az egykor politikai okokból házi őrizetre ítélt Jafar Panahi.
Bemutató dátuma: 2015. július 16. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2015
    Arany Medve: Jafar Panahi

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
funfun 2015 aug. 23. - 11:36:06 6/10
Hm. Érdekesnek érdekes, viszont nagyon nehéz úgy egy filmet megnézni, hogy az adott országban élõk hétköznapi életérõl szinte semmit nem tudunk. Persze sejtésünk lehet. Világos és érthetõ a diktatúra ábrázolása, de nem világos a nõk helyzete (pedig ugye egy látható és láthatatlan tanárnõ is szerepel a filmben). Nem érthetõ ez évek óta nem látott barát moralizálása, fõleg az nem, miért pont a rendezõt kereste meg, hogy pár percre találkozzanak és elmondhassa a problémáját. Nem érthetõ, miért nem reagál a rendezõ-sofõr unokahúga rendezési tanulmányaira. Végképp nem értettem a halat szállító hölgyek történetét. De biztosan bennem nem mûködött a radarvevõ rendesen. Egyébként túl sûrû volt fél napos taxizásba sûrített történet és túl sok volt benne a "véletlen". Pedig az eleje tényleg véletlenszerûnek mutatkozott a rabló és a tanárnõ utassal. A balesetes szállítás már erõsen mesterkélt volt. 6 pont. Lehet, hogy sok, lehet, hogy kevés a magam mércéje szerint. Nehezen döntöm el.
10/10
elszabó 2015 júl. 26. - 23:09:10 10/10
A filmkészítéstõl hat évre eltiltott Panahi taxisofõrnek állva, a taxiba szerelt kamerával, utasai történetein keresztül mutatja be a mai Iránt. Ami az elején Jarmusch Nights on Earth-éhez hasonlóan vidám és szarkasztikus, de amikor a rendezõ kiskorú unokahúga kifejti, hogy mit tanítottak neki az iskolában a bemutatható filmrõl, egyre erõsebben sejlenek fel a magyar nemzeti egyetértés kultúrpolitikájának elvei. A záró jelenet pedig döbbenetes: bár a hatalom kitépi a taxiba szerelt kamerát,a filmet rejtõ chipet nem találja, Így örülhetünk, hogy láthatjuk ezt a filmet és elgondolkodhatunk, milyen lesz az, és mi majd mit teszünk, ha nekünk is ilyen országban kell majd élnünk?
2/10
Gabo1314 2015 ápr. 14. - 13:43:58 2/10
Teljesen oeszinten megmondom, nagy elvarasaim voltak a film megktekintese elött, es mivel nagy rajongoja vagyok a mueveszfilmeknek, kaptam az alkalmon es a titanic fesztivalon megneztem a filmet. Lehet, hogy a nagy elvarasaim miatt, esetleg a nyert dijak es a pozitiv sajto hatasara is, de nekem nagyon nagy csalodas volt a film. Mind szineszi, mind tatralmi, mind rendezesi szempontbol. Amit nagyra becsülök, az a irani rendezo batorsaga, a jelenlegi rezsim elleni kritika nyilt felvallalasa.