Téboly

Bakancslistához adom
Fury
amerikai filmdráma, 94 perc, 1936

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Fritz Langnak, a német filmgyártás híres rendezőjének első Amerikában készült filmje váratlan fordulatokban bővelkedő történet, mely nemcsak művészileg, hanem lélektanilag is tökéletesre sikerült. A nőrablás vádjával ártatlanul előzetes letartóztatásba került fiatalember személyiségváltozása áll a középpontban, amely során a szelíd hősből mániákus bosszúálló válik, míg végül lelkiismerete és embersége diadalmaskodik bosszúvágya fölött. Spencer Tracy első nagyszabású és nagyhatású alakítása: mély átéléssel, nagy érzékenységgel formálta meg ezt a meghasonlott figurát, akiben - mint későbbi híres szerepében, Dr. Jekyllben - megmutatkozik az emberi kettősség, a hajlam a jóra és a gonoszra.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Katherine Grant
Joe Wilson
Attorney
Kirby Dawson

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Coleman 2009 jún. 07. - 17:53:11
Lényegében egyetértek, valóban voltak ma már túl direktnek ható dramaturgiai húzások (a mogyoró mellett a mementó). A vége egy kicsit sablonosra sikerült, de mondjuk ez is a kor sajátossága és nem olyan nagy baj ez egy fantasztikus film esetében. A tömegjelenetek is a zene használata elárulta Lang óriási tudását, sok mindent átmentett a gyakorlatilag testvérfilmnek is tekinthetõ M-bõl (ami azért ennél nagyságrenddel jobb film, azzal együtt, hogy ez is nagyszerû). Tracy engem ennyire nem nyûgözött le, egy-két nagy jelenete volt.
Spoiler:
Azon viszont végig törtem a fejem, hogy miért ennyire fontos, hogy meghalt-e valóban? Nyilván nem halálbüntetéssel jár, de azt nem tudom elképzelni, hogy semmilyen szankció nem jár ezért. A gyilkossági kísérlet nem egyenlõ a gyilkossággal, de egyik sem jár megtorlatlanul, még ha a büntetés mértéke különbözik is. Szóval ez nagyon sarkítva volt, de aztán lehet, hogy csak én sem ismerem eléggé az amerikai jogot.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu